Google+

oleh: maryam81 Kek Lapis Tembikai

Tembikai

Cantik, sedap & Mudah


Created on : 16-10-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi maryam81




Bahan-bahan ( 8" x 8" x 2.5" )

  • 10 Biji Telur
  • 500gm Mentega
  • 1 gelas gula
  • 3 gelas tepung
  • 1 gelas horlicks
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1 tin kecil sri kaya
  • 1 sudu makan perasa tembikai
  • Pewarna merah
  • Pandan paste
  • Chocolate chip @ kismis hitam secukupnya

Cara-cara

  1. Gula + mentega di pukul hingga kembang
  2. Masukkan telur satu persatu
  3. masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pukul hingga rata.
  4. masukkan horlicks + perisa tembikai dan pukul lagi.
  5. masukkan sri kaya + susu dan pukul hingga rata.
  6. Bahagi kepada 3 bahagian :- 1. 3 senduk + pandan paste 2. 2 senduk biar plain 3. selebihnya + pewarna merah
  7. Bakar warna hijau 3 lapis. Kemudian warna plain 2 lapis. Diikuti dengan warna merah.
  8. Chocolate chip @ kismis hitam di masukkan di atas lapisan warna merah.

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (2)

Dsc00466
13-07-2009
Salam tak berapa nak jadi lepas tu tak jumpa pula perisa tembikai. Apa-2 inilah hasilnya.
Laporan oleh: Sharm1969
Dsc02314
24-01-2010
Kek Lapis Tembikai dari saya.
Laporan oleh: niez80

Komen (22)

16-10-2008, aa_iezah komen :

ye lah maryam, nmpk mudah sngt kek lapis tmbikai ni, agaknya rasa pn mesti sedap kan. nk tyrla hopefully menjadi.


16-10-2008, alyasuraya komen :

assalamualaikum... kamek antara peminat kek lapis sarawak. kitak ada sik resepi nok lamak2. antaranya hati parik.


16-10-2008, shafea komen :

salam, kek ni ada dua rasa lah ye pandan & perasa tembikai, nak tnya perasa tembikai tu di dlm botel yg kecik ke? dan senang dicari di pasaraya ....?


16-10-2008, nazera komen :

Assalamualaikum...kak yam.. nazera nak tanya sukatan gelas tu boleh tak diganti dgn sukatan cawan metrik? atau berapa gram dlm sukatan gelas yg kak maryam guna?


17-10-2008, zhiela_85 komen :

yahhh...pat juak resepi kek lapis tok ehhh...suk ati kmk...pat k bisnes tok..hehehhehe...makseh kak yam..


17-10-2008, zhiela_85 komen :

lupak kak yam,nak perisa tembikai ya nak mcm ni o...mun pat ktk nunjuk gamba perisa ya leh x?pat cuba toklak...


17-10-2008, maryam81 komen :

aa_iezah..mmg sonang nak buek.. lepas buat tu tempek gambo ye..anto laporan... alyasuraya.. mun maok molah kek ati parik.. resepi ada dlm blog kak dayang.. dayangkek.blogspot.com Sorry NAzira.. nak tukar kpd sukatan metrik payah sikitlah.. takut nanti tak jadi.. mana tau terkurang ke terlebih ke sukatannya... tp yang pasti 1 gelas tu sama dgn 1 cawan err yang untuk sukat tepung tu... zhiela_85 heheheh..perasa tembikai ya..susah nak cari kat sitok.. kat sarawak banyak..adik mek ngirim dr Kuching. Botolnya pun dah habis.. coba carik kat kedei bakery.


17-10-2008, maryam81 komen :

Shafea.. cuba cari kat kedai bakery..mungkin ada..


17-10-2008, maryam81 komen :

zhiela_85. ni resepi kek lapis cheese kitak? mintak lok.. nak molah pake makan mek mpun..hehehe..email mek ct81_saibi@yahoo.com


17-10-2008, akmar karim komen :

salam maryam; kadang2 bila sy buat kek lapis macam kering sikit.betul ke masa melapis tletak butter cair di antara setiap lapisan supaya dia moist.harap maryam or kawan2 lain boleh confirmkan .


17-10-2008, zhiela_85 komen :

Saba kak yam...saba....hehehehehe...kmk send dgn ktk resepi nya k...tungggguuuuu


17-10-2008, zhiela_85 komen :

kak yam...knk xpat send k email ktk?kmk da coba send tek x pat...p xpa...kmk ruk kak ngisik resepi ya kt dlm myresepi tok tek...so arap ktk coba k..lak anta skali dgn laporannya k..ya khas utk ktk ya...


17-10-2008, cdah komen :

maryam,tepung pake molah ya tepung gandum ajak kah ? ataupun tepung hong kong.


17-10-2008, maryam81 komen :

zhiela_85..x dapat? pelik juak oh.. apa2 pun thanx for the recepies.. cdah.. tepung hong kong pun boleh tepung gandum pun boleh...


17-10-2008, maryam81 komen :

akmar....tak perlu letak butter cair... masukkan ovelette dlm adunan je..


19-10-2008, rahman bestari komen :

salam ct maryam, amboi3. meriah ek raya tahun ni, dgn pelbagai kek baru dan lama. sure seronok kwn2 yang datang berkunjung ke umah ct! untuk makluman kengkawan, leh juga kunjungi blog di bawah ni :- http://rozzan.blogspot.com utk kek lapis tembikai. lebih kurang juga dgn resipi ct maryam ni. atau rujuk http://dayangkek.blogspot utk kek hati pari. (hai alya, kat sini pon ada resipi kek hati pari - dalam profile aliffariffazriff!


19-10-2008, rahman bestari komen :

oye, lupak lak nak bgtau zhiela, kalau kat jb, leh pegi kedai bahan kek kat batu 5, tak jauh dari plaza angsana. kat situ byk flavour2 yg menarik.


20-10-2008, maryam81 komen :

rahman.. thanx for u're info.. kedei bahan2 kek kat Batu Pahat..kitak tauk kat seni kah?


15-07-2009, atul05 komen :

salam maryam81, ktk make gelas omo kah?3 gelas sik kering kek ya kelak sbb akak pernah cuba 3 gelas cam kering jak?


07-03-2011, aimanismanadia komen :

mun mok senang lagik konpiden tepong ya ngkah last2..dpt kita nangga adunan ya..mun pekat glak upanya..kompom kerin kek ya bah..pandei3 la bangsi tepong ya...


14-05-2011, enah.hm komen :

salam......terima kaseh resepi nya... alhamdulillah sukses dan sedap. Anak-anak suka..x sampai 1 hari kek dah habis


18-10-2011, nurul ain96 komen :

cm ne nk lapis2 nie ?sy bru nk bja bt kek lapis cm nie... heehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu