Google+

oleh: kak fida ♥Kuih Makmur™

Makmur

Kuih raye....


Created on : 11-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( lebih kurang 80 kpg )

  • Bahan2 Doh:
  • 1 1/2 kilo tepung gandum
  • 250 g mentega - lembut (saya guna Golden Churn)
  • 1 sb minyak sapi
  • 1 sk garam halus
  • Bahan2 inti :-
  • 600 g kacang tanah
  • 250 g mentega - lembut
  • 400 g gula serbuk
  • sedikit garam
  • *secukup gula kastor atau gula serbuk utk tabur

Cara-cara

  1. **Cara2 membuat doh :-
  2. Pukul mentega dan minyak sapi hingga 1/2 kembang dan masukkan tepung sedikit2 dan uli hingga boleh dibentukkan.Bubuh sedikit pewarna hijau jika ingin kuihnye kelihatan seperti daun.
  3. Ambil sedikit adunan,leperkan dan isikan dgn inti yg tlh disediakan. Sepit diatasnya seperti bentuk daun kemudian atur dlm dulang pembakar dan bakar dgn suhu 150C selama 25-30 min. Setelah masak,tabur rata dgn *gula.
  4. **Cara2 membuat inti,haruslah disediakan lebih awal :-
  5. Kacang tanah dibakar dlm oven.Dibuang kulitnya dan dikisar halus.Kemudian dicampurkan dgn mentega dan gula dan digaul sebati.
  6. Ambil sedikit inti dibulat2kan seperti guli2 kecil dan disimpan didlm petisejuk.Tujuannye supaya inti tidak berderai ketika diisi ke dlm adunan doh.

Tag

cookies








Laporan Masakan Bergambar (4)

Img_2251_1_
14-09-2008
Projek lps buka smlm..mmg sedapp..cm kena buat lgi..tak smpat tunggu raya. TQ kfida..
Laporan oleh: zana08

wah..dh buat dh zana...bulat2lah...mmm..tk ape, buat lebih2 lagi utk raye,masih byk mase ye...tq jugak utk zana krane dh cube dan menjadi...

Mkmr
26-09-2008
Buat sbb request dr bonda tercinta. Tapi maaflah kak fida, saya buat bulat2 jer, sbb tak tau nk buat corak daun tu. Apapun rasanya tetap sodap!!!
Laporan oleh: Mummy7857

Mummy...bulat pon bulat lah..asalkan bila mkn,rasenye tetap MAKMURRRR....dan bertambah makmurrrr pd lebaran ini :)...trima kasih krane mencube dan selamat menyambut Aidil Fitri...ma'af zahir batin...:)

Kuih_makmur
01-10-2009
slmt hari raya kak fida...puas hati dpt rcp kuih makmur ni...mk ct org yg paling happy maklomlah kuih pebret, dpt pulak rcp yg tepat...buat utk hari raya tapi dh tinggal ckit jer....tq bnyk2 kak fida...akan ct simpan btol2 rcp ini.... :)
Laporan oleh: ctmas

slmt ari raye ctmas...alhamdulillah..mekaseh krane dh mncube... :)

P1020752
05-12-2010
tak prnh wat kuih ni.jd daun2 dia xcntik,cm dah kna mkn ulat..akak bla nak trun kota tggi,ti ucu wat air srg burung spesel tuk akak.
Laporan oleh: Mariani(KT)

kena mkn ulat bulu gaknye..heheee....mekaseh ucu tapi tk tau bile nk smpai KT...ppon mekaseh yer krane dh mncube... :)


Komen (42)

12-09-2008, shnana komen :

sye mmg tercari2 resepi ni... nnt nk wat la.. Tq kak


12-09-2008, yatiezaini komen :

aduuiiiisss .. sedapnya beskut makmur nih .. bila mkn besepoi kacang kat dlm mulut .. cantik lah biskut kat fida ..


12-09-2008, Rahmawati komen :

Kak Fida, bole tjk tak acuan tu cam ne rupenye....mmg tgh dok cari2 buat kuih raye cam ngeni.....TQVM


12-09-2008, bee_rbs komen :

kak fida, x faham la..camne nak sepit mcm mana ye bg jadi bentuk daun tu..please..nak gak cube ni..


12-09-2008, bee_rbs komen :

kak fida, x faham la..camne nak sepit bg jadi bentuk daun tu..please..nak gak cube ni..


12-09-2008, kak fida komen :

Haa...resipi yg di cari2 dh ade boleh lah cube ye shnana....tq...


12-09-2008, kak fida komen :

tq yatiezaini, akak kasi pakai bedak lebih2 kt makmur tu, jadi nmpk cntik...kan nk raye...hehehe...


12-09-2008, kak fida komen :

Salam Rahmawati dan bee_rbs, akak tk pernah gunakan acuan utk makmur ni,lagipon akak belum pernah jumpa acuan makmur...utk mmbentukkan jadi daun,ambil sedikit doh,leperkan dan isi inti kemudian lipat seperti epok2 dan picit kemas2 dan bentukkan membujur,bahagian yg di picit di sepit dahulu drpd hujung ke hujung menggunakan penyepit tart kemudian sepit pula bahagian kiri dan kanan doh supaya kelihatan sprti urat2 daun...harap Rahmah dan bee faham ye...tq...


12-09-2008, zila66 komen :

bestttnyee kuih makmur..leh wat utk raya ne hehehe...tq..fida..


13-09-2008, cute10 komen :

Salam kak fida..memang best ler biskut nyer, lebih lagi dgn pattern daun tu...saya slalu buat bila ari raye tapi bentuk bulat jer juga inti nyer saya tak pernah letak mentega dan simpan dlm peti..timakaseh dgn tips tu...lagi senang nak buat...timakasih kak fida.


14-09-2008, kak fida komen :

salam zila...klau buat kuih makmur utk raye ni,biar lebih2, mudah2an lebih makmurlah raye ni...hehehe...tq...zila...


14-09-2008, kak fida komen :

salam jugak buat cute...di M'sie,S'pure skrang pukol 2.20 pagi...kt Ireland kol brape ye? agaknye dh bnyk cute buat kuih ye...tntng inti makmur dlm resipi tu...ia akan menjadi sperti guli2 kecil sbb dgn adenye mentega inti tu akan beku...jadi bila di isi ke dlm doh ia tk akan bertaburan...mmudhkan kerja...slmt mencube...tq...cute...


20-09-2008, zila66 komen :

nk wat lh ari ne..tq..


20-09-2008, kak fida komen :

zila...klau dh wat,nnti hasilnye kongsilah kt MYR ni ye...tq...


22-09-2008, zila66 komen :

salam buat fida..sy wat dah!! jadii...sayanggg..kamera x ada...huhuhu...sy wat dua warna satu warna asal(terlupa bubur warna)hehehe...satu warna hijau...cantikk...tq2 byk2 hehe...


23-09-2008, kak fida komen :

salam jugak buat zila, trima kasihlah krane dh mencube dan menjadi akhirnye...tk ade gmbr pon tk ape sbb dh dpt tau kuih nye cantikk...tq skali lagi...


29-09-2008, IRR@DON komen :

Assalamualaikum Kak Fida. Biskut makmur kegemaran saya sewaktu kecil2 lagi. Alhamdulillah dapat resepinya disini. Kak Fida..maaf yer, saya ada pertanyaan ni tentang sukatan tepung dan menteganya. Sukatan tepung 1 1/2 kg dan cuma gunakan 250gm tu, tak salah ker? Hujung minggu lalu saya mencoba resepi ni..tepungnya berderai seperti breadcrumbs...tak bolih uli...dhuu sedih banget ! Terimakasih Kak Fida


22-10-2008, mama bom'z komen :

he..he..semekom..kkkite berjiran.kenal kot...kuih dah abis...teringin nak belajo buat lak...dolo2 rajin wat ler ngan adinda...skrang oder kat crunchy jer...;ina ler..SEMOGA BISNEZ BERTAMBAH MASUKKKK.tq


22-10-2008, kak fida komen :

wa'alaikumsalam IRR@DON,mintak ma'af lah bnyk2...smpai dh nk abis raye baru akak prasan komen IRR@DON hari ini...mmng sukatannye begitu...klau ikut step 1..setelah adunan boleh dibentukkan atau boleh dikepal aje sudah cukup dan klau ade lebihan tepung tk perlu di masukkan lagi... hrp2 IRR@DON jgn kecewa ye cube lagi..skali lagi mintak ma'af dan trima kasih....


22-10-2008, kak fida komen :

salam jugak buat mama bom'z, kt MYR ni mmng ramai yg berjiran...antara kenl dn tidk jer...tapi tk pe...kenl dan mesra kt MYR ok jugak..klau kuih raye dh abis boleh lah cube2 kuih2 yg ade kt MYR ni ye tk pyh lah oder2 lagi...slmt mencube...tq...


13-02-2009, mama kastam tioman komen :

Suka sgt kuih nih..tp tak pernah buat pun..bukan apa tak sempat, bila raya banyak sgt tempahan..terutama biskut sampan..perh! jenuh mama mengayuh..berderet sampan tp tak sampai2 ke darat..he he..


13-02-2009, kak fida komen :

salam mama kastam tioman...mama naik sampan pas tu tk sampai2 darat yer...mcm mane nk sampai, mama asyik kayuh keliling pulau tioman jer...heheee...klau nk sampai drt kene dayung jgn kayuh...hihiii.. :D... mama resipi kuih makmur dh ade boleh lah cube jgn tunggu raye...boleh buat sikit utk mkn sendiri....heeee.... :)


14-02-2009, mama kastam tioman komen :

insya"allah..akan mama cuba juga satu hari nanti..


20-08-2009, kecikcomel komen :

kak fida..maksud lembut tu kita kena cairkan mentega tu ke...atau lembut pd suhu bilik je..


20-08-2009, inda77 komen :

kecikcomel...mentega lembut bukan cair...btol tu,yg dh dibiarkan pd suhu bilik... :)


20-08-2009, kak fida komen :

tq inda77 dh jwb bagi pihak akak...>>>utk kecikcomel,boleh jugak kalau dicairkan tapi kene tmbh keje lebih sikit lh yer....cara2 mmbuat tetap sama...:)


21-08-2010, bambangan88 komen :

thanks for this resepi kak fida dah bertahun tak mkn kuih ne..dulu tiap2 raya mesti cari kuih ne..:) dulu main order aja skrng nak try buat sdiri...nak tanya sikit ne kak klu tepung biasa tak blh ke guna buat kuih ne?


02-09-2010, roxane64 komen :

salam kak fida saya dah buat kuih ini tapi saya ingin bertanya ape beza nya antara gula ising dan gula serbuk? Harap kak fida boleh membantu saya. Trima kasih


02-09-2010, kak fida komen :

w'salam roxane64..mekaseh krane dh mncube..gula ising dn gula serbuk adalh sama tiada beza, malah gula yg akak gunakan di peket nye ade tertera perkataan icing sugar,sugar powder dan gula tepung... :)


02-09-2010, kak fida komen :

kpd bambangan88..trima kaseh kembali..dh ade rcp ni bolehlh wat sendiri yer,raye pon dh nk dkt,ma'aflh akak lmbt jwb komen...sebenarnye tepung biasa tu sama dgn tepung gandum..mana2 rcp klau hanya dicatit 'tepung' bermakna tepung gandum...slmt mncube yer bambangan88...tq.. :)


08-09-2010, roxane64 komen :

Salaam Kak fida, saya dah cuba kuih ini. Dah lama saya nk cari rcp ni. Tidak menghampakan sungguh sedap dan lemak. Suami dan anak2 semua suka dan mereka kata sedap. Untuk inti saya masukkan sebigi gajus so process nye lagi cepat. Trima kasih sekali lagi krn berkongsi rcp.


08-09-2010, kak fida komen :

w'salam roxane64.....jadi makmur gajus ler kiranye,..heee..alhamdulillah menjadik...tapi mmng ade jugak makmur yg inti kcg tnh ditukr dgn kkcg gajus atau bdm..rase lebih sdp..mekaseh Roxane krane dh mncube... :)


25-10-2010, roxane64 komen :

salaam Kak Fida, hari raya yg baru lepas saya buat kuih makmur dan kuih london almond dan sambal goreng pengantin. Tetamu yg hadir kata mereka sedap, sampai kan mereka nak order untuk hari raya haji dan deepavali. Soalan saya brape kah harga 100 kpg makmur dan london almond untuk di jual? Saya nak mula kan biz kecil2lan. Harap Kak Fida dpt membantu. Terima kasih


05-02-2011, mummyjane komen :

thanks fida, i akan cuba


05-02-2011, powerpuffgals komen :

selalunya fida guna mnyak sapi yg mana satu????


06-02-2011, kak fida komen :

w'salam roxane..ma'af bnyk2 sbb lmbt jwb komen....mekaseh krane dh mencube rcp2 akak..mungkin roxane dh pon mula berbiznes...biase harge utk makmur dn london almond, 100 kpg $28-$30 tapi memandangkn harga bhn2 dh naik kenelh naikkn sikit hargenye..heee....hrp2 roxane maju dlm biznye...amiiinn... :)


06-02-2011, kak fida komen :

mummyjane...slmt mencube...mekaseh... :)


06-02-2011, kak fida komen :

powerpuffgals...akak biase gune minyak sapi QBB...kadang2 bila hampir musim perayaan, klau QBB tkde stock akak gune minyak sapi Leila...rase tetap sama.... :)


14-07-2011, Nani Zawjati komen :

Golden Churn dah diisytiharkan HARAM oleh JAKIM.. elokla digantikan dengan butter lain.


15-07-2011, kak fida komen :

Nani Zawjati...mekaseh atas infonye...tetapi mentega GC tidak diistiharkn haram di S'pura,telah diberitakn di akhbar,tapi elakkanlh klau maseh waswas...utk rcp ni gune majerin atau mentega murah pon tetap menjadi .... :)


21-08-2011, nivea komen :

askm fida ni nak kena buat, klu fida punya resepi tak ragu lagi msti jadi kak da cuba buat suji fida mmg best thks tungu feedback kak bila makmur ni da siap ya......


16-08-2012, aqabdul.aqhadi komen :

time kaseh kaq, mak saye epy betol dpt rase kuih buatan sy.. alhamdulillah, resepi akq mnjadi..thnkz ea..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu