Google+

oleh: sunkist ☺ Tart Nenas Gebu ☺

Tart_nenas1

Resepi ini diambil dari blog princessharyati


Created on : 11-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sunkist




Bahan-bahan ( 150 biji )

  • BAHAN UNTUK DOH TART:
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 1/2 sudu besar tepung kastard
  • 2 sudu besar tepung susu
  • 1 cawan mentega (226 gm)
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 biji kuning telor
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu besar gula
  • BAHAN UNTUK INTI JEM NENAS:
  • 4 biji nenas muda
  • 2 ½ senduk gula pasir
  • sedikit esen vanilla
  • Bunga Cengkih
  • Kulit Kayu Manis
  • Daun pandan

Cara-cara

  1. CARA MEMBUAT DOH TART:
  2. Pukul bersama mentega, susu, minyak sapi, gula hingga sebati.
  3. Masukan telur dan esen vanilla, pukul lagi.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak & gaul hingga sebati dan lembut.
  5. Panaskan oven.
  6. 2
    Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem nenas yg telah siap, kemudian gulung secara perlahan, letakkan di dalam dulang membakar (boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas).
  7. Photo2326
    Ulangi sehingga habis.
  8. Bakar pada suhu 150C sehingga 15-17 minit sehingga masak.
  9. CARA MEMBUAT INTI JEM NENAS:
  10. Parut nenas dan jangan dibuang airnya.
  11. 1
    Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus.
  12. Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis.
  13. Kacau tanpa henti hingga likat.
  14. 3
    Angkat dan sejukkan.









Laporan Masakan Bergambar (24)

23092008084
23-09-2008
cikgu sunkist...ni anak murid buat laporan.. sedap,gebu, senang digulung senang di makan..masuk mulut terus hilang..tq cikgu..
Laporan oleh: as75

yg buat hari tu semua dh habis kena ngap hehe.. kena buat lagi untuk raya :)

Ttns
26-09-2008
Memang gebu dan sedap. Tapi takut plak berderai nanti, tu yang cepat2 masuk dalam balang..thanks ;-)
Laporan oleh: Mummy7857

ur welcome mummy :)

Snv32514
28-06-2009
salam sunkist, ni dia persiapan awal puasa.. kekeke, sebenarnya sajer jer, huby request nak tart nenas. Tart rupa x cantik sbb tak der acuan, so buat bulat jer la.. tp memang sedap & gebu tart nih! Tq..
Laporan oleh: aludra

amboiii.. cepatnya kuar kuih rayaaaa.. tart nenas lak tu heheh :D alhamdulillah kalau sedap.. resepi ni pun kita ambik dr princessharyati's blog.. thanks aludra & thanks juga untuk princess :)

Tartnenas2
11-08-2009
Akhirnya..terlaksana juga.hehehe..gebu n lembutttt jer doh nih.cair dimulut..orang takde gg pun leh makan.ekeke..thanks yer.. :)
Laporan oleh: HaSue

hihihi.. leh la nk order 4 balang ni.. tapi tak nk hang yg buat.. nk anak2 dara tu.. err.. leh kerrr?? ampunnnnnnnn :D sama2 sue... lebiuu.. muahhss :)

Tartnenas4
11-08-2009
Yang nih lak versi acuan yg diterap tuu...nak jugak interprem..hehehe..selamat hari raya in advance.heee..kena laa test buat sblum bulan puasa kn...dah bulan puasa x puas mkn.ehee tq ler hang sudi kongsi resepi nih kat sini :D
Laporan oleh: HaSue

selamat hari rayee... heheh.. tgk hang buat tart ni rasa nk buat gak ler.. ;)

Mry-tart_nenas
13-09-2009
sedap & mmg gebu...time kasih bg resipi ni..
Laporan oleh: asmah_rusman

gembira asmah cakap sedap.. sama2.. dan thanks juga kepada tuan punya asal resepi :)

Dsc02073
26-09-2009
inilah tart nenas sy, mmg gebu..tq
Laporan oleh: Hanan8179

alhamdulillah.. hopefully hanan suka resepi tart ni :)..

Image0120
08-10-2009
salam sunkist, ni gambar tat saya, nasib sempat ambik gambor dgn hp. walau tak clear gambrnye, tp tatnye tetap gebu...
Laporan oleh: anaz1977

salam kembali anas... wahh ada jugak picnya.. seronok kita anas suka :) thanks ye anas.. err.. ada lagi ke tart nenas tu? bak mai ckittt heheh

Dsc01802
29-11-2009
sedap resipi ni da byk kali wat...untuk raye aji ni wat kelainan cket pkai jem perisa blueberi n tmbh pewarna ungu
Laporan oleh: lady_dyla

wow.. cun blueberry tart.. kaler purple gitu. :) belum terfikir nk buat cam lady ni before this.. thanks for the idea, lady! ;)

Dsc01829
29-11-2009
ni plak perisa stawberi...hancus cket...lupe nak amik gmbr mase baru siap...thanx sunkist!
Laporan oleh: lady_dyla

sweeeeet.. warna pink gitu! err.. :)

Tat2
30-11-2009
salam sunkist, tarra.... ni tat raya haji kita. lembut dan gebu mcm selalu...
Laporan oleh: anaz1977

ur welcome, anaz! :)

Tart_nenas_gebu
13-08-2010
Saya guna acuan semperit je dgn nenas kat kedai bakeri. Hubby kata sedap. Thank u for the recipe :)
Laporan oleh: zachoes

u r welcome.. cepat betul buat biskut raya.. err.. ambik tempahan ke?? kalau ambik, rasa mcm mau tempah.. hehehe.. gurau je.. :)

2
31-08-2010
;D
Laporan oleh: princessharyati
Dsc00788
22-12-2010
sori lambat upload..neh biskut wat mase ari raya aji aritu,,bskut feveret! ;D
Laporan oleh: hamizah91
Kuih_ibu_007
28-07-2011
memang gebu..bestttt..
Laporan oleh: liza@yahoo
Tart
13-08-2011
tq for recipe, mmg senang sgt nak gulung, cuma masin sikit maybe sebab guna buttercup tin
Laporan oleh: r41494
Dsc03958
24-08-2011
taraaaa...my tart...hehe..best sgt2...rapuh and cair dimulut..dh lame try buat pki resipi lain..tp asek x jd..thx sunkist!
Laporan oleh: fadda87
Photo1084
24-09-2011
ini kali yg ke 3 sy buat tart dr resepi sunkist, tp sy x letak tpng kastard sbb dh habis..pakai tpg gandum n tpng jagung saja..pucat sket kaler dia...tp ttp sedap.husband suka sgt... thanks utk resepi ni ya sunkist...:)
Laporan oleh: asnzue
Cimg3047
25-09-2011
TQ sunkist,,,memang sedap n gebu,,dah dapat tempahan untuk kengkawan yang nak Deepavali ni....Hubby pun kata sedap n cair di mulut,,,kawan2 setaman lagi la...xpercaya, maklum la xpenah buat biskut raya...
Laporan oleh: sitinor79
Tart
22-08-2012
TQVM for the receipe! sedap abah i suka sangat!
Laporan oleh: shasrisha
Tart1
22-08-2012
I improvise the receipe with a bit colouring but still the bluebery tart yummies!
Laporan oleh: shasrisha
20120822_140915
22-08-2012
saya x letak minyak sapi dan tepung susu, jadi sangat rapuh, susah nak pusingkan. jadi sy tmbh tepung gandum suku cawan, x oke juga tmbah butter, baru ok.
Laporan oleh: sayacomel
Img_1850myresipi
22-08-2012
thanks sunkist..buat untuk raye tahun ni..adik saye suke sgt..PERFECT katenye~hihi.. =)
Laporan oleh: yuchimaro
Dsc02121
17-08-2013
kuih raya lagii...tq sunkist :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (84)

11-09-2008, rahman bestari komen :

wah sunkist, tahniah! ni variasi dan versi baru tart nenas. sure sedap. ingat nak cube wat jugak nih.


11-09-2008, sunkist komen :

cuba la, memang sedap dan gebu :) tahniah juga untuk princessharyati :)


12-09-2008, kak fida komen :

salam buat sunkist,biase akak nmpk kuih tart kekuningan tapi yg ini putih berserilah...cantik...


12-09-2008, zaina komen :

sunkist,tanya sikit apa jenama mentega & minyak sapi yg diguna?memang warnanya putih ke? lagi satu tepung susu yg mcm mana? sorry la byk tanya.......nak cuba buat ni utk raya nanti.


12-09-2008, zaina komen :

sunkist,tanya sikit apa jenama mentega & minyak sapi yg diguna?memang warnanya putih ke? lagi satu tepung susu yg mcm mana? sorry la byk tanya.......nak cuba buat ni utk raya nanti.


12-09-2008, zaina komen :

sunkist,tanya sikit apa jenama mentega & minyak sapi yg diguna?memang warnanya putih ke? lagi satu tepung susu yg mcm mana? sorry la byk tanya.......nak cuba buat ni utk raya nanti.


12-09-2008, aa_iezah komen :

nk kna komen dulu ni br nmpk cara2..


12-09-2008, aa_iezah komen :

ha br nmpk, nk wat lah nant gebu ngt nmpk mesti sedap kan sunkist.


12-09-2008, sunkist komen :

hai zaina, cuba la resepi princessharyati ni, mmg sedap & gebu hehe.. saya guna mentega FarmCows dan minyak sapi Cow & Calf. Susu tepung lak saya guna jenama EveryDay je yg dalam paket tu.. Rasanya warna tart ni takdela putih sangat, mungkin dalam gambar nampak putih.. :)


13-09-2008, cute10 komen :

Salam sunkist, wahh..siap ngan cara-cara nyer...saya tak pernah buat ingin mencuba tapi nak tau cara nak buat layer luar tart tu...thanks


14-09-2008, kami komen :

salam......kalu saya guna acuan tart yg jenis terap tu boleh x?menjadi tak tart saya nanti


14-09-2008, sunkist komen :

hai cute, actually layer kat luar tu dari acuan tart nenas yg kita tekan tu.. cuba tengok gambar no 6. itulah acuan yg saya guna. awk boleh beli acuan tu kt mana2 pasaraya


14-09-2008, sunkist komen :

opps lupa nk reply msg miss Kami hehe sy rasa kalau awk nk guna acuan terap pun takde masalah.. cuba la.. nanti jgn lupa letak pic tau :)


16-09-2008, zaina komen :

hai,tadi I dah cuba knapa doh keras dan berderai mcm serbuk roti.nak tekan di acuan tart pun susah nak keluar akhirnya jadilah tart berbentuk nenas.tapi rasanya tetap sedap dan gebu.


19-09-2008, zaina komen :

sunkist,knapa ni tak jawap pun prtanyaan saya....


19-09-2008, zaina komen :

sunkist,knapa ni tak jawap pun prtanyaan saya....


19-09-2008, Yan@streamxy.com komen :

kenapa warna biskutnya putih?ini resipi baru kah.selalunya tat nenas kalau dibakar warnanya kekuningan.


23-09-2008, HaSue komen :

sunkist,nenas muda?bukan nenas yg masak ranum ke?kite tak pnh wat lg...nak try gak resepi ni..mcm besh jer.. peace no war! :)


23-09-2008, sunkist komen :

sy guna nenas yg sdg2 masak je.. cuba la.. kita pun baru 1st time cuba gak ni heheh :)


23-09-2008, misteri komen :

Tanye skit.. kita tak penah tgk org wat apa2 jenis tart. Teringin nak wat jgk ni tp bole tunjukkan tak cmne acuan tart gulg ni. Klu takde acuan tart ni cara apa yg bole kita wat lg utk wat tart gulg? Rasanye kt bahrain ni takde acuan tart gulg.. Kita suka mkn tart gulg.. :) - nina-


23-09-2008, sunkist komen :

hai nina, jauhnye awk duduk.. bahrain sana hehe kalau awk nk tengok acuan tart nenas sila ke (http://www.mudah.com.my/vi/1180566.htm?ca=8_s) kita tolong search kan utk awk tau :) check kat google image pun ada.. taip je acuan tat nenas, sure byk pic kuar hehe sy rasa awk patut dptkan acuan tart gulung.. senang keje :) ok selamat mencuba


10-10-2008, misteri komen :

Tq ek sunskist..malunye kita psl acuan tart nih..hhee..hhee..tepaksa wat tebal muka tanye sbb nak tau jgk cmne rupe bentuknye..hhaa..hhaa..tp apa2 pun org kata klu nk pandai jgn segan/malu bertanye kan.. :))


20-03-2009, june.992 komen :

emmm best nyer tart ni saya mesti cuber sekali,saya ni pengemar tart nenas


20-03-2009, sunkist komen :

hi june, cuba la mana tau kena dgn selera... :) selamat mencuba ye!


05-05-2009, awek_utara komen :

cantiknye kak as75 tu buat..shape dia x ilang pu kn..nape sy buat slalu shape ilang..kuih kembang semacam jek...give up nk wt pape jenis kuih pun..sudhnye tiap2 raye kuih order jek... :(


05-05-2009, mama kastam tioman komen :

kali ni leh le wat sendiri..jangan putus asa..cuba sampai jaya..


28-06-2009, sua_sue komen :

boleh buat raya ni ....


28-06-2009, sunkist komen :

cuba la sue.. mana tau kena dgn taste.. :)


10-08-2009, mak ku komen :

hai semua sy org baru kt sini....sy suka msk..tp sy dh give up la nk buat,,bile buat je selalu xjd...ada satu hari sy try buat biskut pa entah,,,langsung xjd...doh jd cam biskut hancur mcm pasir..mby raya ni sy nk try buat tart nenas cara sunkist la..harap jd la.....


20-08-2009, kecikcomel komen :

hai sunkist..kat inti jem nenas tu ada tulis sedikit vanilla.nak tanya sunkist vanilla tu serbuk ke esen vanila..


25-08-2009, sunkist komen :

hi kecikcomel.. sorry lambat reply.. vanilla tu maksudnya esen vanilla.. selamat mencuba.. :)


29-08-2009, ryna_raudhah komen :

i ni suka sangat tart nenas...pernah cuba tapi tak jadi....thn ni i nak cuba...kalau jadi nanti i add kan gambar ek...tak sabar lah...


29-08-2009, sunkist komen :

selamat mencuba ryna.. good luck! :)


09-09-2009, mokcik73 komen :

nenas tu blender je bleh dak..


09-09-2009, mokcik73 komen :

nenas tu blender je bleh dak..


10-09-2009, sunkist komen :

tak sure ler boleh ke tak sbb kita tak pernah blender lagi nenas tu.. ada sesapa yg pernah blender ke?? maybe boleh share.. Tq


10-09-2009, baya74 komen :

saya....(sambil angkat tangan). time rajin , saya parut. time malas, saya blender jek. blender yg mula2 + dgn 1/2 cwn air, pastu tapis nenas yg dah d blend tu. air tapisan tu blh la d gunakn utk proses memblender yg seterusnya (mengurangkn penggunaan air spy x lama sgt semasa menyejatkan air kat dlm kuali)


10-09-2009, baya74 komen :

lupa plk....klu tak nak + air pun boleh. ramas2 semua nenas yg dah d potong nipis2 sampai keluar jusnya. gunakan jus tu utk memblender.


11-09-2009, sunkist komen :

thanks for sharing baya.. :) pasni kalau mmg sah ler kita blender heheh.. sonang koje.. :)


27-09-2009, izan_tsu@yahoo.com.my komen :

slmt hr raya sunkist.sy dh cuba wt,sedap cuma lembuuuuuut sgt,knp ye?ke mmg camtu hasilnya?


27-09-2009, sunkist komen :

hai izan.. selamat hari raya kembali.. tq sudi try tart nenas ni.. resepi tart ni mmg tersangat lembut.. sampai nk simpan dlm balang pun kena hati2 takut pecah.. kalau izan prefer tart yg keras sedikit, maybe boleh try resepi2 tart nenas yg lain.. :)


28-09-2009, anaz1977 komen :

salam sunkist, makasih banyak resepi ni. saya dah try raya baru ni. tak sempat nak ambik gambor, dah tinggal suku balang. memang lembut n gebu. saya masukkan dalam paper cup, so tak le pecah. inti beli siap. tak dan nak buat inti. anyway tenkiu banyak.......


28-09-2009, sunkist komen :

salam anaz.. hopefully anaz suka dgn resepi tart ni :)


30-09-2009, anaz1977 komen :

w'salam sunkist, iye, memang sya, hby n anak2 suka. kengkawan opis pun kata lembut n sedap. makasih byk, halal ye resepi ni he he he


15-03-2010, zaikesidang@myresepi.com komen :

tk atas resepi yg. diberi. Sy nak tanya, jemnya dan tart ni blh tahan berapa lama ya?


06-08-2010, morningglory komen :

salam pn sunkist,if blend nenas (x mo parut) nenas tu boleh x?


06-08-2010, nOOrsha komen :

sori sunkist...i tolong jawabkan ye.... morningglory, kalo takmo parut nenas tu pun takpe, boleh blend aje tp make sure kuantiti air utk blend tu sikit... :) salu buat tart nenas utk jualan tiap kali raye, mmg x larat nak parut....blend senang kije... :)


09-08-2010, morningglory komen :

ooo...ok,pn noorhsa,smlm sy dh buat,ms panas rase rapuh sgt,tapi bile dh sejuk ok dah,.cumenye sy griskan ats tart dgn kuning telur bl bakar die x kilat sgt,,


13-08-2010, mageswari a/p krishnasamy komen :

i dah try buat tapi tak jadi. nak cuba lagi.


14-08-2010, zachoes komen :

awek_utara: Selalu saya bakar biskut saya simpan dalam fridge kejap, 10-15 min sebelum dibakar. Jadi bila bakar tu shape biskut tak hilang dan tak mudah merebak atau leper. Itu yang saya perasan la dari pengalaman :)


05-11-2010, biNtanG hAtI komen :

salam....dah try,memang sedappppp....thanks


23-12-2010, habibti komen :

Sunkist saya mtk izin try resepi nie yek..my family suker tart nenas nie...


13-02-2011, 3ds4488 komen :

As'salam...sy mintak izin ye guna resepi ni tok sample kue raya taun ni...mintak halal...


03-04-2011, dorothy dania george komen :

saya pun nak try la


05-04-2011, umi jie komen :

umi jie dulu memeng buat jual bis tat nenas time raya, tp skrg ni dah xlg coz xde pembantu. umi jie guna jem yg dah siap dijual kt kenai bhn2 buat bis n kek jah. Mana sedap jem buat sendiri ke atau sama rasanya yg dah siap dijual dikedai tu?


10-04-2011, hibari komen :

cawan tepung tu besar mana ek??leh tunjukkan x?atau bagi kebesaran cawan uh...


09-07-2011, liza@yahoo komen :

Terima kasih utk resepi ni,memang sedap n gebu je biskut ni.


17-07-2011, mim71 komen :

Mmg adunan yg x menghampakan.. Sedap sesangat, baru smlm cuba, tq


22-07-2011, Pika(Ayuzul)Ira komen :

salam,boleh saya tanya,tepung susu tu bukan susu tepung tu ka?


22-07-2011, wan'ida komen :

thanks sunkist...tart nenas akak ni mmg gebu n cair dimulut..dah banyak kali buat tuk family makan semua puji n mintak wat lagi...sgt2 hepi dengan resepi akak ni..thanks akak...=)


03-08-2011, achik siti komen :

tart ni tahan berapa lame ye? mcm x sabar dah nk buat utk raya ni hehe


03-08-2011, abloom komen :

assalammualaikum nak tanya, resipi ini boleh hasilkan berapa biji ye?


03-08-2011, abloom komen :

dan lagi satu, sy takut pecah kalau lembut sgt...mcmana nak buat dia tak mudah pecah, tapi sy still nak gebu dan lembut, bila masuk mulut nak cair...


07-08-2011, achiksiti komen :

nk tanya, klu x letak susu tepung bole x?


07-08-2011, intan_pink komen :

nmpk sedap la.. nk try la..


13-08-2011, tinot komen :

Assalamualaikum,sunkist.. Mintak izin salin resipi yea.. mcm menarik sgt utk cookies rayer tahun ni... TQ so much..


15-08-2011, skreen komen :

Dah try..he3..mmg gebu! thanks for sharing the recipe! :))


17-08-2011, fairul azni komen :

dh cuba resepi ni. Mmg sedap n gebu sgt. Betul2 puas ati.. Thx sunkist..


17-08-2011, rosnitahashim komen :

salam... kalau tak nak buat tart gulung tapi nak guna pencetak lain boleh tak adunan ni.. ? :)


23-08-2011, suriyani83 komen :

salam......sunkist...gula tu nk kena blander dulu ke....


25-08-2011, shazni komen :

mcm best je nk try wat le..


25-08-2011, wawa^comel komen :

salam sunkist...nk tny ni...tepung tu 1 cwn agak2 bape gram? sbb sy dah try buat...tp lembik..so sy tmbh tepung gandum. tp kurang gebu...harap sunkist leh jwb secepat mungkin yer...sy nak try buat lain...dh nk raya ni...tq..


26-08-2011, suriyani83 komen :

salam sunkist...... dh cuba resepi ni. mmg sedap n gebu sesgt...... betul2 rasa puas hati.....thanks sunkist.....


28-09-2011, ibuzana komen :

hai sunkist. terima kasih kerana memberi ibuzana resepi. masuk ni dah masuk 3 kali ibu zana buat. anak2 semua suka. raya taun depan pasti guna resepi ini. terima kasih banyak.


08-10-2011, chekma komen :

tq ya SUNKIST coz share this resepi.... dengan resepi ni, dah dah mula MENIAGA kuih tart sekarang


18-10-2011, Saroja Bala komen :

Hai ! kpd semua ..... 1st time buat , tak cantik..... sy gulung saiz besar ....mcm sardin gulung ... rasanya sedap semua cakap.... tepung lembut & mudah pecah !!!


23-10-2011, ellymeow komen :

nak tanya la sunkist, gula utk doh tu kena guna castor sugar ke?


09-11-2011, narissa komen :

saya dah cuba buat raye ari tu..adik beradik kata sedap...puas ati sebab first time buat jadi terus.adik ngan mak siap angkat satu balang bawak balik umah ...apapun time kasih meme sedappppp...


22-11-2011, fza66 komen :

memang soft, lemak ...sy suka jem rasa masam. ok tak sy wat jem nanas tp airnya sy guna semua ....so masam-masam manis.... apapun sedappppppp....


04-07-2012, amiroh.bakar komen :

mcm sedap... sy kasi akak sy try.. sy nk mkn jew.. hehe... mintak izin kongsi..


04-08-2012, jastina.danishra komen :

mcm mne nak msokkan gmbar eh?


05-08-2012, airisdamia komen :

Dah cuba. Memang gebu. Tq share resepi ini.


25-08-2012, ruhaya yazid komen :

tq..baru salin resipi...baru nak cuba..see result nanti....


29-01-2013, Raynieyati komen :

Salam sunkist I aru Cuba juga buat kuih tart uktr resepi u tapi nape my doh rasa masin eh apa silapnya


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd