Google+

oleh: sunkist ☺ Thai-Style Kue Teow Lad Na ☺

Ladna

one of Thailand's most popular dishes & normally served not spicy.. kalau suka pedas boleh dimakan bersama dgn lada jeruk, dll..


Created on : 13-10-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sunkist




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 250 gram kue teow
  • 4 sb minyak sayuran
  • 1 sb kicap pekat (dark soy sauce)
  • 100 gram isi ayam - di potong kecil2
  • 2 sb tepung jagung
  • 11/2 cawan brokoli
  • 1 sb bawang putih - dicincang kasar
  • 1 sb taucu (yellow bean sauce)
  • 2 cawan stok ayam
  • 1 sb sos ikan
  • 1 sb sos tiram
  • 1 sb maggi seasoning
  • gula, serbuk perasa & sedikit serbuk white pepper

Cara-cara

  1. Gaulkan isi ayam dengan 1 sb tepung jagung dan maggi seasoning. Perap selama 10 minit.
  2. Di dalam mangkuk, gaulkan kue teow dengan 1 sb minyak & kicap pekat. Kemudian goreng dalam nonstick pan sehingga warna kekuningan. Angkat dan sejukkan.
  3. Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga bewarna kekuningan. Masukkan taucu (yellow bean sauce) dan goreng lagi sehingga sebati. Masukkan pula ayam yg telah diperap tadi dan goreng sehingga masak. Masukkan pula stok ayam dan masak hingga mendidih.
  4. Masukkan brokoli, sos ikan, sos tiram, gula & serbuk perasa. Kacau hingga rata. Masukkan pula tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit stok ayam.
  5. Bila sudah pekat, angkat dan tuangkan ke atas kue teow tadi. Taburkan sedikit serbuk white pepper.

Laporan Masakan Bergambar (14)

Ladna
14-10-2008
i tanya kwn dr pattani.. dia ckp ni cara yg betul msk kueh teow ladna.. selalunya i main tuang je atas kueh teow tuh.. tak goreng dulu dgn kicap.. sedap.. mekacih sunkist
Laporan oleh: whitesilk

dulu2 kita pun msk x grg gak kue teow tu dgn kicap pkt.. rasa2nya grg lebih sedap kot.. ur welcome white :)

Thai_style_kue_tiaw_ladna
16-10-2008
mmg sedap, cik abg kata cam kat kedai jer.. thanks sunkist
Laporan oleh: nor_67

:)

Ladna
29-10-2008
wat lg.. kali ni ltk sayur byk smpi xnmpk kueh teow huhu tengkiu
Laporan oleh: whitesilk

favorite food ke lad na ni? ;)

Ladna
04-11-2008
tukar kue teow ganti dgn mee. my kids suka sgt hirup kuahnya
Laporan oleh: yani

;)

Ktl
08-11-2008
wow sedapppp,,, btl mcm mkn kt kedai,,, x ckp sepinggan hahah tabik spring la kt u sunkist,,, tq ^-^
Laporan oleh: glowy

glowy, skrg dh blh buat sendiri... tak pyh beli kt kedai lg ;) u r welcome :)

Untitled
08-11-2008
husband puji sodap..rasanye sbb taucu dan megi seasoning buat ldna ni tambah sodap huhu
Laporan oleh: nakslim

hmm seronok husband suka kan... :)

Image09
09-11-2008
mmg x menghampakan.. ladna yg paling cdap pernah ku buat hehe.. TQ sunkist
Laporan oleh: supergirl

kita yg kt sini lak rasa lapar tgk pic ni heheh sama2 supergirl..

Img_9683
14-11-2008
sedap! cume xde taucu jerk... kalau ade tentu lagik sedap kan! trima kasih sunkist!
Laporan oleh: hana6877

hi hana, kalau ada award kt Myr ni awk lah calon plg layak untuk kategori org yg mencuba resepi plg banyak.. sbb dh byk resepi kt sini yg awk dh try.. kita pun tak tercuba hehe.. next time kalau nk buat lg lad na ni sy cdgkan letak la taucu.. sbb rasanya mmg akan jd lain :) ok, selamat memasak hehe ;)

Ladna
19-11-2008
bestnya dpt makan kuetiau ladna buatan sendirik..thanks sunkist
Laporan oleh: quinnie

rajin nye awk msk quinnie.. bolehla geng dgn hana... hehe :) hmm esok nk msk apa lak? ;)

Kue_teow1
19-11-2009
memang sedappp..satu pinggan besar,share berdua..buh cili padi hijau,pehh..rasa duk thai jap..hikhik..hang mesti bz semak assignment kan..semak kan report kite skali ye..hihi.makasih share resepi nih.suka tau! ;)
Laporan oleh: HaSue

gembira hang ckp suka sue.. mmg tgh busy giler sue.. blog pun tak terupdate hehe duk tgh tension marking exam scripts.. thanks sue.. lap u.. muahhhsss :X

Kue_teow1
11-12-2009
Nak anta report lg nih..kali nih guna isi ayam lak..next time tambah udang lak.hehe...best2.tq again
Laporan oleh: HaSue

sue, asyik hang jek anto report... ampunnnn heheheh :D mana hang pi sue? tak nampak online pun sehari dua nih? miss kt hang hehe ;)

Dsc03445
08-10-2010
first time buat, memang sedappp...boleh buat selalu...
Laporan oleh: mass80

thanks mass.. happy mass cakap sedap.. :)

Image
16-10-2012
Mmg sedap, walau pun x letak taucu tetap sedap!
Laporan oleh: mardiha
Dsc02723
17-11-2012
mmg sedap..dh byk kali buat...tq sunkist :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (24)

16-10-2008, Ayu61279 komen :

iiissskkkk...sedapnya!


18-10-2008, kakfiza komen :

awat knor punya KT ladna itam skit..letak apa tu knor? pe2 pun nmpk sedap ler...mkn tu ingt2 mmber d sni k..


18-10-2008, hana6877 komen :

k.norrr!! ada lagik tak??! nak ckitttttt!!


18-10-2008, nor_67 komen :

tak tau laa fiza, knor ikut betul2 arahan resipi.. rasanya hitam tu hasil taucu dan sos tiram.. yg kat kue tiaw tu pun gelap kes gaul dgn kicap pekat kan.. knor pun heran yg tuan resipi putih melepak jer kue tiaw dia, padahal kat resipi kata kena gaul dgn kicap pekat.. takkan kicap pekat dia putih kut.. kuah pun kan kena letak sos tiram dgn taucu, dua2 tu kan gelap gak.. tak per laa. janji sodap!!


18-10-2008, nor_67 komen :

oit!!!, ina dah duk diam2 kat indahwater ler..


18-10-2008, sunkist komen :

hi kak nor :), actually yg kita punya pun gelap gak cuma mungkin dlm pic nampak x gelap.. lagipun kita buat dlm kuantiti yg sedikit.. maklum la mkn sorang.. hehe anyway, resepi ni mmg ikut style yg masak kt thailand.. oh ya, nak tanya k.nor ni org ganu ke? :)


18-10-2008, nor_67 komen :

##


18-10-2008, nor_67 komen :

tak per laa sunkist.. rasa dia ttp best.. yep, knor org ganu kiter..


18-10-2008, sunkist komen :

same la.. kite pun duk ganu gok :)


18-10-2008, kak fida komen :

hai sunkist...mcm dlm lagu lah....ganuuu kito o.... :O


04-11-2008, nananis komen :

sunkist..bg la komen yg membina skit kat report tu. asyik senyum je. kesian hah orang penat mencuba resepi awak ni.orang berbudi kita berbahasa yer tak.. :)


04-11-2008, sunkist komen :

hi nana, smile costs nothing but gives much.. thanks for ur reminder, nana :)


14-11-2008, hana6877 komen :

hahahaaa...ada2 jerk la sunkist nih.. sy nih tk reti nak wat resepi sendri..tuh pasal suka mencube org punye jerk.. sbb korang mmg terer2 la belaka... :) ppon thnx sunkist sudi kongsi resepi ni yer.. best ler..drpd tk suka ladna jd suka ler pula..:D


28-01-2009, zila66 komen :

salam sunkist..npk sedap jer..nnti nk cubalh....


28-01-2009, sunkist komen :

hi zila... :) hopefully hasilnye nanti tak mengecewakan zila... selamat mencube.. :)


31-01-2009, zila66 komen :

salam sunkist..try sunkist pulak!.smlm wat dinner.yalahh..ada kelainan sikit mungkin pasal taucu kott... spai cari kat kedai ..bestttt......... nnt wat lg tq ye............


31-01-2009, sunkist komen :

gembira rasanye sbb kena dgn taste zila.. :) biasanye kt malaysia ni jarang kt kedai2 letak taucu tu.. tapi kalau kt thailand diaorg mmg letak.. sayur pun guna brokolli jer & isi ayam.. maybe kt malaysia kita boleh adjust la letak sayur2 yg kita suka.. boleh jugak letak udang, sotong, dll... ikut citarasa sendiri... thanks zila :)


19-05-2009, zila66 komen :

wat lagi...heee...tk tahu yg keberapa mmg besttt....anak2 suka tu pasal wat selalu....muaahh..hihii..tq..


20-05-2009, sunkist komen :

takde pic ke zila? nk tengok gak rupa ladna zila tu hehe.. thanks a lot zila :)


09-06-2009, zila66 komen :

salam sunkist,wat lgi dan lgi...mmg besttt...tq ya..pic x ada lh...ni tengah intai2 mane tahu dpt murah...lagipon krg fham ttg kamera n xtahu jenis apa yg elok!! sunkist punya mcm mane??...


10-06-2009, sunkist komen :

hi zila, apa khabar? harap zila sihat2 selalu.. takde pic pun takpe.. dengar zila ckp best pun dh gembira.. thanks zila :) kita pun takde camera.. guna handphone je hehe :) ngah survey jugak ni actually.. hehe


19-11-2009, alongcun68 komen :

sy sk sngt mkn kue teow ldna ni. ptg ni nak cuba la.slalunye mkn kat kedai 'awe' jek.tq sunkist 4 the recipe


19-11-2009, sunkist komen :

hi alongcun.. selamat mencuba! nanti bagi feedback ye ;)


22-09-2011, encik_amin komen :

saya mmg fevret mkn kuewtiau..walaupon hdup bujang.tp gemar mncuba resepi..terima kasih pd admin kerana bg site resepi nih..blik kerja nak try buat..jgan hangit dapur skali lg sudah hu3


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd