Google+

oleh: rossitamz Apam Gula Melaka

Apam_gula_melaka

Lagi variasi apam untuk berbuka puasa... Amat mudah.


Created on : 09-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rossitamz




Bahan-bahan ( 14 biji guna papercup saiz besar )

  • 125gm gula pasir
  • 125gm gula Melaka - dipotong kecil2
  • 150ml air
  • 250 gm tepung gandum
  • ½ sudu teh soda bikarbonat
  • ½ sudu teh yis (bancuh dengan sedikit air suam)
  • 1 biji telur
  • 100 ml minyak masak

Cara-cara

  1. Sediakan acuan dan panaskan kukusan.
  2. Masak air bersama gula pasir dan gula Melaka hingga hancur. Tapis dan sejukkan.
  3. Ayakkan tepung gandum ke dalam bancuhan air gula. Gaul hingga sebati dan rata.
  4. Masukkan soda bikarbonat, yis dan telur. Kacau hingga sebati.
  5. Tuang minyak sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
  6. Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak (bergantung kepada saiz acuan).

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (15)

Apam_gula_melaka_mr
24-10-2008
akak buat sarapan pagi ini...sedap dan lembut,mkn ngan kelapa parut....tq ros...resipi yg mudah,ringkas dan enak...
Laporan oleh: kak fida

kak fida ni rajin ye! agaknya semua resepi dlm MR ni dah dicuba... thanks for trying!

Apam1
20-11-2008
1st time buat... rupa dah cun tapi keras.. cam mn entah "termiss" minyak masak..
Laporan oleh: yani

camana chef-de-mission boleh termiss bahan ni! rupa mmg cun sesangat...

Apamgulamelaka
20-11-2008
2nd. time wat.. kali ni dah x tertinggal mn2 bahan.. jd lembut dan gebu tp rupanya pula x jd merekah... apa2pun sedap.. tq k ita
Laporan oleh: yani

x merekah pun x pe asalkan sedap! thanks sbb rajin mencuba....

P1130550
02-12-2008
mmg best lah resepi ni, saya bagi 5 bintang, senang dan takyah tunggu lama-lama....sungguh gebus, thank to empunya resepi
Laporan oleh: onigiri

mmg senang sgt! thanks sbb mencuba.

Picture_2168
17-12-2008
dah abis pon br sempat anta report, tq ita
Laporan oleh: junjs11

thanks for trying!!!

Apamrositam
01-02-2009
sedap apam ni...tq kak ita..
Laporan oleh: quinnie

sama2. lain kali leh buat lagi ekk..!

16022009862
16-02-2009
salam rossitamz. rasa dh ok...lembut. tp x tau knp x merekah....agaknya ada silap kat mana2. harap2 klu buat lg lain kali, dpt rupa yg cantik tu. terima kasih.
Laporan oleh: baya74

cuba lg ya baya! pastikan air cukup panas dan balut tutup kukus dgn kain untk elakkan air menitik...

Img_0404
22-03-2009
apamnya elok mekar, tapi kenapa terasa sangat soda bikarbonatnya yer??
Laporan oleh: ngahLiza

mungkin ngahLiza terlebih letak soda kot. sepatutnya tak terasa soda tu pun... cuba lg ya..

Apam_gula_melaka_rossitamz
22-04-2009
tima kasih......dah byk kali buat kenduri arwah almost setiap pagi jumaat sebab ni kueh favourite mak tok kita ...smoga roh di cucuri rahmat alfatihah....amin
Laporan oleh: watierman

cantiknya wati punya... hmmm..idea baru gunakan acuan puteri ayu! patutle ayu je....

Dsc05482
29-12-2010
sedapppp...suka sangat apam ni, tak makan ngan kelapa parut pun tak pe....
Laporan oleh: mass80
Apam_melaka
30-12-2010
pewwiiitttt.. mekarr senyum
Laporan oleh: izahdaut
Apam3
19-01-2011
sedap n lembutt kak!tq yer.. :)
Laporan oleh: HaSue
012
14-03-2011
Sedap dan lembut. Thanks :)
Laporan oleh: Mummy7857
Img_9898a
29-06-2011
cubaan kali ke2... kembang setaman mekarnya! untuk meraikan kawan yg baru pindah dari KK. selamat datang Ana.
Laporan oleh: Kak Rosenah
014
17-12-2011
buat hari ini tapi tak merekah namun rasa sedap..
Laporan oleh: zainorah

Komen (21)

10-09-2008, nora ahmad komen :

askm ros knp nak guna minyak ya dan ta payah tungu adunan itu naik ke baru dkukus npk sdp ya kena mkn dgn klapa juga mcm na bt ptg ni tq


10-09-2008, dapur makdara=) komen :

emmm...menarik..bleh cube wat ne..biase mak wat kuih apam gune serbuk eno paket warne biru...


10-09-2008, rossitamz komen :

hai nora. apam ni tak payah nak tunggu adunan naik sebelum dikukus, dan tak perlu dimakan dgn kelapa. dapur makdara->kalu guna eno, dipanggil apam eno. kat dlm MR ni ada resepinya. cubalah!


10-09-2008, dapur makdara=) komen :

ha'ah ade dalam MR..nant blk nk cube wat apam gula melaka tuk juadah berbuka nant...:-)


11-09-2008, as75 komen :

A'kum rossitamz, as dah cuba...rasanya ok, cuma x merekah atasnya.. advice sikit.. pls.. x puas ati, nak buat sampai jadi ni.. sbb anak2 suka makan..tq


20-09-2008, rossitamz komen :

as, tak merekah? agaknya as isi sikit sgt dlm acuan tu tak? atau as tunggu lama sgt utk mengukus selepas dibancuh? jgn putus asa ya...cuba lagi. moga berjaya kali ni.


20-09-2008, as75 komen :

insyaallah x putus asa, sbb rasa yg sedap..x ape..try in error...nxt time buat lagi..masak ni x boleh give up..


20-09-2008, nor_67 komen :

apam ni tak payah makan dgn kelapa parut ke?


26-10-2008, rossitamz komen :

sorry nor lambat reply. apam ni ikutkan tak perlu makan ngan kelapa tapi kalau nak makan ngan kelapa gak, tak jadi masalah...


15-11-2008, k.cik komen :

http://i294.photobucket.com/albums/mm89/fadzilah_2008/Photo236.jpg mmg gebu apam ni..tks ita


19-11-2008, mariam587 komen :

saya tak pernah buat apam jadi xpasti berapa banyak adunan yang harus dituang ke dalam acuan? setengah or 3/4?


20-11-2008, rossitamz komen :

mariam=>1/2 boleh, 3/4 pun boleh. kalau 1/2, ngam2 setinggi acuan je naiknya. kalau 3/4, tinggi lagi naiknya dan lebih la rekahannya... gitulah kira2nya..


17-12-2008, sitinor komen :

macam best la apam nie, boleh bust utk jual sok...


01-02-2009, honeysnur komen :

kalau nk apam merekah,pastikan adunan dikacau dulu sblom diisi dlm cup..x nk bg die berbuih..hmmm ni b'sarkan pngalamn la..:)wallahua'lam


17-02-2009, ika_kl komen :

nape apam ni buh telur.. cam kek je


28-10-2009, MIXCOLOUR komen :

NAK TANYA SIKIT SAYA BELI YIS DIA TULIS ACTIVE DRY YEAST.BETUL TAK YIS YG DI MAKSUDKAN OLEH ROSSITAMZ SESIAPA TLG JAWAB


29-12-2010, normieza komen :

wah...sedapnye...nak buat la...tentu anak2 suka...tq empunye resepi...


31-12-2010, seriana komen :

Saya dah buat apam ni sedap sgt tp manis sikit, lain kali buat kena kurangkan gula


04-01-2011, Mrs Z komen :

Sy mmg minat apam yg pecah atasnya..teruja nk cuba ni


21-01-2011, NorOrchid komen :

salam, rossitamz, saya dah buat sedap cuma saya pya tak berapa senyum....tq


13-05-2011, itabob komen :

Tq ita. i memang obsess dgn kuih apam tapi x reti buat.. trserempak dgn resepi u kelmarin, so smlm i buat hubby puji n suruh i buat lagi... sedap katanya... siap bawa g ofis lagi. moga Allah beri kamu pahala brlipat ganda. cuma ampun tuanku patik derhaka tukar gula melaka kpd gula merah. tapi tetap sedappp


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu