Google+

oleh: kak fida ♥Sambal Goreng Pengantin™

Sambal_goreng_pengantin

Sesuai dimkn dgn apa saja jenis nasi,ketupat dan lontong.Menjadi hidangan keluarga pd hari raya dan lauk ini selalu juga menjadi hidangan di majlis perkahwinan.


Created on : 07-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 20 orang +- )

  • 1 kilo daging *
  • 1 kilo paru *
  • 1 kilo hati lembu *
  • @20 tangkai cili kering
  • @3 biji bawang besar
  • @ 10 ulas bawang putih
  • @1/2 jari halia
  • @ 2 hiris lengkuas
  • @ 8 batang serai - hiris
  • 10 tangkai cili kering - cuci,gunting serong dan goreng garing.
  • 2 cawan bawang goreng
  • 1 cawan air asam
  • garam dan gula secukup rasa
  • Secukup minyak utk menggoreng dan menumis.

Cara-cara

  1. Bahan bertanda * direbus,didadu kecil dan digoreng berasingan.
  2. Bahan bertanda @ dikisar halus.Panaskan minyak dlm kuali dan tumis hingga garing. Masukkan air asam,garam dan gula secukup rasa.
  3. Masukkan bahan yg digoreng dan gaul rata,tambah sedikit air dan masukkan cili kering goreng dan bawang goreng dan gaul lagi hingga rata dan sebati. Masak hingga rata.
  4. Sambal goreng ini jangan dimasak terlalu kering,biar basah2 sedikit.

Tag

daging









Laporan Masakan Bergambar (2)

Image000
13-10-2008

Laporan oleh: zaijulha

trima kasih zai krane mencube...jgn2 gmbr dh masok laporan,smbl goreng dh habis tak....hehehe... :D

Photo503
18-03-2009
Salam K.fida, menu dinner kite ari ni. Ltk daging je xde paru & hati tp ttp sedap. Thanx k fida.
Laporan oleh: nora_kai

salam jugak buat nora...pastinye masih sedap sbb bnyk daging....klau paru atau hati semata.....pon sedap...tq nora krane mencube... :)


Komen (20)

07-09-2008, zhiela_85 komen :

nyum..nyum...sedap nih..tp kak fida,kalau tuka ayam ok x? sbb x suke mkn daging... satu lagi,nape nm mskan ni ade nm pengantin ek?hihihi...


07-09-2008, kak fida komen :

zhiela, akak belum pernah cube dan belum pernah lagi jumpe org msk smbl goreng pengantin menggunakan isi ayam tapi tk salah zhiela klau nk msk gune isi ayam...kn kite yg nk mkn dia...zhiela cubelah,sbb bahan2 dlm masakan ni seperti mskan asas biase je...cume msti lebihkan bwg goreng...tu yg mmbuat smbl goreng ini rase sedap....nape nm mskan ni ade nm pengantin ye? oh...sbb asal2 yg mmsk ni pakai baju pengantin...kah kah kah...lawak je tu ....sbnarnye akak pon tk pasti....tapi seingat akak drpd thn '70 dan '80an resipi ini mmg dh ade...klau tmpt akak masakan ni popular dlm mjlis2 perkahwinn jugak....wlau ape pon zhiela cube lah resipi ni ye...tq....


07-09-2008, kak fida komen :

oh ye zhiela, akak nk tmbh sikit lagi...klau zhiela nk gunekan isi ayam...zhiela campurlah dgn udang basah yg di goreng, tahu dan tempe...yg didadu dan goreng berasingan....itu pon klau zhiela mkn tahu dan tempe lah ye...klau tk gunekan isi ayam semata...slmt mencube...tq...


08-09-2008, zhiela_85 komen :

mekasih kak fida...nanti cube...pastu anat laporan k.


08-09-2008, kak fida komen :

ok..same2 kasih..zhiela..


13-10-2008, zaijulha komen :

lupa lak nak tulis laporan...ni dah 2nd time wat baru nak snap pic..hari raya wat jugak dgn kuah lontong mmg sedap sgt2,gambar gelap ckit...anak dan suami saya suka mkn sambal goreng ni..sekejap je dah abis..tima kasih bebanyak untuk resepi2 yg sedap2 ni..


13-10-2008, kak fida komen :

salam buat zai..skrng ramai yg sdng rajin antar laporan bgmbr...klau akak tk belek senarai komen,akak pon termiss lah laporan bgmbr zai...skali lagi trima kasih krane mencube ye zai dan akan trus mencube resipi2 yg ade....tq...


13-10-2008, zaijulha komen :

hehe...betoi la kak fida,dah abis licin baru antar laporan..


19-03-2009, nora_kai komen :

Salam kak, lain kali saye nk buat ltk paru ngn hati plak, dh jatuh cinta ngn smbl goreng k fida ni..he..he..


19-03-2009, kak fida komen :

salam nora_kai,trima kasih skali lagi krane dh mencube...len kali klau wat lagi boleh gune bhn2 dgn lengkap...smbl goreng pengantin ni klau dh lps 1 atau 2 hari masih dan bertambah sedap tapi mestilah rajin memanaskannye....psssttt2... nora...klau rajin, cubelah pulak sambal goreng pengantin (2)..pasti akan jatuh cinta jugak...heeee... :)


20-03-2009, nora_kai komen :

Saye kena carik hati ngn paru dulu la k fida, br la lgkap family smbl goreng tu. he..he..


20-03-2009, kak fida komen :

nora_kai...klau carik hati ngan paru mmng mudh dpt kt psr tapi kene lah beli...heheee.... :)


22-07-2010, ayang_faez komen :

Kak Fida.. Sy akan cuba resepi nie utk majlis kawen adik sy nnti pada 1/8/2010. Kita tggu reaksi pengantin nnti eh....


23-07-2010, kak fida komen :

ayang_faez..slmt mencube yer,smoge berhasil...semoge pengantin bertmbh2 berseri mkn smbl goreng pengantin...heheee... :)


08-03-2011, Keen Iman komen :

Assalamualaikum Kak Fida Saya baru nak belajar mcm mana nak masak sambal goren pengantin tapi Saya nak tanya,bahan bahan dia atas ni untuk masak sambal goreng untuk 20 orang++ , kalau I nak masak untuk less than 10 orang, macam mana ye kak. Saya tak berapa pasti... Terima Kasih.


08-03-2011, kak fida komen :

w'salam Keen Iman...klau utk 10 org mkn atau kurang...mudah jer..setiap bahan2 dibahagi 2...klau ade lebih pon tk akan membazir sbb sdp dimkn keesokkn hari jugak...slmt mencube yer...tk... :)


04-11-2011, Kak Jamz komen :

assalamualaikum kak fida, akak ada resepi sambal goreng kicap jawa tak ? saya pernah ambil resepi ni dr radio tp dh ilang ... harap2 kalau akak ada resepi tu , boleh share ngan kita semua ... mekasih kak..


04-11-2011, kak fida komen :

wa'alaikumsalam Jamz...rcp sambal goreng kicap jawa dh ade dlm Myr ni..kakbesah dn kaklong pon dh share rcp mereka,mungkin rkn2 yg lain pon ade jugak...cube Jamz klik 'cari resipi' dan taip 'sambal goreng' yer... leh lh cube yer... :)


11-08-2012, nuriyah komen :

Salam kak fida, terliur kejap tgk resipi kak fida ni. Nur nak tanya, kalau nak tambah tahu dan tempe, adakah perlu ditambah qty untuk bahan tumisan tadi.. nak try lah untuk raya nanti :)


11-08-2012, nuriyah komen :

Salam kak fida, terliur kejap tgk resipi kak fida ni. Nur nak tanya, kalau nak tambah tahu (8 kepi ng)dan tempe(10 keping), adakah perlu ditambah qty untuk bahan tumisan tadi.. nak try lah untuk raya nanti :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu