Google+

oleh: nure Meringue

Houren-sifon-001

cuma nk berkongsi ilmu..step ni penting nk tentukan kegebuan kek span, poundcake dll...


Created on : 21-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nure




Bahan-bahan ( ikut resepi yg dibuat )

  • putih telur (PENTING:biarkn telur pd suhu bilik)
  • gula

Cara-cara

  1. mula pukul telur dgn laju sampai berbuih sikit.
  2. Img_0336
    sengetkn sikit mangkuk dan pukul lagi.
  3. Img_0337
    bila dh berbuih mcm step 2, masukkn separuh gula yg digunakn dan pukul laju lagi.
  4. Img_0338
    bila agak kental sikit, masukkn baki gula.
  5. Img_0342
    pukul lagi sampai la adunan tu jadi betul2 kembang.Nak check dh kembang ke belom , bila terbalikkn mangkuk tu adunan tu x tumpah. Kire mcm melekat kat mangkuk tu.
  6. nota: telur tu masa nk asingkn, kalo bole jgn ada tercampur kuning telur.Selamat membuat kek yg lembut!

Tag

meringue









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (18)

21-11-2006, mutiarazura komen :

I wonder, boleh tak capai consistency meringue ni kalau pakai handheld mixer? Pakai balloon wisk ni rasa tak konfiden lak....


21-11-2006, inaz komen :

saya penah cuba tapi xjadi telurnya sikit sngt


21-11-2006, yani komen :

bagi saya sikit atau banyak takde masalah.. jadi je.. tapi kena make sure tak bercampur dgn telur kuning ataupun air.. macam kata nure tu..


21-11-2006, merpati66 komen :

boleh sapu atas cupcakes tak? and boleh letak perwarna tak?


21-11-2006, nure komen :

tq yani tlg jawabkn..btul kate kak yani tu inaz..pastikn kuning telur x tercampur sekali. Kalo nk lagi terperinci, kt putih telur, ade bhgn yg mcm bertali cam warne putih tu pon kalo keluarkn, lg elok hasilnya. @merpati: selalu yg buat hiasan atas cupcakes or cake tu guna whipcream..sy x penah lak buat guna meringue. Takut muak sbb asalnya putih telur yg x masak gi..


21-11-2006, nure komen :

to mutiarazura: kalo guna mixer pon ok..cm ms mix tu, pastikn kena ke keseluruhan telur..


22-11-2006, EIMA komen :

TO: NURE AND YANI atau sesiapa yg pro tentang hiasan kek. boleh tak ajar resepi untuk buat hiasan kek yang cantik dgn bahanya satu persatu tolonglah sifu......


22-11-2006, EIMA komen :

saya suka laman my resepi ni sejak saya jumpa web ni saya dah pandai buat kek, kuih dan sentiasa dapat pujian drp keluaga tq semua yg membantu


24-11-2006, zeera komen :

EIMA, nak hias kek senang aje.. cuma beli fresh cream, nak hasil yg baik, beli yang kotak putih tulis 'BAKER MIX' tu. Pukul sikit, pas tu sapu atas kek guna pisau khas untuk sapu cream. Paling afdal kalau kek tu kita letak atas stand kek yang pusing2 tu... pas tu bila dah rata cream tu, hias la tepinya dengan croquant.. bhgn atas tu susun2 la buah kiwi, peach, strawberry atau chopped blueberry... ikut kreativiti aja tu..;) Rajin2 belek buku kek. tiru je hiasannya..


24-11-2006, zeera komen :

Pastikan kek dah sejuk, baru sapu cream, kalau tak cair krim tu... pas tu masuk dalam peti ais kejap utk keraskan skit krim tu...


08-12-2006, inaz komen :

kepada yani..& nure...thanks 4 d teknik & info....pasti bejaya...kali nie


08-12-2006, ratnamurniwati komen :

nure, nak tanya whipcream tu kat mana boleh beli? mmg tgh cari resepi utk buat cream letak kat cupcakes atau cake biasa2 ni.


08-12-2006, nure komen :

sori ratnamurniwati...sy xde kt msia skang nih..x berapa pasti lak..kalo kt s/market,kt bhgn dairy product rsnyer...sori2..kpd sesape yg th, tlg jwbkn..!!


08-12-2006, nure komen :

gud luck inaz...^o^


11-12-2006, Mat Gebu komen :

Tahniah untuk nure. yelah kita tak pernah terfikir nak tunjuk step by step cara nak buat maringue yg betul. Yelah bukan semua yg masuk sini ada pengalaman memasakkan, kita sebut pukul putih telur sampai kembang dan kental, ada yg tahu dan ada yg tidak......mat pun masih byk kene belaja........apa2 pun syabas ye nure!!!


11-12-2006, nure komen :

tq mat


20-08-2007, dilla1516 komen :

hehehe... ni utk buat apa ea?? ni lg buta ttg kek.. tau mkn jer.. blh sesapa bgtau?


20-08-2007, yani komen :

ehehe.. dilla dlm penerangan kat atas tuh dah tulis utk buat apa.. selain tu teknik ni juga diguna utk buat mousse


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd