Google+

oleh: umi_e Kek pisang

Kekpisang

Kek yang murah dan mudah untuk dibuat. Gambar di atas adalah kek pisang yang telah siap dimasak. Gambar di bawah adalah kek yg telah siap dihias.


Created on : 27-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( - )

  • 4 biji pisang sederhana besar
  • 3 biji telur sederhana besar
  • 1 3/4 cawan tepung naik sendiri
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan minyak
  • 1 sudu teh bicarbonat soda
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Pukul_gula+telor_sampai_kembang
    Pukul telur dan gula hingga kembang
  2. Masukkan_pisang
    Masukkan pisang yang telah dilenyek dan gaul
  3. Masukkan_tepung
    Kemudian masukkan tepung dan gaul lagi
  4. Akhir sekali masukkan minyak dan kaup balikkan adunan hingga sebati
  5. Masukkan_dala__loyang
    Masukkan dalam acuan yang telah disapu sedikit margerin dan dialas dengan kertas minyak
  6. Kek_pisang_dah_masak
    Bakar hingga masak selama 45mins dengan api sederhana atau pastikan kek telah masak dengan mencucukkan lidi dan jika lidi bersih bermakna kek telah masak

Laporan Masakan Bergambar (41)

Kekpisang
30-12-2006
my banana cake versi kukus...& pakai pisang emas
Laporan oleh: gohmimie

menarik juga tu mimie... camna rasanya? ok ke kalau kukus?

Dsc00046
01-03-2007
aby pun buat kukus,first time buat kek kukus..lepas nie nak try yg bakar pulak..sedap n mudah resepi kak umi...kejap jer dah habis hubby makan..:) thanx kak umi
Laporan oleh: aby

camna aby... dah cuba yang bakar ke?

Caramel_040
01-06-2007
kek pisang yg sgt senang nak buat. my kids pon suka ngap :)
Laporan oleh: ainezar

kalau anak2 suka makan, kita pun jadi happy nak buat kan ainezar...

15074370
20-06-2007
sedap.... dan tak berapa manis. dah cuba banyak kali....
Laporan oleh: dila81

dila bakar dalam acuan ring ya... senangkan nak potong... nantilah bila2 nak cuba juga bakar dlm acuan camtu :)

Img_2067
03-08-2007
Kek Pisang paling mudah bhnnyer lak tak cerewet sgt...tima kcih umi
Laporan oleh: Natto

ermmmm gebunya kek dia!!!

My_resipi_012
06-09-2007
sedap dan moist. byk kali dah buat. kawan kata mcm kek kat kdai...lembut. tq
Laporan oleh: mamiamin

Thanks... kalau buat lagi, mintalah sikit :P

08-09-07_1827
19-11-2007
sori kak e.. lmbt update dah buat bulan pose lps.. mmg sedap.. tp may b kena kurangkan bica.. minyak plak kena pakai myk jagung ..but neeway mmg puas hati lerr.. cayang kak e.. :P
Laporan oleh: masz_73
10122007410_2
13-12-2007
kek pisang saya
Laporan oleh: mamamok
Pc261856
30-12-2007
thanks kak e... lain kali bleh buat guna resepi ni lagi.. sedap..
Laporan oleh: mama_myvi
Kek_pisang__4_
11-02-2008
umi, saya dah buat tapi tgh2 nye tak berapa masakla.. bila kuar oven kembang cantek tapi pastu sejuk kek saya runtuh di tgh2.. suma langkah2 saya ikut betol2. Naper yek? Silap oven buruk saya tu ker? Apapun, kek ni mmg pebret saya. Part garing/perang tu saya suke sgt. TQ umi for your recipe
Laporan oleh: aeeda78
Img_2361
27-02-2008
3rd time buat baru best sikit sbb pakai tepung kek ngeh3...terima kasih kak e, tp ada tambah choco chip mmg sedap...
Laporan oleh: Natto
Kek_pisang_umi_e
13-04-2008
Buat pagi tadi, kena kurangkan bic soda next time.
Laporan oleh: AlongRoz
Kek_pisang
14-06-2008
thanks umi for the resepi..memang naik gebu..
Laporan oleh: quinnie
Img_0032
20-06-2008
percubaan pertama buat kek pisang
Laporan oleh: aizahana
Img_0035
20-06-2008
nie setelah dipotong..
Laporan oleh: aizahana
June_08__1_
24-06-2008
Kek pisang jenis gebu..Cuma jangan bubuh terlampau banyak garam sebab dalam tepung naik sendiri dah ada garam...TQ.
Laporan oleh: coveredgirl
Dscn3409
16-07-2008
dh 3/4x dh try..sgt sng..tq:)
Laporan oleh: nufa
Kek_pisang
06-08-2008
da try...sedap tp cam keras sikit. next time buat kene kurangkan tepung sikit
Laporan oleh: sofieza
Img_5187
08-01-2009
cun la jgk kek ni
Laporan oleh: minyak_wangi
Kekpisang_myresepi
08-01-2009
Terima kasih akak...resepi ni mudah dan sedap
Laporan oleh: mentari_mrh
Dsc00183
15-01-2009
sedap..jap jer dh abis..thanks 4 da resepi..
Laporan oleh: leli
P2020122
02-02-2009
projek abiskan pisang kat umah..fresh from oven..balik keja tadi terus buat..sekejap jer..abah n mak puji sedap..mcm beli kat kedai..thanx kak umi 4 da recepi..
Laporan oleh: zai_fadilah
Image003
27-02-2009
emmmmmm..enaknya..mudah d buat..tq
Laporan oleh: teh corner
Kek_pisang
10-03-2009
sukanye dah pandai wat kek pisang, thanks for d resepi...
Laporan oleh: avaadore_ny
Img_0668
27-04-2009
mmg senang, sedap n lembut
Laporan oleh: nuanza
Img_0679
27-04-2009
ni pas potong...
Laporan oleh: nuanza
Kek_pisang
19-06-2009
my first time experince..not bad at all..thanx 4 da receipe.
Laporan oleh: ainsalsabila
4765_1168555339196_1387321894_30472061_2680512_n_1_
04-08-2009
kek pisang ni dah lama saya buat tapi baru nak kasi laporan dia..memang sedap kek ni lembut n gebu mcm kek jual kat kedai lah.
Laporan oleh: noritake
Dscn4793
11-05-2010
menjadilah... sedap & gebu kek pisang ni...
Laporan oleh: kak niza
Dscn1885
14-01-2011
sedap, tq kak umi...
Laporan oleh: intan67
220320111505
25-03-2011
keknya lembut dan sedap. Cuma berminyak..mgkin saya terlebih letak minyak..hehehe. Tp resipi ni mudah dan xguna butter..i like.
Laporan oleh: june eyda
Img00451-20110504-2123
20-05-2011
1st time buat..terus jd tq umi
Laporan oleh: eriza_eriza
20110520
27-05-2011
~ taraaa ... mnjd ... maceh share resipi ...
Laporan oleh: syimma
Imag0036
08-07-2011
marvellous!.. sedap!.. first time dalam hidup buat kek, testing oven baru beli.. lagi syok kalau kurang tepung. thanx resipi
Laporan oleh: nurulhusna.haron
313395_2553047625764_1241117860_33098125_1732960862_n
06-10-2011
setelah lama tak buat..semalam buat balik dan hasilnya...taraaaa
Laporan oleh: aizahana
297279_2553184429184_1241117860_33098251_1158780670_n
06-10-2011
bila dipotong rupa gini
Laporan oleh: aizahana
Kek_pisang
12-03-2012
Memang sedap...dah banyak kali buat...terima kasih... :)
Laporan oleh: Purple.T
Kek_pisang
10-12-2012
hubby kata garing dluar lembut ddalam..hehe tap kurg rasa pisang lak..time kasih umi e sbb kongsi resepi ni..
Laporan oleh: saya mel
Kekpisang
02-05-2013
Mudah dan cepat disediakan. Hasilnya pun menggembirakan...Thank u
Laporan oleh: sixsixtwo
Kek_pisang_myr
20-11-2013
Buat semalam.. bakar dalam loyang 8x8in.. kek ni lembut dan moist.. terima kasih Kak E!
Laporan oleh: LynnSham
Img-20140410-wa0010
11-04-2014
buat cup kek guna pisang susu... sedap
Laporan oleh: maneh


Komen (91)

27-11-2006, hzasabrina komen :

tepung naik sendiri klu digntikn dgn tepung gandum leh x?pisang lak guna jenis ape?


27-11-2006, lindw komen :

mak aiihh comel nyer kek pisang nie..


27-11-2006, emy_den komen :

minyak apa tu agaknya? pisang lak pisang apa??


28-11-2006, umi_e komen :

hzasabrina... kalau tak ada tepung naik sendiri, guna sajalah tepung gandum dan letkakan sedikit baking powder Cubalah sebab senang sungguh nak buatkannya


28-11-2006, umi_e komen :

emy, kalau saya guna pisang montel yang sederhana saja tapi rasanya pisang apa2pun boleh. kalau pisang emas yang kecil tu letaklah dlm 5-6 biji...


28-11-2006, umi_e komen :

emy, lupa nak jawab bab minyak hehehehe >>> saya guna minyak masak yang ada di dapur tu je... ikutlah jenama apa pun...


28-11-2006, zawiah komen :

comel nyer...kek pisang..jadi kek kitty pulak..kreatif betul umi nih..


29-11-2006, imanazyan komen :

umi_e, mlm td saya ade try buat kek pisang ni, tp yg sedih nye kat tgh dia x berapa masak skit lar..kira jd jgak la kan, mmg sedap. x sempat nak taruk gbr kat c ni.. dah bawa g ofis nak mkn2 ngan mber.


29-11-2006, hidayah komen :

Smekom umie_e..minyak tu ape kegunaan nye ek?


30-11-2006, umi_e komen :

wsalam hidayah... minyak tu pengganti margerin atau butter rasanya sebab dlm adunan ni tak pakai margerin atau butter dah tu kek ini agak lembab mungkin sebab pengaruh minyak. Kek ni tak kering dan tak berderai sangat. Tengoklah gambar tu kek agak lembab ;) Cubalah dulu ok


30-11-2006, umi_e komen :

imanazyan, kek tu lembab kat tengah mungkin sebab kurang dibakar atau api terllau perlahan. Lagipun kadang2 buat sekali tak jadi sebab e pun buat ada kala tak menjadi juga... ikut angin hehehehehe


02-12-2006, Mat Gebu komen :

as'laikum umie lawanya kek hello kittie tu anak buah saya terpikat terus. Nak buat kek "bigfoot" pulak lah nanti (hehehe sebab saya org johor)


28-12-2006, hzasabrina komen :

hi,kak..kita dh buat kek ni..tp x sempat nk amik gmbr..dh kena ngapp..sedap sgt..klu free nk buat lg..thnks 4 d resepi..:)


30-12-2006, gohmimie komen :

ehh...mcm x ngam pulak...mine ni x pakai tepung jagung & pakai tepung gandum biasa...but still the same kan? hiks!


31-12-2006, umi_e komen :

mimie... kalau kukus ang bakar mesti ada beza... kukus agal lembab kot...


04-01-2007, gohmimie komen :

yups...kukus buat kek tu lebih lembut & lembab maybe cos minyak tu keluar...memang sedap lah kek pisang aku kali ni...compared to last time which i baked! ahahahaha puji kek sendiri lak tu...


05-01-2007, umi_e komen :

oklah kalau camtu mimie... next time I pun nak try kukuslah...


09-01-2007, sarsafarilla komen :

salam..just nk tanye, kalo gune wholemeal flour + baking powder utk gantikan tepung naik sendiri tu ok x? lg 1 kertas minyak tu kalo ganti ngan kertas A4 kosong biase blh x, n majerin tu sapu atas kertas, bkn atas loyang kn? =) tq!


09-01-2007, umi_e komen :

sarsa... kalau guna tepung biasa+ baking powder memang boleh tapi guna wholemeal umie tak pernah try... guna kerta A4 pun boleh kot kalau dah tak ada kertas minyak sebb kertas tu emmang serap minyak... cubalah... tapi sapu juga majaerin atas atas loyang...


17-02-2007, winter2 komen :

tq umie... resepi awak sedap dan menjadi.saya boleh buat niaga lagi.....massssukkkk


19-02-2007, umi_e komen :

winter2... syukurlah kalau you boleh buat niaga dengan resepi ni... next time letaklah gambo... nak gak tengok ;)


25-02-2007, aby komen :

pagi tadi baru buat..first time buat kek pisang selamat menjadik..sedap resepi kak umi n mudah jer nak buat :) thanx


26-02-2007, umi_e komen :

aby... kalau mudah nak buat lain kali buat lagi eehhhh :)


26-02-2007, aby komen :

insyaallah kak,memang suka nak buat kek selalu tapi stock tepung dah tinggal sikit :(


26-02-2007, umi_e komen :

aby lain kali amek lah gambo eehhhh bolehlah tgk camna rupanya :) >>> yg penting rasa kena dengan selera kita... kannnn aby :D


01-03-2007, aby komen :

kak dah letak gambar baru transfer ke pc,aby buat half adunan sebab berdua jer ngan hubby..selamat sempat ambik gambar sebab kejap jer dah habis..hehehe


01-03-2007, umi_e komen :

aby.... nampak cantik dan gebu je kek pisang tu... elok tau kalau hb kita makan maskaan dari 'air tangan' kita aby... orang tua2 kata... gerenti hb kita tak lupa kat kita sehingga ke akhir hayatnya hehehehehe Wallahualam...


08-03-2007, nurul_aiman komen :

sblm ni 3 kali buat kek ni tak pernah menjadi.... siap kena kutuk lagi dgn hubby, sedih sgt rasanya...tapi bila jumpa resepi umi_e ni rasa macam nak cuba lah pulak coz bahannya yang simple. alhamdulillah bl dah menjadi siap suami pulak puji melebih2....sedap...kalah bakery rasanya.....kembang rasa sekejap dpt pujian dr hubby......


10-03-2007, umi_e komen :

alhamdulillah kalau resipi umie menjadi sebab umie pun cuba macam2 resipi kek pisang tapi resepi ini yang umie rsa menepati selera umie sekeluarga... lain kali boleh cuba lagi...


27-04-2007, eleven komen :

Kenapa I punya kek x menjadi?Lembut semacam je.....Bila pegang je dah jatuh...........


28-04-2007, umi_e komen :

eleven... lembut macam mana? berderai sangat ke?


01-05-2007, Ekieyna komen :

Umi pakai pisang aper ya??


01-05-2007, umi_e komen :

Ekieyna... umie guna pisang montel tu je... kalau tak ada pisang apa2pun boleh kot...


14-05-2007, dila81 komen :

umi_e dila dah 2 kali try wat kek pisang ni, Alhamdulilah menjadi.Tapi sayangnya, tak teringat langsung nak ambil gambarnya.


01-07-2007, Ekieyna komen :

Umie dah try dah..Jadila..thanks umie..1st time buat niii...:D tapi jadi lembab skit huhu..masa tengah baked tu sayer buke,sebab dah lame sgt..still x masak2 lagi..rupe2nyer kan umie..api slow sangat haha..leh lupe lak..ptut la x masak2..adess!!Tapi mmg yummy!!sume suke..satu ari abis..waahhhh..seronok je..rasa:) next time nak wat lagi~~


24-10-2007, cha komen :

askum umi..sy nk tanye..klu wat kek gune kaedah kukus,hasilnya sama spt kek yg di bakar kn? dan bape minit tok kukus kek 2??


09-11-2007, cha komen :

hye umie..thanx 4 da resipi..cha da try wat..jadi r..moist lak 2..cedap sgt!!! Thanx umie..hope umie d murahkan rezeki..cha buat style bakar..klu nk wat stle kukus,camne r umie?? bape lame nak kukus??


04-12-2007, sahilla komen :

hye,nk tnye klo tak der tepung jagung bole tak ganti dengan tepung gandum..?


04-12-2007, sahilla komen :

and then,klo nk kukus kek ni, berape lame yer supaye betol2 masak?...(to anyone yg penah kukus kek ni)


05-12-2007, mamasarah komen :

umi_e... nak tanya, dlm gambar cara2 buat kek pisang tu, nampaknya mcm guna dulang pyrex? betul ke? errr, boleh jadi ke kek bakar pakai pyrex?


11-12-2007, mamamok komen :

saya nak try hantar laporan bergambar saya.. tapi tak dapat.. anyway dah cuba resepi ni.. sodap... lembut.. makan panas2 pun sedap... tapi mungkin sbb saya kukus.. cam lembut sangat... pastu saya guna minyak bunga matahari... pastu saya ada tambah choc chip... overall.. kek ni beshhhh


14-12-2007, sya_annur komen :

try dah. hehe... sedap! masa baru msk tuh atas dia crispy, lagikla beria anak n hubby mkn


14-12-2007, alyasuraya komen :

umi.. i dah try buat tp tk cantik mcm umi punyer.. kek tu jadik mcm lembik... i dah ikut sukatan tu.. i bakar guna oven suhu 170 degree dan 45 min. so, betul ke suhu dan time nak bakar tu..


21-12-2007, mama_dina komen :

Umi, sedap kek ni. my hubby memang suka kek pisang. selalu beli kat kedai je. lepas ni boleh buat sendiri.


04-01-2008, kirana komen :

kek pisang umi memang sedap.thanks umi..


12-03-2008, anit komen :

TQ Umi. Sy dah cuba..mudah dan sdap. lain kali nak buat 2 adunan


26-04-2008, jingo komen :

salam bt semua...saya baru jer joint hari ni.terus bt kek ni..sedap sgt..makacih bnyk2 pd umie.cuma saya masukkan brown sugar n kukus 45 min..lembut n gebu...tqsm..


02-06-2008, jingo komen :

hi..semalam bt lg kek pisang ni versi bakar pulak...sedap sgt..tp hb suka yg kukus lg cos mcm apam pisang...tqvm umi_e cos sudi berkongsi resepi...


20-06-2008, aizahana komen :

tima kasih laa umi....senang betul buat kek pisang nie.....percubaan pertama terus berjaya! Tima kasih daun keladi kerana kongsi resepi.


27-06-2008, nnie0966 komen :

mmg senang buat kek pisang ni..time kasih umi..1st time buat dah menjadi..kwn2 puji sedap...


02-07-2008, quinnie komen :

hmm boleh buat kukus ye..nanti nak cuba la...


20-11-2008, IbuMai komen :

dah try wat balik keje smlm... sedap...nk2 tang hangit tu...mmg best..gebu...tp kek sy ade 2 warna...atas cerah n bawah gelap...xtau knape...tp overall best sgt smpi xleh brenti ngap... sy pakai tpg gandum je...tmbh 1 sudu teh baking powder...tq umi..resepi kek pisang umi mmg best..:)


24-11-2008, IbuMai komen :

buat kek pisang utk kali ke-2... kali ni sy buat 2x adunan...byk dpt...slain bakar pakai loyang sy taruk dlm cup kecik jd muffin pisang...sedappppp...xjemu mkn kek pisang ni...


01-02-2009, atie_ridh04 komen :

ari nie sye buat kek pisang resepi umi..sodap sangat,sye buat 1 adunan tp agih2kan utk bakar dan kukus dua2 pun sodap..kukus dia jd gelap sikit drp bakar..thanks umi resepi umi mmg power.....@


27-04-2009, nuanza komen :

berdarkan pengalaman yg lepas2, kukus mmg buatkan kek tu lebih lembut dan lembab tp x tahan lama. 2 hari je mcm dh tumbuh kulat. kiter buat lak versi bakar, tetap lembut, dan tahan agak lama


08-05-2009, minah arab komen :

nuanza, saya nak buat ari ni....agak2 berapa lama kek ni blh tahan klu kita bakar yek?


09-05-2009, minah arab komen :

saya dah buat dah.....sedap sht smpi tak sempat nak snap gmbr... next time insya allah....


05-09-2009, pauline francis komen :

pisang apa yg sesuai digunekan ek...??


06-09-2009, mama kastam tioman komen :

paling elok pisang montel sbb struktur isinya yang halus..pisang berangan, pisang emas n pisang lemak manis pun sedap..


22-09-2009, Purple.T komen :

Da wat td, sdp sgt2..simple je nk watnya. TQ..


14-11-2009, intansu komen :

hai,,,,,,,, dah try kek ni dalam oven lagi,,nampak naik dah tapi merekah atasnyaaaaa,,, hasilnya tungguuuuuu


25-02-2010, shimafariq komen :

terima kasih kerana sudi berkongsi resepi..dah dua kali buat,licin...gebu,macam beli kat kedai..sekali lagi terima kasih tak terhingga...


17-10-2010, Purple.T komen :

Da wt bnyk kali wt versi bakar n kukus, sdp n simple je nk wtnya. Asik lupa je nk tangkap gambonya...lain kali saya wt saya letakn gambo ye. Mekasih...


18-10-2010, intan67 komen :

salam kak umi, saya dh try buat kek akak ni, rasenya sedap tp sy ade prob skitla kak. kek saya time dlm oven naik cantik, pastu bila hmpir 45min, sy check tghnye tak msk lg. then, bila dh masak, ada skit merekah. pastu xlama keluar dr oven, kek sy tu menguncup balik, mcm belon. adoi, sedih sy tgk kek sy tuh, tp rase mmg marvellous. ade sesape leh tlg sy? =)...


24-10-2010, liza@yahoo komen :

Dah try buat kek pisang ni,menjadi cantik je tekstur keknye...tq umi untuk resepi yg best ni.


11-12-2010, zatiff komen :

Terima kasih Umi utk resepi...dah cuba semalam utk pertama kali. Tak pernah buat tp menjadi. nak letak gambar x pandai plak. saya tabur walnut dekat atas dia...rasa pon ok...suka sbb menjadi...hehehe


28-12-2010, fidah_3 komen :

kak, alhmdulillah mmg menjadi..tapi saya xlapik dgn krts minyak, kat bwh kek tu jd berat sket..tp sket ja but still sedap..hihi


29-12-2010, rumpailaut komen :

dah try resipi ni.. thx kak... xsampai 1hari kek abis lesap.. hehe


02-01-2011, hannajr komen :

salam kak umi...sya dh try buat kek ni..mmg simple jer..cumanyer kek sya tu agak lembut berderai la dan rasa soda bicarb tu mcm kuat sgt..boleh kurangkan x soda tu?


19-01-2011, Azizah Asnawi komen :

saya budak baru belajarlah kak..nak tanya....guna tepung kek boleh ke untuk resepi nie..?


25-02-2011, sate_ayam komen :

tanye sket...umi guna oven cap pe? sedap la nampak kek tu....yum..yum..


04-03-2011, mama ain&aniz komen :

smlm br bt kek pisang....masa bakar naik elok jer tapi bila dah angkat letak kat luar jap kek tu jadi turun lak....citer kat kawan dia kata m'be terlebih pisang....he...saya guna 2 cawan tepung + pisang berangan saiz besar 7 biji.....nak try bt resepi kak umi pulak...


09-03-2011, su kulim komen :

hem bru wat kek pisang try test resepi umi thnks


10-03-2011, Jie yg comel komen :

hi umi, bole kukus x? bole x kalu x letak tepung jagung?


19-04-2011, nurfazila_zakaria komen :

umi...kek sy xberapa menjadilah...xde pon bintik2 comel tu...huhu..rasa terlebih tepung pun ader...tolonglahhhh


20-05-2011, eriza_eriza komen :

1st time buat terus jadi, memang sedap ramai yg puji..tq umi


18-06-2011, haziqtomey komen :

hi umi,gula yg awak pkai 2......gula ape gula pasir ker @ gula kastor


05-07-2011, iman haikal komen :

saya baru buat kek pisang ni semalam..tapi kenapa xgebu pun pastu dia mcm lebih tepung la..betul ke sukatan tepung tu 1 3/4 cawan...


27-07-2011, hud hud komen :

boleh tak kalo tukar soda bikarbonat dgn baking powder


21-08-2011, princess flower komen :

Salam kak umi...nampk menarik resepi nie..saya ambil resepi nie ye.. terima kash sudi berkongsi resepi di sini dan terima ksh atas komen rakan2 lain ye..harap dapat membantu...


24-08-2011, aisyah_ain komen :

sedappppp sgt kek ni. sy suka anything with pisang. tried this recipe and it turned out good!! recommended! thanks for the recipe :)


24-08-2011, sani abdullah komen :

salam...umi e, hari ni sy cuba buat kek pisang ikut resepi anda, terus jadi...seronok. t.kasih umi e


13-09-2011, salmiah mohd komen :

saya cuba buat sekali alhamdulillah jadi..t.kasih umi kongsi resepi ni..nk try yg lain plk..hehe


17-09-2011, cikgunour komen :

mudah rcp ni...raser nk buat la...tp tiap x wat kek (klu bakar pkai oven) mesti x menjadi...leh saper2 tlong x,klu gne oven yg der api atas bwh,nk kne pakai api yg mne ek?n kdudukan loyang kek tu kt bwah ke,tngah ke@ atas...


04-10-2011, errynazura komen :

assalamuailaikom,saya nk tnyelh kak,klu gantikn tepung jagung ngan tepung gamdum bleh x?pastu klu bkr guna oven elektrik bpe eik suhu die.....


17-10-2011, syamliza02 komen :

Salam k.umi... saya dah cuba resepi ni smlm... sedap... cuma saya olah sikit... sblm dibakar... bhg 2 bhgn... 1 bubuh coklat emulco... dah jd kek pisang marble coklat... soryy picnya takde... camera rosak...tq :D


24-10-2011, 387674 komen :

24 10.2011,amal Komen Salam k.umi....ni petama kali saya amek resepi ngan k.umi.nak cuba buat kek pisang kukus.sblm ni saya buat kekek coklat kukus tak jadi.tapi resepi tu amik ngan kwn...............sian suamu saya.... tunggu2 tapi tak leh makan.


27-10-2011, amyizzaty komen :

salam kak umi....ni ptg nk cuba wt kek pisang...first time nk waT..harap2 mjadi...


12-11-2011, amyizzaty komen :

salam kak umi....kita dah cuba wat kek pisang ni berhasil ler....tp tgah n atas mcm msih mentah ler....hari22 anak suruh wat...marvelous n delicios....my hubby pun suka sgt hari2 minta wat kek pisang....minta pandangan kak..klu pkai oven kecik tu suhu kpanasan pkai brapa????brapa minit lamanya.......perlukah pakai api atas n bawah serentak????


15-01-2012, fida komen :

Sdp sgt, dh dua kali buat baru nk komen arini huhuhu, hubby sukeeee sgt.


23-11-2013, Snur komen :

Dah siap pun pg td...ptg nak komen hsl slps merasainya....belek rspi semula..lohh,tepung naik sndiri rupernyer...saya hentam tepung gandum je..padahal sblm buat bkn main study..😛 apa2 pon,mnjd jg..moist jerrr kek nya..TQ yer sher rspinya..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd