Google+

oleh: as75 Daging Merah

Nasi_daging_merah

Hasil percubaan sendiri yang ingin dikongsikan.


Created on : 06-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi as75




Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 500 gm daging -rebus & ambil airnya (sekiranya suka berkuah)
  • 2 labu bawang besar- di hiris kasar
  • 5 ulas bawang putih -di tumbuk halus
  • 2 inci halia - di tumbuk halus
  • 4 sdb sos tiram
  • 2 sdb kicap- ikut suka
  • 4 sdb sos tomato
  • 2 sdb cili kisar
  • Lada bengala/lada besar merah @ hijau -dihiris
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • 1 sdb perwarna merah- ikut suka nak merah macamana

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih dan halia, masukkan lada kering, setelah naik minyak, masukkan sos,sos tiram,kicap dan pewarna merah. Masukkan daging dan garam. Gaul rata.
  2. Tambahkan air rebusan daging tadi jika inginkan sedikit kuah.
  3. Masukkan carrot, lada bengala dan bawang besar.
  4. Sedap di makan dengan sambal belacan. Selamat mencuba...

Tag

daging








Laporan Masakan Bergambar (9)

Dsc01922
07-09-2008
Sedapp...saya wat time buka posa tadi..hubby pun cakap sedap.
Laporan oleh: cute10

Salam cute10, alhamdulillah sedap ya, ada lebih x untuk bersahur? semoga sentiasa ceria rumahtangga.Selamat berpuasa utk cute10,hubby dan fmly...

Ayam_merah1
17-12-2008
mmg sedap resepi as ni.. kita buat ayam merah sbb daging takde.. kalau guna daging mesti sedap lagi... next time nk guna daging lak.. lauk yg simple tp tetap membuka selera! tak gitu as? mekacih as :)
Laporan oleh: sunkist

Kasihmu ku terima sunkist..sunkist pun memang pandai masak & pelbagaikan resipi..tq kerana sudi mencuba ya!!..

Photo795
04-05-2009
Salam as, daging merah as ni sdp la saye tmbh serai sebtg bg wangi skit..mkn ngn nasi goreng & telo mata kerbau ala2 nasi goreng USA hubby request. Thnks!
Laporan oleh: nora_kai

Salam nora, ada serai lagi best..pekena lak nasi goreng USA & telo mata buffalo tu..x pe nora, x merah pun x pe janji sodap! mest hubby lagi ber+ sayang kat nora ni.. ;)

Daging_masak_merah
05-05-2009
wat gu dgn nasi goreng planta, sedap la As.. tq2..
Laporan oleh: nor_67

Alhamdulillah kiranya menepati citarasa kak nor.. nak try gak la wat nasi goreng planta dayang.. gambar pun dah tau sedap..he..he..terima kasih ya kak nor kerana sudi mencuba rcp2 as..

Daging_merah
26-05-2009
Salam kenal as,menu lunch ari ni.Aduh...enak bangett..Mekasih ya atas resepinya
Laporan oleh: Lina_pg

salam kenal lina.. sama2 kasih! wa bestnya menu lunch lina arini.. air tangan lina yg wat lagi sedap banget tu!! terima kasih kerana sudi mencuba ya..he..he..ngences plk ;)

Dagingmerah1
07-06-2009
thanks kak as :)
Laporan oleh: sunkist

u r welcom sunkist.. smlm dah makan kat umah baru sunkist..mmng sodap ;)

Daging_merah_as
06-07-2009
salam as...alhamdulillah...sume puji...lauk nih sedaaapppp sangaaattt.....pOwer!!! kate anak akak....tq as dh share resipi...cenggini lep3 u lh bnyk kali...heheeee... :)
Laporan oleh: kak fida

w'salam kak fida.. alhamdulillah kalau sedap kak..as tumpang hepi.. yg buat lagi power tu air tangan akak.. leb2 bnyk kali kat akak too :) cayang akak.. tq sudi suba ya kak.. ;)

Image054
25-08-2009
Memang sedap betul resepi daging merah ni...lain kali mesti nak buat lagi...
Laporan oleh: mama_nayli
Dsc09814
09-04-2012
menu lunch nih..tk letak pewrna...enak bangat!! mekasih byk2 ya..
Laporan oleh: k.zila66

Komen (18)

06-09-2008, kak fida komen :

salam as75,nmpk sedap dan mudah lauk daging tu...klau mkn dgn roti pon sedap...atau tuang lauk tu atas mee kuning yg dicelur...bulan2 puase ni nengok warnenye yg merah tuu...buat terliur aje..hehe.....as, klau boleh bhgn 'Tag' tu bubuh perkataan daging,mengikut drpd bahan utama dlm resipi...dan satu lagi as,resipi 'krepek bawang' tu oleh kak fiza bukan kak fida ye...tq as dan slmt mnjlnkn ibadah puase...


06-09-2008, as75 komen :

salam kak fida, terima kasih atas tunjuk ajar kak fida maklumlah as baru berjinak2 ngan myresipi ni. As juga ada minta maaf ngan kak fiza atas kesilapan tu. Insyaallah,lain kali as akan lebih berhati-hati. Tq..


06-09-2008, rahanisya komen :

kalu daging merah tu kita buat agak kering ckit pun mesti lg best kn......npak sdap kalu ltk cili padi pun syok gak..


06-09-2008, cute10 komen :

Salam as75,woow nampak sedap lauk daging nie,nak wat ler utk buka posa ari nie...terliur lak time bln posa nie...thanks kongsi resepi...


07-09-2008, as75 komen :

Salam rahanisya, boleh...apa salahnya kalau nak letak cili padi pun boleh.Bagi mereka yg suka pedas mesti lagi kick.Tak nak berkuah, jangan letak air bnyk. Semua atas kita yg mengolahkannya..Selamat berpuasa..


07-09-2008, as75 komen :

Salam cute10,kalau nampak sedap bolehlah cuba, masak lbh sikit cute boleh buat sahur sekali...


07-09-2008, zhiela_85 komen :

salam perkenalan as75...salu gak buat daging merah ni...tp nak cube resepi as75 lak...tp pakai ayam...sbb xsuke sgt mkn daging ni..hehhehe...salam ramadhan..


07-09-2008, as75 komen :

salam buat zhiela_85... waa...bagus zhiela ni, suka mencuba, cuba lah zhiela guna ayam pulak...masak ni kena dipelbagaikan sebab kita buat dia kan...x salah mencuba.as pernah buat guna ayam dan ketuk sikit cili padi, rasa macam lauk paprik gitu...cuba zhiela buat plak pas tu komen.Kalau sedap, hantar lah sikit ke NZ.. Salam perkenalan dan ramadhan buat zhiela juga..


17-12-2008, as75 komen :

Sedap lauk sunkist hari ni..nak cikit!!ayam merah sunkist tu..gambar pun cantik ..memang nampak sedap & menyelerakan.. ishh!!..dah terliur ni..


17-12-2008, sunkist komen :

hehe actually kita teringat kt resepi ni mlm tadi sebelum tidur.. ntah la sakit apa tiba2 jd camtu hehe :D tu la hari ni terus msk.. :) resepi as tu daging kena rebus dulu ke? sbb kt bahan2 tak dinyatakan daging kena rebus tapi kt cara2 ada suruh masuk air rebusan daging.. pewarna merah lak nk dimasukkan bila? mungkin kena edit skit cara2 tu.. :)


17-12-2008, as75 komen :

Terima kasih atas teguran sunkist tu..maaf kalau kurang jelas ya..as rebus dulu daging tu..pewarna tu as masukkan masa menumis sebelum masukkan daging.. jadi warna merah tu sekata..nanti as betulkan ya..


17-12-2008, sunkist komen :

bukan apa as, kot2 nanti ada org yg baru belajar nk msk confuse lak.. kita masukkan pewarna lepas masukkan ayam.. patut la warna dia melekat kt ayam tu.. merah menyala isi ayam tu dibuatye.. heheh :D takpe nanti masak guna daging kita akan ikut cara as..


04-05-2009, nora_kai komen :

Salam as, dh buat dgg merah ni tp x brp merah sbb x bubuh pewarna. Even pucat pn tp sdp..n.time nk bubuh kaler bg menarik skit.


04-05-2009, as75 komen :

10Q sunkist ;) >> nora, x merah pun x pe..yg penting sedap..terima kasih kerana sudi mencuba dan alhamdulillah rcp ini menepati citarasa nora& hby & disana.. lps ni boleh la buat lagi dan lagi..


25-06-2009, oKaaSan komen :

mmg rugi tak cuba resepi nie..kat kedai pun jarang dpt yg rasa sdap camnie....puas ati sbb dpt gak msak utk hubby yg dh lama benar kempunan mkn daging merah..xrugi msak guna resepi nie mmg berbaloi...hubby pun puji sedap leh buat lg lepas nie..tq as75 utk resepi nie..


18-08-2009, as75 komen :

oKaaSan, sama2 kasih..alhamdulillah menepati citarasa oKaaSan & Hby.. Hby pun dah x kempunan lagi ya.. kena buat selalu ni.. :)


01-10-2009, ienasarie komen :

maaf yer nak tahu...pewarna merah tu jenis serbuk ke cecair...bleh bgtau tak brand aper....tq


15-12-2010, miss bond komen :

salam...akak...saya da penah try resipi ni..sedappp...tapi tak sempat amik gambor la..nak mintak izin letak kat blog bley..just nak share dgn kawan2...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu