Google+

oleh: Badot Gendot Lollipop Lepak(tanpa candy thermometer)

P1000322

Salah satu eksperimen sy.Mula2 tunggang-langgang jugakla dapur tu,tapi bile dah beberapa kali buat,nampak simple je.


Created on : 28-10-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Badot Gendot




Bahan-bahan ( 8 batang )

  • 4 sudu besar gula pasir
  • 3 - 4 titis perisa mangga (ikut citarasa sendiri)
  • 2 sudu light corn syrup (optional)
  • Lidi satay (8-10 batang)
  • Sedikit minyak masak atau butter
  • Lollipop mold (kalau ada)

Cara-cara

  1. Tuangkan 4 sudu gula pasir dan 2 sudu light corn syrup ke dalam periuk leper yang telah dipanaskan.
  2. Kacau gula pasir bersama-sama light corn syrup sehingga larut/cair.(Jangan sampai hangus gula tu)
  3. Agak2 kalau panas sangat perlahankan api.(leceh sket sbb x guna candy thermometer)
  4. Bila gula dah cair,alihkan periuk leper tu and then boleh masukkan beberapa titis perisa atau pewarna yang digemari.
  5. Gaul seketika,kemudian tuangkan larutan gula tu ke atas permukaan yang telah disapu minyak masak atau butter supaya die x melekat.
  6. Pastikan lepas tuang tu,cepat2 cucuk lidi kat tengah2 gula sebab gula lollipop ni cepat mengeras.
  7. Dah siap!Bagi makan kat budak2 smpai diorang rosak gigi xpon boleh makan mase tengah melepak tgk cerita hindustan.
  8. P/s:Nak bagi lagi sedap,salut dgn serbuk citric acid campur gula kastor(masam!).
  9. CAUTION!!!!Jangan sentuh gula yg masih molten lagi,sbb boleh cause severe (3rd degree) burn.Boleh melecur teruk.

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (3)

P1000344
28-10-2008
Badot wat 2 perisa,mangga dgn epal,kali ni bentuk die cam lawa sket sbb adek tolong...XP
Laporan oleh: Badot Gendot

Yang ini versi xde corn syrup

Pic575
28-01-2011
da wat cantik n sgt comel. Tp sdkit pahit sbb buh golden syrup kot.
Laporan oleh: wanninie
Dsc07021
06-11-2012
buatnya senang je...perasa oren..tq
Laporan oleh: shahani kaf

Komen (27)

28-10-2008, E-na komen :

Cantik lollopop.Camne nak kasi dia bentuk bulat2 camtu.Kena tuangkan larutan gula dalam acuan ke?


28-10-2008, zurin komen :

pandai badot wat lilipop. berapa cucuk dpt kalau ikut resipi ni? kalau gula tu terhangus...wassalam aje le ye? buat kek gula hangus le pulak. nway...very interesting...rasa2 mcm nak buat kek lembik tanpa butter badot tu...


28-10-2008, Badot Gendot komen :

E-na *Badot pon rase cam pelik bin ajaib plak die boleh jadik bulat kali ni.Sbb slalunye rupe lolipop ni sememeh aje.Sbnarnye ade acuan yang spesial utk wat lolipop,tapi carik x jumpe,so badot maen curah je and try bentukkan jadi bulat.


28-10-2008, k.cik komen :

cantik la lolipop tu badot...susah juga nak buat kan...


28-10-2008, Badot Gendot komen :

zurin *hehe,buat lawak plak zurin ni.Lain kali zurin jela yang jadik badot.Kalau ikut resepi ni,paling maksimum pon 10 batang lolipop je.


28-10-2008, Badot Gendot komen :

k.cik *thanx...xdela cantik sgt,mmg leceh pon,mcm nak menjaga anak org.X boleh biar die lame sket nanti die buat hal.Tapi,practice makes perfect,bile byk kali buat,dah rase cam x leceh sgt.


29-10-2008, myra_zeera komen :

Badot, leh tak setiap cara2nye tu dimasukkan gmbrnye sekali...baru clear ckit...hehehehe...


29-10-2008, pu3 komen :

Saya x faham langkah yg ke 6. kita nak tuangkan kat mane. Macamane boleh jadi bentuk bulat.


29-10-2008, eumora3179 komen :

salam badottt...knapa la letak nama badot nie x dek mana lain ke..x sampai ati nak panggil badot..;-)) sronoknyer tengok gegule ni ,,comel2 blaka...nampak pada gayanya mcm susah jek nak bwat...anak2 suka gak mkn gegule camgini...buleh gak try..badot leh tunjuk x perasa yg badot guna kan tu..berbentok pe ekk..serbuk ke cecair?


29-10-2008, sunkist komen :

hi badot.. cute nama.. :) nk tanya.. nk bulatkan tu senang ke susah? kena guna tangan ke? sbb awk mentioned tak guna acuan kan.. kalau guna tangan, melekat ke tak? betul cadangan myra tu.. kalau ada pics lagi bagus.. :) thnks


29-10-2008, sunkist komen :

ataupun ambik je mana2 bekas bentuk bulat dan terapkan pd larutan gula cair tu? maybe this is the way


29-10-2008, cahayer komen :

biase permukaan tu atas pinggan rata kot.. sapu butter tuang skittt jek gula kasi bulat.. jom kita buat ramai.. sape paling malatop bentuk dia...


29-10-2008, Badot Gendot komen :

Nak bentukkan lolipop tu pakai cookie cutter pon boleh,tapi jangan pegang gula tu mase die panas2 nanti tangan boleh melecur teruk.


29-10-2008, shafea komen :

salam, Badot Gndot. sy akan cuba buat. ni kalau buat byak leh jual heeee,, apapun sy akan cuba...tq


31-10-2008, Badot Gendot komen :

<shafea> test la resepi ni,lepas tu bitau jadik ke x. coz selalunye org ckp je nk wat,tapi sbnarnye x wat pon. Nways,klau nk bentukkan lolipop pakai cookie cutter,kena sapu minyak to prevent gula tu melekat kat cookie cutter.


28-11-2008, shafea komen :

salam dah buat x menjadi, dah di sapu mnyk di atas prmukaan pingan pastu taruk adunan gula dan lidi di tengah nya bila nak cabut tak boleh... melekat kuat pada pinggan dan patah....??? spa nak jwb...


04-12-2008, Badot Gendot komen :

<shafea>ish..ish..ish..knp plak shafea buat x jadik?hmmmm...patah?parah ni.Kalau camtu x pyh curah larutan gula kat pinggan or whatsoever.Beli je lollipop mold(acuan utk lollipop)kat mane2 kedai bakery.


25-12-2008, lemonade komen :

salam badot. betol ke corn syrup tu optional? saya ni kt ipoh, cari corn syrup kt cold storage pn x jumpa gak...kalau x bubuh, jd gak ke? Tolong lah balas. Saya nk cuba buat ni. tq!


29-12-2008, Badot Gendot komen :

<lemonade>yep!corn syrup tu optional. motif letak corn syrup sbenarnye utk sedapkan lagi rase lollipop tu.Klau xde pon xpe.Slamat mencuba!


28-02-2009, adlinamri komen :

saya ni lemonade, dah tukar name sbb x ingat passwd. Saya dh cube buat lollipop tu, tapi masalahnye, masa cairkan gula, gula jadi semakin perang. jadi rasa lollipop tu mcam gula hangus. Mcm mana nak wat ya? pasal bentuk lollipop tu, pass! dapat buat bentuk bulat2. sori x de gambar.


25-05-2009, nihadriz komen :

badot, nak tanya satu, kalo double boil takleh ke? sbb nnt gula tu hangus pulak. saye nak buat lollipop yg mcm2 perisa hehe...


12-06-2009, Badot Gendot komen :

<adlinamri a.k.a lemonade>kalau rasa lolipop mcm gula hangus,maknanya suhu masa boil gula tu tunggi sgt....nk buat lolipop atau apa2 jenis candy pon mmg cerewet!Untuk pastikan suhu apa yang sesuai nk buat lolipop,boleh surf link ni>>>>>http://www.exploratorium.edu/cooking/candy/kitchenlab.html<<<<<mmg byk tips2 yg dia bagi utk buat mcm2 jenis candy/chocolate.Klau xde candy thermometer,bleh guna cold-water method.


12-06-2009, Badot Gendot komen :

<nihadriz>double boil?method tu cuma sesuai utk buat chocolate je kot....klau nk make sure gula tu x hangus,bukak api kecik2 je k.


23-12-2010, Mrs Z komen :

Challenging la nak buat lolipop ni!


22-01-2011, wanninie komen :

salam.. badot... nk tnya gula2 ni tahan lama x :)


18-06-2012, benyaloy komen :

Wah..mcm best je ni..ble try ni..


07-11-2012, ersha_87 komen :

badot...mne nk dptkn serbuk citric tu erkk...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu