Google+

oleh: ulatariza biskut suji

Dsc00712

buat sendiri


Created on : 30-10-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ulatariza




Bahan-bahan ( beberapa orang )

  • 500 gm tepung gandum
  • 200 gm gula aising
  • 250 gm minyak sapi Ghee

Cara-cara

  1. Panaskan minyak sapi.
  2. Tuangkan ke dalam adunan tepung dan gula.Gaul sebati.
  3. Bentukkan bulat dan bakar dengan suhu 170’C selama 20 minit.

Laporan Masakan Bergambar (1)

P1010372
26-11-2009
wat utk raye hji nie...(^-^)
Laporan oleh: Mariani(KT)


Komen (7)

30-10-2008, sfaizah7 komen :

salam ulatariza.. saya mmg selalu buat biskut suji ni, rasanya mmg sedap.. tapi saya guna fine sugar / castor sugar shj.. kalau ikut resepi saya tak payah cairkan minyak sapi. pukul minyak sapi dgn gula smpai putih.. kemudian masuk tepung.. bila guna gula icing keras skit biskutnya.. betul tak? cubalah rasa perbezaannya..


30-10-2008, miazahira komen :

i biasa buat biskut suji ni memang sedap tapi tepung tu i goreng dulu lagi sedap rasanya


30-10-2008, ifabain komen :

biskut nie sugi nie sama ngan biskut arab ke...saya confius lah...


30-10-2008, coveredgirl komen :

Antara semua resepi biskut suji kat sini, baik ulatariza, sfaizah atau miazahira, biskut mana yg bila dh bakar, dia tak rangup tapi lembut sedap cam kuih tat (melt in the mouth)? Sebab saya pernah cuba resepi macam sfaizah guna gula castor (cuma saya tk pukul gula dengan minyak sapi sampai putih), bila dh siap bakar, dia jadi keras macam rangup..Saya tak pernah cuba goreng tepung lagi tu...Siapa2 tolong jawab, macam mana nak dapatkan biskut yang lembut?. TQ.


31-10-2008, lizastd komen :

klu guna tepung high protein bleh ker?


02-12-2008, gsa komen :

minyak sapi nie tuang pnas2 ker


11-04-2009, eastna komen :

ermm setahu sy wat beskut ni gune tepung sugi bru best


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd