Google+

oleh: zhiela_85 Popia goreng simple

Image010

Bg yg nak kelainan d hari raya ni...saja nak kongsi resepi ni...bg yg tak pnah buat popia nih...


Created on : 24-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zhiela_85




Bahan-bahan ( 50 biji atau lebih )

  • 1 paket kulit popia
  • 10 biji cili kering(bg yg suka pedas boleh bykkan cili kering)
  • 300gm udang kering/lebih
  • 2 sudu gula/secukup rasa
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Cili kering & udang kering drendam dlm air suam utk seketika.Kemudian toskan
  2. Kemudian blend udang kering tanpa air.Ketepikan.
  3. Cili kering dblend bersama sedikit air dan gula.
  4. Udang kering yg dblend tadi goreng ats kuali tanpa minyak.
  5. Guna api kecil semasa menggoreng udang hingga kering.
  6. Bila udang sudah hampir kering,masukkan cili secukupnya.
  7. Tambahkan garam secukup rasa.
  8. Gaul sebati hingga masak.
  9. Bila udang tadi sejuk bolehla bentuk popia yg anda suka..Ni 1st sy sendiri buat popia ni mcm ni..Dah siap mengikat semua popia td,goreng la hingga masak.Bolehla makan...

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (12)

24-09-2008, quinnie komen :

zhiela boleh ajar tak cara2 nak simpul kulit popia tu step by step..sebab saya tak pandai ler...


25-09-2008, shaliza81 komen :

hai ziela..kita pun slalu buat popia ni time raya..kita panggil popia simpul..tp kita guna serunding ikan yg dah siap kt kedai tuh..penat gak kalo buat popia ni sorg2..banyak lak tuh..tp kita suka stail ni dr yg gulung biase tuh


25-09-2008, jann komen :

susah le nak simpul.klu kering sikit mudah koyak kulit popia.1 kpg kulit popia yg besar di potong brapa?


25-09-2008, zhiela_85 komen :

Hi quinnie,utk cr kulit popia tu,nanti sy upload gamba die utk quinnie k..skrg ni x dpt nak upload...asyik connection error je dr tadi...


25-09-2008, zhiela_85 komen :

Hi shaliza81,kalau stail kulit popia yg biasa tu kita dah slalu tgk kn..ni sbb kita nak kn kelainan pd rupe kite nyer popia..cume letihla tgn ni nak simpul popia ni sorang2...tp hasilnya...sedap...


25-09-2008, zhiela_85 komen :

Utk jann,jgn risau kalau kulit popia tu dah mula mengeras..Letak balik dlm freezer utk seketika..Dan ms nak buat popia ni,kluarkn kulit yg nak dbuat saja,bila dah habis,brla kluarkan kulit popia yg lain..buat sampai habis..kulit popia tu bhg kpd 4 bhgn,pastu ptg 2 bhgn.


26-09-2008, umira_mira komen :

cara nak simpulnya cam mana... ajar kit


27-09-2008, eja1980 komen :

yer la camner nak ikat... erk... kalu nak jimat lg buat sambal kelapa ganti kan udang sedap gak...


17-12-2008, zhiela_85 komen :

umira n eja...sy brape kali nak upload cr2nye tp connection error je..tp kalu dpt nanti cube ek...skrg ni cume dpt bgtau cr nak smpul dier mcm smpul plastik...ha...x reti nak xplain...


10-07-2009, bettylaa komen :

Hi Zheila, Sy dah cube resepi ni, menjadi.. sy juga sudah mula memasarkan kpd tmn2 terdekat & ade tempahan yg memberangsangkan utk hari raye. sy ade masalah pd popia yg sudah di goreng. Agak berminyak.. Ade petua2 yg membolehkan ia tak berminyak sgt tak? Tlg ye Zheila.. Tks


27-07-2009, zaleha_mbb14@yahoo.com komen :

salam, rasa2nak cuba lanti...ada gak dulu "terbuat" tapi takjadi simpul!


15-12-2010, zatie_meor komen :

ni fvrite rmy...tp x rty nk smpul la..trkyak da la kulit popia 2...he2


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd