Google+

oleh: umi_e Tauhu telur kukus

Tauhutelurkukus

Resepi mudah dan cepat untuk disediakan


Created on : 24-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( 2-4 orang )

  • 2 biji telor
  • 11/2 cawan air
  • 3/4 sudu besar minyak masak
  • sedikit minyak bijan (jika suka)
  • secubit garam dan lada sula (lada putih)
  • bawang goreng, daun sop dan daun bawang (untuk hiasan dan penambah rasa)

Cara-cara

  1. Bahantauhutelur
    Bahan-bahan untuk tauhu telur kukus
  2. Pukul telor hingga berbuih.
  3. Campursemuabahan
    Masukkan air, minyak, garam dan lada sulah.
  4. Pukulsekejapsemuabahan
    Kacaukan kesemua bahan-bahan tadi.
  5. Kukus
    Kukus sebentar hingga telor masak.(jangan lama sangat nanti air masuk ke dalam tauhu)
  6. Letakkanhiasan
    Taburkan bawang goreng dan daun sop/daun bawang.








Laporan Masakan Bergambar (5)

Tauhu_telur_kukus
12-11-2008
Dah banyak kali buat tapi x sempat nak snap gambar. Senang, mudah, cepat, sedap.... Saya gunakan minyak bijan aje, dan jugak lada hitam. air pun saya cuma guna 1 cawan...anyway, thanks for the recipe.
Laporan oleh: rossitamz
Tofu_telur
16-12-2008
terima kasih umie......resepi yg senang dan sedap anak saya suka sangat makan dia kata macam kat sushi king pulak....hubby pernah buat tapi tak jadi lembut macam ni sebab tak letak air agaknya...saya mengubahsuai sikit resepi ni letak udang, crabstick, kobis saya potong halus2, daun sup n daun bawang saya gaulkan semua sekali sedap juga, pada saya rasa umie tak kira letak apa2 pun memang sedap resepi ni dan kalau nak kelainan lagi lepas kukus boleh buat sup pulak....hm....
Laporan oleh: udarose
010620091219
09-06-2009
sedap sgt dan senang nk buat lak tu.
Laporan oleh: chem
Sam_1580
13-08-2011
hasil percubaan pertama saya..taste wise mmg sentap sedap.hehe.terima kasih byk2 share resepi.siyes best and yet simple.saya ganti minyak masak tu dgn mentega,air guna secawan je and then saya tambah sket sos pasta prego.hip hip horey~
Laporan oleh: mainmasakmasak
19112011820
25-11-2011
salam akak, dh try buat tauhu telur ni...mmg mudah, cepat & sedap...nasib bek sempat snap pic b4 hbis...2 kali buat tauhu telur ni...TQVM ;))
Laporan oleh: syalina

Komen (19)

24-11-2006, Lilydvalley komen :

Umi, tauhu ni bau telur tak?


24-11-2006, sharinaz komen :

ahahla umi, hanyir tak bau tahu telur ni


25-11-2006, umi_e komen :

a'kum sharinaz... Rasanya tak hanyir sebab letak alda sula dan juga minyak bijan (jika suka) Bagi saya... ok jer rasanya lemak dan lembut sesuai makan dengan nasi panas dan sop Cubalah dulu... bahannya pun mudah dan murah ATAU bila2 buat kueh yang menggunakan kukusan, cubalah buat satu biji dulu... rasa dulu suka atau tidak sebab tak semua orang suka makanan cam ni hehehehe


03-02-2007, aladam komen :

ye memang sedap Tauhu telur kukus .. dari keci nenek chinese sebelah mak selalu dtg rumah dan masakkan telur kukus ni .. tapi apabila try sendiri tak jadi pulak dah...kadang2 sukatan air lebih apabila dah kukur .. kelihatan ketul2 di atas , memang sedap.. satu menu makanan jepun juga..


03-02-2007, umi_e komen :

aladam... same lah kita... TAPI sekarang aladam boleh try sendiri... kukus tak boleh lama2 sangat... kena agak2 dah masak cepat2 keluarkan dari kukusan...


14-02-2007, ainaibu komen :

baru cuma semalam....hmmm sedap..dua biji telur nih..anak saya makan sorang dia je..ayah ibu dia dapat rase sorang sikit je


15-02-2007, CTNur komen :

ainaibu... cubalah buat lagi... dahtu tambahkan jumlah bahan supaya sesuai untuk ainaibu sekeluarga... errmmm lain kali kalau buat bubuhlah gambar ekkkk nak tgk juga camna hasilnya ;)


01-03-2007, MEINA komen :

OK SIMPLE MUDAH NAK DIMASAK DAN BARANG2NYA MUDAH DIDAPATI


01-03-2007, umi_e komen :

MEINA.... cubalah... ini salah satu masakan cina...


21-08-2007, zla komen :

umi_e ,tima kasih sbb bg resepi ni.zla baru buat mlm td mkn ngan nasi mmg best menjadi pulak tu....dulu penah buat sekali tp xmenjadi..skrg tgk u punya resepi n ikut sukatan yg betul..alhamdullillah jadi.zla ada tambahkan sikit stok serbuk ayam biar xbau hanyir.. tp mmg best..TQ ye.


21-08-2007, zla komen :

umi_e ,tima kasih sbb bg resepi ni.zla baru buat mlm td mkn ngan nasi mmg best menjadi pulak tu....dulu penah buat sekali tp xmenjadi..skrg tgk u punya resepi n ikut sukatan yg betul..alhamdullillah jadi.zla ada tambahkan sikit stok serbuk ayam biar xbau hanyir.. tp mmg best..TQ ye.


27-09-2007, amylaraimy komen :

mcm best jer ni.. amy nak try la wiken nih.. harap2 jadi ('',)


27-09-2007, amylaraimy komen :

tapi.. agak2 bape lame nak kukus ek?


13-11-2008, yongnani komen :

haah la umie, agak-agak nak kukus tu berapa minit. nak tau la jugak takut terlebih agak. hehehe....


13-11-2008, mizzsmiley komen :

mcm best jer...mkn mcm tu ajer best tak?


21-05-2009, syereen komen :

wah ....dah lama cari resepi ni akhirnyer tercapai jua cite2 .....menu ni memang sedap tp harap2 bila saye buat jadi ...thanks umi..


17-02-2011, min salmiah komen :

wah resepi yg menarik ........... nak cuba lah nanti ............ thanx Umi ...........


01-04-2011, ladyG komen :

kalau nak best lagi cuba tambah soohoon..mantap..takyah letak daun bagai..pun sodap!


27-06-2012, angelia.anderias komen :

kak umi tauhu nye takde kat bahan2 punn~~


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu