Google+

oleh: eza Lasagna simple

Lasagna

ni resipi i belajar masa blaja kat UK dulu, very easy and very yummy.


Created on : 27-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi eza




Bahan-bahan ( berganting kpd saiz dish )

  • 1 bungkus daging / ayam kisar
  • 1 tin sup tomato
  • 1 - 2 tin sup cendawan
  • 1 botol bolognese sauce ( brand maggie dlm paket pun ok tp kena bancuh air / brand kimball murah)
  • 1 tin cendawan butang
  • mix vegetables ( kalau nak )
  • 1 paket mozarella cheese ( beli kat kedai buat kek murah )
  • Italian herbs ( kalau nak )
  • garam & lada hitam
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 4 ulas bawang putih - potong dadu
  • 1 kotak kepingan lasagna ( tak perlu rebus dulu )

Cara-cara

  1. bawang besar dan bawang putih ditumis.
  2. Masukkan daging / ayam kisar dan goreng sebentar. Masukkan sos bolognese, garam, lada hitam, Italian herbs, mix vegetables dan cendawan. Masak hingga hampir kering, jangan terlalu berair.
  3. Sediakan baking dish yang nak digunakan dengan menyapu sedikit butter / magarine di keliling.
  4. Taburkan satu lapisan nipis daging kisar tadi di bawah baking dish.
  5. Kemudian letak satu lapisan kepingan lasagna. Pastikan seluruh lapisan daging tadi ditutup.
  6. Di atas lapisan kepingan lasagna letakkan satu lapisan sup cendawan
  7. Di atas lapisan sup cendawan letak satu lapisan sup tomato pula.
  8. Di atas lapisan sup tomato ulangi dengan satu lapisan daging dan ulangi langkah 4 - 7 . Pastikan lapisan paling atas adalah lapisan sup tomato. ( jangan buat banyak sangat lapisan nanti tinggi sangat )
  9. Di atas lapisan sup tomato taburkan mozarella cheese. ( Lagi banyak lagi sedap ) Taburkan Italian herbs di atas cheese.
  10. Bakar dalam oven dengan suhu 180 C selama 15 - 20 minit . Nak test kalau dah masak cucuk bahagian tengah hingga ke bawah kalau kepingan lasagna tak keras lasagna sudah masak. Pastikan cheese tak hangus!

Laporan Masakan Bergambar (4)

Lasagna
16-12-2006
lasagna ni sedap.kalau nak lagi cheesy, in between slices pon letak mozarella cheese. n kalau nak bg d top part tu keras sket....letak jugak parmesan cheese. tapi ape2pon, mozarella cheese yg paling sedap.yummy!
Laporan oleh: haXira

rosnani....less than rm10 rasanyer...paket dier tak besar sangat..brp gram pon tak sure..tapi banyaknya cheese terpulang kat u...lagi banyak lagi sedap !!

Imgp5694
16-07-2008
yummy...!! nie 1st time wat sendri lasagna.. mmg kegemaran ku. hubby pon suker and suwuh buat lagi.. hehehe
Laporan oleh: tuberose78

waaaaah nampak sedap..tgk pon dah naik 5 kilo...hehehehe

090120111349
12-01-2011
1st time bt, mmg mudah & sedap tp kulit lasagna tu keras skit wlpn guna instant lasagna frm san remo yg tulis kt kotak tu x perlu reboiling, nxt time buat ke rebus dlu jgk br ok kot, nway thx eza!
Laporan oleh: aa_iezah

kalau u beli yg dlm kotak kata takyah rebus, mmg takyah rebus. I think u should just tambahkan sos tomato tuh. sebenarnya sos tomato tu yg melembutkan kepingan lasagna. no problem!

11-09-09-173400
16-09-2011
resipi lasagna ni yg slalu sy wat. mmmm...
Laporan oleh: akma_4th

nice!!! abihlah family semua bulat2!



Komen (50)

30-11-2006, lyza2474 komen :

Saya nak cuba buat lah .. macm best aje


30-11-2006, widad komen :

nak tanyala.. sup tomato tu macamana? adakah sup tomato tu ialah tomato puri? plz jawab yer eza.. i nak try buatlah...


12-12-2006, eza komen :

bukan tomato puri, tu masam sgt. beli sup tomato dalam tin yg kene tambah air ( brand heinz ke campbells ke ) tapi utk resipi ni jgn ta,bah air.


16-12-2006, admin komen :

Utk sementara, saya letakkan gambar dr laporan masakan utk resipi ini.. bila eza dah ada gambar sendiri bolehlah delete dan ganti dgn gambar baru.


16-03-2007, seriseroja komen :

problemnye nak cari lasagna.. g giant xde pun...


16-03-2007, umi_e komen :

seriseroja... kalau susah nak beli... buat je lah sendiri... tapi kenalah beli mesin buat pasta dulu :D pastu umie blh kasi resepinya ;)


12-04-2007, adsna komen :

lasagna nih apa erkkk..hehehehe..kalau x campur cendawan tak leh ke...alergik laaa


02-07-2007, rosnani komen :

eza, mozarela cheese kat kedai kek murah tu dlm baper henggit(RM) sepaket? pastu sepaket tu baper gram?


22-07-2007, eza komen :

rosnani, rasanyer not more than rm10. satu pakey tu cukup gak utk dish yang sederhana besar.tapi bergantung kat u berapa banyak cheese nak.


22-07-2007, eza komen :

serisaroja, eh kat giant senang carik dier sama tempat dengan spagetti semua.I selalu beli kat situ.


22-07-2007, eza komen :

adsna, kalu taknak campur cendawan pon takper tu saja je masukkan nak kasik kick.tapi..kalau tak letak sup cendawan....tak tau plak.cubalah letak cream of chicken ker..mana tau sedap ...saya tak pernah plak buat.


22-07-2007, eza komen :

ok selamat mencuba !!!


23-07-2007, idaNadya komen :

klau takde lasagna, makaroni pun jadi jgk. saya selalu ganti lasagna dengan macaroni. same best.


11-09-2007, hanitah komen :

kalau tak de lasagna dan makaroni gantikan aje dengan kepingan roti lagi sodap .....


24-10-2007, mamasha komen :

saya mmg suka italian food..lasagna tu kalau d rebus dulu rasanye lagi elok..tk yah la bake lama sangat,tk la risau cheese hangus..


11-11-2007, EndLess16 komen :

eza...i bru nk cuba wat lasagna nie...my daughter suke no...slalu bli kt pizza hut tp x kick sgt..klu pndai wat lg bes kn...sos bolognese ada instant nyer yer??then lasagna kna rebus dulu x?sup cendawan campbells ke?


11-11-2007, nulezza komen :

adoi my favourito.. ;)


23-11-2007, asmiaishah komen :

italian herbs tu bleh guna pizza seasoning by mccormick kan? kan? kan? tp kalau dah pakai sos bolognese tue, tak letak herbs tue pon tape kot coz dah ade rsa dlm sos tue kan. i nk try wat lah esok... jeng jeng jeng..


23-11-2007, asmiaishah komen :

nie peberet hubby i.. dia dah gile bayang dah tue pas i tunjukkan resepi nie kat dia.. kemaruk sgt. esok pon b.day dia.. kalw sempat pas balik family day i buat ah.


03-12-2007, teratai68 komen :

salam.. saya pon suke makan lasagna dan teringin mencuba. lasagna dah beli.. tapi tak buat lagi nih.. lasagna tu kena rebus dulu ker baru di bakar dengan sos nyer.. atau letak keras cam tu. jer...


03-12-2007, Dea komen :

Dari bulan ramadhan ari tuh dah beli bahan²nyer tapi still tak buat² lagi...tapi teringin bebenor nak makann...lasagna mmg my feberet..hopefully, kalo ikut resepi nih menjadi lerrrr.... :D


20-05-2008, Dea komen :

mmg dahh jadi punn.....tq yerr eza...muahss!!


06-09-2008, Wesllyn komen :

too complicated lah... pening nak buat.. ne memang feberet aku jugak..


20-09-2008, apies84 komen :

lasagna yang paling lemak berkrim adalah dari domino`s pizza..try la..camner nak wat camtu ek..? ada additional ingredient ker? rasa macam nak makan hari2 lak..hehehe..


28-09-2008, aweqtarabas komen :

saya buat lasagna layer2 dia cuma scalop ayam dan cheese dan sikit sos spageti dan seterusnya layer2 yg lain...paling penting kena pakai cheese yang banyak supaya lasagna tak berterabur


03-01-2009, era'ez komen :

hai,im a bit wndring..x perlu rebus ker lasagna tu?x keras ker?


29-01-2009, ayuhanani komen :

era'ez..sy rs better U rebus gak lasagna tu sbb nnti dia akan lmbt lembut klu trus msak cam tu jer...on the top, U jgn letak lasagna, just letak shredded cheese as topping, klu letak lasagna nnti dia mengerekut kekerasan....


11-04-2009, Nurul Fateha komen :

i ada masuk cooking competion..i nak cuba buat.pas 2 i kena buat lasagna. i hope my lasagna tak hangus.mcm mana nak bagi lasagna 2 tak hangus?


24-04-2009, sunshine66 komen :

nak tanya..sup mushroom and sup tomato tu kene rebus dulu ke?atau just keluar dari tin trus letak atas kepingan lasagna?


30-09-2009, wan nonee komen :

assamualaikum..kak eza, saya dah salin resepi ni...mlm ni sy try buat lasagna ni..tahu tak hari tu sy ada la beli lasagna kat giant tp ingat dlm kotak tu dah siap buat macam pizza tu..tp bila blk umh tgk hny kepingan lasagna jer...aduhai kecewanya sy tu la yg cari dlm internet ni..resepi lasagna ..tak sangka ada''...jd apa lg dah tak sabar nak buat ni...ermmm mesti sedap ni kan?nanti dah buat jadi ker tak kita ckp blk kat akak yer...selamat mencuba utk saya sendiri...he,eh...


13-11-2009, shieydah komen :

favourite i dan anak-anak ni tapi 1st time buat i tak rebus lasagna tu. bahagian atas keras pas tu 2nd time i cuba rebus melekat pulak. jadi yang mana satu yang betul ? tapi rasa dia masih um........... tetap best


26-11-2009, masa09 komen :

pastikan lapisan atas lasagna disi dgn cheese, jgn biar terdedah nanti dia keras..tak perlu rebus..pada kotak lasagne (ASDA brand) ada cara nak masak..utk sup tomato/cendawan brand Heiz punya sedap dan murah..bolognese sos (ASDA) punya sedap jer...


29-11-2009, jo_n76 komen :

Salam eza..saya dah cuba resepi nie..tp kan nape jadi lembik..??terlebih letak mashrom sup ngan tomato sup ke?? Rasa dah sedap dah..hehehe


21-12-2009, juju5924 komen :

sy mmg tgh cr recipe lasagna yg sng. thanx...mesti try ni


09-05-2010, shahkp komen :

my wife xleh dengar lasagna...cicir air liur dia. tdy is mother's day....so i akan buatkan lasagna nie utk dia.


24-10-2010, zaim07 komen :

kalau lagsana tu ganti ngan maggie leh tak ? lagi satu maggi tu nak kena rebus dulu ke ?


13-12-2010, sayang ibrahim komen :

bagaimana nak lembutkan kepingan lasagna? Perlukah direndam dulu utk seketika?


27-02-2011, fadlah komen :

terima kasih eza letak resepi ni. sedap!!! cuma masin sket mungkin terlebih garam. tips nak lembutkan kepingan lasagna: step no 10 tu, balut dengan aluminium foil dan bakar selama 40minit pada suhu 180c. kemudian tanpa aluminium foil 10minit (kalau nak crispy sket)


28-03-2011, mamafiqie komen :

em...mcm mna bekas yg paling sesuai??kalo balut tu lg sng ke atau xbalut lg senang...bru nk belajar2 uat nie


20-04-2011, puspam komen :

wah..thx for the recipe..saya dah try..memang yummy!!!


23-07-2011, ZUL & INA komen :

thanx uat pihak yg memberi resepi kpd kami!!! semoga kami b'jaya lasagna!!! yummy ^___^


03-08-2011, myhobby komen :

kulit lasagna instant ada jual dkt tesco...baru kat jumpat tesco ..selalu mmg mmg tak jual....dlm kotak merah brand san remo....hjung mggu ni wat....


03-08-2011, myhobby komen :

kak eza ...bole tak klu tak ada butter...kita guna planta buat white sos ...


19-09-2011, eza komen :

sorrylah lambat balas....dah lama x bukak site ni ( resipi sendiri x jenguk tp crk resipi ada ! ) Kalau u letak kepingan lasagna, make sure u sapu sos tomato sederhana banyak ( ? ) kalau sikit sgt mmg keras lasagna, kalau banyak sgt, nanti lembik n lapisan lasagna u akan jatuh bila potong... sos tomato n mushroom takyah bancuh air, sapu mcm tu jer...MYHOBBY : akk tak biasa buat white sos tp kalu guna planta takut lain plak rasa sebb planta kan kuat rasanya n lain dari rasa butter lain...cubalah kalu nak tahu...akk tak pakai sos sebb dengan adanya mushroom sos n tomato sos bagi akk dah cukup creamy....


19-09-2011, eza komen :

shieydah....sepatutnya lapisan atas is cheese jgn letak lasagna...kalu baca steps tu i buat 2 round jer layering...layering ke dua u ada lapisan lasagna, mushroom sos, tomato sos n atas sekali cheese...keras / lembut / cair lasagna bergantung pada berapa banyak sos mushroom n tomato u sapu...i suggest sapu kepingan lasagna dgn mushroom sos asalkan u tak nampak lasagna tu ...but jgn tebal sgt..tu yg buat lembik tuh


19-09-2011, eza komen :

kalau about bekas...biasanya i pakai yg segi empat tepat punya...tapi mana mana pon kire boleh jer


10-11-2011, NoraowyA komen :

sy x penah jumpa sup tomato...memang senang dapat kat mane2 pasaraye yer?yg saya tau tomato puree shj.dekat tin memang tulis sup tomato ye?sup cendawan tu biasa kan yang mcm brand campbell tu?


16-11-2011, annexious komen :

Nanti nak buat laaaa.thanks for the recipe...


15-03-2012, eiza8575 komen :

nak tye kulit lasagna tu macam mana ek....tak pernah tengok la kalu ada gambar lagi bagus


30-06-2012, zulianahalim komen :

Kak . Sy penah buat lasagna kan . Sy xrebus kulit dia . Tp keras lah . Kenapa eh?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd