Google+

oleh: kak fida ♥Nagasari Cendol™

Nagasari_chendol

Kuih nagasari yg tlh diubah-suai.Sesuai dijadikan juadah berbuka dan dimkn sejuk.


Created on : 03-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 30 - 40 kpg )

  • 400 g cendol - dicuci dan ditapis
  • 1 cawan tepung jagung
  • 1 sb tepung Hoen Kwee
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 st garam
  • 1,700 ml santan - drpd 2 biji kelapa (saya guna 500ml santan Kara+1,200ml air)
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • daun pisang utk membungkus - dipotong dan disalai

Cara-cara

  1. Satukan tepung2,gula,garam,santan dan daun pandan di dlm periuk dan kacau rata. Masak atas api yg sedehana panasnya hingga pekat dan licin.
  2. Setelah itu masukkan cendol dan masak lagi hingga rata.Matikan api dan keluarkan daun pandan.
  3. Ambil 3 sb adunan dan bungkus dlm daun pisang yg disediakan tadi.Buat hingga habis. sejukkan pd suhu bilik dahulu.
  4. Masukkan dlm peti sejuk sebelum dihidangkan.
  5. Adunan ini juga boleh dibubuh dlm mangkuk2 plastik yg kecil.

Laporan Masakan Bergambar (11)

Dsc05953_resize
08-03-2009
hai kak, resepi di hujung minggu, sdp.. seakan rasa kuih tako yg ada sengkuang cina,, cendol tu mmg terasa dan belemak mkn sejuk best...:-) TQ
Laporan oleh: shafea

ye lah shafea..kuih-muih melayu mmng boleh dipelbagaikan dgn bhn2 yg same..name jer berubah...klau mnjadi mmng tetap sdp.... :)..tq shafea... :)

Dsc05949_resize
08-03-2009
yg ni buat dlm mangkuk ... hb & ank2 nak makan sirakan dgn air gula merah...sy buat pun x berapa manis sgt so boleh lah buat dua rasa....TQ sekali lg kak, dgn resepi yg sdp ni
Laporan oleh: shafea

mmng lagi sdp klau sira gula merah...tapi kuih tu jgn boh gule lah....jadilah 1 resipi yg berlainn...heee...tq skali lagi shafea krane mencube.... :)

Dsc06075_resize
20-03-2009
salam hai kak .pg ni buat lg..kuih sdp mmg kerap buat heeeee, yg dlm bekas tu sedekah utk masjid ...anyway thank's dgn resepi kuih yg simpel dan x byk modal ni haaa
Laporan oleh: shafea

berkat amalan pagi Juma'at,mudh2an bertmbh2 pahala,dimurahkn rezeki utk shafea dan keluarge...amiiinn...tq shafea krane slalu mencube... :)

Nagasari_c
19-08-2010
kak fida..harini takpayah masak yea..meh makan sama2, banyak ni..heee..buat dalam bekas plastik je..lemak2 manis..t.kasih kongsi rsp
Laporan oleh: naa_q

heheeee..mekaseh ana..bolehlh akak relek..heee...nmpk cntik dn bulet2 tomei2 kuih tuuu...heheee...mekaseh ana krane mncube... :)

Nagasari_cendol
19-08-2010
ini versi makan ngan air gula melaka, kebetulan ada air gula tu lebihan puding sagu 2 hari lps..sedang2 elok je manisnya sebab saya kurangkan gula dalam adunan tu...
Laporan oleh: naa_q

mmm..nmpk menyelerekn..msti dingin jer lalu kt tekak yer..heee... :)

Nagasaricendol
20-08-2010
...tq tuan tnh kn resepi yg simple tp lazat n mantap..td wat berbuka pose...semua suka..tuko cara packing wat mcm kueh tako...ni firs .
Laporan oleh: AbgManz

waaahh bnyk nmpk kue tuuu..mcm kuih pelita pon ade jugak..heee..ppon mekasih AbgManz krane dh mncube... :)

Dsc01300
20-12-2010
pd bulan puasa,kuih ni sentiasa ada dlm peti sejuk.beberapa hari sekali mesti buat,coz semua org suka.lepas2 teraweh...makan satu.sedap sgt bila sejuk.jiran2 pun suka.Alhamdulillah.. Jazakallahukhaira ya kak fida..!
Laporan oleh: kakbesah

Alhamdulillah..mekaseh kakbesah krane mncube.... :)

P1030295
14-02-2011
nak ambik bhgian gak.xde dun psang.guna mgkok cik je.mkn ngan gula mrh.nak pikat ati ank2.mis u kak.
Laporan oleh: Mariani(KT)

rajin ucu pikat anak2 ngan mknn...heee...mekaseh krane mncube... :)

Img_0201
17-03-2011

Laporan oleh: noormala75

mekaseh noomala krane sudi mncube... :)

Dsc02590
03-04-2011
salam k.fida! buat kali kbrapa ntah, x ingt.. slalu adakn dlm fridge, coz bila ada org tua2 brkunjung krmh, diorang sgt suka kuih ni.. ktorang plk jdkn desert.. pe lg kt sni ngh musim pns terik.. mmng nyaman je. jazakillah k.fida..mmmuah.!
Laporan oleh: kakbesah

salam k.besah...alhamdulillah...tentu sejuk jek tekak tetamu yg menikmati hidngn k.besah...mudh2n sejuk jugak rezeki k.besah seklurge yer...amin..mekaseh k.besah krane rajen mncube...muahhh3!!! jugaks.. :)

Dsc00057
22-09-2012
kf! kb nk anto lpuran lg.. jgn mrah tau. hehe..sje nk bg tau kf, yg kb ttp rajin buat nagasari cendol di bln posa. smbil tu nk nunjuk mesin jhit antik yg dh banyak brbudi mnjahit baju2 raya fmly kb. jgn marah,bkn akk xnk pakai mesin moden..tp, x reti & lmbat. guna yg ni kb kayuh laju cam kayuh beskal racing,kihkih. tq kf cz sudi bce lpuran trkini lg sensasi kb ni..mmuah!
Laporan oleh: kakbesah

alahai kb..anto ler lporn bnyk2 tkkn kf nk marah pulak...sronok...sronok lagi bace lporn sensasi tuuu..tentng 'mesen jahit antique'..heeee...semuge kb siht2 sntiase, dpt mmsk dn kayoh laju2...ekhehee...muahhh3!!! jugaks... :D



Komen (18)

04-09-2008, kami komen :

salam...........kak.fida.tepung hoen kwee tu blh tukar gn tepung2 lan tak?sebab kat mesir ni takde tepung tu


04-09-2008, shafea komen :

salam k.fida, kalau gula pasir tu di gantikan dgn gula merah pun boleh juga kan,, npk mcm warna cendul minum lah kuih tu. insyaAllah sy nak cuba lah nnp menarik dan mudah


04-09-2008, noraida komen :

salam kak fida jika aida masukan dlm loyang ok tak? boleh tak dipotong nanti ,kalau da ada cendol letak cream corn sedap juga tq


04-09-2008, ijan_yus komen :

tepung hoen kwee..da jual tak kt pasaraya?


04-09-2008, kak fida komen :

salam buat kami,akak rase tpg h.k. tu boleh lah di ganti dgn tpg beras sebab jumlahnye tk banyak atau pon gunekan keseluruhan tpg jagung aje dlm bahan dan lebihkan jumlah tpg jagung tu ye...tq...


04-09-2008, kak fida komen :

salam shafea,klau gantikan dgn gula melaka pon boleh tapi mesti ade gula pasir sikit ye...shafea akak dh bikin belebat cendol ni,menggunakan gula melaka dan gula pasir, tapi belum boleh antar sbb gambar belum upload lagi...nnti ye...cube yg ade dulu lah ye...tq...


04-09-2008, kak fida komen :

salam aida,akak blum pernah cube gunekan loyang sbb adunan kuih ni lembut sangat,klau aida nk cube, aida lebihkan tpg jagung atau pon kurangkan santannye ye ...kuih ini jugak boleh dibubuh jagung dlm tin selain cendol...slamat mencube...tq..


04-09-2008, kak fida komen :

ijan_yus,tepung hoen kwee memang ade dijual di pasaraya2, cari di bahagian tepung2 atau bahagian baking ye....tq


07-09-2008, as75 komen :

salam kak fida.. punyalah teringin nak makan nagasari cendol, tp sini x ada cendol,daun pisang pun frozen. so as tukar cendol tu ngan pisang.. kira boleh lah ekk..syukur nikmat allah. Tu pun dah kira sedap kak.. Tq..


07-09-2008, kak fida komen :

Salam jugak buat as, memang resipi asal nagasari menggunakan tpg beras dan pisang sbgai bahan utama...tapi klau menggunakan tpg beras biasa slpas membungkus di kukus pulak supaya pisang lembut dan tk rasa mentah...tq as.


12-05-2009, missima komen :

kuih nie mmg sedap.. dah makan makcik buat.. semlm baru beli tepung Hoen Kwee.. nanti ada masa nak try sendiri..hehehe


12-05-2009, kak fida komen :

missima... haaa...tpg HK dh ade...try jgn tk try bile ade mase yer.... tq...:)


30-08-2009, kakbesah komen :

salam fida.thanks a lot coz selalu bagi recipe yg sdap2 n btol sukatannye.di bulan yg mulia ni,akak kerap jg membuat kuih dari recipe fida n sdekahkn pada jiran2.akak doakan semoga fida sntiase beroleh kjayaan n kbahagiaan di dunia & akhirat.ameen.


30-08-2009, kak fida komen :

w'salam kakbesah...trima kasih krane dh mncube dn trima kasih mndo'akan akak....semuge kakbesah jugak diberikn kesihatan dibulan puase utk trus bramal...amiiinn... :)


02-05-2011, 2puteri komen :

saya dah buat cendol nih tak pakai kapur. saya pakai sukatan 1 mangkuk tepung beras + 1/2 mangkuk tepung jagung & terlupa masukkan kapur. hasilnya rupa & rasa ok tp cepat hancur. sentuh jer terus hancur kenapa yer...boleh tolong tak sifu kak fida atau sesapa...


03-05-2011, kak fida komen :

2puteri...soalan yg same jadi jawapan pon yg same seperti dlm komen Cendol Pandan Hoen Kwee... :)


07-10-2011, aznorn@yahoo.com komen :

nak tanya kalau takda tepung hoen kwee boleh tak?


07-10-2011, kak fida komen :

aznorn...boleh je cume mungkin adunan pekat tapi tk berkilat... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd