Google+

oleh: as75 Serunding kelapa-berdaging

30092008115_1_

Resepi dari arwah ibu saya- sesuai di makan bersama ketupat, lepat,lontong..nasi ambang pun ok juga..


Created on : 06-10-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi as75




Bahan-bahan ( Lebih dari 10 orang makan )

  • Sebiji kelapa di buang kulit ari dan diparut (saya guna kelapa kering 500gm)
  • 300gm daging- di hiris halus
  • 1/2 cawan minyak
  • 1/2 cawan udang kering-di kisar halus
  • *2 labu bawang besar
  • * 3 ulas bawang putih
  • * sehiris lengkuas
  • *1 batang serai
  • *1 inci halia
  • *6 tangkai cili kering - pedas ikut suka
  • * 1/2 cawan ketumbar
  • Kisar bahan *
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Gula & garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Tumis bahan2 yang di kisar
  2. Setelah naik minyak dan bau masukkan daging
  3. Masukkan garam gula & air asam jawa, setelah daging empuk masukkan kelapa parut @ kelapa kering
  4. Gaul hingga rata dan agak kering, angkat dan sedia di hidang...
  5. * Jika x suka letak daging boleh juga. Guna kelapa sahaja...bahan2 tetap sama.. Selamat mencuba..









Laporan Masakan Bergambar (2)

Pulut_serunding_daging_asnz
20-03-2009
salam as...akak jadikan pulut serunding daging,buat jamu kgkwn...akak cmpkkn sehelai dua daun limau purut bagi aroma dlm serunding tu....tq as atas resipinye ... :)
Laporan oleh: kak fida

salam kak fida, sama2 kasih kak, mesti lagi berselera kawan2 akak tu.. ada aroma daun limau purut..lps ni campak la selai dua kat as daun tu..kat sini susah nak jumpa la kak.. sedapnya bila nak jamu as plk? he..he :P

Dsc00342
30-03-2009
Salam kak As, maaf kak saya derhaka kat akak...hehe saya wat yg simple punya je...byk bende xletak... wat sikit je tu yg malas nak letak macam2...anyway tq nanti saya cuba yg ni plak...
Laporan oleh: suzzlyn

Salam suzzlyn, x pe asalkan jadi ape yang diinginkan.. terima kasih kerana sudi mencuba! bestnya alas ngan daun pisang ..fresh lagi tu..


Komen (8)

27-01-2009, spongegirl komen :

Salam Auntie As, last week buat kenduri..my mom buat lontong kering so, masak serunding ni..memang best lah...Tq, kerana share resepi ni....:)


27-01-2009, as75 komen :

Salam adik spongebob..eh.. spongegirl..sori!.. rajinnya buat lontong kering..lama auntie x makan lontong tu.. memang sedapkan makan ngan serunding ni..


16-03-2009, suzzlyn komen :

Haaa...dah jumpa resepi ni.... last week ada tanya kak as cane resepi ni kat resepi pulut kuning...tq..nanti nak cuba....


16-03-2009, suzzlyn komen :

lupa lak, mane lagi sedap? guna kelapa kering ke parut?


16-03-2009, as75 komen :

Suzzlyn, maaf ya.. x perasan la dik.. dek terliur pulut kuning suzzlyn tu. akak ni merantau so kelapa kering yg akak biasa gunakan.. kalau guna kelapa parut tu rasanya lagi lemak2 kot. Tapi alhamdulillah guna kelapa kering pun ok juga.Cepat siap! he..he.. selamat mencuba.. rajin betul la suzzlyn ni.. nak berjiran la ngan suzzlyn cenggini..


16-03-2009, suzzlyn komen :

Haha...akak, saya ni baru je join myresepi... ni dah addicted...asyik nak cuba je resepi2 kat sini...jiran saya pun agaknya dah boring asyik dapat makanan dari saya...heheh.. kalau tanya2 org selalunya sukatan macam agak2 je...so, susah skit...n kalau nak beli buku masakan ada macam2 jenis, kat sini bleh tanya2 n tgk experience org lain...sonok sgt... anyway thanks a lot ya kak...


23-08-2009, manjasayang komen :

Hi as75 resipi ni tk de bubuh kunyit ke?tp knape warna nye oren gitu...


15-09-2011, john de gaul komen :

kunyit tak kan tak de? ... seingat saya tengok org tua dulu buat ada kot! jintan manis pun ada lah .... !


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd