Google+

oleh: misk_eyka Kuih Sarang Semut

Dsc00791

dari kecik sampai besar saye wat kuih ni,,, :)


Created on : 28-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi misk_eyka




Bahan-bahan ( 60-100 biji )

  • 250 gm butter
  • 1/2 gelas gula
  • 1/4 gelas tepung jagung
  • 2 1/2 biji kuning telur
  • 2 1/2 gelas tepung gandum
  • 1 tea spoon esen vanila
  • coklat rice utk hiasan

Cara-cara

  1. Butter dikembangkan bersama gula
  2. Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit dan esen vanila
  3. Ayak tepung gandum dan tepung jagung dan masukkan sedikit2 ke dalam mentega tadi sehingga menjadi doh.
  4. Sagat tepung dan masukkan ke dalam mangkuk kertas. Masukkan coklat rise (boleh juga guna ceri merah dan hijau)
  5. Bakar dalam oven 150', api atas bawah selama 15-20 minit @ sehingga masak.









Laporan Masakan Bergambar (2)

Img_00000216
15-08-2011
dari kecik suke kuih ni... skang hubby ngan anak2 pon suke...
Laporan oleh: pu3amyra
Imag0188
21-08-2011
best!wat aritu for rya ni...yummy!thx
Laporan oleh: humaizah

Komen (22)

30-09-2008, ikhsan komen :

sedappppppppppppppppp


30-09-2008, faraheen_iqhwaniey komen :

nk tnye cikit,nk sagat 2 gna apew ek?


04-10-2008, syahmi komen :

*^*


10-10-2008, HaSue komen :

salam misk_eyka.. akak ipar sy pnh buat biskut ni. tp bila dah jd doh tu dia simpan dlm pt sejuk dulu bg krs sket sng nak sagat katenyer..tp biskut ni mmg mdh sgt pecah2 kn? tp sy sendiri lum pnh cube buat pun..tg la pasni kalo rajin nak gak try resipi ni..ehe


14-10-2008, maiu komen :

misk_eyka...1gelas yg eyka guna bersamaan dgn berapa gram?


20-10-2008, misk_eyka komen :

sori lmbt reply..saya xmasuk kt peti sejuk pun...xtau plak..hehe..gelas tu sy pkai cawan yng bese org gune utk sukat tu..beli kat kedai..tp nak pkai cawan kte wat minum pun ok gak rasenye...auntie sy die letak ceri merah n ceri hijau tuk hiasan..cantik gak..:)


30-10-2008, haizam_6587@yahoo.com.my komen :

cuba misk_eyka try resepi sy pulak..sy xpkai telur n esen vanilla pun..try la..setiap tahun sy buat.setiap tahun sepupu sy berebut nak makan kuih ni kalu hari raya..


24-01-2009, mardi komen :

ni dlm kategori kuih raya lah ye.. ..slamat ari raya........


06-02-2009, cheffi komen :

slamat ari raye gak wat mardi.. misk', sgat2 nak gna penyagat ke? penyagat cam ne2 ekk....


13-02-2009, rosaliza komen :

oh senang rupanya kuih sarang semut ya. raya tahun ni mesti cuba


15-08-2009, Oshin Nunu komen :

ok best. tapi kalau nk lawa lagi..campo kn la dgn choc rice n manik2 colour n satu lagi letak 1 sudu besar tepung hong kong sebab tak cukup tepung gandum. cuba la..


07-09-2009, binxz komen :

teringin betul nak buat kueh ni, tapi tak berani sebab takut tak reti sagat... boleh bagi tips pasal sagat menyagat tu?


07-09-2009, mama kastam tioman komen :

binxz tadi mama tengok kawan mama sagat guna bakul yang lubang halus macam jaring...cepat aje siapnya..mama siap beli acuan..


19-12-2009, dhiera komen :

sodap nye!!!!!!!!!!!!!!!! kite suke sgt!!


19-02-2010, 208159 komen :

biskut ni wajip ada tetiap raya..mmg best


28-01-2011, adikina komen :

tiap2 tahun adik wat kuih nie...time raya lah ...memang abis cepat


03-03-2011, rossilaimas komen :

blh bg conth rupa sagatnye x? mmg suke sgt biskut ni....


14-03-2011, badzlina komen :

nak guna sagat kelapa ke??


17-05-2011, miramirul komen :

kenapa guna gelas biasa guna cawan..ada beza x ?


17-07-2011, Julieridzal komen :

Harus cuba membuat kueh ni bab ianye sedap..tahun lepas raya saya telah pn mencubanye..dan ianye menjadi so tis yr dah pn ade org order..hehehee


02-08-2011, 800523115276 komen :

bolh tak tunjuk contoh sagat?


04-08-2011, lily77 komen :

saya pun dari sekolah menengah sampai dah ada 3 anak...tiap2 tahun buat biskut nie....simple n senang sgt.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd