Google+

oleh: sunkist ☺ Kerapu Masak Tiga Rasa ☺

Kerapu_tiga_rasa

Resepi dari Internet


Created on : 08-10-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sunkist




Bahan-bahan ( 5 orang )

  • Seekor ikan kerapu
  • 2 biji bawang putih - dicincang halus
  • 5 biji bawang merah - dicincang halus
  • 8 biji cili merah - dicincang halus (kalau suka pedas boleh gandakan cili ataupun guna cili api)
  • 2 biji tomato - dipotong dadu
  • 2 kerat nenas - di potong dadu
  • 2 sudu cili boh
  • 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos ikan
  • Sedikit daun ketumbar
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • serbuk kunyit, garam, gula & serbuk perasa
  • Minyak

Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh & tepung jagung. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat & toskan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang & goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah & goreng lagi sehingga naik bau.
  3. Masukkan lada merah yg telah dicincang tadi & goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas.
  4. Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.
  5. Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.








Laporan Masakan Bergambar (22)

Krapu
28-10-2008
ingt ssh nk msk ghupenye snng aje.. i letak daun kucai.. daun ketumbar xde.. cdap.. mekacih sunkist
Laporan oleh: whitesilk

sama la.. time x ckp bahan.. letak je apa yg ada hehe :) ur welcome white

Ikan_3_rasa
18-12-2008
Sunkist..sori la NZ x ada ikan kerapu..as tukar Travelly..x muat kuali kena potong kecil2..anyway memang sedap! coriander leave tu yg membangkitkan selera!! yum..yum
Laporan oleh: as75

ni mesti guna Giant Trevally ni sbb tu kena potong kecik2... ok ke as guna ikan trevally untuk masak tiga rasa ni? sometimes masakan ni kalau tak kena ikan mmg tak sedap.. harap2 semua family as suka :0 thanks as kerana sudi mencuba resepi yg tak seberapa ni.. selamat menjamu selera hehe

Photo-0002
09-04-2009
askum..lauk lunch hri ni..sdap sunkis..smpai licin sgala2nya hb kita sapu..tq ye..lain kli leh wk lg..
Laporan oleh: maz-ivory

alhamdulillah... :) terliur tengok ikan tu maz... nampaknya kena gi pasar cari ikan kejap lagi ni hehe ;) thanks maz

3rasasunkis
20-05-2009
tq atas resepi ni ye sunkist.....:)
Laporan oleh: quinnie

hai q.. hopefully kena lah dgn selera q and family.. sama2 q.. & thanks to u too :)

Dscn3201
29-05-2009
dah try dh memang sedap.. thanxs share resepi ni yer.
Laporan oleh: Hardlena

gembira hardlena cakap sedap :) thanks hardlena

04072009026
08-07-2009
Penat elin g pasar.Time g cari ikan kerapu,siakap mesti tak der.Tensen btul.Utk lepaskan gian,elin wat jugak dgn guna ikan cencaru wuwu.Jadilah drp tak der kan. Elin wat berkuah byk ckit coz budak2 suka kuah.Mmg cedap.Thanks...
Laporan oleh: elin8888

kt trg skrg ni pun takde ikan kerapu n siakap.. ikan bawal je ada.. gembira elin ckp sedap walaupun guna ikan cencaru.. thanks elin.. err.. ikan tu berapa org mkn tu? hehe ;)

Picture_024
17-11-2009
tq yekkk....sedap
Laporan oleh: junjs11

gembiranya ida kak jun sudi try resepi ikan 3 rasa ni.. thnx kak jun.. lap u.. muahhhss

Dsc01446
24-02-2010
kerapu nyer besar sgt. kena potong 2 untuk masak.. kegemaran husband setiap kali makan kedai... so dia suruh belajar masak sendiri.. nasib baik jadi.. terima kasih resepinya..
Laporan oleh: yuha_yus

sama2.. yuha :) thanks sudi cuba resepi kita ni :)

071220102992
07-12-2010
Sedappp sgt macehh resepi ni
Laporan oleh: Lelord

sedapnyaaa ikan tuuuu... rasa terliur la plak... :)

Kerapu_3_rasa
28-12-2010
sedap...nenas takde & letak daun bawang je...tambah cili api, t.kasih sunkist share rsp
Laporan oleh: naa_q

kalau kita masak dgn ikhlas & penuh kasih sayang, insya allah mesti sedap punye.. u r welcome naa.. :)

Dsc04169
16-03-2011
time kasihnya, mmg sedap.. baru lps masak n makan,.. tp xbbh nenas, tpg jgg n sos ikan.. pakai ikan talapia, cuma ikan je goreng xkemas.. baru nak belajar masak.. :D gambar kualiti xbest....
Laporan oleh: adieq_anaz

next time maybe anaz boleh cuba letak nanas pulak.. so, mmg kena la dgn nama '3 rasa' tu.. ada rasa pedas, masam and manis.. :) mekacih krn sudi cuba resepi ni ye.. :)

Image0406
19-06-2011
Assalamualikum...i dah try resepi ni memang sedap.....anak2 n hubby suka...thanks Myresepi
Laporan oleh: LINALING

wahh.. menyelerakan tengok ikan tu..... :)

_image__1077_
15-05-2012
Slalu mkn kat kdai,tp xpuas ht,dhla kdang2 xkna dgn slera,mhal wlupn ikan kecik je..bl wat sndri,puas mkn,sdap..tq
Laporan oleh: Ain86
Dsc00275
16-05-2012
menerai rspi sunkist lak,mmg best! tk rugi mencuba sekali adap jer abis....mekasih ya,berkongsi rspi..
Laporan oleh: k.zila66
Dsc01064
14-06-2012
salah satu menu kegemaran keluarga..suka sgt msak mcmni...time ksih sunkist
Laporan oleh: k.zila66
2012-06-26_19
28-06-2012
cedap...my girl ckp...hehehe
Laporan oleh: bdk br bljr
P1050630
28-07-2012
slm..ni wat seblom posa...sdp.ank2 mkn smpi licin..tq bg idea.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc01763
30-08-2012
salam lina, slmt ari raya maaf zahir dn batin...nie pon masa posa gak,msuk apa yg ada dlm esbox,wat 2 ekor..tq2 :)
Laporan oleh: k.zila66
090906_siakap_tiga_rasa
19-09-2012
guna ikan siakap so jdla siakap tiga rasa. marvellous!
Laporan oleh: moonbug
Dsc_0156
08-04-2013
thanx sunkist...sedap,sy guna ikan siakap....p....
Laporan oleh: wanmaziah
Dsc05596
26-09-2013
yg sebelah lagi ni, wat utk budak2..pinish dah layan je gmbr hihii..tq.
Laporan oleh: k.zila66
Img_6233
09-06-2014
lauk tengahari ...
Laporan oleh: noormala75

Komen (24)

11-10-2008, aliabu komen :

rumit gak ni...tapi nampak macam best


13-10-2008, purtagh komen :

I DAH CUBA....SEDAP...TQ


18-11-2008, nur insyirah komen :

sunkist...kalau tak letak sos ikan tu apa rasanya,agak2 jadi tak?.... he he.......sebenarnya hubby kita tak berapa suka ngan sos ikan ni.. leh tolong tak tq


18-11-2008, sunkist komen :

hi nur.. tak letak fish sauce pun tak apa.. tapi make sure awk letak sos tiram.. actually bila sos ikan tu dan bercampur dgn sos2 lain.. tu yg menyedapkan lagi rasa... anyway, kalau hubby tak suka sos ikan tu tak payah letak ;)


18-12-2008, as75 komen :

Sunkist..sedap la Travelly ni..rasa mcm ikan bawal sikit..ari tu as guna Ikan snapper merah pun ok jugak...cuma x sempat nak amik gambar dah kena ngap!..


18-12-2008, sunkist komen :

ooo.. best tu as... rasa mcm ikan bawal.. mmg kena la msak 3 rasa ni.. stim pn sedap... hari ni nk msk apa lak as? kita laksa sarawak kot.. jap lg nak gi shopping bahan2 for laksa sarawak dayang tu hehe..


03-02-2009, Mrs_adrian komen :

Masaknyer lebih kurang sweet sour.. takde nenas , i letak timun... cube aritu hubby cakap kurang pedas... maybe next time kene tambah cili api kasik kick :)


03-02-2009, sunkist komen :

hi mrs adrian.. tengok nama u ni teringat lak kt my lecturer ms study dulu.. Dr. Adrian hehe (dayang, ingat tak? :P) biasanye sy tak letak timun kalau msk ni.. takut muak.. so letak nenas..apa2 pun bergantung kepada citarasa masing2 :).. kalau kureng pedas tu.. kena gandakan cili hehe... takpun guna je cili api... sure berapiii mcm naga masa mkn tu :)


03-02-2009, dayang_jack komen :

psstt, sunkist....ntah2 tu wife dr Adrian...hehehe. jgn mare yer Mrs Adrian...kte gurau jer..hehe..tp kalo btl pun, ape salahnyer...mmg jejak kasih ler ni....sunkist,...x perasan le plak ikan kerapu 3R ni...nnti dyg check dlm freezer, kalo ade, kte pun nk masak gak. actually, dyg pun slalu gak masak 3R ni...nnti kte antar laporan kalo dh masak, ok dear...


20-02-2009, Mrs_adrian komen :

Ahaks sunkist...org lain kut :p Hubby kite takde Dr.. Aritu masak untuk family mentua. Kali ni lebih kan cili and patah2 kan cili api... macam kilat habis... tak sempat nak snap pix. Arini ingat nak masak lg..Again, thanks for the recipe...


23-03-2009, nqz komen :

hi sunkist.. sy baru masuk ruangan ni so bminat nak cuba masakan ni tp klu sos tiram tukar ngan sos lain blh x coz hubby kte alah ngan sos tu la... tq


23-03-2009, sunkist komen :

hi nqz... welcome to MyR.. sorry lambat reply.. bz skit hari ni.. kalau tak masukkan sos tiram kurang sedap la skit (bagi sy la).. kalau hubby alah dgn sos tu better skip aje.. boleh juga kot dimasukkan sedikit sos cili jika suka..


24-03-2009, nqz komen :

hi sunkist... sy dah try masak bru hbs mkn ngan hubby mmg sdap la hingga mjilat jari.. sy masukkan juga sos tiram tp hubby tpaksa la mkn ubat dulu yela klu tdk bengkak2 muka hubby dah x encem hehe... apa pun thanks for the recipe...


24-03-2009, sunkist komen :

hi nqz... alhamdulillah.. cian kt hubby kena makan ubat dulu hehe.. :) this is one of my favorite fish recipes & thanks for trying this recipe and letting me know.. lain kali kalau sempat snap gambar post la kt sini.. nk tengok jugak rupa ikan tu.. :)


07-09-2009, idotchomel komen :

hi sunkist, saya baru joint ruangan nie, tapi dah banyak resepi yang saya dah cuba... termasuklah resepi awak nie.... sedap sangat... pasnie dah tak payah pi kedai lagi... masak kat umah jer lagi jimat... ;)


07-09-2009, sunkist komen :

hi idot.. gembira rasanya sbb idot cakap sedap.. alhamdulillah.. ni tunggu idot post resipi lak.. tak sabo nk mencuba nihh hihi ;)


03-11-2009, zaimima komen :

suka masak guna resipi sunkist ni.. da byk kali wat. senang dan sedap... so takde resipi baru ke? ada resipi ikan siakap kukus? yg pedas2 punya.


06-09-2010, razama komen :

tq sunkist......nak try la


15-10-2010, IL@mama.yahoo komen :

dh byk try resipi ikan tiga rasa,tp sme x ngam mcm kt kdai.ni tgk mcm sodap je,esk nk g cri bhn2 buat lauk thari..x sbor nk try.utk rspi lain2 xdok ke?


03-08-2011, 7320956 komen :

macam senang je pas2 sedap.... ptg nie nak cuba


03-08-2011, sunkist komen :

selamat mencuba, 7320956!


19-09-2011, Che Sofya komen :

Saya dah cuba resipi ni semalam tapi lupa nak snap.. apapun sedap.. hubby pun suka.. nt nak buat lagi la.. anyway TQ untuk resipi yang mengancam ni


23-10-2011, saiff1988 komen :

Dah try pun buat, tapi ganti guna fillet ikan sebb kt sini ikn siakp,bawal,cncaru pe sume xde,mklumlah org arab ni xmkn ikan sangat, bile dh siap,berebut kawan srumh mkn....ape2 pun, terima kasih sebb share resepi ni....


21-12-2011, miss popia komen :

dh try....1st time wt..jadi...hsband pn suke...TQ


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu