Google+

oleh: mikelnaru Butter Cupcakes Mudah

Butter_cupcakes

Bagi yg gemar cupcakes, resipi ni sangat mudah, bahan-bahanpun senang je... & sedap! : ) sesuai utk hari jadi, mahupun hidangan utk Aidilfitri... Anak-anak pasti suka...


Created on : 14-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mikelnaru




Bahan-bahan ( 12 cupcakes saiz sederhana )

  • 100 g Butter
  • 100 g Tepung Naik Sendiri
  • 80 g Gula Caster
  • 2 biji telur saiz sederhana ('B')
  • 1/2 sudu teh vanila

Cara-cara

  1. Pukul butter & gula caster hingga gebu.
  2. Masukkan telur satut persatu & pukul.
  3. Masukkan tepung sedikit-sedikit & pukul lagi hingga kembang.
  4. Akhir sekali masukkan perisa vanila.
  5. Sediakan cup kertas dalam loyang & isikan 1/2 atau 3/4 penuh cup kertas.
  6. Bakar pada suhu 170 C (atau 180 C) bergantung pada jenis oven masing-masing, lebih kurang 12-15 minit.
  7. TIPS: Pada pertengahan masa membakar, loyang boleh dipusing / ditukar kesudukannya supaya bahagian atas cupcakes rata masaknya & tidak kelihatan hangus.
  8. Keluarkan dari oven cupcakes yg sudah masak. Apabila sudah sejuk bolehlah dihias dengan butter krim ATAU coklat cair ATAU dimakan begitu saja! Selamat mencuba : )









Laporan Masakan Bergambar (6)

Photo0231
12-05-2011
memang mudah & sedap!
Laporan oleh: rohaya1710
Dsc02593
15-09-2011
senang & sedap..sy letak filing blueberry kat dlm & tabur chocolate rice kat atas:-)..
Laporan oleh: cahayanur
051220111379
05-12-2011
i dah jadikan rainbow butter cupcake...letak susu & masukkan 1/4tsp choc esen
Laporan oleh: Fara1974
395540_3320211489055_1381345100_3296714_1057387067_n
20-03-2012
Saya letak perisa pandan... Sedap sgt... Time kasih...
Laporan oleh: ♥Sasha_Azhar♥
Img_2121
09-09-2012
tambah strawberry emulco
Laporan oleh: noormala75
20131130_174812
30-11-2013
nie kali kedua buat..mmg gebu n ringan sgt..sdp sgt..ank2 suka..terima kaseh utk resipi nie
Laporan oleh: mamy~mia

Komen (13)

17-09-2008, akira11 komen :

gula caster tu gula ape yea. kalu nk choc, just letak choc jer ker


22-09-2008, leen3311jb komen :

hai mikelnaru nak tanya nape letak esen vanilla tu akhir sekali?! bukan ke esen tu utk hilangkan hanyir telur dan patut dimasukkan sekali masa kita masukkan telur?...maaf bertanya. saya akan cuba resipi ni, mudah!.tq ya.


24-12-2008, hanafingaz komen :

yg saya tau gula caster tuh tu gula halus. sedap gak tgk kek nih..leh try


25-12-2009, mishazulaikha komen :

resipi ni sgt mudah dan sgt sedap.. thank you for sharing..


01-02-2010, shafeyra fauzie komen :

kalau saya nak perisa choc kena letak apa yea?


24-03-2011, aressmanje84 komen :

sy dah try..sedap..tq...


12-05-2011, ami284 komen :

salam,,,,,,nak cuba la coz nampak sodap,maap nak tanye,kalo kite nak isikan adunan yang tlah ciap 2h,kte kne ltak cup dlm acuan dlu ke?ke xyah?


12-07-2011, suzanaziz komen :

hi,sy nak cuba la..sbb mudah dan ringkas..tq.


15-09-2011, senabu75 komen :

sya bdk bru belajar buat cupcakes.. knp yer sya punya cupcakes d bwhnya selalu hangus, dlm blm masak. Saya pakai oven PENSONIC kuning biasa je tu.. Masak guna api bwh atau atas bawah?


18-09-2011, salza komen :

dh cuba.....mmg menjadi.alhamdulillah bole try buat lg bg kwn2 mkn....


05-12-2011, r41494 komen :

senabu75: saya guna oven pensonic juga, suhu guna 160C je paling tinggi, bakar api atas bawah, pastikan bakar kat tengah2 oven, jgn letak plg bwh atau paling atas.


25-07-2012, jiwq.berqntqkkqn komen :

mudah2an menjadi


08-09-2012, mummyintan komen :

baru je lepas buat... simple tapi sedap n lembut je... huuhuhu anak n family pun suke... thanks for sharing.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd