Google+

oleh: haniaz Kek marble mudah

24082008132

Kek paling mudah untuk dibuat, sukatan pakai cawan je, bahan2 pun memang biasanya ada kat rumah


Created on : 04-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi haniaz




Bahan-bahan ( 4 or mkn )

  • 1 cawan mentega/margerin
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 2 cawan tepung (nk pakai tepung biasa blh, self raising blh atau tpg biasa tambah bp pun blh)
  • pewarna dan perasa ikut suka

Cara-cara

  1. putar mentega bersama gula sampai kembang
  2. kemudian masukkan telur satu persatu
  3. lepas tu bolehlah masukkan tepung
  4. bahagikan adunan kepada 3 bekas. Setiap satu letakkan pewarna dan perasa yang digemari. Cth: kaler oren, perisa oren.Kalau xnak letak perasa, letak esen vanilla pun boleh aje.
  5. Lengserkan loyang dengan margerin. Letak adunan sesudu demi sesudu berselang. cthnya : mula2 letak sesudu kaler oren, pastu letak sesudu kaler coklat diatas kaler oren tadi, lapis mcm tu je. Hasilnya akan jadi mcm kek saya di atas. x perlu kacau pakai lidi. just letak sesudu demi sesudu kedalam loyang hingga habis.
  6. kemudian blh dibakar pada suhu 170 darjah selama 30-40 minit. pepandai le tgk kek tu dh masak blm...cucuk kalau x melekat tu masak lerr
  7. selamat mencuba dan merasa. buat kek ni kejap je..simple dan sedap..

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (7)

Img_3056
03-10-2009
Rupa tak cantik.. tak pandai nak mer"marble"kan lagi...nanti wat lagi.. tapi rasa sedap! terima kasih!! :)
Laporan oleh: shareenadean
Img_0183
18-10-2010
hi,bru join myresipi ni..buat time raye ritu,tp bru sempat upload.hsband i suke sgt.siap bwk umah mak mertua lg kek ni.sume kate sedap..i pn1st time try msk kek ni.tula x cantek sgt..anyway,kek ni mudah n sedap..thnks 4 da recipe
Laporan oleh: mawar_saila
P1020647
05-12-2010
mmg mudah dn sdp.kek ni ank sya yg wat...mak n paknya tggal ngap je.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc00433
14-12-2011
First time buat,sedap sgt....da lama nk wt tp takut x jd...thanks 4 the resepi.
Laporan oleh: Mama sweet
Img_6274_tonemapped
23-01-2013
rupa kek marble budak baru belajor...simple dan sedap...tq resepinye..hehe
Laporan oleh: diniesd
Image
27-02-2014
saya da try buat kek ni..gune tepung superfine..lembut kek nye..senang pon senang..ank pon suke..terima kaseh..
Laporan oleh: ainnalollipop
2014-05-18_19
23-05-2014
Tq haniaz untuk resepi yang simple dan sedap ni...lain kali nak buat lagi..in sya ALLAH akan jadi resepi turun kemurun ni...hihihi
Laporan oleh: sue_ginola

Komen (11)

04-09-2008, aini70 komen :

haniaz..ada yg x leh klik..dah teruja nak wat nih....


04-09-2008, haniaz komen :

sory td tgh posting tetiba disconnect. skrg dah complete. slamat mencuba!nanti tunjuklah kek yg awak buat tu yea!


04-09-2008, pr_cess komen :

wah. mane cara2 dia. bahan semua dah ada ni


05-09-2008, aqeela komen :

salam . saya dah cuba smlm dengan cara2 yg tak siap haniaz post tu he he he.. hubby kater sedap tapi tak gebu rasernye dah pukul lama daaaaahhh.. macam tu errk.. bakar dalam microwave 180darjah 20minit...nasib x hanggusssss.. kalo letak overlett ok x?


05-09-2008, haniaz komen :

aqeela, tks sbb mencuba. U pakai tepung biasa ke tepung naik sdr?Kalau tepung biasa mbe kureng naik sket la. Biasalah 1st time cuba. Practise make perfect kan?Pasal oven tu, kalau oven saya ok je, xla hangus, tapi garing sket best jugak makan kerak dia.u cubala letak ovelete. Nanti post kat sini hasilnya kita nak tengok.


05-09-2008, aqeela komen :

haniaz... sy guna tepong naik sendiri (MFM), next time sy cuba lagie.. lupa laaak nak ambik gambor smlm.... hi hi hi


15-06-2009, qsi komen :

saya da wat gak kek ni ok,cme mcm berat aje lak klu x di ayak tepung ek,tp rs ok...tp nape ek kek tengah die lembek ek.....yg lain ok...tgh aje....


06-12-2010, nhhuda komen :

buat mlm td tapi same mcm qsi lama nk bg tgh tu masak..pas tu turun bil cucuk lidi


22-03-2011, lurvlyn80 komen :

lau guna tepung biasa cmpur bp...brape byk bp nk kena taruk eh??


05-05-2011, shumayra komen :

haniaz : nk tye btol ke cuma guna 2 biji tlur ye? sbb sy try buat adunan jd kental mcm adunan biskut.sy tambah kan lg tlur jadi 5 biji, br jd mcm adunan kek dan menjadi.


30-07-2011, Iz_jusrita komen :

urm,hahahah,,mle2 x jdi cbe nye mngu hdpan bru lh jdi,,huuhu,,sush jgak buat kek marble nie,,nmpk mcm snng.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu