Google+

oleh: kak fida ♥Bokhara - Mutton Baked Beans™

Bake_bean_daging

Masakan Arab,resipi pemberian teman yg pernah tinggal lama di Jordan.Sesuai di makan dgn roti dan dihidang bila2 masa saje.


Created on : 04-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 1/2 kilo daging kambing - di potong kecil,cuci dan toskan
  • 2 tin besar Baked Beans in tomato sauce
  • 10 tangkai cili kering * (lebihkan jika suka pedas)
  • 1 biji bawang besar *
  • 4 ulas bawang putih *
  • 1/2 jari halia *
  • minyak sapi secukupnya
  • beberapa keping telur mata lembu
  • roti putih atau roti perancis
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 bertanda* hingga halus.
  2. Di dlm kuali, panaskan 3 sb minyak sapi dan goreng daging hingga empuk.Angkat dan ketepikan.
  3. Panaskan lagi secukup minyak sapi dan tumis bahan yang dikisar hingga garing.Masukkan daging goreng tadi dan gaul rata.
  4. Masukkan Baked Beans dgn sosnye sekali dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.Kacau supaya sebati dan masak lagi 10-15 min di atas api yg kecil.Kacau sekali2,supaya dasarnya tk hangit.
  5. Hidangkan Bokhara dgn telur mata lembu dan sedap dimakan dgn roti.
  6. Bagi yg tidak sesuai dgn minyak sapi dan daging kambing,boleh gantikan dgn minyak masak dan daging lembu.

Laporan Masakan Bergambar (2)

Bokhara
02-07-2009
salam kak fida...memang sedap betol lah,best lah bake bean nih...tak rugi cube...tq kak fida untuk resipi yg best sangat ni... :)
Laporan oleh: inda77

w'slm inda...trima kasih krane mencube..klau best leh lah wat slalu yer...heheeee... :)

2010-10-01_21-14-06_471
01-10-2010
paling senang dan mmg sedaaaaap...tks kak fida : p
Laporan oleh: manjasayang

mmm...nmpk menyelerekaann...mekaseh manja krane mencube... :)



Komen (11)

04-09-2008, aa_iezah komen :

memang nmpk sedap mkn dgn roti tp k.fida daging kmbing 2 bleh tukar dgn daging lembu x coz iezah & fmly x mkn daging kmbing.


04-09-2008, aa_iezah komen :

opps! sory k.fida x baca abis kt bawah 2 dh ada btau bleh ganti ngan daging lembu..ampuunn. :-)


06-09-2008, Dea komen :

Memang nampak sedap punn...boleh laa try ni..tak susah sangat nampaknya nak buat....TQ!


31-03-2009, inda77 komen :

salam kak fida...nmpk sdp bokhara ni...slalu saya msk baked bean ni dgn butter dan bawang hiris jer pas tu mkn ngan roti dan telur mata lembu...nnti boleh cube lah resipi akak ni...tq kak fida...


01-04-2009, Mira Marlena komen :

Belum pernah cuba lagi resepi baked beans+mutton.Selalunya saya tumis sekali bawang ngan telur dlm baked beans tu.Saya akan cuba buat resepi ni...


01-04-2009, kak fida komen :

salam jugak buat inda...mmng bokhara ni sdp rasenye,wlaupon bhn2nye mudah jer,klau mkn ngan roti mmng mengenyangkan....slmt mencube inda...tq... :)


01-04-2009, kak fida komen :

hai Mira Marlena...bolehlah cube yer...mudah jer penyediaannye...slmt mencube....tq... :)


02-07-2009, inda77 komen :

salam kak fida...sebenarnya inda dh beberapa kali jugak try resipi bokhara ni tapi tk dpt hantar laporan sebab adik guna camera...selalu msk cara yg plain sampai adik2 pon dh jelak...jadi masak ikut resipi akak ni famili inda suka,msk sampai 3 tin skali...org tua inda yg tk suke pon boleh berselera,makan sampai bertmbh2....rasanya sesuai untuk bulan puasa jugak...tq skali lagi kak fida sebab dh berkongsi resipi yg mudah tapi bessstttt...yg belum cuba...kena cuba...heeeheee... :p


02-07-2009, kak fida komen :

salam inda...trima kasih krane dh slalu mncube...serupe mcm akak...mula2 tengok bake bean serupe tk msk mmng tk lalu nk mkn wlaupon sering msk utk anak2...tapi bile kwn akak msk resipi nih akak mkn kesedpn langsung kecek resipi...alhamdulillah,smpai skrng klau msk bake bean msti gune resipi ni,wlaupon akak ade jugak resipi bake bean yg brmph...tapi resipi nih lagi ringkas dan sdp...jgn kate elok utk brbuke puase...akak buat hidngn tetamu pd hari raye jugak...senang...heeee... :)


19-08-2010, wafiy_fawwaz komen :

kak fida.. ni lebih kurang mcm resepi roti kacang pholl ek?? tukar kacang je.. tq kak fida.. nak cari kacang pholl punya susah, blh wat buka ngan mak kat kg esok..hehe..


19-08-2010, kak fida komen :

wafiy_fawwaz, rcp ni tk sama dgn rcp kacang pool, sbb rcp ni tk berempah, ringkas aje. Kalau rcp kcng pool brmph dn ade cmpuran kcng kuda dn kcng parang... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd