Google+

oleh: intanredha Makaroni goreng baik punya

3005019721_78e246480b_m_1_

Resepi cuba melalui eksperiment


Created on : 18-10-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi intanredha




Bahan-bahan ( 6- 8 orang makan )

  • 500 gram makaroni (disyorkan jenama Bruttoni)
  • 1 bungkus daging cincang (jenama ramli burger - kalau daging dicincang sendiri lagi baik
  • 2 senduk cili kisar (cili kering + sedikit bawang merah dan bawang putih)
  • 7 ulas bawang merah kecil (dimayang)
  • 5 ulas bawang putih dimayang
  • 1 tin cendawan butang dihiris cantik
  • 2 batang carrot dipotong dadu
  • 5 sudu makan sos cili
  • 4 sudu makan sos tiram
  • cili merah, daun saderi dan daun bawang sebagai hiasan

Cara-cara

  1. Rebus makaroni selama lebih kurang 4 minit. Sewaktu merebus makaroni, didihkan air terlebih dahulu. Kemudian, masukkan makaroni. Setelah 2 minit direbus masukkan sedikit garam dan 1 sudu kecil minyak zaiton atau apa-apa minyak masak ke dalam air rebusan tadi. Setelah empuk, toskan. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dimayang sehingga kekuningan dan berbau wangi. Kemudian, masukkan cili kisar. setelah agak garing, masukkan daging kisar tadi. Masukkan sedikit air supaya daging empuk. Kemudian, masukkan cili sos dan sos tiram serta garam. Tumis sebentar lagi. Masukkan cendawan butang, dan carrot. Last sekali masukkan makaroni.
  2. Klik untuk isi cara-cara di sini

Tag

macaroni









Laporan Masakan Bergambar (2)

Pasta_grg
05-02-2009
had a late lunch today.. guna pasta je.. nice recipe, thanks intan
Laporan oleh: sunkist
Dscf3264
09-09-2009
sedap2..mmg sedap..buat utk buka pose aritu. Hubby suka, anak2 pun suka. Tima ksih byk2 bg resipi ni.
Laporan oleh: surayu

Komen (13)

19-10-2008, amyley komen :

nampak mcm sedapp aje msti nak coba.


19-10-2008, min_anas1@yahoo.com.my komen :

saya tak pandai langsung masak makaroni, nanti nak cuba.


19-10-2008, nor_67 komen :

inta, cuba save selepas masukkan satu bahan. pastu klik box tambah bahan dan masukkan bahan yg seterusnya, pastu save lg.. gitu laa seterusnya. Untuk cara2 gitu gak.. baru tersusun bahan2 dan cara2 supaya mudah org lain baca dan memahami kehendak resipi :D


19-10-2008, shafea komen :

salam, intan.. makorani goreng ni biasa juga buat juadah kesukaan family sy, kalau bwt utk open house pun ok.. tp biasa sy buat tumis sikit dgn serbuk kari , apa pun resepi intan menarik gak. tq


19-10-2008, intanredha komen :

Shafea cubalah buat. Semua kawan-kawan office suka. Bos pun suka. Resepi tu anggaran saya. Goreng makaroni, biar basah-basah sikit. Macam mee goreng basah. Baru sedap. Untuk goreng basah-basah, letak sikit air dan lebihkan sos cili serta sos tiram. Kalau letak telur pun boleh tapi, pastikan sewaktu pecahkan telur ke dalam kuali, goreng sekejap je. Kalau digoreng lama, telur akan bergentel dan menyerap lembapan makaroni. Kesannya makaroni akan kering dan kurang enak la.


26-10-2008, zuriniismail komen :

mesti cuba ni.....nampak mcm sodap ajer...


15-01-2011, ramlahktrg82 komen :

2 hari lepas makan makaroni goreng yg jiran sebelah bagi...mmg sedap....nk try dlu resepi ni....nnti kalo xberapa nk jadi kena tanya jiran jugak la nmpaknye...


03-06-2011, ain the best komen :

sedap macaroni goreng intanredha...anak2 ain suka...buat sarapan pagi td... terima kasih krana sudi share resipi..semoga allah murahkan rezekimu..amin


23-07-2011, aliya_farisha82@yahoo.com komen :

nk cuba skrg la...


04-09-2011, CIKGU ANA komen :

Hari ni adik nak datang raye, nak cuba rasepi ni...macam sedap je...boring asyik makan rendang, nasi impit,kuah kacang/lodeh...kita tukar taste..


04-09-2011, teruna komen :

cikgu tadika ke buta huruf,,,,,,,


11-09-2011, umi faiz komen :

kalau tak boh daging leh tak? ujung minggu ni hajat nak panggil kwn2 ofis dtg... rasa nak hidangkan makaroni goreng ni la..tp ada rakan yg tak makan daging..


03-10-2011, cik sue klate komen :

mcm best je resepi ni. rasa nk mkn makaroni goreng je. nk try buat la nt.:)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd