Google+

oleh: heldamelissa Udang Lada Hitam

Udangladahitam

Resepi ciptaan sendiri. Sesuai di makan bersama nasi.


Created on : 27-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi heldamelissa




Bahan-bahan ( )

  • 1/2 kg udang harimau
  • 2 biji bawang putih - diketuk
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 1/2 biji bell pepper(capsicum) - dihiris memanjang
  • 2 sudu sos cili
  • 3 sudu sos lada hitam
  • 1/2 sudu serbuk black pepper(ditumbuk kasar)
  • Sedikit air
  • Garam secukup rasa
  • Bolehlah dihidangkan bersama nasi.

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan bawang besar & bell pepper.
  3. Masukkan sos cili & sos lada hitam.
  4. Masukkan serbuk lada hitam
  5. Gaul rata. Masukkan garam secukup rasa.
  6. Masukkan udang & gaul rata.
  7. Masukkan sedikit air.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (2)

Udangladahitam
22-03-2007
ermmmm buat tapi tak bubuh capsicum sebab my kids tak suka... makan dengan nasi panas2 memang best!
Laporan oleh: umi_e

hehehe...

2011-06-03_15
03-06-2011
simple n sedap,sy suka black peper tp sy ubah sedikit tumis guna butter n tambah batang celery,
Laporan oleh: eitabaei


Komen (12)

28-12-2006, fadhila komen :

mcm sdp je..nk test ni...


04-04-2007, heldamelissa komen :

best kan....pada yg belum cuba.. sila la cuba...memang sedap.....


17-05-2007, sedap komen :

nampak macam sedap nanti cek cuba no.....


25-05-2007, mimie78 komen :

saya baru jer lepas masak udang lada hitam (ikut resepi heldamelisa lah) cuma tak bubuh capsicum jer tp org dlm rumah saya cuma cakap ok jer rasanya......hish geram betul......apa silap nya yer sbb saya buat sebiji cam heldamelisa buat tp yerlah takkan tak letak capsicum terus jadi tak sedap kot.......


22-08-2007, AZILA_nurul komen :

mcm sedap jer.. mana nak dpt bell pepper? kalau tak taruk bo tk?


12-08-2008, iesza komen :

ase2 lau resepi ciptaan sendiri ni jd ke tak ek...cam was2 jek nak wat, kan ape tkt jd rase lain...


23-04-2009, Azmi3883 komen :

nak try jugak ni, mcm senang je ni, tk tau pulak ap jadi nanti


23-04-2009, watierman komen :

Mesti panas badan lepas mkn udg ni sebab byk betul lada hitamnya...kalau hujan....ok lah....tapi kalau sebelum hujan...jenuh...berpeluh dibuatnya...nak gak cuba.....tapi maybe nak kurangkan skit black pepper.


23-04-2009, suzzlyn komen :

Bagi saya plak...saya ni pencinta black pepper, lagi byk lagi sodap...kalau xsuka bleh r kurang kan skit ... bagus r badan panas...kalau lepas bersalin pun ada org makan serbuk black pepper ni makan ngan nasik...


24-11-2010, luvila komen :

emmmm...nk kena try masak ni..kalau sedap blh la msk lg


11-10-2011, fieza80 komen :

saya da buat smlm...emmmm...sedap...my hubby mkn smpi x cukup nasi.....thx ya....


18-09-2012, asmafaliza.talib komen :

tq.sy akan cuba.hrp anak2 suka


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd