Google+

oleh: kak fida ♥Kuih Lompat Tikam™

Lompat_tikam

Kuih tradisional,sesuai juga di jadikan pencuci mulut buat tetamu pd bila2 masa...


Created on : 14-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 10-12 mangkuk kecil )

  • *Lapisan bawah :-
  • 62 g tepung beras ( 8 sb )
  • 660 ml air ( 2 1/2 cwn + 2 sb )
  • 62 ml air pandan ( 3 sb ) + 1/2 sk pewarna hijau
  • 1/2 sk garam
  • 1 sk air kapur
  • *Lapisan atas :-
  • 25 g tepung beras ( 3 sb )
  • 600 g santan pekat ( 2 cwn + 5 sb )
  • 1/2 sk garam
  • *Air gula :-
  • 250 g gula melaka ( 1 cwn - yg telah dihiris halus)
  • 500 ml air ( 2 cwn )
  • 1 helai daun pandan - di simpul

Cara-cara

  1. Campurkan bahan2 lapisan bawah di dlm periuk,kacau rata dan masak hingga pekat dan berkilat.Matikan api.
  2. Lompat_tikam_1
    Tuang adunan kedlm mangkuk2 kecil yg bertutup hingga 1/2 bahagian mangkuk.Ketepikan.
  3. Lompat_tikam_2
    Masak pula lapisan atas hingga pekat dan tuang keatas lapisan bawah tadi.Sejukkan pd suhu bilik.
  4. Lompat_tikam_cara2
    Tuang secukup air gula keatas kuih dan boleh di hidangkan.Jika suka makan sejuk,simpan kuih yg telah diisi air gula di dlm peti sejuk.
  5. *Gula melaka daun pandan dan air dimasak hingga mendidih dan gula larut.Tapis dan sejukkan.

Tag

kuih-muih









Laporan Masakan Bergambar (10)

Dsc04312
20-10-2008
buat masa bln pose , lupa lak nak antar report .. sedap !!!! tks k.fida
Laporan oleh: yatiezaini

trima kasih yatie krane mencube....dlm bulan raye niii teringat pulak mase sibuknye dibulan pose....tq tie... :)

Lompat_tikam
16-03-2009
Salam k.fida..dah buat dah lompat tikam..sedap sekali..
Laporan oleh: Lynne

salam jugak buat Lynne....nmpk sedap tu semangkok beso... :o...tq Lynne krane mencube... :)

240620091659
24-06-2009
saya members baru. cube dah 2 kali tapi telupe nak amik gambar. ni lah gambarnye sedap betol lah anak2 suke :) terime kasih kak fida.
Laporan oleh: kamirah

slmt join Myr kamirah...trima kasih krane dh mencube...dn mudh2an akan trus mencube dan menyumbang resipi2 di Myr nih...nmpk mewah kuih yg semangkok tuuu... :D

Picture_333
08-09-2009
dah diterbalikkan, putih x nampak plak..sedap..tengkiu kak fida...
Laporan oleh: junjs11

tq3 jun krane mncube....haiii...nmpk sdp lerr pulok....heee... :)

Lompattikam
12-08-2010
sedap..buat buka puasa prtama smlm..sejuk bila lalu kt tekak,mesti buat lagi dlm bulan puasa ni..10Q kk fida..
Laporan oleh: ctmas

alhamdulillah..mekaseh ct krane mncube... :)

39
31-10-2010
Dah lama buat, ni baru nak update. Maceh, sedap.
Laporan oleh: AlongRoz

alhamdulillah...maceh jugak along krane sudi mncube... :)

270320121414
28-03-2012
sedap sangat.. next time nak bt double @ triple recipe nya.. tq for sharing..
Laporan oleh: maizura rahman

alhamdulillah...yg dlm gmbr tu pon mcm dh berdouble2 bnyk...heee...mekaseh maizura krane mncube.. :)

Dsc01314
10-05-2012
slm kak..sdp nye mkn sjuk2...hb dn ank2 smua gliati bla ucu ckap kuih ni nmanye lmpt tkm....tq kak daun kldi,akak lompat ucu trkm lg..
Laporan oleh: Mariani(KT)

w'slm ucu...hehee..name kuih yg tk dpt dilupekn...ni ler kuih yg sesuai wat buln pose...heee...mekaseh daun kladi, sudi2 ler cube lagi..mekaseh ucu krane mncube.. :)

Dsc08144
10-10-2012
TQ kak Fida.....memang best kuih lompat tikam resepi akak nie...
Laporan oleh: mass80

haaa...ni pncuci mulutnye pulak yer..heee...TQ jugak mass krane rajen mncube rcp2 akak... *-^

Lompat_tikam_myr
13-12-2013
Yang ni pun buat semalam.. memang mudah dan sedap! Tapi, ya ampunnnn kak fida sebab derhaka - tambah pulut pink (pewarna merah tak de).. sebab saya rasa tak sah kalau makan lompat tikam tanpa pulutnya.. he.. he.. he.. kak fida, terima kasih untuk resipi ni ya..
Laporan oleh: LynnSham

amboiii berseri2 skali lompat tikam lynn..tak kesah ler klau rcp dah diubah suai..kan ke kite yg buat nk mkn die...heee...mekaseh lynn krane rajen mncube rcp2 akak yer... :)


Komen (35)

20-10-2008, shafiyah jaafar komen :

kueh ni memang sgt tradisi. dulu makcik saya selalu buat untuk kami sekeluarga bila berbuka, masukkan dlm peti sejuk bila berbuka tu faham2lah betapa enaknya.....saya suka kueh lama2 kalau yg baru ni buka bungkusan panaskan saja siapapun boleh buatkan....teruskan usaha anda.tkasih.


20-10-2008, kak fida komen :

salam shafiyah,ini mmng kuih org dolu2,asal2 di bungkus dlm daun pisang tapi dh diubah-suaikan oleh org skrg supaya mudh ngaapp...hehehe....klau bulan posa...kuih ni bnyk dijual dibazar2..klau biasenye makcik shafiyah yg buat utk keluarga,skrg shafiyah sndiri pon dh boleh buatlah ye....tq... :)


20-10-2008, rabiatun komen :

Kak fida..selalunya kuih lompat tikam ada pulut merah, kalau mak saya buat pun ada pulut merah gak..agak2 ini version mana yek?sorry just want 2 know.


20-10-2008, kak fida komen :

salam rabiatun,akak ade jugak resipi lompat tikam yg ade pulut merah...prnh bikin tapi bbudk tk suke pulut lah, nnti bile mkn pulutnye ditinggalkan..yg ni version mane akak tk tau pulak tapi mmng dari kecil pon arwah mk akak pernah jugak buat...sprti yg ade ni lah..saje je nk berkongsi resipi yg berbeza sikit...tq rabiatun...


20-10-2008, kak fida komen :

rabiatun,akak sambung lagi sikit...klau nk resipi lompat tikam yg ade pulut merah...cube refer bhgian kuih-muih...haaa... umi e ade resipinye.....lompat tikam kelantan...tq...


20-10-2008, rabiatun komen :

tq kak fida..nanti saya tengok ye.kak fida asal mana?


20-10-2008, rabiatun komen :

mmm...nak jugak try buat yang ni, sebab nampak cam puding lembut jek mesti sedap je masuk tekak.nanti bila buat saya hantar laporannya.


20-10-2008, kak fida komen :

welkam rabiatun...akak org s'pure...jadi lompat tikam ni bolehlah namekan lompat tikam singepure...hehehe...slmt mencube..tq....


01-04-2009, jayyid komen :

salam, nak celah sikit ye. Terengganu punya version pun camni. Lapisan putih keras mcm yg hijau. Pulut merah pun takde


20-04-2009, eha komen :

Salam kak fida, kalau kat johor kuih ni kitorang panggil bubur sum-sum. Biasanya kita buat yang lapisan bawah je.


20-04-2009, eha komen :

sori kak fida, bukan lapisan bawah, lapisan atas.


20-04-2009, kak fida komen :

salam jugak buat jayyid dan eha...klau dh kuih tradisional...mane2 negeri pon ade...tapi tu lah bahan dan care yg seakan2 tapi name jer lain,kadang2 bahan2 lain name pulak same...heee... :)...tapi eha...klau bubur sumsum yg asli warne putih aje dimsk dan dituang dlm loyang bila dh keras,potong2 dan siram dgn air gula putih/merah ketika disajikan,itu care org dolu2 tapi skrng dh diubah-suaikan...ppon trimakasih jayyid dan eha krane berkongsi pndpt tentang resipi ni.... :)


10-05-2009, freeda komen :

ala...respi guna gram ni susah ar...guna sukat cawan senang sikit.


24-06-2009, kamirah komen :

macam mane nak upload gambar eh?


09-07-2009, inda77 komen :

salam kak fida...nmpk sedap kuih ni...kalau adunan dituang dlm loyang ok tk ?


09-07-2009, kak fida komen :

w'salam inda77...klau adunn di tuang dlm loyang boleh jugak,bile nk hidang baru siram sirapnye...tapi bile potong kuih tu kene hati2 sbb bahagian atas kuih yg putih tu lembut...klau nk mudah lagi,cedok aje kuih tu dn bubuh dlm piring dn tuang sirapnye...kuih ni enak dibuat berbuke pose...heee...slmt mencube...tq... :)


09-07-2009, kak fida komen :

hai freeda...sori tk prasan komen freeda...insyaAllah akak akan beri sukatan gune cwn... :)


03-09-2009, nanasuzana komen :

hai kak fida..nampak yummy kuih tu..bila nak bg sukatan guna cawan.nak cuba buat..saya fail sikit kalau guna sukatan g n ml ni..hehehe..


04-09-2009, kak fida komen :

salam nanasuzana...mmng yummy kuih nih...enak sgt kalau dibuat utk brbuka...sukatan cwn akak dh beri...slmt mencube yer....jugak buat freeda kalau ade membace....heeee.... :)


04-03-2011, HAIDA IMAN komen :

klau lompat tikam kelant


04-03-2011, HAIDA IMAN komen :

klau lompat tikam kelantan ade pulut merah


05-03-2011, kak fida komen :

HAIDA IMAN...lmpt tikm kelantan mmng ade pulut merah.. rcp dh ade dlm MyR nih... :)


29-04-2011, surighani komen :

salam akak,saya mmg suka kuih ni..klu la umah saya dkt ngan umah akak hari2 boleh p blajar masak ngan akak he..he..pa pun nnti saya antaq laporannya....


29-04-2011, kak fida komen :

w'salam surighani..alahaiii...rase2nye MyR ni dh pon mndekatkn kite...tkyh g jauh2...rcp dh sntiase ade, anytime leh wat....heheee...slmt mncube yer...mekaseh... :)


05-05-2011, manja012 komen :

nie resepi untuk bekas yg kecil.kalau sy nak guna bekas besar leh ker? sy nak try buat nie...help..


05-05-2011, kak fida komen :

manja012... klau nk guna bekas besar dh tentu boleh,ikut suke,cume bile nk mkn kenalh cedok sikit2 ke dlm mangkuk kecil pulak...slmt mncube yer..mekaseh... :)


15-06-2011, fzsan81 komen :

kak, npe sy buat x jd kuih ni?lapisan hijau tu rasa tepung sgt,dh la keras..sedih la dh ikut acuan yg kak fida bg..


17-06-2011, kak fida komen :

fzsan81...klau maseh terase tpg brmakne maseh mentah mungkin tk cukop msk dan adunan hijau tk mungkin akan keras klau btol suktnnye sbb nisbah air dh cukop bnyk utk tpg beras yg hanye 8 sb tu dn tk mungkin boleh keras setelh dimasak...ppon mekaseh yer krane dh mncube,hrp2 tk serik utk mncube lagi... :)


06-02-2012, nojie noordin jns komen :

baru nak cuba buat kuih ni.....dulu masa kecik-2 ibu sllu buat...hari tu buat ikut resepi ibu x mnjadi...dia nye tepung beras terlembik....ni nak cuba resepi kak fida pulak...mudah-mudahan menjadi...hehehe


06-02-2012, nojie noordin jns komen :

baru nak cuba buat kuih ni.....dulu masa kecik-2 ibu sllu buat...hari tu buat ikut resepi ibu x mnjadi...dia nye tepung beras terlembik....ni nak cuba resepi kak fida pulak...mudah-mudahan menjadi...hehehe


06-02-2012, nojie noordin jns komen :

baru nak cuba buat kuih ni.....dulu masa kecik-2 ibu sllu buat...hari tu buat ikut resepi ibu x mnjadi...dia nye tepung beras terlembik....ni nak cuba resepi kak fida pulak...mudah-mudahan menjadi...hehehe


10-06-2012, azizah.ali.7370 komen :

xpandai wt,tp xper nk try,bln ramadahan dh dekat ,kne bljr buat ni...hrp trbaieeek,jadi la hendaknyeeee...hehehehhhe..


10-06-2012, azizah.ali.7370 komen :

xpandai wt,tp xper nk try,bln ramadahan dh dekat ,kne bljr buat ni...hrp trbaieeek,jadi la hendaknyeeee...hehehehhhe..


11-06-2012, kak fida komen :

nojie nordin jns..slmt mncube yer.. pastikn sukat ikut bhn2 dn care2 yg ade dgn btol, insyaAllah mnjadi.. :) ma'af yer akak lmbt bls komen.. :)


11-06-2012, kak fida komen :

azizah.ali.7370..boleh ler blaja dr skrng,nnti dh pndai leh ler wat slalu yer,kue ni mmng enak dihidang waktu brbuke pose..dh pndai nnti tkyah beli dibazaar.. heee.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd