Google+

oleh: ibuRayy4n Biskut Y

Dsc02983

senang ja...resepi dr mak


Created on : 07-10-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ibuRayy4n




Bahan-bahan ( +/- 60 biji )

  • 1 cawan gula pasir
  • 3 cawan tepung gandum
  • merjerin/butter secukupnya (dlm 180g)

Cara-cara

  1. Campurkan / gaulkan gula pasir dgn tepung dalam mangkuk.
  2. Masukkan marjerin/butter sikit2 sehingga boleh dijadikan seperti doh.
  3. Tekan masuk ke dlm acuan Y dan susun di dalam loyang pembakar.
  4. Bakar dgn suhu 180C selama 20 minit atau sehingga masak (nampak kuning nk coklat, pastu nampak corak petak gula pasir timbul)
  5. Dah masak, keluarkan dr oven. Sejukkan dan kemudian br keluarkan dr acuan. Kalo x nanti dia pecah. Kemudian siap sedia utk disimpan atau makan.

Tag

cookies

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (2)

Biskut_y_c_
28-11-2008
Salam ibuRayy4n..kite tlg adun,anak sulung tekap acuannya..dah jd biskut C je,guna acuan donut potong 2..kwang3x.hehe..bdk2 ni suka sgt mkn biskut yg mdh dbuat ni..smpai leh buat sndiri.Rasa rangup n manis2 manje gitu..tQ ye share resepi ni.. :)
Laporan oleh: HaSue

x sangka ada yg sudi try. C pun comey apa. janji budak2 suka kan...

Biskut_y
08-05-2013
dah berpuluh tahun x buat...hari ni teringin nak buat...nilah hasilnya...masa sekolah rendah dulu selalu nengok mak buat kuih ni ... tempahan jiran2 untuk hantaran ataupun majlis walimah...siap ngan ising sekali kat atasnya...
Laporan oleh: mas9540

Komen (15)

07-10-2008, shida ahamad komen :

At last dapat jugak resepi nie... pernak makan last year itu pun org yang bagi... sedap... boleh la buat sendiri kali nie. Thx ibuRayy4n


08-10-2008, ibuRayy4n komen :

sama-sama. cuba lah...nanti bg ek cemana jdnya... :)


08-10-2008, aa_iezah komen :

salam ibuRayy4an, gula tu x perlu gaul sampai hancur/sebati ke?? simple sngt ni tingin gak rasa nk try & acuannyer plk mmg kna guna acuan yg bentuk Y erk, klu guna acuan len xbleh ke? tQ.


09-10-2008, ivy komen :

biskut ni kalau kurangkan gula dan taburkan manik warna-warni.saya rasa kanak-kanak akan sukakannya.dan tak kan tanya Y ?Y?Y?hehe


13-10-2008, ibuRayy4n komen :

salam aa_iezah, gula dgn tepung tu cuma gaulkan ja. kita x hancurkan gula tu sbb bila bakar nanti kita akan nampak corak petak-petak gula pasir tu. Kita guna acuan Y sbb namanya biskut Y...x kisah nk guna acuan apa pun sebenarnya. :)


13-10-2008, ibuRayy4n komen :

hi ivy, mungkin bole cuba. saya x pernah cuba. nanti dah buat...hantar la laporan masakan. key...


17-10-2008, Safiza komen :

selalu raya buat biskut ini tapi buat bubuh nestum madu dalam adunan tu,mmg sedap & rangup.


20-10-2008, ibuRayy4n komen :

hi Safiza, menarik jugak idea tu. nanti boleh kami try apply. thanks


21-05-2009, modern_mom komen :

biskut yg dah diterap dgn acuan kena bakar sekali dgn acuan ke?


14-06-2011, oLy komen :

semasa gaulkan gula pasir & tepung,air kena letak sekali x?


03-08-2011, nurin_ain komen :

mana leh dapatkan acuan ni yer? leh tolong blikan..


03-08-2011, nurin_ain komen :

nak sangat acuan ni..


13-08-2011, ibuRayy4n komen :

Nurin_ain, nk ke acuan tu? Awak kat mana ya? Saya ada nmpk acuan tu kat kulim tp x pasti lak brapa reganya. kalo nk email saya, nnt try tgk rega dia. nmohdr@gmail.com


06-09-2011, jimie komen :

terima kasih, resepi ni memang mudah dan menjadi. Rangup sangat.Anak-anak dan keluarga suka.


09-11-2012, ct12 komen :

saya dah cuba..tq 4 resepi..cuma masalah saya bila mkn ya akan bau tepung..saya bakar 20 minit..apa yang salah pada biskut saya ni..akak tolong saya :-)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu