Google+

oleh: Lilydvalley Kek Coklat(Kukus)

Kekchoklat

Resepi dari mesra.net


Created on : 23-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Lilydvalley




Bahan-bahan ( 8 in )

  • 1 cawan gula perang
  • 1 cawan susu segar perisa coklat
  • 1 cawan minyak
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 3 biji telur

Cara-cara

  1. Ayak tepung, soda bikarbonat & baking powder
  2. Masukkan serbuk koko, gula, susu segar, susu pekat dan minyak ke dalam periuk dan panaskan di atas api kecil sehingga semua larut. Matikan api.
  3. Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bancuhan koko.
  4. Masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul sebati.
  5. Tuang ke dalam loyang yang telah di lengser dengan minyak/ lapik dengan kertas minyak.
  6. Tutup loyang dengan aluminium Foil dan kukus selama 1 jam di dalam kukusan yang telah dipanaskan.
  7. Angkat dan sejukkan.

Laporan Masakan Bergambar (70)

23-11-06_2242
24-11-2006
inilh hasilnye bila sy bakar...tp knpe bahagian atasnye berlubang2 cam kek sarang semut je..mcm x jd la..rase pun kureng..
Laporan oleh: hzasabrina
Picture
08-01-2007
dah try recipe & ini hasilnya...rasa & kelembutan ok! tapi next time aku nak tambah esen vanila supaya ada aroma sket!
Laporan oleh: gohmimie
450
22-04-2007
Dah 2x buat..mmg sedap lah..tq lily
Laporan oleh: amoy450

tq amoy450. I pun dah lama x buat kek ni.

Picture_071
10-05-2007
hehe..jadi..tapi loyang besar sgt pulak..
Laporan oleh: suriHati

surihati, next time guna loyang kecik sikit ya... tq

Picture_072
10-05-2007
selepas potong, aku dh masuk tupperware nk bw g opis. yg lain dh abis..buat jamu tetamu.komen: mmg sedap n moist.. tetamu i x sangka i kukus, diorg ingat bakar.heheh..thanx. i akan buat lagi..
Laporan oleh: suriHati

wah, dah jamu tetamu ya...

21072007231
02-08-2007
emm...sedap sampai x sempat nak touch up... hbby yg excited nak potong.. thank lily, jadi fvorite family
Laporan oleh: rosz

rosz, glad tht ev'one like it. Tq for trying

07-09-07_1000
08-09-2007
demam pon leh gak wat kek ni...mmg best..tp akak i buat ..bake.. sama jer.. rasa..TQ lily..
Laporan oleh: masz_73

masz, u ni...dmm buat kek ke? hehehe...hope u enjoy the cake...tak sia2 dmm pun buat kek!

22-09-07_2136
18-12-2007
satu kali lg.. ramekin KL.. leh buat choc kek kukus..selamat!..
Laporan oleh: masz_73

hehehe masz, dah pecah dara ramekin ni?

Img_1074
25-12-2007
resipi dr seorg kwn..tp lebih kurang sama gk ngn resipi lily..tp sismimi kurangkan coklat n hias sket utk membangkitkn selera..ehehe..
Laporan oleh: sismimi

wah! sismimi...look so tempting...tqvm

Img_1088
02-01-2008
kali ni tak letak cooking ceklat..still sdp hingga menjilat jari..
Laporan oleh: sismimi

nampak cantik lak kek u ni... tqvm again!

Img_0404
24-03-2008
mmmmmmm.... lembut, gebu, halus...sedap.. cair dlm mulut!... :)
Laporan oleh: masz_73
Coklatkukus
15-04-2008
first time buat kek untuk besday anak buah, takdapat rasa tapi feedback kata sedap. hopefully
Laporan oleh: noorana
Photo-0096
29-05-2008
lily...akhirnya berjaya gak sy wat kek u nih..dh tk jd bingka! hihihi.. tp sy wat 1/2 adunan jek..tp still sodap n moist ssgt..tq..tq..
Laporan oleh: hana6877
Cake
30-06-2008
Memang sedap dan lembut cake kukus ni. Ana siap sprinkle dgn kacang tumbuk, lagi sedap. Raya tahun ni tak payah beli kek sbb dah boleh buat sendiri...thks.
Laporan oleh: anatahir
Dsc00667
28-07-2008
thanks a lot lily...i dah try smlm...2 kali buat...sedap sgt..i nak tanya u tahu tak how to make melt coklat nak apply atas kek...kawan i makan semua puji ckp sedap...so, i promote u punya resepi..hehe :-)
Laporan oleh: juriatyz
Dsc00667
28-07-2008
Hai anatir..leh kongsi tak how u make sprinkle kacang tumbuk tu..look nice... :-)
Laporan oleh: juriatyz
Kek_coklat_kukus
22-08-2008
Finally,sempat juga saya tayang hasilnya kat tuan punya resipi...dah tak terbilang berapa kali buat tapi pagi ni baru sempat snap.Sedap, menepati citarasa dan mudah disediakan.
Laporan oleh: Nenie
P1120045
01-09-2008
At last dapat jugak Makuda tepek gambar cake ni.Mmng best giler resepi ni tp Makuda alter sikit,tang minyak tu Makuda ganti ngan melt butter.To hana 6877,thanks for ur help..muahhhh
Laporan oleh: makuda
Dscn5501
16-09-2008
kali ke-3 buat baru dpt uploadkn gmbr. huhu.. ank kwn smpai xckp tgn nk mkn kek ni, hehe..
Laporan oleh: wan23
Dscn5572
26-09-2008
xigt kali ke brp..hehe
Laporan oleh: wan23
Lily2
13-10-2008
Hias guna butter cream ;) Lembut & Sedap
Laporan oleh: begonia
Lily3
13-10-2008
Buat untuk anak kakak.
Laporan oleh: begonia
Lily4
13-10-2008
Satu adunan buat cup cake ;0
Laporan oleh: begonia
Dsc00503
16-10-2008
hehe.. try buat mlm td.. first time buat kek ni.. tp guna gula pasir.. komen dr hubby-sedap laa jgk~~ komen dr officemate-rupe buruk tp sedap laa plak~~ hihi!! tima kaseh utk resipi ni
Laporan oleh: mamaRisya
Pa190662
20-10-2008
kak lily...camne lulus x???....moist giler...bestttt...;-)
Laporan oleh: waheedeana
Kek
20-10-2008
mmg menjadi dan sedap thanks...
Laporan oleh: sofeaJANE
Moistchoccake
24-10-2008
best!terasa kelembutan dan ke moist'annya
Laporan oleh: haniaz
Image019
30-10-2008
Emm.. Sedap...Anak-anak saya suka sangat. Tak sabar-sabar nak makan. chocolate toping tak sempat nak kering lagi dah potong ngap dah
Laporan oleh: samsuria7943
Img_1906
13-11-2008
resepi pertama yg sy try dlm myresepi ni..mmg xmengecewakn..rmai kata sedap...byk kali dh buat..
Laporan oleh: tasvia liayana
Myr1
16-11-2008
ni la kek yg berjaya dibuat...dah 2 kali buat, sedap mkn panas2...tq 4 d recipe..=)
Laporan oleh: asmah_rusman
Kek_cklt_da_potng
29-12-2008
da byk kli buat tp bru ni wat deco n anta report hihi. dah jdi resepi kek cklt yg biasa dibuat utk fmly.tq share resepi yg best ni. jemput mkn..
Laporan oleh: sakura>emi
Img_4718
29-12-2008
knp kek sy rupe mcm tu??? mengelembung semcm jer....huhuhu
Laporan oleh: ihidila
Dsc00827
10-01-2009
best betul kek ni. nampak cam letak topping jer, padahal xletak pun. thanks lilydvalley!
Laporan oleh: akma_4th
_chocolate_cake_with_blueberry_filling
16-01-2009
Ni la hasilnyer..dah banyak kali buat baru ni amik gambar..Kali nie letak Blueberry Filling and Chocolate Topping...Resipi yg mudah dan sedap!!!!TQ Lilydvalley!!!
Laporan oleh: as28880
My_chocolate_cake_
16-01-2009
Xnampak lak gambarnyer...Ni dia gambar yg sebenar...TQ for sharing!!
Laporan oleh: as28880
Dsc04032
30-01-2009
sedap,
Laporan oleh: coffee princess
Kek_coklat_strawberry_chip
30-01-2009
buat lg..1st time buat utk org order..wat deco yg simple..tq share resepi ni..
Laporan oleh: sakura>emi
Kek
17-02-2009
dah berkali2 buat..mmg best...yg nie saya buat utk besday my daughter..20/12/2008..thx..jimat..tak yah bli kat kedai lagi...
Laporan oleh: pearl
Pb200381
24-02-2009
Taaaraaa...nielah hasilnye....baru skrg dapat download gambarnye. Sentiasa habis x sempat nak snap gambar sebelum nie.Best rasanye dan very de very moist lagi. Nie nak bawak gie off jamu kengkawan.
Laporan oleh: mamabeb
Dsc00087
19-05-2009
ayeen dh byk kali buat.. ni kek buat smlm anak bw pg sek semperna hari guru..ayeen bake i/o kukus.. apapun tks for the recipe...:)
Laporan oleh: ayeen76
Dscn5366
18-06-2009
dah banyak kali buat tp x penah post lagi...ni plg latest wat utk wedding cousin..thanks for the recipe..moga allah murahkan rezeki Lily..
Laporan oleh: zuhalian
Choc_cake
22-06-2009
Anak n hubby suka sangat kek nie...tp mslhnya kek pecah tengah...tolong beri petua...
Laporan oleh: Armyanti
Dsc01686
27-06-2009
menjadi, ramai ckp yg leh jual tapi lg ske klu betol2 rasa coklat. btw, topping was a bit messy. thanks for the recipe. :)
Laporan oleh: iesha
Cake800smr
08-07-2009
dah cuba resepi ni.. memang best! awesome! sedap & lembut.. family smua suka! thanx lily!
Laporan oleh: nulezza
Image_651_
19-08-2009
1st time wat kek n menjadi.. sonok sgt.. kek utk 2nd anniverasary.. hubby pon ske.. cara2 nk wat pon senang.. lembut je kek ni.. time kaseh kat lily coz kongsi resipi kek yg sedap ni.. nyum.. nyum.. =)
Laporan oleh: achik5073
P1010328
07-11-2009
saya buat 1/2 kukus dan 1/2 lagi bakar....tapi dua2 tetap cun...muahhh...
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc02732
27-11-2009
best sgt kek ni..first time wat kek coklat..alhamdulillah menjadi..thanks..lembut sgt,sy try letak icing tp sekata..sbb icing tak cukup..next time leh wat lg..sume family ske:)
Laporan oleh: sumayyahsolehah
Img0259a
05-12-2009
emmmm....memang sedap la kek ni...buat pon jd..masuk ni dah 4x buat...jangan tak cuba.tq lily
Laporan oleh: A-sha
Dsc01138
08-12-2009
sodap.. rugi tak cuba
Laporan oleh: zalieda_a2
Pc130154
13-12-2009
TQ kongsi resipi..sedap & lembut lah kek ni, 1st time buat kek versi kukus..anak2 suka
Laporan oleh: zida_idah
Dsc01167
24-12-2009
1st time wt kek ni,mnjdi trus...hubby pon suke,tq lily nti nk wt lg hehe
Laporan oleh: chenta
Dsc01214
31-12-2009
wt lg utk bezday sis 26aribln ari tuh,hehe sdp n senang
Laporan oleh: chenta
22012010_009_
22-01-2010
dh bnyk kali buat kek coklat tp ni yg plg sedapp.moist n gebu sgttt..
Laporan oleh: alyanajwa
Image_007_
07-04-2010
i x pkai gula perang, just gula biasa je pastu tmbh ngan emulco skit, bg power dia rase coklat. Memang sedap, bwk g ofis, sekali serang je...
Laporan oleh: ainzhoney
P1020442
18-08-2010
wat lgi,sbb ank2 suka...sdp n gebu.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dscf0153
16-01-2011
da byk kali wat....adk sy slalu kutuk..tp las2 dy yg abiskn,,,haha
Laporan oleh: mis_shell
Coklat_rice
20-02-2011
senang jugak buat kek ni...tp mcm cepat muak...adakah sebab pakai minyakm ye??
Laporan oleh: mazlina adnan
Dscn7895
28-03-2011
Wah!! 1st time buat trus jadik!! Buat utk celebrate birthday my son -> Aiman. Thanks Lily.
Laporan oleh: AudraMaria
P4230068_-_copy
24-04-2011
kek kegemaran family.. senang dan sedap.. sgt puas hati! tq
Laporan oleh: tuberose78
Img0367a22252322
16-05-2011
dah buat byk kali...ni baru berkesempatan upload gambar...mmg best tq for sharing resepi...
Laporan oleh: sweety78
1318447888481
26-10-2011
Thnx kak.. Ni buat untuk my mom!!
Laporan oleh: Miss_ShaSha
Imag0499
22-12-2011
Sy dh try wat resipi kek coklat kukus ni 2X dh... mmg sdp sgt2.. hb n ank suka mkn.. adk ipar siap mntak resipi lg.. ktanya sdp.. dia igtkan sy bli tpung kek coklat segera yg djual kt pasaraya tu.. hehehe.. ape2pun thanks a lot pd tn empunya resepi ni yg sudi share resipi ni.. nnt bday ank sulung sy bln 1 ni sy nk wat 2 bji kek cklat ni.. ;-)
Laporan oleh: Puan Nor
Kek_coklat
29-12-2011
da dua kali buat... sedap sgt... tq!
Laporan oleh: yaniezara
130120122774
15-01-2012
Kali kedua buat kek coklat nie.. memang sedap jiran2 puji.. n minta resepi nie.. berbaloi mencubanya
Laporan oleh: ilahi1891@yahoo.com
Img_3547_1_
28-02-2012
sedikit mendap kat tgh huhu..tapi mmg lembut dan sedap..xyah letak topping pon sedap sgt
Laporan oleh: ashypink
Img00705-20120317-0021
17-03-2012
kek mcm jadi. blom rasa lagi. ganache guna coklat cadbury je..heee,nmpk mcm sedap!
Laporan oleh: magenta
Img01246-20120321-2319
22-03-2012
Tekstur cantik n lembut sgt tp nape ada rs kuat sgt bau soda/serbuk penaik?? 1st soda/serbuk penaik tu sudu teh kecik ke?? atau 1sudu makan biasa?? tqvm
Laporan oleh: nourine_2206
Img_3899_1_
08-04-2012
2nd time wat..tak mendap dah!yg ni separuh adunan je mmg sedaplah..antara the best choc recipe yg saya pernah buat :D ade sesetengah recipe nak kene letak topping baru sedap..yg ni xyah letak topping pon dah sedap!:) thanks ye!
Laporan oleh: ashypink
479460_3293642292998_1026012330_32596801_1794893432_o
10-04-2012
try wat mlm...best sgt..gebu..bole wat lg pas nih...bahan2 pun senang jer...tq ek resipinyer..
Laporan oleh: lail_mama
120420122497
13-04-2012
Sy buat kek ni malam td. Mmm... sedap. terima kasih tuan punya resepi.
Laporan oleh: ibu ammar


Komen (145)

23-11-2006, hzasabrina komen :

lilydvalley...klu gula perang digantikn dgn gula halus bole x?susu segar plak sesuai guna dr jenama ape?


23-11-2006, yellowgirl_park komen :

cara2 no. 2, susu pekat ke susu cair??? konpius la.


23-11-2006, aniey82 komen :

"3/4 cawan serbuk koko" nak tanya agak-agak sukatan seperti diatas berapa gram,maklumkan cawan kan ader pelbagai saiz


23-11-2006, Lilydvalley komen :

hzasabrina, boleh ganti gula perang ngan gula biasa. Susu segar apa2 jenama pun boleh. Dutch lady, magnolia, Good day,etc


23-11-2006, Lilydvalley komen :

Yellowgirl, susu pekat manis yang kita guna utk buat teh susu... bukan susu cair.


23-11-2006, Lilydvalley komen :

Aniey82, kalo mengikut standard measurement, 1 cawan approx to 250ml, which is approx to 250g. So kalo 3/4 cawan tu approx to 187g. kurang terlebih, kira halal la.


23-11-2006, hidayah komen :

Nak tanya skit..napa nak kena pakai minyak ek? x bleh ke tukar dgn yg lain?


23-11-2006, hidayah komen :

butter ke @majerin?blh tak lily?


23-11-2006, hzasabrina komen :

terlupe lak...leh bakar x?


23-11-2006, sweethoney komen :

wah mudahnya wat kek kukus ni...mesti sedapkan nanti nak cuba la...ada tak siap2 kat sini yang tahu cara2 nak masak tahu telur.....


23-11-2006, Lilydvalley komen :

Hidayah, Ni low budget kek. gunala minyak. but if you are health conscious kind of person, gunala butter, cairkan. Hzasabrina, boleh kalo nak bakar. Sweethoney, Kek ni mmg senang. Tak tau la pasal tahu telur... cuba tanya fendi & family.


24-11-2006, umi_e komen :

Sweethoney.... ermmm e pernah kasi resepi bergambar tauhu telur ke resepi group MTM... Boleh rujuk... ermmm patut ke kalau e letakkan di sini sebab resepi tu pernah e buat dan share bersama kawan2 e-group MTM... Jika tidak melanggari etika, boleh saja e kongsi bersama sebab e suka dan selalu membuatnya...


24-11-2006, zeera komen :

Rasanya guna minyak ni lebih ok dari guna butter...


24-11-2006, umi_e komen :

lily, i dah pernah try dengan menggunakan minyak dan juga mencairkan butter sebagai minyak dalam resepi yang sapa (cuba nak lihat kelainannya) dan saya dapati hasilnya tidak serupa... cubalah... memang ada perbezaan dari segi rasa dan juga rupa hehehehe


24-11-2006, EIMA komen :

lily nak tanya sikit kalau nak buat size kek 24cm perlu tak ganda kan bahan tu semua contoh minyak size kek 8cm guna 1 cawan kalau saya nak buat 24cm guna 3 cawan minyak, betul ke?


24-11-2006, Lilydvalley komen :

Umi, mmg betul minyak dan butter menghasilkan rasa kek yg berbeza. I pun dah cuba.


24-11-2006, Lilydvalley komen :

Zeera, ni low budget kek. kalo saje2 buat utk minum ptg, bolehla guna minyak. tapi kalo utk special function, gunala butter. Minyak is more convenience, sebab sentiasa ada kat dapur.


24-11-2006, Lilydvalley komen :

EIMA, adunan kek ni sesuai jika menggunakan loyang bulat 8 or 9cm. kalo nak buat kek yg besar, kenala gandakan semua bahan. pastikan loyang anda boleh menampung adunan. Loyang yg terlalu kecil akan mencacatkan texture kek.


24-11-2006, Lilydvalley komen :

Alamak! minta maaf semua. Size kek ni bukan 8cm, tapi 8 in. Ampun! ampun!


24-11-2006, Lilydvalley komen :

EIMA, kalo loyang you 24cm, bersamaan dgn 91/2 in, boleh la 1 adunan aje. Tak perlu gandakan bahan.


25-11-2006, Lilydvalley komen :

hzasabrina, minta maaf tak dpt nak tolong. saya mmg tak penah bakar kek ni sebab x de oven. tapi kawan kat ofc penah bakar. She said it was fine.


25-11-2006, hzasabrina komen :

its ok..sy nk try lagi smpai jd cm kt dlm gmbr yg lily tempekkn nmpk menyelerakn..tp walaupn rasenye kureng ank sy yg habiskn..at this time sy nk kukus lak...


08-02-2007, hzasabrina komen :

hi kak..dh try buat cara kukus..pergh...memang moist...x terlalu manis..sedap sgt..thnks 4 da resipi..:)


12-03-2007, hafiza_mohd komen :

hai..sy pun jumpa resepi ni last yr kat mesra.net mmg jd & moist sesangat.bg kat kwn resepi ni tp berlubang2 atasnya...rupa2nya sbb masa masak semua bhn atas api kena pastikan semua bhn betul2 sebati.


29-04-2007, Safiza komen :

saya dah beberapa kali buat kek ni.kek ni lembab dan lembut.memang sedap.saya tukar gula perang dgn gula putih,susu coklat dgn susu putih biasa je.hasilnya tetap ok.siap ada tempahan dari kawan.leh buat bisnes kek ni.mudah saja membuatnya.


10-05-2007, suriHati komen :

i dh cuba, mmg sedap la.. i tambah esen vanilla n esen koko, bau wangi semerbak.. hehehe...tapi hubby i x mkn kek, buat utk jamu org ja lah nanti nk buat nk bw kat opis lak.. hehe..


04-06-2007, suria_h komen :

rasanya kek ni boleh dibakar.Tapi kalau bakar tak lama macam kukus.


22-08-2007, waneda komen :

kat bahan2 tu ade tulis susu pekat manis tapi kat cara2 no 2 tu susu cair. yang mana satu guna? confuse la. . . .saya ingat nk try buat hujung mggu ni. . .


23-08-2007, Lilydvalley komen :

waneda, dah edit...sorry ya...tq


14-09-2007, didie78 komen :

saya dah cuba kek coklat kukus nie memang sedaplah terima kasih kerana menambah pengetahuan kepada saya sebab dlm hal memasak nie saya baru nak belajarlah.


02-11-2007, mama_myvi komen :

salam.. kak lily, nak tanya ni.. bahan2 yang kena panaskan atas api sehingga larut tu, nak kena sejukkan dulu ke baru boleh tambah telur kat dlm dia...(sori soklan bersimpul2).. TQ


07-11-2007, jylly komen :

Lilidvalley, best recipe u nih, i dah try smlm, menjadik.happy sgt.bwk g opis dgn bekal kt hubby.tp i edjas siket gune minyak campur butter (kes nk perabis butter).sdap, lembut, naek elok.Nanti nk buat lagi,letak topping some more baru i paste picture sini....thanx for the recipe!!


07-11-2007, Lilydvalley komen :

ikin, sorry lambat reply...just panaskan samapai bahan2 larut aje. Sejukkan sikit aje...>>>jylly, thanks for trying & m happy tht u enjoy it...


31-12-2007, mira2332 komen :

saya dh try...alhamdulillah jadikk... kalau tukar guna bahan lain pon tetap jadi...tapi x de kamera nak ambik gamba... yg makan pasti puji sbb lembut sgt... tima ksihhh


16-02-2008, fatinz komen :

suka laaa........resepi yg guna cawan ni, simple! nk try la..ank2 mmg suke kek


29-02-2008, prrina komen :

dah try banyak kali...memang sedap, siap buat untuk kenduri cukur jambul anak sedara lagi...member2 pun ramai yang puji. anak sedara (lelaki, 14 thn) saya pun boleh buat gak...


11-03-2008, asam jawa komen :

tq lilydvalley.dah byk kali wat sedap sgt. anak 2 pun suka. bukan setakat anak2, suami, mak ayah dan kwn2 kat sekolah pun suka. siap nak order lagi.


25-03-2008, imarahman komen :

saya ni memang bukan pakar buat kek...tapi saya dah cuba resepi hasilnya amat memuaskan...eeemmm sedap rasanya enak sekali...anak-anak saya sukakan rasanya...pasti saya akan mencubanya utk kali ke dua....


07-04-2008, haliabara komen :

nak tanya skit..telur tu dimasukkan masa bancuhan koko tu masih panas atau dah sejuk..tq


07-04-2008, Lilydvalley komen :

haliabara, tunggu bancuhan sejuk sikit baru masukan telur tu.


14-04-2008, angahklg komen :

pertama kali buat menjadi...tapi nak tanya skit la......kalau masak guna cup cake pun nak tutup ngan aluminium foil jugak ke....sebab saya buat tak tutup ngan aluminium foil, guna cup cake....pecah atas....macam buat apam mekar lak....


22-04-2008, Bibi@82 komen :

lily if i guna oven do i nid to put the aluminium juga ke or tak paya..?


20-05-2008, hana6877 komen :

sy dh try wat kek nih..tp nape tk naik cam lily buat?kek tuh jd padat cam kuih bingka plak..hsbnd ckp,nih kuih bingka cekelat ke? so bleh terangkan kenape yek?


20-05-2008, Lilydvalley komen :

angahklg, sorry lambat respond>> mmg kalo kita kukus cupcake akan pecah atasnya. try guna api kecik. less pecah.


20-05-2008, Lilydvalley komen :

bibi, kalo nak bakar dlm oven, tak perlu alumunium foil sbb x ade air yg jatuh menitik.


20-05-2008, Lilydvalley komen :

hana, i x pasti naper jadi bingka. But may be, bcoz' of over-mixing. Try not to over-mix & mix the batter in 1 direction only.


29-05-2008, momok komen :

Hi Lilydvalley, Nak tanya sikit, boleh tak kalau kita gantikan 1 cawan minyak kepada 125gm butter/mentega? Texture dia sama tak? Ada sesape pernah cuba? Sila beri komen. Thanx a million!


09-06-2008, diquenon komen :

Lily, smlm baru try kek ni..tapi bila dah sejuk, kek sy mendap dan jadi bingka..nak angkat kek dari kukusan terus ke..atau biar sejuk di kukusan dulu, baru angkat?


18-06-2008, farhana23 komen :

sory kalo menyampuk..saya da 2kali buat..mmg sedap sangat!! n kek saya xmendap pun..yg sy tau syrat-syrat nk wat kek ,semua bahan2 mesti kna pd suhu bilik..lps da siap masak,da tutup api dapur, saya biarkan dlu kek ats kukusan, dlm stgh jam bru angkat..yg penting jgn bg suhu tu bertukar dgn mendadak,kpd tuan pya resepi,sy da pikir nk buat bisnes dgn kek ni..hehe..jgn mrh..


19-06-2008, miesy komen :

sy dh try resipi ni 3 kali. mmg best! thanks for the recipe. cuma problem nye lepas kukus, bhgn tengah kek still lembut/lembik cam xnaik/masak. sy kukus lebih dr 1 jam..lbh kurg 2 jam tp still camtu gak. kenape ek?


01-07-2008, angahklg komen :

Lilydvalley....saya dah tahu kenapa pecah atas kalau masak pakai cupcake........bukan salah api......salah saya guna susu segar sejuk ngan telur sejuk.......tul kata farhana23.....semua bahan kena pd suhu bilik......try banyak kali......semalam buat jadi lagi sedap......anak pun suka......tak cukup......


02-07-2008, quinnie komen :

resepi ni ala2 sama dengan resepi kek coklat kukus saya...tapi nak try jugak..tengok best jer diaorg ni kasi resepond..dah buat nanti i hantar laporan..


21-07-2008, ceri68 komen :

Tq lily. resepi ni mmg mudah dan sedap. sampaikan guru skolah anak sy pun ramai yg menempah...


28-07-2008, anatahir komen :

JURIATYZ - Actually ana bubuh choc topping dulu baru kacang. Goreng kacang and then blender then tabur. Choc topping tu pun senang je, 3 sb susu pekat, 2 sb susu segar, 2 sudu butter - guna double boiler atau masuk microwave pun bleh...then curah kat atas kek yg dah sejuk...


30-07-2008, anihajar komen :

tq lily..walaupun resepi ni dah lama keluar baru nak try buat..sekali buat dah jadi..sedap sangat..ramai kekwn mintak resepi..ada yg siap nak tempah lg tau..


18-08-2008, zuhalian komen :

lily..,naper yer saya pun dah try 2 kali tapi tengah nyer still lembut (x brp masak) n cam tenggelam sket...huhuuhuh tapi rasa dia mmg best...


19-08-2008, Lilydvalley komen :

zuhalian, u kukus brapa lama? patutnya sejam dah masak ngan api sederhana. Jgn besar sgt api, takut nnt merekah.


19-08-2008, Lilydvalley komen :

ceri68, alhamdulillah jadi kek yg u buat. & tq sbb cuba.


19-08-2008, Lilydvalley komen :

juriatyz, ada banyak resepi choc ganache kat dlm MyR ni. Yg anatahir bagi tu pun ok gak. Tq Anatahir.


28-08-2008, E-na komen :

Thx lily...saya dah cuba buat 2X.senang & sedap.1st guna sbk koko yg biasa.2nd guna sbk koko brand van houten-kek rasa pahit sedikit..tapi, licin gak..!!


29-08-2008, shyakila komen :

lily..sy dah cuba buat kek ni..rupa bentuknya cantik dan rasanya sedap dan sungguh lembut...tapi yang agak mengecewakan sedikit ditengahnya agak tak berapa masak..bila dipotong saya terpaksa mengasingkan yang kurang masak tu..ini pertama kali saya belajar buat kek...telur dan susu segar memang baru keluar dari peti sejuk..itu ke puncanya?


31-08-2008, shafea komen :

senang gak kek ni..sy pun ada jual tpk kek yg dah siap,,cuma tingal tambah telur, susu cair, minyak dan air panas jee pas tu kukus sejam sedap ,,mudah dan senang budak darjah 2 pun boleh buat


01-09-2008, makuda komen :

makuda pun dah try..sedap bangat.Mmng very the very moist. Ada sesape boleh ajar makuda mcm mana cara nak tempek gambar?


01-09-2008, hana6877 komen :

makuda...meh kita tolong yer..p klik kat tulis laporan sebelah gamba kek lilydvalley. then masukkan gamba n tulis komen makuda yer. pastu bleh la send....arap dpt membantu. :)


24-09-2008, merahsenja komen :

sy pun dah try..buat utk besday husb ltk topping coklat bg cantik ckit.. 1st time buat..husb puji sdp..pas2 bagi kengkawan n fmly ase pun depe puji sdp..ingat raya ni nak wat lg


26-09-2008, wan23 komen :

sy ganti susu segar dgn susu tepung fernleaf je..tp rasa still sedap. buat ala2 muffin kaedah bakar pn sodap. lg2 bila dh simpan sehari dlm peti sejuk. tq! bila buat guna resipi ni everytime jadi, hehe...sebelum ni guna resipi lain asik bantat je jd nk buat pn asik ragu2. ni alhamdulillah, takde pn kena makan dek tong sampah :D


20-10-2008, sofeaJANE komen :

resepi ni mmg simple dan menjadi rugi kalo tak cuba.... serbuk koko plg best jenis van houten tu...mmg mebelessss....


25-11-2008, yusnita_zakaria komen :

baca komen2 diatas wat saya teringin sgt nak cuba wat kek ni. actually tgh cari resepi kek coklat utk birthday anak saya. skarang dok sydney, x leh nak order2. semua kena buat sendiri. kak lily ada resepi utk topping coklat x? biasa saya double boil cooking coklat tanpa campur apa2. tapi bila dah sapu atas kek, dia jadi keras. perlu campur apa2 ke?? jadilah nak buat kek ni utk birthday anak saya... akak tolong bagi resepi utk topping k. tq


24-12-2008, zulija komen :

tp kenapa setiap kali saya buat kek ni mesti merekah atas & kdg2 hampir2 terbelah 2 . kenapa ye. adakah sb api terlalu kuat semasa mengukus. kalau kukus tak guna kertas timah boleh tak. sb masa nak beli bahan nak buat kek ni selalu lupa nak beli kertas timah.


29-12-2008, ihidila komen :

knp kek sy x rata??1st time buat? adunan tu ms campur tpg..nampak ade tepung berketul2..bile kukus... tepung yg x hancur tu naik ke atas...hhhuhuhu...tp rs sedap... saya gune tepung naik sendiri...kebetulan tpg tu jer ader kat umh.... x jd nak decorate ngk kek jd cam tu...tolong yer kwn2..aper yg xx kene ngan kek sy...


30-12-2008, akma_4th komen :

ihidila, ms u kukus tu, tutup ngn aluminium foil x? klau tgk rupa kek u tu mcm kesan air kukusan menitik kat permukaan je... tepung tu u masuk sikit2 or skaligus? biasanya xkisah guna tepung naik sendiri or tepung gandum, janji letak skit2 n gaul sebati.


30-12-2008, akma_4th komen :

ihidila, sy bg pendapat yer... ms awk kukus tu, tutup ngn aluminium foil x? klau tgk rupa kek awk tu mcm kesan air kukusan menitik kat permukaan je... pasal tepung berketul tu awk masuk sikit2 or skaligus? biasanya xkisah guna tepung naik sendiri or tepung gandum, janji letak skit2 n gaul sebati. harap dpt mbantu.


07-01-2009, mxscxm komen :

tq ekk..kongsi resipi ni...dh 3 kali saya buat..sedap sgt..tp saya tak guna gula perang..gula biasa jer..hehe..


25-01-2009, ijah komen :

salam lily eeeeeeemmmm,mmg sedap lembut n moist, tq bg resepi yg sedap.adik sy pun nak cuba resepi ni


04-02-2009, Diana_dec84 komen :

Lily you kate gune butter ade perbezaan rasanya...maksud u yg mana lebih sedap?


24-02-2009, PlayingHeart komen :

nak tanya kenapa walau i dah ikut ukuran yg diberi pun ganache i cair jer...?macam tak melekat langsung kat kek!even bila disejukkan pun dia tetap cair jerk..:((


12-03-2009, edyana komen :

sye pernah wat kek ni..mmg sedap sgt..siap wat utk bday bf..dia pun ckp sedap..bakal mak mertua pun tersenyum je..;)


12-03-2009, edyana komen :

sye pernah wat kek ni..mmg sedap sgt..siap wat utk bday bf..dia pun ckp sedap..bakal mak mertua pun tersenyum je..;)


18-03-2009, lily66 komen :

Hai lily resepi yg u bagi ni cukup sedap and ringkas. dah buat barkali-kali cuma tak sempat ambil gambar. tq


02-04-2009, wanie_ganu komen :

knp ek,kek y sye wat jd keras n mcm bingka je....but rase nye mmg sdp tp knp x jd lembap


03-04-2009, liana84 komen :

hana, nak tanya boleh ker kalau telur,gula dan butter tu masak dalam periuk di atas api....


21-04-2009, suki1306 komen :

lily..klo nk gne butter tu bape gram yer?pastu topping coklat tu cmne nk buat yer..huhuhu....


21-04-2009, suki1306 komen :

lily..nk no fon leh?sng nk tny..hehehe..


21-04-2009, shita komen :

Dah try buat, memang menjadi...moist dan lembut. Makan masa panas best. Masa bancuh, batter nampak runny tp bila dah masak ok pulak, cuma ada bubble on da surface, kenapa ek??? ..Tq lily.


24-04-2009, farizamnh komen :

last week wat,takut jgak xjd,coz ptama kali nk try wat cara kukus nih slalu bake jer...nsib jadi,sdap n sgt moist..i ltak toping..lg sedap..bg jiran rasa2..he2 xsmpt nk amek gmbr...nxt tme nk wat lgik,thx lily!


30-04-2009, zarina_zza komen :

salamz... saya masih baru di dalam mail ni. jadik, nak tanya, camana nak buat topping coklat. ada yang saya dengar masak coklat masakan dengan butter dan sikit susu pekat... tak tau betol ke tak.


05-05-2009, eifa komen :

aslmk;).. eifa dah pun try..erm,puas hati sebab mmg betul jadi..dan mudah jer bahan2 nyer. kepada yg ingin mencuba apalagi!! huhu..


16-05-2009, NAinn79 komen :

kite bru je wat tadik..mula2 takut tak jadi..kukus 1 1/2jam..alhamdullilah jadi..kite guna Buttercup..+letak choco toping..moist and lembut...wat minum ptg tadikk ngan Hubby :o)..


21-05-2009, bohemian komen :

Sy buat mlm td.. Alhamdulillah cantekk naiknya.. Mlm ni nak letak toping utk sambut b'day anak buah esok.. Tq lily kongsi resipi yg best nii..


28-05-2009, mamacaca komen :

baru jer masak kek saya.alhamdulilah..menjadi..1st time buat kek selepas 3 thn kahwin.cuma kurang manis cket.sy rasa sbb sy guna gula yg salah..smalam cari gula perang,x jumpa,yg ada gula merah lembut..sya ingat sama sbb in english gula perang tu bkn brown sugar ker????tu yg ingat tu gulanya...hehhehe.lembut sangat tapi cam x moist/lembap mcm kat kedai punyer,napa yek?terlebih msk (betol2 1 jam saya msk )or else?nnt nak anta laporan bergambar...x reti nk guna bluetooth laptop ni jer ha..:)tggu hubby blk


19-06-2009, anja pink komen :

resipi ni mmg best la... tp sori le xde pic nk letak.. ape2 pun thank lily


27-07-2009, lyn1573 komen :

nak tanya myk tu myk jagung ke myk masak biasa tu... kalo kita ganti myk dgn shortening bole ker... nak tanya ada x resepi kek kukus x pakai ttelur utk vagatarian... tq


14-08-2009, Lady_Gaga komen :

mang da lame crik resepi nih..... slalu mkn bile sister yg wat.... kali ni leh tnjuk lagak sket......hehehe....


18-08-2009, Lilydvalley komen :

lady=>>, dah tunjuk lagak lum? semoga berjaya. :-) lyn1573=> sorry, late reply. rasanya ada resipi kek coklat tanpa telur kat sini. mamacaca=> tq for trying


18-08-2009, cik.erin komen :

sy tengah buat! tapi macam pelik sikit sebab tadi salah step. *sengeh* tunggu nak kukus je ni. hope ok la rasa & rupanya;) *first time 'budak kecik' buat sorang2 without any help^_^


28-08-2009, tati komen :

i dh try wat utk my doter 1st b'day...sedap. Thx..tapi nape tgh2 nya cam basah & turun ckit. 2 x wat tapi sama gak. Pepon sng nk wat


23-09-2009, dolce ayinz87 komen :

saya dah buat dah...semua puji sebab sodap..hahahahah dan mmg mnjadi la siap biat topping lagi atas dia....sehingga menjilat ibu jari kaki la...semua kata saya dah nak kawen...wawawawa


09-11-2009, aliah_dec78 komen :

nak tanya lah...kalau nak kukus dalam bentuk cup kek, dia nye cup tu leh kukus sekali ke???tlg urgent sangat nak tau.....tq


17-11-2009, WInD` komen :

agak2 kalau coklat tu tak guna coklat serbuk tapi guna coklat masakan jadi ke tak???


14-12-2009, ieda71 komen :

terima kasih lily..bg resepi yg sgt best ..lembut dan gebu..anak2 sgt sukakannya..w/pun dah masuk dlm petisejuk tetap lembut..sedappp..bg sesiapa yg belum cuba resepi lily cubalah pasti memuaskan..dah malas nak cuba yg lain..sb dah jumpa yg sedap dan senang di buat..


14-12-2009, ieda71 komen :

saya pun nak cuba buat dlm bentuk cupcake la..kena masukkan dlm bekas muffin ke..sebelum d kukus?


31-12-2009, ummi yan komen :

Dah banyak kali buat kek ni.Memang sedap.Anak2 pun suka sgt.Hubby yg tak berapa suka kek coklat pun jadi suka.Tq for the recipe.


08-01-2010, cheq ina komen :

kalau kukus pakai rice cooker yang ader kukusan ok x?


19-01-2010, naa_q komen :

smlm try buat kek ni..sdp sgt x padat keknya..xde s.segar so i tukar nagan s.cair + susu tepung Dugro 6+ perasa coklat ank punya....masa kukus tutup ngan kain bila kek naik melambung dah melekat ckt kat kain..hehehe..


19-01-2010, naa_q komen :

saya ikut tip farhana23..kek xmendap..10Q 4 rcp n tips..


08-05-2010, nurakisha komen :

saye x de alat pengkukus...mcm mane nk bt....


31-08-2010, asyur komen :

i buat smalam tapi terlalu moist cam pudding.. but its nice juz terlalu yalah moist.. kena tambah masa kukus kek tu ke?


23-10-2010, dafina komen :

hi...sy baru je lps mkn kek coklat ni...mmg sdp sgt2, lembut, gebu n moist jerr..mcm x pcaya jer...lalalalala...hepy sgt2...tq yea lily... :)


25-10-2010, mely komen :

sy sdh cuba kek ni, hasilnya kek merekah,entah di mana silapku? tp rasanya ok.


08-11-2010, meehunkoey komen :

dah 3 kali buat. sabtu lepas hubby bawak g bbq party kat rumah member. kek ni mendapat sambutan baik dan ada orang siap mintak resipi ...lembut dan sedap sgt sgt.. tq lily


09-12-2010, sempoibobok komen :

gule perang tu bile nk dimasukkan..xbpe pasti la.sblm ni de cbe resipi yg same cme gune butter tp ble buat x jadi2.ke sbb gune butter ek?tlg la ajar smpai sy msk kek ni smpai jd.frust tau..


12-12-2010, salihah aka le'ah komen :

salam.. sy dh buat 2x... nak tanya, nape ade sedikit bau hanyir? mmg kek kukus bau cmni ke? yg first sy xletak lgsung esen vanilla....yg second baru letak....n yg second tu ok sket dr segi baunye..... rase&texture xde mslh pon...juz bau je yg kurg mnyenangkan....sesape ade idea cmne nk bg hlg bau?


14-12-2010, juliajamal komen :

hii sy org br mtk tjuk ajar.. kek ni mmg nmpk bes lar.nti nk wt tok bday hsbn tak sbar ni..


25-12-2010, zalrin2000 komen :

sedap bah


16-02-2011, sate_ayam komen :

memang sedap....dah byk resepi try...ni yg paling jadik...pahni bole buat tuk besday anak....mmmuahhh...tenkiu


03-03-2011, yeilsha komen :

kak lily...ur recipe..kek kukus coklat really superb....smlm i wt n semue org puji....mmg sdap n mnjadi...first time i try n xckop tu..... kak lily ade x recipe cheese cake tp bkn bakar pnyer...i nk yg kukus... tq kak..


18-03-2011, ane16 komen :

dah 2 x buat.. kek ni mmg best ^_^ thanks for the recipe liliy


21-03-2011, ivy 90 komen :

nice n sdap....4 times dh wt...thanks kak lily..


01-04-2011, sweety78 komen :

dah buat smlm..happy sesgt 1st trial menjadik..10q lily coz share resepi yg best...


18-04-2011, nurin batrisyia komen :

nak tanya kenapa kek yang saya buat jadi mendap ekk.... huhuhuhu


18-04-2011, kay730601 komen :

nurin : pengukus tu kena panaskan dulu nurin, jgn masa nak kukus baru panaskan...mcm kita bakar kek juga la, kena panaskan oven dulu...


11-05-2011, siti hafidah komen :

kalau x tutup dgn aluminium foil,bleh ka,,tutup tudung periuk kukus dgn kain...


11-05-2011, siti hafidah komen :

kalau x tutup dgn aluminium foil,bleh ka,,tutup tudung periuk kukus dgn kain...


23-06-2011, mallisa7 komen :

yee...dh wt dh...mmg sedapppppp....tq..bg resepi


25-06-2011, icaland komen :

dah cuba td. mmg sedap dan menjadi. yg best gula 1 cwn je. tgk resepi org lian guna 2 cawan. huhuhu..1 cawan pun kek da manis. tq lily... nak hantar laporan masakan bergambar tak reti nak buat cam ner. pe2 pun...ramai puji sedap!


19-07-2011, Puan Mia komen :

thanks lily...mmg sedap resipi ni.. my hubby sgt suka..katanya bila disejukkan..cam kek secret recipe... tq...4 great recipe n wat my hubby lg syg pd i...hahaha


20-07-2011, jey5156 komen :

nak buat koleksi dulu, ade masa sok blh buat..tq lily


21-07-2011, e-sya komen :

xsabar lah nk cube...


10-08-2011, Kaseh Mawar komen :

tmbh g lh koleksi sy,tq kogsi resepi.mcmana ye hdk bg kek coklat nmpk mcm basah2 je.hr tu ble mhl sgt.


09-09-2011, qaseh zuraimie komen :

tgh tunggu kek masak......tpi lupa plak nak tutup ngan kain kt kek 2...agak2 jadi x ya.....


20-11-2011, nzriah komen :

tq.memang sedap


20-11-2011, Safura84 komen :

Hehe...dr pg td asik buat kek je keje sy...syioknya bila dah tgk hasilnya!!lembut je..thanks sis Lily~


01-12-2011, jamilahsalam komen :

Sy berjaya buat!!tq.....suka sgt my first trial jadi :)


08-12-2011, ct SaL komen :

cik Lily : saya cume nak tau apa fungsi letak minyak ye? :)


12-01-2012, fara_ganu88 komen :

hye tuberose78..boleh x kongsi resepi mcmane nk buat kartun atas kek u tu?


12-01-2012, fara_ganu88 komen :

cik lily,nk tutup loyang dgn aluminium foil? sy xphm..dan apa tujuannye?


16-03-2012, magenta komen :

lepas masukkan tepung tu kena pukul guna mixer lagi ke?


16-03-2012, magenta komen :

fara_ganu88, tujuan tutup loyang dgn aluminium foil tu utk mengelakkan air dari penutup kukus tu jatuh atas kek..nanti kek jadi tak cantik.. :) tu yg saya tau la..hehee


14-04-2012, nourine_2206 komen :

Kali ke 2 buat..btmbh sedap..dan resepi kek c0klat m0ist plg sdp dan menepati citarasa..marvell0us!! Tqqqq tuan resepi!


18-05-2012, nourine_2206 komen :

Resepi kek c0klat plg best...xmnyesal buat...marvell0us!! Tq..


18-05-2012, nourine_2206 komen :

Resepi kek c0klat plg best...xmnyesal buat...marvell0us!! Tq..


03-06-2012, sidah09 komen :

kalau susu pekat tu di gantikan dengan whipping cream blh ke?


17-07-2012, MamaAmber komen :

Nak tanye, kukus sejam..mesti always tambah air ler dlm bekas kukusan tu? if I tambah air panas when air dah kurang impact tak hasilnye?


16-10-2012, reena84 komen :

klu nak kasi kek cokelat kaler dier itam kena tambah koko lebih skit eh?ritu wat kaler cokelat jek...tq


17-10-2012, Lilydvalley komen :

reena, kalo tambah koko lagi, takut terpahit la pulak. mamaAmber, make sure air kukusan tak kering & tambah w air panas. Bkn air sejuk to avoid kek terbantut.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd