Google+

oleh: kak fida ♥Kuah Satay™

Kuah_satay

Disajikan bersama satay goreng dan juga satay biasa.


Created on : 05-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( untuk seberapa banyak satay yg ada )

  • 300 g kacang tanah - sangar dan kisar kasar
  • 100 g gula pasir
  • 150 g gula merah
  • 40 g asam jawa
  • 1 sk garam dan 1 sk kunyit serbuk
  • 2 biji buah keras*
  • 1 sb ketumbar biji - sangar*
  • 1 sk jintan kasar - sangar *
  • 1 sk jintan halus - sangar *
  • 2 hiris lengkuas *
  • 2 hiris halia muda *
  • 20 tangkai cili kering *
  • 7 ulas bawang merah *
  • 5 ulas bawang putih *
  • 7 batang serai - hiris *
  • 20 g udang kering *
  • 1 cawan minyak masak

Cara-cara

  1. Satukan gula merah dan asam jawa,diramas dgn secukup air utk mendapatkan 500 g air asam, bancuh kacang tanah kisar dan gaul rata.
  2. Kisar halus bahan2 bertanda *
  3. Panaskan minyak di dlm periuk dan tumis bahan kisar hingga garing dan masukkan gula,garamdankunyit serbuk dan kacau rata.
  4. Masukkan bancuhan air asam dan kacang tadi ke dlm bahan yg ditumis. Masak atas api perlahan hingga keluar minyaknya.

Tag

pencicah








Laporan Masakan Bergambar (6)

Snv31741
04-04-2009
Selalunya saya buat kuah kacang simple jer, so hari ni try kuah kak fida. Memang sedap rasa jintan & serai dlm kuah ni. Makan dengan nasi impit & satay bakar. X rugi cuba resepi2 kak fida. Tq... I lebiu kak fida!
Laporan oleh: aludra

kuah satay ni mmng kene dgn sataynye...heeee...tq skali lagi aludra...lebiu3 tOO... :o

Snv32365
13-06-2009
Hehehe.. buat skali lagi, special request dr. tetamu saya. Kali ni buat terpekat skit plak.. tp rasa ttp maintain. Jgn mare yea.. asik muka ni jer yg post gambar. Tq kakak fida ku... :)
Laporan oleh: aludra

dh ade satay mestilah ade kuahnye...slalu2 lah post gmbr...akak sukeee...heheee...menandekan adek akak nih rajin...tqtqtq aludra... :)

P9300966
30-09-2009
Thanks Kak Fida... selalu buah guna bahan yang sama gak..tapi tak best...mungkin sukatan tu tak ngam... dah try resepi kak fida...memang best n mudah...Tq
Laporan oleh: zureyna

mekaseh jugak zureyna krane dh mencube...len kali leh lh cube lagi yer... :)

Kuah_satay
27-01-2011
k.fida, dah ada satay mesti ada kuahnya kan... :) Ni dia kuah satay kegemaran saya...
Laporan oleh: aludra

mcm akak jugak..mmng lekat ngan rcp ni jer...heee.. :)

Img_1858
30-01-2011
bila makan dgn satay, terasa juga manisnya. hubby ckp, mgkn sbb gula merah..nmpk pun lain sikit dr yg biasa. apa pun...terubat rindu. penangan satay & kuah satay kak fida, x mkn nasi kitaorg satu family hari ni. thanks byk2 kak fida...
Laporan oleh: ctzai

alhamdulillah...mekaseh ctzai krane mncube..leh kurngkn gule lenkali yer... :)

Dsc03661
20-09-2011
terbaik resepi kuah sate @ kuah kacang dari kak fida ni....sangatt sedapppp..abang siap kata boleh buat jual...maceh kak fida...muahhhh
Laporan oleh: mass80

Alhamdulillah..mekaseh mas krane mncube..klau nk wat jual dgn satay..ckp ngan cik abg,kuah mas msk,satay abg kipas...ekheheee.... :D...muahhh3 juge...slmt hari raya,ma'af zahir batin.. :)


Komen (25)

07-09-2008, cute10 komen :

Salam kak fida,...laaa mane bahan2x dan cara nye tak kuar pun....tu biasa gak dgr komen yg pasal jadi cam nie la agak nyer....sori kak fida...tak kuar ape pun ....


07-09-2008, cute10 komen :

betul tu dah kuar komen yg per1 tu baru kuar smua nyer skali...memang cam gitu ker....


07-09-2008, kak fida komen :

salam buat cute10,haaii dh 2 hari lepas akak antar resipi2 ni kt MYR,mungkin com. problem....sbb ramai yg beri komen yg same pd resipi2 yg lain jugak...klau dh dpt bace dan komen boleh lah cube ye cute...tq..


07-09-2008, zhiela_85 komen :

ni mesti x saba nak raye ni...hikhikhik...sori kak fida,gurau2 bln pose nih...br je bli bhn2 utk buat kek raya nanti...kene bli awl,kalau x...lain yg dbli...lgpun 1st time raye kt johor nih..


07-09-2008, kak fida komen :

ye lah zhiela,bunyiknye mcm budak2 aje yg tk sabar nk raye...nk main bunga api lah pulak...hihiiii....bukan ape zhiela...resipi satay goreng ni jarang akak jumpe di rumah sape2 yg akak kunjungi pd hari raye...tu yg teringin nk kongsi resipinye...klau ade yg sudi lah...ok lah zhiela...nk sambung main bunga api..hehehe....


08-09-2008, zhiela_85 komen :

bkn kak fida sorang yg main bunga api...zhiela pun sm main bunga api nih...hiby pun trikut sm...hikhikhik...


08-09-2008, kak fida komen :

kite baru nk main bunga api...rumah Nenie dh bunyi mercun dh..hihihi...(dlm resipi kuih lyng2 kulit popia) ampoooon Nenie...gurau aje...


28-07-2010, mosti komen :

nak tanya ..sangar tu apa? kisa halus-halus bahan*,kiranya masuk semua sekali ke?


31-07-2010, kak fida komen :

mosti..sangar tu bahan2 digoreng tanpa minyak...,betul tu bahan2 dicampur semua sekali dan dikisar halus....


09-08-2010, siti nouvo komen :

alahaii....cri resepi nie..br jmpa..thks yew kak fida..raya nk nk kuah satay la..thn lps ader wt..tp xjdi..da 2 pkat..pedas...eee....


10-08-2010, kak fida komen :

siti nouva..slmt mencube yer..dh ade kuah kenalh cube satay gorengnye sekali...heee... :)


08-10-2010, hafiz91 komen :

salam kak fida....blh tak kak fida hantar bahan2 y simple nk buat kuah kacang nie....kat tempat saya blaja ni takde bhn2 mcm asam jawa,jintan,ketumbar....tp dh mengidam nk mkn nasi himpit + sate nie...bg resipi y simple tp best....maaf kalau menyusahkan....


09-10-2010, kak fida komen :

w'salam hafiz91...hafiz boleh abaikn bahan2 yg tkde dn utk air asam hafiz boleh gntikn dgn asm kping atau guna air perahn limau aje..klau nk rcp kuah kcg, mmng dh ade dlm MyR nih atas sumbangan rakan2 MyR...hafiz boleh klik 'Cari Resipi' kt atas tu dn taip 'kuah kacang' ...slmt mencube yer.... :)


19-11-2010, narumiashida@ymail.com komen :

akk nk tnya la...y arahan pertama tu xpaham la...mksd akk air asam tu gaul dgn kacang y dah di kisar ke?


19-11-2010, marryanne komen :

Terima kasih Fida,share resepi sate dan kuahnye yang sedap,akak dah mencuba resepi ini 2-3 kali.....respon!!! semua kata sedap terima kasih bebanyak.


27-01-2011, ezralovescook komen :

w0w..pebret s0ng nih! mst cube ni..cara masak pon lain mcm..mst result dia pon lain macam sedap!!


27-01-2011, kak fida komen :

narumiashida@ymail.com...btol tu..air asam digaul dgn kcg kisar dulu sementare menyaipkn bende lain tapi klau diasingkn pon tk ape sbb akhirnye dua bhn itu akan disatukn jugak dlm periuk.. :)


27-01-2011, kak fida komen :

marryanne..trimakaseh jugak krane dh sering mencube yer... :)


27-01-2011, kak fida komen :

ezralovescook...klau dh agak2 nk buat satay kenelh wat kuahnye jugak...slmt mncube... :)


26-05-2011, Zecktos_1982 komen :

kak fida sy tak faham la...... SK tu ape? SB tu ape? maaf ye sy org baru belajar...


27-05-2011, kak fida komen :

Zectos_1982... itu sukatan sudu kecil=sk dan sudu besar=sb...:)


06-07-2011, kcy2hh komen :

salam kak, nk tanye utk kacang tanah, ketumbar, jintan nk kena sangar dulu ker? sukatan yg akak berikan nie, utk brape cucuk satay anggaran? tq :)


06-07-2011, kak fida komen :

kcy2hh...bhn2 trsebut mmng disangar dulu ,dh catit dlm bhn2 yg bertanda *...akak tk pasti uah ni utk berape cucuk sbb slalu buat utk satay goreng dlm rcp yg pernah akak post... :)


06-07-2011, kak fida komen :

kcy2hh...ma'af typing error...kuah bukan uah... :)


15-11-2011, azimaham komen :

makan dengan satay goreng kak fida....mmg the best...yang selalu beli pun xbest mcm ni....abg2 siap minta buat satay n kuah lagi...suka sgt


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu