Your MyResipi.com has been updated. To get started with new version of MyResipi.com, Reset Your Account Password using Forget Password
If you face any problem, please contact us at support@myresipi.com

Resepi Lollipop Lepak(tanpa candy thermometer)

 Submitted By On 28 October, 2008
Category: 
Cuisine: 
Preparation time: 
Servings: 
0 Persons
Description

Salah satu eksperimen sy.Mula2 tunggang-langgang jugakla dapur tu,tapi bile dah beberapa kali buat,nampak simple je.

Ingredients
  • 4 sudu besar gula pasir
  • Lidi satay (8-10 batang)
  • 3 - 4 titis perisa mangga (ikut citarasa sendiri)
  • 2 sudu light corn syrup (optional)
  • Sedikit minyak masak atau butter
  • Lollipop mold (kalau ada)
Instructions
  1. Bila gula dah cair,alihkan periuk leper tu and then boleh masukkan beberapa titis perisa atau pewarna yang digemari.

  2. Tuangkan 4 sudu gula pasir dan 2 sudu light corn syrup ke dalam periuk leper yang telah dipanaskan.

  3. Kacau gula pasir bersama-sama light corn syrup sehingga larut/cair.(Jangan sampai hangus gula tu)

  4. Agak2 kalau panas sangat perlahankan api.(leceh sket sbb x guna candy thermometer)

  5. Gaul seketika,kemudian tuangkan larutan gula tu ke atas permukaan yang telah disapu minyak masak atau butter supaya die x melekat.

  6. Pastikan lepas tuang tu,cepat2 cucuk lidi kat tengah2 gula sebab gula lollipop ni cepat mengeras.

  7. Dah siap!Bagi makan kat budak2 smpai diorang rosak gigi xpon boleh makan mase tengah melepak tgk cerita hindustan.

  8. P/s:Nak bagi lagi sedap,salut dgn serbuk citric acid campur gula kastor(masam!).

  9. CAUTION!!!!Jangan sentuh gula yg masih molten lagi,sbb boleh cause severe (3rd degree) burn.Boleh melecur teruk.

Tags 
Related RecipesSee All
Recipes You May LikeSee All