Google+

oleh: zureyna Biskut Semprit Gebu

21092008397

Sedap macam resepi orang dulu-dulu


Created on : 22-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zureyna




Bahan-bahan ( 200 Biji )

  • 200 gm marjerin/butter
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 cawan tepung jagung
  • 1/2 (setengah) cawan gula
  • 1 biji Kuning Telur
  • 1 sudu esen vanila
  • Hirisan buah Ceri secukupnya
  • Pewarna Kuning Telur

Cara-cara

  1. Pukul marjerin dengan gula hingga kembang.
  2. Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan esen vanila dan Pewarna Kuning.
  3. Apabila semuanya dah sebati masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung Kastard sedikit demi sedikit.
  4. Bentukkan dengan menggunakan acuan semperit dan hiaskan ceri merah di atasnya.
  5. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 150C

Tag

biskut








Laporan Masakan Bergambar (8)

Dsc00187
22-09-2008
taadaaa..menjadi dan sedap..thanks.
Laporan oleh: myra_akira

Aik...myra...Zue baru letak resepi..dahsiapbuat dah..kekeke

100_0211
23-07-2009
Terima kasih zureyna utk resepi yg sedap ni, cuma tinggal ni je br blh dpt ambil gmbr, lpas ni mesti buat lg.
Laporan oleh: srt08

tq sebab mencuba....raya kali ni pun wajib buat ni

Resepi_068
14-09-2009
Separuh jalan menyemperit, acuan plastik pecah. Apa lg, canai la jawabnya. Gebunyerrr..anak2 dah bedal suku balang dah
Laporan oleh: eenat

hahaha...ganas btol..

100_0377
09-11-2009
buat lg untuk raya ari tu , lmbt plak nak anto report ni,hehe... mmg gebu je biskut ni, thx a lot for the resepi.
Laporan oleh: srt08

Lawa je warnanye

Dsc01492
21-08-2010
Salam..zureyna..ni dia hasilnya..semperit gebu..cma sya x letak ceri sbb xde..sya ltak kismis..hehe..belasah je la..mmg sdap..TQVM (^^,)
Laporan oleh: Mamas

Tu sekadar hiasan..ikut kreativiti kita je.. tapi ceri ni warna dia nampak lawa..keke

Dsc01399
10-10-2010
confirm, mmg gebu...
Laporan oleh: she_honey
Samperit_gebu
18-08-2011
sedap... tp rapuh la...
Laporan oleh: yasminhumaira
P7106548
18-02-2012
wat masa raya last year.. kuih tradisi yg digemari ramai..
Laporan oleh: AMir MUs

Komen (13)

24-09-2008, tepungpelita komen :

errr


24-09-2008, mko komen :

tgk pic pun dah sedap.... nanti nak cuba la..


08-09-2009, hasnor98 komen :

cuma nak tanya, macamana nak buat semprit yang ada campur perisa coklat....nak buat camne... tolong beri jawapan ya....


08-09-2009, cahayer komen :

masuk serbuk koko kot... saya pon nak buat yg cam iklan tv tuh... hehehe...


14-09-2009, soffea komen :

sy punye resepi tak pakai telur...


14-09-2009, choa komen :

mana nk carik acu samprit bunga n samprit papan yang macam mak2 kita punyer dulu ek? mcm aluminium tue..skang byk jual kat kedai, plastik lah.. tak tahan..kalau ada spa2 tau..boleh share tak..tq...mmg dah lamaa sgt mencarik acu yang mcm dulu2nyer tue..


22-08-2010, afkmdk komen :

salam. nak tanye.. boleh ke wat kuih nih pakai acuan biase tak pakai acuan semprit?


28-08-2010, liza@yahoo komen :

Dah buat semperit ni sedap...gebu je...kena tambah satu adunan lg.Thanx to zureyna kongsi resepi...


10-10-2010, sally41 komen :

memang akak nak try,sebab anak mmg suka,same dengan rupa biskut yang arwah mak akak buat.gebu dan menarik.


27-11-2010, chinta chanduri komen :

resepi ni memang best saya dah cuba dan menjadi kegemaran anak2


29-07-2011, ingin mencuba komen :

resepi saya hilang tah mana, dah 2 tahun x buat, tapi skg dah jumpa mesti buat tahun ni, terima kasih zu


21-08-2011, anjasMUNAWARAH komen :

wah... memang nampak sedap...


21-08-2011, princess flower komen :

Salam zureyna...nampak simple dan sedap...saya minta resepi nie ye...terima kasih untuk tips, resepi dan kerana sudi berkongsi di sini...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu