Google+

oleh: kak fida ♥Satay Goreng™

Satay_goreng

Satay yg tk perlu dicucuk dan dibakar,hanya menggoreng aje tetapi rasa tetap same.Sesuai utk juadah hari lebaran dan juga majlis rumah terbuka.


Created on : 05-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 10 orang )

  • 1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
  • 150 g gula pasir
  • 100 g gula merah
  • 100 g madu, 2 sk garam
  • Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
  • 3 sb ketumbar biji - sangar
  • 2 sk jintan halus - sangar
  • 1 sb lada sulah biji
  • 6 ulas bawang putih
  • 1/2 jari halia
  • 2 hiris lengkuas
  • 4 batang serai - hiris
  • 1/2 jari kunyit hidup

Cara-cara

  1. Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
  2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
  3. Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang.
  4. Untuk kuah satay - http:/www.myresipi.com/top/detail/5464

Tag

daging









Laporan Masakan Bergambar (21)

Img_4435
06-09-2008
kak fida,nih versi hana! hehehe.. kene cucuk lidi klu tk anak2 tk panggil sate! hehehe..goreng ngan myk byk..tp bhn serupa ngan k.fida! mekacih! :)
Laporan oleh: hana6877

ooii...org jauh dh goreng satay,tk kisah lah...asalkan anak2 nk mkn ye hana...cume klau care mcm tu, rempah satay akn tertinggal dlm myk byk tu...ame2 acih hana krane mencube dan slmt berbuke...tq...:o

Dsc00383
06-10-2008
buat time buka lagi dua hari nak raya.. perap semlman.. jgn jeles..kite letak tetel byk... mkn sampai pening.. mmg...sedap...
Laporan oleh: cahayer

slmt hari raye cahayer...memang sah bnyk tetel,smpai jelas dlm gmbr...klau kefala fening cefat2 mkn fanadul lah...hehehe...baru boleh jln2 raye...tq cahayer krane sudi mencube.... :)

Satay_goreng
17-12-2008
Salam kak fida, sedap la satay goreng ni..thanks 4 da resipi..
Laporan oleh: as75

mudah mmbuat satay goreng ni kan,as..dh tk pyh bkr2,klau tidak berasap lah satu NZ hehee... :D tq as krane mencube... :)

Satey
07-02-2009
projek anak branak d petang sabtu! buat versi bakar pulak! hb kata kali nih sodap bangett! wahh! kembang semangkuk bini dier! ekekeke... tQ kak fida! mmmuaah!
Laporan oleh: hana6877

haaiii.. rajin btol dek ina ni lah...klau akak kene puji hb...kmbng lebih ciikiiiit jer...kembang sebesen....kahkahkah....tq ina krane rajin mencube...kesihatan msti jage yer....mmmuuaaahh!...balek... :o

7857_007
12-02-2009
Ni projek malam tadi....saya pun bakar sate ni mcm Hana..thanks kak Fida :D
Laporan oleh: Mummy7857

waaah...sedapnye dengo org2 asyik bkr sate jer...mcm dek ina jugak...tapi dek ina kite tu bkr dgn lidi2 nye skali...hihiii.. :) peace dek ina... tq Mummy krane mencube.... :D

24022009962
25-02-2009
salam kak fida. sedap , lain kali blh buat lg. ms hidang encik hb kt mcm bau sate je...hehehe...dia x tau rupanya memang satay.kes tipah tertipu...terima kasih banyak2.
Laporan oleh: baya74

baya..itu bukan kes tipah tertipu...itu kes en. abg tertipu..huhuuu... :o..trima kasih baya krane mencube...len kali wat lagi yer... :D

Snv31595
28-02-2009
Hubby suka sgt.. cakap..really really nice. Next time buat banyak sikit, esok suruh buat.. siap offer pegi market pagi-pagi esok beli daging ;). Sayang kak fida..
Laporan oleh: aludra

aludra...next time jgn lah buat banyak sikit tapi buat lah banyak banyak....heee...tq aludra krane rajin mencube....lebiu too... :o

Satay_goreng
28-02-2009
xde kuah kacang,timun,nasi impit segale sbb makan dgn nasi panas...sedap gak.time kasih kak fida...
Laporan oleh: sofieza

dh tentu sdp jugak mkn ngan nasi pns2 aje...trime kasih fiza krane mencube... :)

Snv31743
04-04-2009
Buat sekali lagi, kali ni satay ayam & daging dan dibakar pulak. Daging x der dlm gambar sebab tgh bakar. Sedap tapi my fav. satay goreng. Hubby suka bakar.. apa2 pun sgt sedap. Tetamu saya sampai minta resepi. Tq skali lagi k. fida!
Laporan oleh: aludra

makan satay di ujung minggu...rajin aludra bkr satay utk tetamu...tq aludra krane masih mencube dn tk jemu... :)

Snv32366
13-06-2009
K. fida, kali ni memang tak sempat nak posing. Lepas amik dr api, pusing jer tgk pinggan tinggal 3 ketul ni jer.. kekeke.. semua komplen x cukup.
Laporan oleh: aludra

tu lah aludra..len kali kene standby daging bnyk2...nmpk pnjng sejengkal satay mu itew...heheee... tq aludra krane rajin menyateyy... :)

28112009518
02-12-2009
Wat sate ni mase raye haji ari tu. X tau dh kali kebrp & dh mcm2 resepi saye try & hmpir give up nk wat lg, ade je yg x kena rasenye. At last try resepi k.fida plak, versi bakor..alhmdulillah sedap & kena dgn citarasa kami sefamily. Nmpknye pas ni tiap2 mggu la mkn sate..balik mesia x pyh dh p mkn sate kajang lg..he3. Thnks kak.
Laporan oleh: nora_kai

alhamdulillah dn mekaseh krane rcp satay ni dh jadi pojaan hati muuuu...hrp tk jemu klau dh minggu2 mkn satay..heheee..mekaseh krane dh mncube... :)

Sate
03-01-2010
kak fida, rindunye ngan akak ni...mane ler akak menghilang ni? hihi... kite wat satay ayam resipi akak ni smalam, tapi versi bakar...mabelezz, rase memang sedapp.... tenkiyu akak!~
Laporan oleh: nOOrsha

timekaseh nOOrsha krane dh mncube...akak tk kemane..ade ni haaa....heee... :)

Sate_goreng
16-09-2010
Sedap n mudah n wat. Raser cam manis ckit. Next time kena kurangkan gula n madu.. Thanks akak..
Laporan oleh: elin8888

boleh jer klau nk kurngkn manis.. jgn kurngkn daging dh ler,nnti tk cukup...heee...mekaseh elin krane dh mncube.. :)

Satay_goreng
27-01-2011
salam kak fida, apa khabar? lama x dgr berita. Rindu kak fida la. So hari ni saya masak satay goreng k. fida mengubat rindu... :)
Laporan oleh: aludra

w'salam aludra,alhmdulillah akak sihat trimekaseh,buat mase ni jwb2 komen jer dulu..heehee...slalu2 ler rindu kt akak nnti leh slalu2 wat satay...ekheheee...mekaseh aludra krane rajen mencube... :)

Img_1857
30-01-2011
selalu drive 10 min je dh blh mkn satay samuri kajang...dh jauh di negara orang, kena la buat satay sndri. ingatkan nk goreng, hubby & anak2 nk bakar...so bakar je la. sedap..buat utk lunch hari ni. thanks kak fida...
Laporan oleh: ctzai

mekaseh ctzai krane dh mncube..puas nmpknye mkn satay secocok tuuu..heee... :)

Satay
21-05-2011
sedappp.. saya bakar dlm oben..tq kak fida
Laporan oleh: yani

alhamdulillah..nmpk molek jer satay yg tersusun tuuu...heee...mekash yani krane mncube... :)

Image_694_
09-11-2011
daging korban di sate gorengkn....sdp banget...mkn mcm 2 je...hubby suke sgt...ank pn suke..tq kakfida:)
Laporan oleh: ross84

alhamdulillah...mmng sdp mkn cm tu jer sbb dh cukup rmph,mesti lebih sdp yer sbb menggunekn daging fresh...mekaseh ross krane sudi mncube... :)

Daging_satay_grg1
30-11-2011
daging korban yg dijadikan satay goreng....lama dh buat br nk anto laporan....hehe...sedapppp...dh xyah susah2 nk bako2 n asap2 lg...mekasih k.fida..=)
Laporan oleh: liana_pg

alhamdulillah...dpt jugak menyatey daging korban tu yer...mekaseh liana krane sudi mncube... :)

Photo0673
23-07-2012
Buat lauk utk sahur td.alhamdulillah kak,dh sminggu 4 hari truya jd umat islam.buat stgh kilo daging jer.kwn2 ckp srh buat lg utk menu bbuka nnti sbb sdap.makaseh bbnyk tau sbb resipi akak yg sdp.
Laporan oleh: Truya

alhamdulillah..mekaseh Truya krane rajen mncube..lenkali leh share rcp ngan kwn supaye kwn pulak yg mncube yer...heee... :)

Dsc01523
01-09-2012
Salam kak...mmg sdp buat satay goreng, Perap sebelah mlm, siang dah leh goreng rasa pun sebati gan rempah2 nya...cepat di masak sdp di makan....tq kak :-) kongsi resepi
Laporan oleh: shafea

salam, slmt hari raye ma'af zahir batin shafea...semuge sihat2 slalu..mekaseh krane sudi mncube...satay goreng ni pon mmng slalu mnjadi menu akak waktu hari raye... :)

Satay_kak_fida
14-02-2014
Pandai2 tambah bawang merah-jangan marah he..he-sedap makan ngan nasi,tq kak fida
Laporan oleh: Razzizz

alhamdulillah..mekaseh krane Razzizz dh sudi mncube...bhn diubah tkkan akak nk mrh asalkn sesuai dgn selera ye... :)


Komen (43)

06-09-2008, as75 komen :

Salam kak fida. Ni lah resepi yang dicari-cari selama ni. x sabar nak cuba. Terima kasih ya..


06-09-2008, zzierie komen :

salam. i'm new di MR dan juga bab2 masak ni. nak tau sangar tu goreng kering ke? txs.


06-09-2008, kak fida komen :

salam jugak buat as,haa... dh jumpe resipi yg dicari2...dh boleh lah buat ye...slmt mencube as...yq...


06-09-2008, kak fida komen :

salam buat zzierie, betul tu...sangar tu goreng kering atau goreng tanpa minyak tujuannye supaya rempah tu wangi dan mudah dikisar...ade orang sebut 'sangrai'...tq...


06-09-2008, nor_67 komen :

*


06-09-2008, zila66 komen :

salam buat fida...wahh..satay fida npak senangg..bahan2 pun ada leh wat hehehe...tnya cikit bolehh..dh empuk daging tu kena tmbh minyak lg ya...tq byk2


06-09-2008, kak fida komen :

salam zila, dlm resipi begitu lah supaya kelihatan basah2 gitu...tapi klau zila buat dan dah nmpk berminyak sangat tk perlu tambah ye...mklum lah si kambing tu kan banyak minyak...hehe...slmt mencube...tq...


06-09-2008, hana6877 komen :

hehehe.....tk juga kak...sbb hana dh ketuk2 dulu lidi tuh sblm goreng.. rempah lebih tuh biasa hana msk. n curah smula atas sate...tp tuh mak bapak bdk jek yg mkn! ehehehe..papepon x kisah la...asal bleh mkn n bahgia anak branak! hihihi.. tQ kak!


06-09-2008, zzierie komen :

t.kasih fida for info. selalu jumpa pkataan sangar/sangai tu, cuma agak2 jer. baru jer zzie blend jintan sebekas patut la tak wangi & susah hancur, sebab tak sangar gaknya.


07-09-2008, kak fida komen :

ye lah hana, cucuk daging dgn lidi satay pas tu goreng, tu pon satu idea bagus jugak, cume berhati2 lah ketika menggoreng ye...tq..


07-09-2008, kak fida komen :

zzie,klau dlm resipi tu ketumbar,jintan yg disangar boleh dikisar sekali dgn bahan2 yg lain, tk payah kisar berasingan sbb bahan2 kisar utk perap pd daging tk perlu kisar halus sangat ye ...slmt mencube...tq....


17-12-2008, dayang_jack komen :

k.fida, resepi sate ni lbh krg sama ngn resepi dyg cume dyg bubuh perahan asam jawa n serai byk sket selain bhn2 tu n step nk memasaknya ade lain sket. ape2 pun, mmg sedap sate goreng ni, yg blm mencuba patut cuba.


07-02-2009, aludra komen :

k. fida, ada resepi kuah satay tak? nak buat satay nih...


07-02-2009, dania76 komen :

aludra...ada tulis tu arahan cara-cara yg ke 4.


07-02-2009, aludra komen :

hehehe.. thanks dania.. tak perasan la.. ;)


07-02-2009, kak fida komen :

tq dania76... :)..mudh2an aludra dh dpt resipi kuah satay yer...slmt mencube... :)


12-02-2009, hana6877 komen :

kakfida...mmg dh betol sgt la tuh bakor ngan lidi2 skali! maklum ler dh banyak sgt tangan.... kehkehkehkeh! peaceeeee! :o


12-02-2009, kak fida komen :

heheee...dek ina oooii...jgn mrh yer...gurau jer tuuu...mmng sronok skali2 main bkr2 mcm suasane kt kmpong pulak...haaa..bnyk tangan yg menolong tk per..jgn bnyk tgn yg trbkr... uhuhuuu... :o


03-08-2009, sweetvalid komen :

jintan halus tu sama dengan jintan putih ke jintan manis?...maaf hamba budak baru belaja..hehehe


03-08-2009, kak fida komen :

sweetvalid...jintan halus sama ngan jintan putih... :)


03-09-2009, dahliadahlan komen :

...salam fida...inilah yg akak carik2 ning...raya taun lepaz akak ada gak buat sate...tapi xmenjadi...terlebih ramuan(ambik ngan org...tentu org ning xikhlas...ehek!..)..buang je coz xsedap....Taun ni nk cuba fida punyala....eeee mesti beshhh....Daging boleh tukar Ayam tak?....satu lagi kalo kita guna rempah serbuk sama tak?...Thanks fida 4 the resepi.....(panjanglah pulok...he he..)..L.U.


04-09-2009, kak fida komen :

w'salam dahlia...slmt mencube rcp satay goreng nih...kalau nk gune isi ayam dh tentu boleh,mase memasak lagi cpt sbb ayam cpt empok....kalau nk gune rempah serbok boleh jugak tapi mungkin tk sewangi rempah yg kite haluskan sendiri....kalau trlalu sibok sgt,rempah tu kite boleh siapkan 1 atau 2 hari lebih awal sebelom nk memasak...alahai kate nk mkn sedap...heheee...tapi jgn lupe kuah sataynye sekali dlm step 4....slmt mencube yer...tq... :)


27-11-2009, zaya komen :

jumpa dah resepi yg kite cari..makaceh k.fida. nk tanya sikit kalu nk wat satay daging kambing camane yer nk hilangkan bau nyer?


21-12-2009, pUtRa_mLk komen :

jintan kecil tu jintan manis ker jintan putih yer..tq


21-12-2009, pUtRa_mLk komen :

ops sorry dah komen jintan putih tq


18-08-2010, AbgManz komen :

wahh...thn 2010 ni xde yg try ke? hehe...sya da lma nak try wat sate ni...maklumlh klo nk bkr2 ni leceh...klo ada wat parti ok gak...so baru td pkul 1.30pgi try....fulamak...mnjadi...sukses!!! so ni yg ucap tksih bbyk kat tuan tanah krn brkongsi resepi...hehe...sahur kang ank bini pekena sate goreng la huhu...salam ramadhan n slmst bersahur... ;)


19-08-2010, kak fida komen :

to AbgManz..kire2 tawon 2010 AbgManz org yg kedua antr laporn seleps nOOrsha (laporn brgmbr di atas)..hehee...mekaseh bbnyk jugak buat AbgManz krane dh mncube..satay goreng ni bukn aje sesuai buat mjlis parti..sesuai jugak buat pd hari raye atau ketika open house...slm ramadhan dn slmt bersahur jugak buat AbgManz seklurge.... :)


28-08-2010, cahayer komen :

kak fida.. lama tak masuk sini... rindu dgn sate kak fida. nak kene buat lagik nih....


22-09-2010, MrsNaz komen :

Thanks kak fida.. raye 2010 buat ikut resepi nie.tp tambah sikit jintan manis. sedap sangat,


30-09-2010, kak fida komen :

MrsNaz..trima kaseh krane dh mencube... :)...to cahayer....haiii..rindu ngan sate akak jer ker??haaa...kene lh wat slalu yer...heheee... :D


24-12-2010, fieda75 komen :

salam k.fida...tghari ni x msk nasi cozz sy wat satay daging & ayam...sedap sangatttt...ank2 suke...makan gan n.impit....but kuah satay tu tmanis sikit...thanks 4 resepi. lain kali leh wat lg....suke2.


26-12-2010, kak fida komen :

w'salam fieda75..trima kaseh krane dh mncube... :)


27-01-2011, ezralovescook komen :

erm...sedapnye nmpk..bila nk cube erk?


27-01-2011, kak fida komen :

ezralovescook...bile2 ade kelapangan dn dh cukup bhn2 bolehlh cube yer... :)


23-05-2011, umi shima komen :

ok...ni yg best.. dpt la umi buat byk2 anak2 umi ramai kalau buat satay cucuk n bakar tak sempat hilang penat dah licin....nak buat punya lah lama nak habiskan sekejap ja.... tpi takpa umi bahagia klau anak2 suka


15-11-2011, azimaham komen :

mmg sedap.....masa raya haji buat satay ayam...pastu dapat daging korban mak suruh buat versi daging n perut panjang lak. buat versi bakar. panggil adik-beradik bakar sate makan sama-sama..thanks kak fida


15-11-2011, azimaham komen :

mmg sedap.....masa raya haji buat satay ayam...pastu dapat daging korban mak suruh buat versi daging n perut panjang lak. buat versi bakar. panggil adik-beradik bakar sate makan sama-sama..thanks kak fida


23-12-2011, sha0603 komen :

dah try buat ni smlm....emmmmm....sedapnyeeee....sy guna serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis yg mmg dah ada kt rmh (kes malas nak sangar yg bijik hehehe) lain kali nak buat satay goreng ayam plk...tq kak fida....mmg best resepi ni....


23-12-2011, kak fida komen :

sha0603...isshh3...klau malas tk mnjadik satay goreng tuuu..heee...alhamdulillah dgn bhn2 yg ade menjadik jugak satay goreng..slmt mncube lagi dgn ayam pulak...mekaseh yer krane dh mncube... :)


13-07-2013, roxane64 komen :

salaam kak fida, saya da cuba satay goreng mmg sedap bangat. terima kasih kerana keikhlasan berkongsi resipi.


14-07-2013, kak fida komen :

salam roxane64... alhamdulillah...mekaseh yer krane dah mncube... :)


08-08-2013, Norulizzah komen :

Salam kak fida... Nak confirm jer..mmg tak guna bwg merah or bwg besar ek?


10-08-2013, kak fida komen :

Salam Norulizzah...ye mmng tak guna bwg dlm rcp ni...slmt mncube yer... Selamat Hari Raya.... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd