Google+

oleh: sofeaJANE Murtabak megi

Megi_murtbk

sesuai untuk semua peringkat umo...resepi ni aku tau sejak tingkatan 5 lagi...laku tu bile jual masa hari kantin sekolah...hmmm...senang bebeno...sambil pejam mata pun bole wat..ni yg simple je


Created on : 17-10-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sofeaJANE




Bahan-bahan ( 2 orang makan )

  • 2 peket megi kari (ikut citarasa masing-masing nak perisa tomyam guna megi tomyam ye...)
  • 3 biji telur (lagi byk lg best)
  • 1 biji bawang besar (hiris nipis)
  • daun sup / daun bawang (hiris nipis)

Cara-cara

  1. mule2, tuangkan air panas ke megi tuh, biar kembang, dah lembut toskan
  2. pecahkan 3 biji telur dalam mangkuk dan kaco bersama megi yg telah kembang td
  3. taruh bawang besar dan daun sup / daun bawang td dan taruh serbuk perasa maggie tuh, kaco sampai sebati bersama megi td..
  4. taruh sedikit air, skit ja, supaya telur tuh tak lembek sgt time goreng nanti
  5. panaskan kuali, dengan sedikit minyak
  6. masukkan bancuhan td .. goreng ler sampai perang2 telur tuh
  7. siap dah...enak dimakan dengan sos cili








Laporan Masakan Bergambar (4)

Murtabak_maggie_001
19-10-2008
sofea,akak buat utk breakfast this morning,akak gune indo mie goreng,tu yg gelap sikit jadinye sbb ade kicap dlm ramuannye...mkn panas2 sedap...cicah cili sos klau nk pedas lagi...tq sofea, resipi yg mudah dan sedaap... :)
Laporan oleh: kak fida

kak fida better tkyah taruh kicap...rasanya dia punye hasil mmg akan jd gelap skit....ape2 pon..resepi simple je sofea bg ni..ikut suke nk masukkan hotdog ke fishball ke...thanks krn mencuba

Mutabak
20-10-2008
mmm... macam tak jadi je. telur mula guna 3 lepas tu rasa macam tak cukup, tambah lagi sebijik, hasilnya telur macam tak sebati dgn maggie. nampak terburai pulak. tak jadi kot. - ni guna maggie goreng. masukkan kicapnye sekali tu yang kaler nye brown. + cheese hotdog ,, tapi terburai, terlebih maggie kot. anyway ini hasilnye.
Laporan oleh: zsa_zsa

maggie tu toskan dulu, agak kering gaul dgn telur, letak kicap ker? hotdog lg ler sedap...

Dsc00441_small
08-11-2008
x letak daun bawang. buat utk sarapan. keping yang terakhir baru ingat nk posing. hehehe.. mmg senang dan sedap.
Laporan oleh: cutie_winkle

...nampak tebal dan sedap..masa atas api kena tekan2 skit bg padat supaya tak terburai bila masak...thanks krn mencuba cutie

280120112362
28-01-2011
hihi.jadi pon.br je siap.stil panas2
Laporan oleh: cikfiey

Komen (12)

18-10-2008, ebertna komen :

megi yang dah rebus tu goreng sekali dgn telur ka ?


19-10-2008, zhiela_85 komen :

ni ms skola dulu2 slalu buat...suke taruk sosej,isi ayam dll...mabellleeeesss...nanti nak buatla...


20-10-2008, zsa_zsa komen :

legaaa.. hubby kata ok lah. sedapp. hehehehe.. rupa je saya buat tak jadi. kira orait lah ye. tq sofea!


20-10-2008, sofeaJANE komen :

ebertne, megi tu tkyahla rebus takut nanti kang terlembek sgt..taruh je air panas biar kembang...agak2 kembang baru masukkan telur..


21-10-2008, kak fida komen :

salam sofea,mudah sgt mmbuat murtabak niii...tapi klau bubuh hotdog dan fishball,akak yg msk... tapi tinggal tengok org mkn...huhu... :(


08-11-2008, cutie_winkle komen :

yeay... dh buat, dh tempek laporan pn. dulu mmg selalu buat ms sekolah menengah. nmpk resepi ni teringat nk msk lagi. dh lama x buat.


19-11-2008, nur insyirah komen :

yeah....dah cuba buat semalam,jadi lak tu sedap sangat. thnk sofea.... anak & hubby suka.gambar tak sempat nak tempek lak


28-01-2011, cikfiey komen :

dh try wt tadi,,yey sdap


29-01-2011, zaitikeeper komen :

dah buat... baru pas makan. en hubby ckp not bad... sebelum ni pernah buat tapi tak jadi. tgk resepi ni tadi trus buat dan trus jadik. terima kasih sofea


31-01-2011, shahzmie komen :

klw di balut murtabak 2 dgn doh roti canai sdap gk kot


31-01-2011, cik bunga mewangi komen :

kl letak isi ayam lagii best :)


04-02-2011, fazielawatie komen :

memang btol letak isi ayam lagi sedap pastu hiris cili padi,,,perghh meletop abis


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu