Google+

oleh: haizam_6587@yahoo.com.my Sarang semut

P_t_r_028

mudah sahaja biskut ni..try la buat..resepi dr mak sy..stiap tahun hari raya sy buat..sedap tau..sepupu2 sy berebut nak makan kuih ni kalu hari raya..x menggunakan telur pun,x cepat muak..


Created on : 30-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi haizam_6587@yahoo.com.my




Bahan-bahan ( 100 biji @ lebih )

  • 1 buku butter
  • 1 cawan gula caster
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan tepung kastard
  • Untuk hiasan:
  • Coklat rice
  • Ceri merah @ hijau
  • Cup kertas

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula sehingga putih @ kembang.
  2. Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung kastard.
  3. Gaul sehingga menjadi doh lembut.
  4. P_t_r_023
    Ambil sedikit doh dan parut. Parut 1 arah sahaja.Jangan bertukar arah,nanti x berapa lawa panjang adunan tu.
  5. P_t_r_016
    Masukkan ke dalam cup. Jangan terlalu penuh. Kemudian taburkan coklat rice.
  6. Hiaskan dengan ceri.
  7. Bakar selama lebih kurang 15 minit @ sehingga adunan bertukar kekuningan.

Tag

cookies








Laporan Masakan Bergambar (5)

Dsc00049
09-09-2009
Buat weekend hari tu, mmg menjadi la, mudah aje resepi nie n sedap, buat utk raya tp dah byk yg anak n hubby makan....tq haizam
Laporan oleh: wmlisa
Semut
17-08-2010
nampaknya sblm raya kuih ni buleh abis...anak2 suka sgt!kena buat lg le nampaknya..
Laporan oleh: rohaya1710
Dsc03679
24-08-2011
Mmg sedap even w.out any egg in it..tqvm for sharing the easy doing recipeg
Laporan oleh: Tiemusa
Image_554_
10-09-2011
sdp sgt...tq empunya resepi...
Laporan oleh: ross84
Img_0906
14-08-2012
saya suka kueh sarang semut. teringin nk buat sendiri. saya suka resipi haizam sbb senang nak ukur berapa byk bahan nk digunakan sbb saya takde weighing machine. hehe.. saya cuma tambah sedikit vanilla essence dan tukar ceri kpd 'heart shapes'. terima kasih sbb share resipi!
Laporan oleh: black1205e

Komen (18)

03-10-2008, znoorhafiza komen :

mmm...da lama sy try cr resipi biskut sarang semut...skang ni br jmpe..thanks haizam...tp skang ni da ry ke 3 ...so mybe bleh try ry aji karang..hehe..tp camne nk parut doh tu..?parut gne ape..?


05-10-2008, quinnie komen :

saya pun suka makan biskut ni...dia ada dua resepi satu letak tepung jagung..satu lagi tepung kastard..saya dah try dua2..saya suka lagi guna tepung kastard..


30-10-2008, haizam_6587@yahoo.com.my komen :

Parut tu gune tempat parut..ade dijual dikedai..nnti sy tunjukkan gambar parut tu..


30-10-2008, haizam_6587@yahoo.com.my komen :

tepung jagung untuk merangupkan biskut je..nak masukkan sedikit tepung jagung pun bole gak tp 1 sudu je.jgn letak byk2 tepung jagung tu..


09-09-2009, deathide komen :

quinnie, ade beza ke rasa yg gune tpg jagung ngan gune tpg kastard?.. sy xgune parut,tekan kt tapis je..huhu ske letak choc rice bnyk2.. >_<


09-02-2010, ayg rodzi85 komen :

Mmmm....nampak sedap....


15-02-2010, mcjue komen :

parut tu guna parut bawang tu ker??


25-06-2011, kiki zakura komen :

Dh try bt tp adunan ble di bkr jd penyek n ilang bentuk yg di parut..nape ye?


27-06-2011, izz dania komen :

da lame x wt kuih ni..dulu kecik2 mak slalu la watkn..nk buat la rye ni..


12-07-2011, NAZLIANA komen :

bila dh jadi doh lembut tu balut dgn plastic n letak lam peti ais bgi doh keras then bru bleh parut kan,rite..?


12-07-2011, NAZLIANA komen :

boleh tak wat cara mcm tu..?


19-07-2011, nis komen :

parut tuh cane...xbpe pham laa...trgkn lg leh..


16-08-2011, iqin81 komen :

tq. saya dah cuba. mcm mana nak jadikan dia lembut skit. bole ke letak telur. tapi memang best bila makan.


24-08-2011, Tiemusa komen :

I oso dah try nihh...even w.out egg still sedap my gegel luvs it...tq for the simple n easy doing resepi..!


24-08-2011, niati komen :

camana nak parut tu?


06-08-2012, black1205e komen :

saya suka kuih ni!.. nk cuba untuk raya tahun ni. terima kasih kongsi resepi!


21-07-2013, princess flower komen :

As salam...resepi nie menarik dan mudah disukat... Terima kasih sbb sudi berkongsi disini.. Saya minta resepi nie ye.. Terima kasih...


28-08-2013, Ummi Nurin Safiah komen :

Assalamulaikum...maaf kpd smua yg b'tnya...acc haizam_6587 sy hilang..bru skrg b'kesempatan nk buat acc bru...ape2 nk tny, tny kt acc yg ye...trm ksh..;)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu