Google+

oleh: haniaz Tomyam tanpa perencah

Tomyam

TomYam yg mudah dibuat, tak perlu pakai perencah tomyam.


Created on : 05-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi haniaz




Bahan-bahan ( sekeluarga makan )

  • 2 keping dada ayam dan beberapa ekor udang (jika suka)
  • *2 biji tomato masak
  • *2 ulas bawang putih
  • *1/2 labu bawang besar
  • *2-3 hiris lengkuas
  • *3-5 biji cili padi
  • (bahan2 bertanda * dikisar)
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 batang serai
  • 1 biji limau nipis (diperah airnya)
  • 2 keping asam keping
  • Sayur-sayuran : bunga kobis, tomato hijau, batang seleri, carrot dan sebiji bawang besar di mayang kasar). Ikut suka nak banyak mana, kalau suka sayur letak le byk sket
  • Lebih kurang seliter air,serta gula dan garam secukup rasa.

Cara-cara

  1. Tumis bahan kisar, kemudian masukkan ayam.
  2. Masukkan air, ikut nak berapa banyak kuah, agak-agak satu family makan le
  3. Masukkan daun limau purut, serai dan asam keping
  4. Bila mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa, kemudian masukkan perahan air limau nipis. Sesudah itu masukkan hirisan bawang besar
  5. Masukkan semua sayuran. Biar seketika.Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas

Tag

Lauk








Laporan Masakan Bergambar (14)

Cimg4137
06-09-2008
sedap! pasni x payah beli pes lagi. tak bnyk sayur guna mana ada dulu sekadar nak test resepi.. thanks!
Laporan oleh: emmalin

amboi..cantik ada mushroom lagi..

Tomyam
12-09-2008
ni dia tomyam udang... memang dok cari resepi tanpa perencah tq haniaz sedapp.........
Laporan oleh: sofinar

alhamdulillah...dah jimat duit beli pes tomyam tu. sedap nampaknya, jadi seafood tomyam yee

Tom_yam
16-02-2009
tom yam ayam...ok rasanya...cuma nampak cam cair skit...rasa dh ok
Laporan oleh: nuanza

mungkin terlebih air buatkan nampak cair, boleh cuba lagi!

Sp_a0117
12-05-2009
yummy... bagusnya resepi nih.. sgt ekonomik
Laporan oleh: fubai

ok lah tuh!

Tomyam
18-05-2009
resepi campak2... senang dan simple... :)
Laporan oleh: mama adam faris

senang kan :-)

Dsc_0007
29-08-2009
Tambah sos ikan sket...sgt berguna utk perantau2 mcm sy, TQ!
Laporan oleh: rrozie17

wah, nampak mcm hidangan kat restoran dah tu..

P1020166
18-03-2010
salam,guna ayam pencen,...sdp sesangat..mkn menambah2.mcm ni gumuk la.waaaaa
Laporan oleh: Mariani(KT)

wahh..sedap tuu..

Tomyam27112011
27-11-2011
hehehe.. tomyam daging.. ngidam nak makan tomyam...sedap!!! takyah beli perencah.... terima kasih haniaz!
Laporan oleh: Lila

betul2, x yah beli perencah pun xpe!

Dsc00087
27-04-2012
salam haniaz, best sgt rspi tomyam ni, kuah jd agk pkt cz blend tomato, ank2(trmasuk ank2 transit sruh guna rspi ni smpe bila2.. punyela slera mkn, smpai x ckup nasi(ish, kne naikkn byaran nih)..jazakalallah haniaz utk rspi mables ni..
Laporan oleh: kakbesah

terima kasih krn mencuba!

Tomyam
20-10-2012
Dah banyak kali masak tapi belum sempat hantar laporan. Terimakasih, tak payah beli pes tomyam lagi!
Laporan oleh: mummida

Alhamdulillah..jimat skett

121023_tomyam_tanpa_perencah
24-10-2012
hb ckp sdap. drp lunch smpai dinner mkn tomyam ni. sng je rupanye. bleh wat slalu pasni. tqvm! :)
Laporan oleh: moonbug

Seronok sy bc komen ni :-)

121112_tomyam_tanpa_perencah
12-11-2012
sorry amik gmbr dlm periuk! hehehe. wat lg la haniaz. sdap le tu. this time tmbh sos ikan n susu pekat 1/2 sb. saje nk try. hb mkn licin n ckp sdaap. hjn2 ni sdp la mkn tomyam pns kan. plak tu leh tmbh sesuka ati sbb wat sndiri. tq byk2 ye haniaz :)
Laporan oleh: moonbug

wow! nampak menarik :-)

2013-09-18_19
25-09-2013
tq haniaz. xpnh guna rcp lain dh wat tomyam. sdp n selera sgt mkn!
Laporan oleh: moonbug

kann...senang gitu

Dsc06634
28-03-2014
nk jgk menerai rspi tomyam nii... sedap gak!.. sng je rupanya..jimat tak payah susah2 nk beli pes tomyam hee..mekasih haniaz.
Laporan oleh: k.zila66

Komen (24)

05-09-2008, emmalin komen :

Thanks haniaz sy dah hafal dlm kepala..bila dapat resepi camni baru yakin sket nak buat.. selama ni mmg beli pes yg makin lama makin mahal. Tahu ada cara manual gini tapi tak mencuba.


05-09-2008, leyazakwan komen :

nampak macam sedap dan warnanya pun nampak real nanti saya cuba. Sebab saya ni kala buat tom yam mesti nak guna pes kalau tak memang tak jadi langsung rasanya tak sama mcm mkn kat kedai


05-09-2008, aqeela komen :

boleh cuba nie.. saya dah lamer x buat tomyam guna pes, akak ipar ajar rebus ayam,bawang putih, lengkuas, serai, tomato (yg ditumbuk sampai pecah), cili sos n limau nipis (yg diperah airnya) tapi x tarok asam keping n bawang besau.kalo nak pedas leh masok cili padi. jgn lupa tarok daun limau purut.... sowy erk... haniaz 'cilok" ckt just wanna to share....tapi saya akan cuba resipi niee...


05-09-2008, sofinar komen :

wah posa2 ni nampak begitu menyelerakan.... nak try nantikan laporannya


05-09-2008, ratumasak08 komen :

bestnyer nmpk, mcm kt kedai makan thai


05-09-2008, haniaz komen :

kuahnya nampak kaler merah sbb blend tomato masak, baru rasa masamnya keluar. cili padi tu boleh tambah kalau suka pedas. aromanya best bila kita masukkan batang seleri, x payah letak daun sup dan daun bawang lagi dah.saya mmg suka letak byk sayur esp bunga kobis. kat kedai tu kalau cedok asyik dpt bawang dengan serai je..he he


06-09-2008, ummi_afi komen :

saya memang suka tomyam. Nak cubalah resepi ni


06-09-2008, Dea komen :

memang nampak mudah..so far dea buat tomyam mesti ada cam yang tak kena jerkk...heheeeh. Let me this your resepi..mana tau kut-kut menjadi lakk ker kann.... :D


09-09-2008, naza89 komen :

emmm ni br btl2 pure tomyam...


23-04-2009, choa komen :

yes..menjadik buat tomyam untuk kali pertama. thanx haniaz. mmg syiokkkk..


07-05-2009, cikgurasidah komen :

husband ngan anak suka makan tomyam tapi kita x reti buat.ni nak try.


27-08-2009, bakul komen :

dah cuba pun resepi nie, memang sedap....


15-11-2009, aaliyah13 komen :

Selama ni saya masak tomyam guna perencah, tapi lepas cuba resipi haniaz nih, rupa-rupanya lagi SEDAP kalau x pakai perencah. 10 bintang saya berikan. Mmg sedap


26-11-2010, shahrun147 komen :

yummy.....memang sedap.thanx for the recipe ya..


13-01-2011, kakchik85 komen :

1st time sy wt tmym..dh cuba wt td..hee, sgt sdp n simple..thanks eh.


17-05-2011, a2ms komen :

syukur...kita wat jadi lah..mekaseh..


28-06-2011, aisyahsufiah komen :

nk try buat la ptg ni..mtk resepi yer=)


10-07-2011, baru_belajar komen :

waaaa sy pown nak try jugak la resipi nie amat menarik sesangat :D


14-07-2011, sukamasak90 komen :

saya pun baru je lepas buat tomyam ni..alhamdulillah sedap~ terima ksh ye^_^


02-10-2011, azmira84 komen :

sdp giler suami ckp.......wah mekasih akak...tmbh kiub tomyam ckit...emm yum2


14-12-2011, mas650509 komen :

mlm ni nak try resepi awak...anak saya yg request...x moh beli kat kedai tomyam kata dia....


24-12-2011, miss_eda komen :

mcm best ni..nanti leh try..


25-04-2012, ofisgrl komen :

semalam try resepi ni....best sangat...lagi sedap daripada pakai perencah...anyway, thanks kepada tuan punya resepi....


03-10-2013, riaputih@yahoo.com komen :

Assalamualaikum, Hmmm...mmg sedap resipi ni, 1 family suka. Tak sempat nk snap pict. Nti akak nak buat lagi la...boleh tempek gmbr nti ye... Smlm akak try utk dinner. T.ksh resipi.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu