Google+

oleh: tichersu Donut gebu

Donut

The easiest way to make a doughnut


Created on : 21-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi tichersu




Bahan-bahan ( 25-30 biji )

  • 1 kilo tepung gandum
  • 1 paket yeast ( jenama Mauripan)
  • 1 1/2 mug air suam
  • 1 sudu kecil gula
  • 5 sudu besar planta
  • 1 sudu besar kentang lecek
  • gula halus/gula icing

Cara-cara

  1. Bancuh yis dengan air suam dan gula.
  2. Kacau sampai berbuih dan ketepikan sebentar hingga yis mengembang
  3. Gaul tepung, susu tepung, dan planta hingga berderai (jd ala-ala breadcrumbs)
  4. Masukkan bancuhan yis tadi.
  5. Gaul / uli hingga sebati. Mula-mula adunan akan melekat skit kt tangan, tp teruskan menguli hingga dah x melekat lagi.
  6. Biarkan doh naik sebenter baru canai untuk diterap guna acuan donut.
  7. Biar naik lagi, then baru goreng.
  8. Bila warna donut tu cantik, perang skit, baru angkat dan toskan minyak.
  9. Gaul dengan gula atau tuang coklat.









Laporan Masakan Bergambar (16)

Donut
15-04-2007
tak berapa cantik lah... buat bulat2 je tan cam donut biasa berlubang tu :D
Laporan oleh: umi_e
Donut
23-04-2007
inilah hasil donut yang sungguh gebu... sedap......
Laporan oleh: syahmi
Pcdv0019
26-04-2007
Gambar gelap sikit. So far, inilah donut yang paling menjadi
Laporan oleh: cikgunita
P7091138
09-07-2008
pergh.. memang gebu.. :)
Laporan oleh: alinsyirah
Dsc00486
18-11-2008
donut segera, goreng kejap n simpan dlm freezer. xlarat dh nak tunggu masak semua 100 biji lebih. sy wat saiz mini. penatnyer... baru kuar dapur.
Laporan oleh: akma_4th
Dsc00484
18-11-2008
yg ni yg bulatan tgh donut sy goreng jgk, ala2 mashmallow la plak. cucuk ngn toothpick. tp bahaya la utk kanak-kanak. jgn tiru... bahaya sbb toothpick tu tajam.
Laporan oleh: akma_4th
Dsc01053
21-04-2009
gebu giler.. mmg sdap..
Laporan oleh: rini_82
P1070254
18-10-2010
baru buat for the second time petang td...buat donut coklat..memang sedap..tq
Laporan oleh: rosmazamri
Dsc06572
22-02-2011
emmm....nielah hasil cubaan sy. Donat guna acuan kecil dan guna yis basah. Tapi tetap lembut dan manis w/pun x bsalut gula. Apa pun tq4 resepi...
Laporan oleh: cik kieah
Dsc00333
02-04-2011
memang best aah....dh try buat...memang gebu sangat.kentang tu sy xletak 1 sudu tapi sebiji coz xnk bazirkan kentang.....hehheheh. terima kasih.
Laporan oleh: onepiece78
Donut2
04-04-2011
dh try buat,sy edit smua bhn2 ticher bg..he3..dan sdikit hasil krah tgn utk pancing adk2 mkn..alhamdulillah licin.thans ticher :)
Laporan oleh: baking sokmo
25042011369
27-04-2011
jadi n sedap.tq
Laporan oleh: hanan87
210520112830
22-05-2011
buat setengah adunan jer..Alhamdulillah menjadi dan yg penting licinnn..sedap!!
Laporan oleh: ibunureen
2011-05-17_18
25-05-2011
amacam tichersu blh bukak kedai x?
Laporan oleh: anumrahim
Donut_mamawat
24-10-2011
sy share resepi ni dgn my mum...dia dah wat n mmg gebu! tp sayang sy x dpt rsa sbb sy kt kl, my mum kt jb. so dia just mms this pic to me.... nyum2 mesti sedap....
Laporan oleh: haidirina
263061_214242445287624_100001056109877_639283_5489357_a_1_
18-02-2012
uat utk yasin kt umh jiran ...ummmm...sdp sgt...tq :D
Laporan oleh: tentel

Komen (67)

21-11-2006, admin komen :

tichersu sila rujuk http://www.myresipi.com/faq/ utk masukkan resipi kat website ni.. tq


15-04-2007, umi_e komen :

dah try donut ni... oklah gebu :D


16-04-2007, atila komen :

tichersu, berapa sukatan susu tepung tu dan yis yang digunakan tu yis segera atau bukan..


24-04-2007, cikgunita komen :

Terliur tengok donut shahmi. Sedapnya. Susu berapa banyak u masukkan?


24-04-2007, syahmi komen :

x bubuh susu pun...x nampak pun ada letak susu dalam resepi...tapi dalam cara2 ada pulak... kena tanya tichersu balik...anyway donut syahmi sangat gebu dan sedap............. kejap je habis!


11-07-2007, amyna komen :

memang sedap n gebu,tapi bila simpan dlm frizer next day bila goreng keras pulak jadinya.....macam mana tu ye,


31-07-2007, faezahwold komen :

nk tanya sebab aper bubuh kentang..biasanya x guner kentang pun.


01-08-2007, mrsdayat komen :

tlg jwb..faezahwold...org kate ltk kentang bg donut tu lembut


15-01-2008, raffedah komen :

knp dlm resepi mention kentang lecek, tapi kat cara membuatnya tulis susu tepung?


22-01-2008, gnz98 komen :

saya pun tak faham tang kentang tu.. kenapa tichersu tak reply soalan raffedah tu... *wonder*


22-02-2008, loving77 komen :

nampak mcm sedap...esok cuti i nak cuba buat lah


03-03-2008, mar_sweet komen :

donat nie sedap.... tp nape saya wat kulit luar dia keras mcm ranggup2 mcm tulah tp dlm ok.... why????? sudu besar tu sudu makan ke?????? donat nie gne kentang ke gne susu tepung sbnrnye?????


02-05-2008, kathy_cyclops komen :

dah try dah buat semalam tapi 2 r x sempat nak snap gmbar sume dah pakat2 ngap..he3...tapi saye x letak pun kentang 2..malas nak buat...hu3...anyway..thanks 4 the recipe..


27-06-2008, iezamel78 komen :

confuse..... susu tepung @ kentang lecek.. tolong le jawab.. x sabar nak buat nie...


29-06-2008, cute girl komen :

kiter pun x fhm lr.... susu tpung ker knyg???? cmner nk wat nie...ermmmmmmmm


29-06-2008, cute girl komen :

opsssssss....sowy slh tls.... kntg...bkn knyg..hehe


09-07-2008, alinsyirah komen :

hehe.. kugantikan saja kentang tu dengan susu tepung.. ok jer...


16-07-2008, iman nasuha komen :

kentang tu nak ganti dengan susu tepung ke....


30-07-2008, ummi 74 komen :

berapa bayak susu tepung nak bubuh....dlm cara2 ada plak....kalau ganti ngan fresh milk ok dak? cepat la....nak tau ni ......sedap plak tgk donut yg syahmi buat 2......


01-08-2008, wan su komen :

sedap laa kot


13-08-2008, fara_bie komen :

dulu salu gak wat, tp keras jer... mungkin x brp terer kot...


30-08-2008, jazlyta komen :

susu ke kentang ke :D nk buat nih respi x berape nk mcm jd je:))sebab care bhn lain..respi phn lain:))..mcm mn nih


13-11-2008, alinaatan komen :

menjadi laa..... ina letak dua - dua, susu tepung 5 sudu dan kentang lecek. tapi kena hati hati dengan api. cepat hangus sbb ada kentang. terima kasih yer. anak suka sangat.


18-11-2008, hernilia komen :

Bahan2 tk letak pun gunakan susu tepung, tapi cara2 ada gunakan susu tepung. Mana satu yg betul? kalau ye gunakan, brape banyak? thks....


03-12-2008, elyns komen :

dah wat smlm.tp lupe nak ambik gmbr. lembut n gebu. tq ye. nak tolong jwb skit bleh...menurut petua pnjual donut, letak kentang je. n than bl dah jd doh, tepung akan melekat kat tngn kan! so ambik skit minyak masak letak kat dlm doh. doh akan mudah dibntuk mcm bola. so rehatkanlh doh tu n wait die naik. kalo ade slh silap tolong perbetulkan ye...


30-12-2008, memmetlenggeng komen :

saya dah try.. tapi tak snap gambo lak.. memang, dalam banyak-banyak resepi, resepi ni yang paling mudah dan menjadi, siap boleh ajar kakak pulak, walaupun first time buat. Saya taruk susu cair, ganti susu tepung dan tetap taruk kentang tu....


24-04-2009, farahadam komen :

nak try cuberla nmpk sdap jer.....


04-05-2009, Fiqah aziz komen :

berapa sukatan susu tepung???


13-05-2009, jeje komen :

klu ader kentang msti lg lemak dan sedap kan....tak pernah makan lg pun yng resepi camtu


14-05-2009, GEBENG komen :

den akan cubo resopi ekau nih....urmmmm......cam sodap yooo....


14-05-2009, su_aqilah komen :

abih camaner...su mmg la tak tau wat...naper dlm resepinyer tk de susu tepung...tetiba kat cara2 de susu tepung...beraper nyk sukatannyer...


15-05-2009, shahliza komen :

sya nak ikut cra alinaatan la,9 thn dlu pnah tes wat gna resepi yg lain,hampeh xjdi...smpai skrg xnah wat.klau pas ni xjdi gak?....


13-06-2009, Microtiny komen :

Ni la donut yang paling senang & paling sodap penah saye buat. Adik & anak2 buah asyik tanye, bila nak buat lagi? Hah... Baru korang tau sebenarnye aku nih memang pandai masak... Wraghhhkahkahkah... Korang jangan pecah lubang pulak ek... Thanks tichersu...


15-07-2009, dahliadahlan komen :

..Microtiny..perasan sendiri..hahaha..baguslah tu..ada kerajinan...Macam akak ni..ni baru 1st time nk cuba buat..harap2 menjadi...Termasuk ni dh ada 2 resepi...Tuan tanah tak jawab soalaan...Kenapa?...Bagi resepi..terus hilang.


15-07-2009, ibu nuruls komen :

buat last week ...gebus & sedap..


10-08-2009, mama aleeya82 komen :

dah try...menjadi..emmm..sedap & gebus2 la...goreng kejap n simpan dlm freezer. x larat dh nak makan bnyak sngt..esoknyer goreng lain pun ttap sedap & gebu jg...tq..tichersu 4 rsepi..


10-08-2009, ummiaizat komen :

dah cuba, memang gebu dan menjadi... saya buat donut segera, dalam freezer ada lagi so hubby leh goreng bila terasa nak makan... tq for d recipe........


20-10-2009, Nor Fazliyana komen :

tichersu,tenz 4 da recipe...ahad lepas sy try wat....jadik tp pic lupe nk amik...best sgt ngap2 n ngap,abih mkn bru teringat pic donut x amik pn.huhuhu...best ler donut nie,smpi mak suh wat ag nk jual kt pejbatnya...hahaha.geli hati dengar cmtu..Nwayz,tenz tichersu....


23-01-2010, hamzan komen :

sodap.....sodap nih....must try


25-10-2010, zee_arifin komen :

mntk izin salin resepi...ada ms insyAllah buat...


03-12-2010, cik anne komen :

smlm try buat donut ni. pastu memandai tukar sukatan. sukatan tepung sy kurangkan jd 2 cawan++ tepung. tp mauripan still guna 1 peket & butter plak letak 3 sudu. sudahnya.. donut jd agak oily & mcm kosong sket. luar dia plak agak rangup. huhuhu. tp tetap sedap! ;)


31-12-2010, mersasa komen :

resepi neh mmg best, kta da buat dan ejas sket..da buat jualan pon, hee..tq so much tichersu, mtk izin smpan resepi neh, moga kiter semua sentiasa dimurahkan rezeki, tq2..


14-01-2011, ainikhalishamid komen :

cayaaalah..... memang gebu....


16-01-2011, mummysofya komen :

kentang lecek bole dpt kat maner?


16-01-2011, mummysofya komen :

sukatan susu plak berape?


06-02-2011, Delvin komen :

hai kawan2..guna susu pun boleh, kentang lecek pun bleh.. rebus sehingga empuk kentang yg dah dikupas kulitnya. pas tu lenyek2 kan la..pastikan kentang betul2 hancur ye..


18-02-2011, aziejoe69 komen :

mummysofya- kentang lenyek tu blh buat sendiri. kentang tu direbus hingga empuk dan dilenyakkn. pastu tepung susu dlm 2 sudu besar pun boleh... sedap...


22-02-2011, sweet_girl komen :

kalau kentang tu d bland selepas d rebus blh x?resepi nie x pyh pki telur ke.besa sy tgk resepi lain ada taruk telur.ada sesiapa blh tolong jawabkan x?nak trylah, hr tu buat resepi lain x jadi.hope try resepi nie boleh gebu mcm syahmi punya..hihihi


01-03-2011, sweet_girl komen :

x jd lah donat sy bt...sukatan air 1 1/2mug air bersamaan dgn brpa ml air..apa yek yg silap...


01-03-2011, mydygku komen :

nmpk mcm senang je resepi donut ni..mak sy penah ajr tp xpkai resepi.main cmpk je..so nk try guna resepi ni lak.. blh kan tichersu..tq 4 dis resepi..


10-03-2011, Dieda komen :

saya tak sangka akhirnya saya berjaya membuat donut yang lembut dan sedap.....sebelum ini donut yang saya buat tidak menjadi dan keras......hari ini saya baru siap membuat donut......anak saya suka donut.......tak sabar tunggu anak balik dari sekolah.....


13-03-2011, ummi_yana komen :

tq tuan punya resepi..1st time bt donut terus jd..gebu n sedap sgt..


29-03-2011, Jujette komen :

dlm resepi takdak tulis pun susu, tetiba bila cara buat adala pulak..pastu bila masa guna 1 sudu besar kentang lecek? atau saya yg salah tgk ke? (*__*)


24-04-2011, cahaya umie komen :

dah buat... mmg lembut dan gebu.. gambar mmg tak sempat nak amik... b=baru amik kamera, donutnya dah licin.. huhuhu


25-04-2011, hanan87 komen :

nk try jgk..de komen2 d atas tu kita ganti kentang lenyek (rebus dulu), x pyh letak susu dah kan?


02-05-2011, aloha iman komen :

kitorang asyik tanya tang kekeliruan resepi ni...si empunya resepi menyepi lah pulak...adoiiii


17-05-2011, anumrahim komen :

dah buat tadi alhamdulillah menjadi. memang gebu rasa hepi gila, first time buat menjadi siap tangkap gambaq lagi, tapi x tau nak entry mcm mana, blh dak sapa2 tlg ajaq sat.


20-06-2011, eiza24 komen :

anumrahim, kat gambar empunya resepi...tepi tu bawah sekali ade 'tulis laporan"...klik je kat situ...


01-07-2011, kelabmakan komen :

air 1 1/2 jug tu berpa ml atau liter?


20-07-2011, myza79 komen :

susu tepung brp


23-07-2011, atie@iera komen :

nk bt gak ni,tp mcm mna ngn susu tepung 2...?lau bt pandai2 kan takut x jdik lak...hmm..


01-08-2011, mama dannyezzuany komen :

nape kat bahan2 tu xde letak susu tepung?n kat cara2 membuat pulak ada..mcm ne tu?


07-09-2011, isz_4@yahoo.com komen :

akhirnya dpt gak sy wat donut yg sgt memuaskn hati dgn bantuan resepi awk ni...sy tambah shortening,susu tpg dan air setgh cwn lg...dpt buat byk puas hati sgt..tq


07-09-2011, isz_4@yahoo.com komen :

akhirnya dpt gak sy wat donut yg sgt memuaskn hati dgn bantuan resepi awk ni...sy tambah shortening,susu tpg dan air setgh cwn lg...dpt buat byk puas hati sgt..tq


21-09-2011, mahlamen komen :

Napem dlm. senarai bahan2 tu x disebutkan susu tepung


28-10-2011, amoi12 komen :

yo lor..utk TUAN empunya resepi ni,kenalah IKHLAS bg resepi,jgn x... tq..


15-11-2011, zureyna komen :

bukan sebab ikhlas ke tak amoi12... mungkin tuan nye resepi jenis tak aktif kat myresipi ni.. lepas post dia sendiri pun tak perasan tu... dah lama tak masuk kot ;) ramai yg dah try resepi ni.. leh rujuk dorang mcm mana dorang nye sukatan


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd