Google+

oleh: iezamel78 Donut

Donut

resepi mudah


Created on : 21-10-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi iezamel78




Bahan-bahan ( 20 - 25 biji )

  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air suam kuku
  • 2 sudu besar mentega
  • 6 sudu besar gula pasir (boleh kurang bagi yang tak suka manis)
  • 3 sudu besar susu pekat manis
  • 1 paket yis (jenama mauripan)
  • 1 biji telur

Cara-cara

  1. Cairkan mentega dan ketepikan.
  2. Gula dan susu disatukan di dalam air suam, kacau supaya gula larut. masukkan yis, kacau lagi. Biarkan selama 10 minit.
  3. Pukul telur sedikit dan campurkan bersama mentega cair tadi.
  4. Selepas 10 minit yis akan naik berbuih-buih, masukkan pula mentega yang dicampur telur tadi.kacau.
  5. Masukkan campuran yis kedalam mangkuk yang berisi tepung gandum, gaul sebati dengan senduk kayu. biar adunan lagi selama 45 minit.
  6. Banyakkan tepung ditangan supaya adunan tak melekat.(adunan memang agak lembik). ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan atas papan pencanai. tekan acuan donut yg telah dicelup sedikit tepung.
  7. Sediakan minyak untuk menggoreng. gunakan api sederhana. alih selalu supaya dapat warna yang sekata. setelah agak kekuningan bolehlah diangkat. Tabur gula caster atau hias dengan coklat cair dan ditabur dengan coklat rice...

Tag

kiuh-muih









Laporan Masakan Bergambar (21)

Dscn4567
03-11-2008
tada.... kita dah buat tadi.. anak2 terlampau nye suka.. sampai 2 pingan habis.. makasih banyak2 ye...donut nie memang gebu dan sedap. saya buat mini dunut je.. 1 biji terus masuk lam mulut.. he..he..he...
Laporan oleh: sya.anna

thanks sya kerana mencuba....

Donut
04-11-2008
Biasa buat donut guna resepi sama mcm u punyer cuma x ltk telur(jimat kos utk bisnes neh)hehe...anyway tq share resepi :)
Laporan oleh: HaSue

thanks to Ha sue... lain kali boleh share resepi u laks...

Donut_with_icing_sugar
13-11-2008
Memang sedap, gebu, lembut, tak manis sgt...perfect! Lagipun senang sesangat nak membuatnye, my lil' bro yg umo 12 thn tu siap tolong kita gorengkan donut ni.. Kami wat donut ni, kek oren resepi kembang_kembis, dgan kek coklat resepi fendi...Pastu pukul 12.00 malam, kami buat surprise utk our dad's 48th birthday, kebetulan dia pun balik keje tpt pukul 12.00 tghmlm...hehe
Laporan oleh: mizz89

thanks to mizz89....

Donut_coklat_2
13-11-2008
Versi coklat, wat 3 bijik je, upah adik tolong gorengkan donut..hehe
Laporan oleh: mizz89

nice... ieza pun suka klu letak cekelat....

Dsc01539
15-11-2008
Tak buat btk roda, sbb leceh. Buat btk bulat aje, tp mmg lembut n gebu. Siap taruk sambal lg. Tk sbb share resipi.Anak2 mkn dgn penuh minat. Takyah pegi dunkin donut lg.
Laporan oleh: liabadie

anyway thanks kerana sudi mencuba resepi nie.....boleh pelbagaikan bentuk.. terpulang pada individu...

P7190824
19-11-2008
Iezamel78 ... Saya baru cuba resepi donut anda tadi. Donut tu jadi gebu, sedap dan lembut (lihat foto). Anak-anak saya sangat suka. Saya sangat gembira. Terima kasih.
Laporan oleh: jue64

alhamdulillah.. bagus la anak2 suke dah tentu mak yg buat pun rase gumbira.... thanks & u r welcome...

Cimg6982
22-11-2008
baru angkat dh direbut oleh anak2...sib baik tinggal 2 ketul yg bleh diambil gambar...hehe...mmg sedap dan gebu...terima kasih
Laporan oleh: atika

emmm.. memang nampak gebu gitu.... tq & u r welcome...

Img_0528
27-11-2008
tak letak susu pekat pun sebab tak ada. ganti dengan fresh milk sket. hasil nye tetap gebu & yummy. tq for sharing the recipe! :-)
Laporan oleh: azareena

yeah... tq azareena & u r welcome too....

Dsc00618
28-11-2008
mmg gebus la donut ni..time kasih iezamil78..sedap wlupon sy kurang kan gula.time kasih banyak2
Laporan oleh: dadih

thanks to you too dadih....

Image056
04-12-2008
First time buat. Buat 1 cawan tepung je. Tak de acuan. Guna cawan je.
Laporan oleh: Shaz_VP

ok le tu shaz... cantek je donut tu cam guna acuan gaks.... tqvm...

Donut
14-12-2008
simpan utk goreng pg esok..sedap & lembut.
Laporan oleh: bayu-tt

tq... sudi mencuba resepi nie...

Dsc00547
24-12-2008
siap berebut lagi...
Laporan oleh: akma_4th

comey nye........

Dsc02051
08-01-2010
buat ptg td. mmg lembut n gebu walaupun dah sejuk. dpt dlm 20 biji. :)
Laporan oleh: iesha

thanks iesha for trying...

Donut
22-04-2011
dh try tadi...mmg lembut...best! Tp try guna tpg high protein n shortening,... (>_<) thks....
Laporan oleh: syalina

tq syalina, sudi cuba resepi ni... >_<

Dsc01186_1_
05-07-2011
ni sy buat pg td...mmg sgt lembut & gebus!!! tp bab membentuk tu, mmg tersiksa...sbb adunan lembik+sy mmg x reti. tp next time buat kne kurangkan sket yis tu , sbb sy x suka sket bile ade rs yis bile makan...nway TQVM for the nice recipe!!!
Laporan oleh: thumbelina

cantek je kejadian donut tu... tq thumbelina...

Photo1031-001
25-09-2011
mudah,sedap & gebu..tq so much..
Laporan oleh: khaty88
Photo0330
06-11-2011
selalu jugak buat donat,tapi inilah resipi yang terbaik
Laporan oleh: bunga pahar
17269_1317429703345_1458812738_30885011_747789_n
17-11-2011
dah byk kali buat, ni baru nak uplod gambo. mmg gebu sgt2x. Anak2 pon suka
Laporan oleh: adamina
Sam_0190
17-10-2012
dh brape hari cari donut halal tk dpt akhirnya buat sendiri
Laporan oleh: semut merah jambu
Sam_0190
17-10-2012
gebu dan sedap.terimakasih bnyk2.
Laporan oleh: semut merah jambu
Dsc03435
03-01-2013
mmg gebu& lembut...timekasih ;D
Laporan oleh: k.zila66

Komen (27)

21-10-2008, sya.anna komen :

hai iezamel, nampak menarik je donat u.. ada masa nanti kita cuba k.. kalau ieza nak tau, donat akan lebih lembut dan gebu kalau kita letak 1 sudu makan lelemak sayuran.. tu dr bhn2 mak kite buat.. nyum2.. nanti kita buat k.. :)


21-10-2008, iezamel78 komen :

thanks sya.anna 4 the komen.. boleh le kongsi resepi lain lepas nie.......


26-10-2008, naufalnoori89 komen :

salam camne nak wat donut yg lembut gle ala2 big apple donut gitu


28-10-2008, iezamel78 komen :

salam naufalnoori89, u dah penah cuba x resepi yg ade kat sini........ try & taste le hasilnye..... ok..


03-11-2008, sya.anna komen :

dalam gambar besar pulak donut tu.. tapi sebenarnya kecik je.... sebesar kotak mancis je.. derhaka ckit.. saya tak letak susu pekat. saya letak susu segar je..tapi tetap sedap..Jangan marah ye.. terima kasih bebanyak iezamel...


03-11-2008, miazahira komen :

ee sedapnya tak sabar nak buat tapi yang tak tahannya badan pun naik gebu nanti


03-11-2008, sya.anna komen :

naufalnoori, donut nie memang dah lembut dan gebu.. cubalah. saya baru buat tadi.. memang best.. kalau terbanyak lebih, boleh goreng 1/2 masak. simpan dlm peti ais.. kalau rasa nak makan, baru goreng dan salut dengan gula halus..


03-11-2008, sya.anna komen :

he3.... maizahira takut bdn naik ye.. jangan makan byk sangat.. yg lebih2 tu sedekah ngan jiran2.. bdn saye nie pon dah naik sejak dah pandai masak itu dan ini.. dulu brt hanya 46kg dan skg dah 55.5kg.. hmm... mcm mana nak turun balik ye... lari dr topik la pulak... ;p


04-11-2008, shazrina77 komen :

hehe....... dah cuba buat memang lembut . kali ke2.... pelbagaikan donut ni tapi buat burger malaysia.............


26-11-2008, Rahmawati komen :

sy dah cuba...rasa sedap & lembut tp knp sy pny dlmnye kosong...bole sape2 tolong......


28-11-2008, dadih komen :

tgh cube buat ni..baru perap..nnt dah siap sy hantar laporan ek..!


15-12-2008, arera komen :

teruja rasa nk wat..tp marble kek ada lg ni..xpa..xpa..nk wat gak..makin gemuklah i ngan hubby..sbb 2 org je nk mkn..nanti siap..sy hantar laporan..tungguuuuuuuuu


23-02-2009, ksall komen :

thanks byk2 iezamel78... ksall buat donut ni semalam.. dapat 27 biji tembam2... yg bestnya... donut ni lembut sampai ke petang... jiran2 yg ksall bagi...semua mintak resepi... so.. ksall panjangkan resepi ni pada diorang ye... thanks sekali lagi.. ksall tak pandai ambik gambar.. kalau tak mmg nak sgt bagi semua tengok...


07-03-2009, zila66 komen :

salam iezamel...selalu wat..sedap,lembut..tq2 ya...


26-03-2009, zila66 komen :

salam iezamel...wat lagi minum ptg tq...


06-04-2009, sulita komen :

klu tukar susu pkt kpd susu cair blh ke?


06-07-2009, iezamel78 komen :

salam ksall... x pe le kalo x pandai amik gambonye... kasih diterima... alhamdulillah.... semoga semuanye dimurahkan rezeki..... amin...


06-07-2009, iezamel78 komen :

salam zila66... u r welcome... anto le laporan... bleh share gambonye... ^____*


07-07-2009, cikliz komen :

nak tanya..macam mana kalau kita bancuh doh malam untuk di goreng pagi esoknya.perlu tak goreng separuh masak atau macam mana. kalau buat byk2 pastu nak simpan sejuk beku camne.


28-05-2010, rosszie7 komen :

erm..memang sedap..dah cuba byk x nih..


06-12-2010, hajara komen :

saya dh buat tapi tepung dia x kembang , knape eak ??


18-01-2011, emikoko komen :

dh cuba buat semalam..mmg lembut.. tp step no 6 tu sgt susah nak buat sbb adunan mmg agak lembik.. byk melekat kat tgn ...


21-04-2011, mihah komen :

thanks ye donut nie sy dah cube buat sedap lembut sgt xcited kawan2 sy makan mcm beli kat kedai plak hehehe x caye blh bt sendiri


19-05-2011, mazidahmohamed komen :

nak try jugak la...memang tengah cari resepi donut senang n gebu,,,sebab buat bisnes...tinggal kuih donut je x dak lagi,,,ok saya akn try,,


06-11-2011, bunga pahar komen :

petang ni nak cuba buat


11-05-2013, sudira komen :

Assalamualaikum..terima kasih iezamel78 ..saya dah lama mencari resepi donut sebsb nak wat meniaga..hihi apa pun resepi iezamel78 is yhe best so far..may Allah bless you


13-06-2013, nor amirah komen :

kalo nk jadikn roti untuk sosej blh x


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu