Google+

oleh: kak fida ♥Tart Nanas Cream Cheese / Tat Nenas™

Tart_nenas_cream_cheese

Resipi asal oleh pakar masak di Spura.Dah cube dan sedap!Menggunakan cream cheese dlm dohnya.


Created on : 01-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( Mengikut acuan tart kecil atau besar. )

  • 300 g mentega - lembut
  • 250 g cream cheese
  • 600 g Top Flour / Tepung Gandum - diayak
  • 1 sb esen vanilla
  • 1 sb gula kastor / gula icing
  • garam secukup rasa (saya tak gunakan)
  • inti nenas secukupnya

Cara-cara

  1. Tart_nenas_cream_cheese_mix_gula_dn_esen
    Pukul mentega dan cream cheese hingga rata dan masukkan gula,garam dan vanilla dan pukul terus hingga kembang.
  2. Tart_nenas_cream_cheese_mix_tpg
    Masukkan pula tepung sedikit2 dan uli hingga mendapat doh yg lembut.
  3. Tart_nenas_cream_cheese_jadi_doh
    Jika adunan masih melekit ditangan,tambah lagi tepung secukupnya dan uli lagi hingga doh boleh dibentukkan.
  4. Tart_nenas_cream_cheese_d_terap
    Canai doh dan terap dan bubuh inti nenas ditengahnya. Bakar hingga garing dan warnanya kekuning-kuningan.
  5. Tart_nenas_cream_cheese_d_sepit
    Contoh doh yang disepit...
  6. Tart_nenas_cream_cheese_d_gulung
    Doh yang sama boleh juga dijadikan tat cream cheese gulung...

Laporan Masakan Bergambar (6)

Tart_nenas_cream_cheese_aneka_bentuk
03-08-2009
dengan menggunakan resipi yang sama...kuih tat tetap menjadi dgn beraneka bentuk... :)
Laporan oleh: kak fida

haaa...yg nih wat mkn2 famili sendirik... :)

Th_tartnenascreamcheese
03-08-2009
okey.. dah jumpa.. sori la k.fida, nak masuk setahun baru nak hantar report, lupa! :)
Laporan oleh: nor_67

haaa...tuuu...kalau dh pakar wat kuih mesti no problem,mnjadik punye....cantik tu mcm cincin permate... o-o ... tapi ade jugak yg bOlOng tuuu ...heheee....tq nor... :)

Mus069
27-08-2010
Baru buat hari ni. Alhamdulillah menjadi. Tak keras pun. Thanks for the recipe.
Laporan oleh: mus_lina

alhamdulillah..klau ikut adunn btol mmng tk keras seperti tart nanas biase tapi berkeju...mekasih mus lina krane mncube... :)

Dsc06852-2
26-09-2010
Menjadi! Rapuh & creamy.
Laporan oleh: oldjeans

mekaseh oldjeans krane mncube... :)

Dsc08070
01-11-2011
dah lepas raya..baru ada kesempatan hehee..apa2pon sedap dh abis tinggal gmbr..tq..tq..
Laporan oleh: k.zila66

tinggl gmbr pon gmbr lerrr..nmpk hmpir sebalang tuuu...ekhee... :D...mekaseh zila krane mncube.. :)

Cymera_20131110_140854
10-11-2013
Kak Fida thank you for the recipe. Saya cuba smlm. Lepas baca komen2 semua, saya masukkan tepung setiap 50g. Saya cuma guna sekitar 540g tepung. Sedap dan mudah. Dapat dalam 2 balang yang sedang. Terima kasih Kak Fida.
Laporan oleh: harithmusa

bijaaak2..alhmdulillah..mmm...dapnye dpt mkn time tk raye ni...heee...mekaseh Juliana krane sudi mncube.. :)



Komen (58)

01-09-2008, aa_iezah komen :

salam, k.fida resp ni x lengkap lg ke mana cara2 nyer..


01-09-2008, aa_iezah komen :

ha...baru ada, isk! kena komen dulu br kluar rupanyer..sory yer tuannyer resp bkn salah iezah yer he..he..he..


01-09-2008, cute10 komen :

Salam kak fida,timakaseh yea load kan resepi ni...thanks saya akan cuba utk raye nie....bahan-bhn nyer mudah nak dpt.


02-09-2008, kak fida komen :

same2 kasih cute dan selamat mencube ye...


22-09-2008, Rahmawati komen :

Kak Fida, Sy dah mencuba resepi ni sbb sy mmg peminat cream cheese. Cuma malangnye bila dah siap dibakar pastri menjadi keras dan tidak rangup, walaupun sy ikut step by step spt resepi yg tertera...nape yek.....


22-09-2008, nor_67 komen :

#


22-09-2008, nor_67 komen :

k.fida yg nor buat pun terkeras gak .. dan tak rasa mana pun creamcheese tu..


22-09-2008, nor_67 komen :

nor rasalah, pd sapa2 yg nak buat cookies ni, jgn letak semua dulu tepung tu.. letak dalam 3/4 dulu pastu uli dan tengok camna teksture supaya tak terkeras.. maaf ya k.fida..komen 20 sen dari nor..


22-09-2008, kak fida komen :

salam Rahmawati,sblumnye akak nk mintak ma'af dulu setelah mmbace komen Rahma...biasenye klau kite buat ape2 cookies pon tiba step no. 2 setelah mendapat doh yg lembut dan boleh dibentuk,tepung tk usah di habiskan...ma'af lah sbb akak tk catit pon...mungkin silap akak di situ...akak sndiri tlh mncube dan menjadi,tk ade masaalah...mcm mane boleh keras sedangkan mentega dan cheese tlh dipukul kembang ? ...hrp Rahma jgn serik ye...ma'af skali lagi...


22-09-2008, kak fida komen :

salam nor...seperti yg akak jawab pd komen Rahmawati...klau buat ape jenis cookies kite mestilah masukkan tpg sedikit2 hingga mendapat doh yg sesuai, tk boleh main leboh je...klau drpd 3/4 tpg pon kite tk boleh masukkan sekali gus...mesti bubuh sedikit2 dulu jugak...mcm mane creamcheese 250 g tu tk rase ye...pelik pulak...nah.. nor amik 20 sen niii...hihi...nmpk gaye..tk jadilah cute10 nk buat tat cream cheese ni...boleh terbantut,klau bace komen2 di atas...hmmm...sori selori lagi lah..nor.. :(


24-09-2008, nor_67 komen :

#


24-09-2008, nor_67 komen :

mmg biasanya nor tak letak bedebuk semua tepung bila wat cookies.. biasanya letak sikit2 gitu laa.. tp bila baca resipi asal dari pakar masak s'pore, confident tu lebih laa, dan teruskan masuk tepung sampai habis(bukan letak semua tepung sekali gus).. tak per laa nak wat camna, benda dah nak jadi..


03-08-2009, noritake komen :

salam kak fida saya dah cuba resepi 2 kali saya cuba buat tapi tetap keras sikit dan dlm dia mcm tak masak skit kenapa yer...kali kedua saya buat saya dah kurang kan tepung pun sama jugak.


03-08-2009, aludra komen :

salam k.dia, hamik ko.. dah lama tak masuk.. sekali masuk.. berkepul2 laporan yerkk... lawa la tart kak fida, nak cari le acuan cam tuh.. nanti saya cuba.. hubby suka tart nih..


03-08-2009, kak fida komen :

w'salam noritake...prtame skali nk ucap trima kasih krane mencube...akak sedih jugak kenape org2 yg mencube tk brjaye yer...baru seminggu lps akak buat 500 kpg utk majlis pertunangan saudara akak...oleh krane masih ade cream cheese lagi,kali ni akak buat dn hntr skali gmbr dlm care2 step by step...lebih kurang jer,supaya tk menghampakn....tapi Alhamdulillah dgn resipi yg same akak buat tetap menjadi...tepungnye pon tk perlu dikurangkn atau ditambah...mmng dh cukup2 cantik jadi doh sprti dlm step 3 (**pastikan step 1 adelah creaming method )...dn tatnye jadi pon garing jer...yg digulung tu lagi garing mungkin sebab tipis dohnye...hrp2 noritake tk putus ase utk mencube lagi...akak tk pasti mcm mane noritake bentukkan tat itu...klau dohnye diterap tebal kemungkinn mmng boleh jadi tk msk dlmnye....mintk ma'af kalau resipi menghampekan... :(


03-08-2009, kak fida komen :

w'salam aludra....heheee....ini resipi dh hampir 1 tawon lh...heee...atas permintaan cute10...kalau tk krane cute10 yg mintak,mungkin akak pon tk tringat nk share kt sini...heeee...dh trlanjur ade yg komen tk jadi... :( ... kene lh akak buktikn yg akak buat menjadi dgn resipi dn care2 yg same....kalau ikut step 5 tk pyh gune acuan..buat bebola kecik,sepit keliling,tekan tgh utk lubangnye dan isi inti...slmt mncube yer aludra..jgn tk jadi lah...heheee... :D


03-08-2009, aludra komen :

insyallah, nanti saya cuba.. ari tu baru buat tart nenas versi dari sunkist.. dah abis pun.. ni nak buat lagi.. nanti saya upload laporan bila dah siap yerk.. kak fida nak tanya, camner kalau nak buat inti buah kurma? atau k.fida ada respi biskut yg guna kurma tak?


03-08-2009, kak fida komen :

aludra...yg inti kurma tu dlm resipi akak namenye ' Bantal Peluk Saloma' kuih org dolu2,seakan2 tart gulung jugak...ade dlm dapur kak fida....gi lh jengok,kot2 brkenan,leh lh cube...heee... :D


03-08-2009, kak fida komen :

aludra...sebagai peringatan jer...kalau nk wat tart ni,tpg kene boh sikit2 dlm step 2,mmng dh lame tercatit...akak tk kate boh tpg skali gus yer...perhatian2...heheeee... :D


03-08-2009, noritake komen :

terima kasih diatas komen kak fida, bentuk tart yg saya buat tu tart gulung dan tak berapa masak dalam nya boleh tak saya tahu cream cheese jenis apa kak fida pakai.


03-08-2009, noritake komen :

opsss sori saya tak perasan ada dalam pic kak fida cream cheese tu, sama lah saya pun pakai jenis tu juga yang dia dah siap potong 250gm, tapi nape ta jadi juga yer... tak apa saya akan cuba sampai berjaya tq kak fida.


03-08-2009, nor_67 komen :

ish.. k.fida, nor buat tau tart ni masa raya tahun lepas, tp lupa nak post report. nanti nor selongkar balik peti besi buruk ya, cari gambar tu, termasuk tart nenas yg satu lg tu..


03-08-2009, nor_67 komen :

ok2.. dah jumpa :)


03-08-2009, kak fida komen :

noritake...tq ler krane ade ingatan nk cube lagi.... noritake boleh lh cube 1/2 adunan dulu...mcm yg akak beri contoh dlm gmbr pon akak wat 1/2 adunan jer sbb nk cpt antr laporn...bimbang jugak dgr noritake buat tk molek..ppon hrp tk putus ase dn mudh2an tk de masaalah lps ni yer... heee.... :)


03-08-2009, kak fida komen :

aaaii..nor...susah pyh smpai kene bongkar peti besi...kn dh kene kemas balek...heheee....akak pon kerap jugak buat kuih tat ni wlaupon tk musim raye tapi dh tk ambek kesah sgt...tapi bile komen drp noritake tk memuaskan akak terkezut semule...kene lakukn sesuatu nk puaskn hati sume...heee...ppon tq3 nor sudi jugak mncube... :)


04-08-2009, nor_67 komen :

k.fida, yg bolong tu utk anak lelaki bongsu nor yg tak suka yg ada inti. dia yg request bolong gitu :)


27-08-2009, dahliadahlan komen :

..salam Fida..."Selamat Berpuasa"...akak nk tanya...kalo kita wat tat ni style "PAI" boleh tak...akak rasa nk makan "PAI" lah....atau boleh tak fida tepek kt sini "PAI" yg besh2.....Thak u...love u fida...Ehek!..


27-08-2009, kak fida komen :

w'salam dahliadahlan...kalau tart ni nk buat style PAI mmng boleh tapi yg MINI PAI lh...jgn buat PAI yg sebesar piring kueh pulak nnti bukan mkn PAI tapi mkn inti nenas pulak...heheeee...rase2nye pai yg besh2 dh bnyk kt MyR nih...kene lh dahlia rujuk dibahagian pie/pastry dn cube dulu...kalau nk tunggu akak tepek rcp pai...insyaAllh...tapi lmbt lagilh...rcp kene bongkar dulu lebih2 lagi nga sibok nih....huhuuuu... l u 2...tq.. :)


01-09-2009, lelayong komen :

Kak fida, TQ soooooo much,dah lama lela duk cari resipi ni, so far kat office ni memang ada jual, dan memang menjadi kegemaran lela dan rakan2 kat sini, sekali masuk mulut mak aiiiii terasa cheese dia tu, sedap kemain, kat sini tuan punyer resipi tu buat tart gulung, besar besar setiap tart tu, makan 2 biji dah muak..tapi memang 5 stars punya tart ler..kat sini jual RM24 dalam 42 biji..nampak gaya cam leceh gak nak buat ni.


01-09-2009, kak fida komen :

lelayong...welkam2...heee...dh ade rcp ni boleh lh cube dulu...kot2 tk same,tk sdp ker...nnti tk de star pulak...heheee...tapi kt dapur kak fida ade lagi 1 tart keju...gune keju cheddar...ppon lela cube lah yer,mane tau kene ngan selera...kalau tart keju ni semolek2nye buat lh comei2 jadi tk muak yer...slmt mncube lela...tq... :)


10-09-2009, Yassie komen :

salam Kak Fida, berapa jam nak bake kat oven dan suhu ? Adakah perlu disapukan telur kuning sebelum dibakar kat oven? Terima kasih.


11-09-2009, kak fida komen :

w'salam Yassie...bkr pd suhu 160c selama 20-25 min atau tergantung pd kepanasan oven masing2....tk perlu sapu kuning telur pd tart nih...kalau tart digulung,ikut selera kalau nk disapu ngan kuning telur...slmt mencube yer...tq... :)


03-10-2009, nora72 komen :

salam kak fida. saya try buat biskut ni utk raya. rasa saya lah, kalau ditambah emplex dalam resipi ni, better kot. sebabnya tart saya lemau semacam la.


17-08-2010, bebbie_0509 komen :

Salam Kak Fida.. nak tanya.. inti nenas tu kak fida buat sendiri ker atauk dah ready made kat supermaket.. pernah terbeli yang inti nyer rasa lain semacam jer.. .


17-08-2010, kak fida komen :

w'salam nora72,ma'af yer dh nk dkt setawon baru jwb komen..heee...klau ikut rcp ni mmng tk perlu tmbh emplex..mungkin tat lemau sbb kurang garing oleh krane mase mmbkr terlalu singkat...cube lebihkn mase membkr yer iut kepnsn oven nora..mekaseh krane dh mncube... :)


17-08-2010, kak fida komen :

w'salam bebbie_0509..inti nanas mmng akak buat sendiri..bebbie boleh lihat rcpnye di sini...http://www.myresipi.com/top/detail/5392


20-08-2010, mus_lina komen :

salam. maaf ye. nak tanya berapa suhu dan masa untuk membakar biskut ni?


20-08-2010, kak fida komen :

w'salam mus_lina..akak biase guna 160C selama 20 min. tapi kdng2 lain jenis oven lain suhunye... :)


07-09-2010, oldjeans komen :

Kak Fida, Dah buat dah. Sangat sedap & dough sangat creamy dan lembut. Tak keras atau soggy. Thank you so much! Nanti kalau sempat I letak laporan. I bakar lebih kurang 30 minit juga on 300F (160C). Thank you again.


08-09-2010, kak fida komen :

oldjeans..trima kasih krane mncube dn alhmdulillah mnjadi..akak ucapkn slmt menyambut lebaran dn beraye lh dulu..esok2 boleh ler tepek gmbo laporn yer... :)


08-09-2010, akma_4th komen :

kak fida, sy dah wat. n alhamdulillah dapat pujian. sy kurangkan sukatan tepung kepada 500g. elok jer. cuma sy xpasti, mmg tart ni lemau atau rangup? mcm sedikit xmasak la... apa pun salute kak fida...


08-09-2010, kak fida komen :

akma_4th..mmng tpg tk perlu dihabiskn klau doh dh boleh dikepal...TNCC ni klau dh dibkr akan garing, lebih2 lagi yg bntuk gulung...mungkin mase pembakaran kurang itu sbb tat seakan2 tk msk dn seakan2 lemau..ppon mekaseh akma krane dh mncube dn slmt menyambut Aidilfitri,ma'af zahir batin... :)


01-05-2011, ogy_alif komen :

salam kak fida, saya nak try la resepi akak ni.. suami saya x mkn nenas.. tapi kalau tart nenas dia suka..


03-05-2011, kak fida komen :

w'salam ogy_alif....slmt mncube yer...mekaseh... :)


10-08-2011, hidayahamran komen :

salam,kak fida nak tau la,tart ni tahan berapa lame ye??? perluke di simpan dalam peti ais,sebab guna cheese... thanks...


10-08-2011, kak fida komen :

w'salam hidayahamran...tart keju ni mcm tart nenas biase jugak,tahan dlm sebuln klau tk abes mkn,tk perlu simpan dlm peti ais sbb cheese tu dh sebati mnjadi adunn kukis yg garing...tapi pastikn inti nanas dimsk btol supaye tk mudh brkulat sebelum 1 bulan tart keju nanas tu...slmt mncube...mekaseh.. :)


12-08-2011, hidayahamran komen :

terima kasih kak...sy dah pon cube resepi akak ni,memang menjadi.... sampai dah boleh buat bisness kecil-kecilan.....memang sedap...same jugak akak punye semprit yg x guna telur tu... cume,sy tambah,jadikan semperit chocolate...tp,memang sedap....time kaseh cikgu...


12-08-2011, kak fida komen :

hidayahamran....same2 kaseh...alhamdulillah dh brbisnesspon yer...mudh2n maju dlm bisnessnye...mekaseh jugak krane dh mncube samprit yg dicklatkn...heeee... :)


16-08-2011, rohaya_hassan komen :

Saya dah cuba, memang menjadi..sedap dan lembut...terima kasih..kalau cheese nya ditambah lagi boleh tak untuk mendapat kan rasa lebih cheese...dgn penambahan cream cheese ini, adakah tart ni menjadi atau sebaliknya.


16-08-2011, kak fida komen :

rohaya_hassan...alhamdulillah...mekaseh krane dh mncube yer...rase akak 250g dh bnyk utk adunan ni,dh terase cheesenye...klau nk bubuh lebih cheese mungkin akan mnjadi kembang pulak sbb cheese ni lebih kurang mcm mntega jugak...klau rohaya nk cube boleh wat 1/4 adunan dn lebihkn cheese dn lihat hasilnye yer... :)


23-08-2011, nurizatti komen :

TQ kak fida... dh lama cari resepi ni.. rupanya ada dlm list kak fida.. minta ngn member tp smpai skrg x dpt lg.. huhuhu... TQ agt2 kak fida.. sayang kak fida.. nnt dh buat sya antar laporan tuk kak fida komen ye... hehehe... Salam Ramadhan & selamat ari raya kak fida.. Minta halalkn semua resepi yg sya amik dr kak fida..Klau umah dekat nk je g umah kak fida.. nk jumpa ngn cikgu yg bnyk gk ajar sya tang baking..


24-08-2011, kak fida komen :

nurizatti...tu ler tkmo bongkar dapo akak dari dulu...klau skrng bongkar jgn lupe kms yer...dh nk raye ni...slmt menyambut Aidilfitri wat izatti sekeluarge dn slmt mncube dh pasti sume rcp drp akak dihalalkn...insyaAllh leh komen lagi..nk g buke dulu...ekheheee...slmt berbuke...slm sygggg... :)


31-01-2012, AMir MUs komen :

nak tanya apa beza top flour dengan tpg gandum?


01-08-2013, roxane64 komen :

salaam kak fida, saya dah cuba tart ini tapi mcm tk masak n tak garing gitu...selain tpg gandum boleh guna tpg lain?. terima kasih


01-08-2013, roxane64 komen :

saya buat 1/2 adonan aje.


01-08-2013, roxane64 komen :

ape beza all purpose flour dgn plain flour?


02-08-2013, kak fida komen :

AMir Mus..tepung top adalah tepung yang sesuai utk buat biskut atau juga dipanggil tepung biskut, kalau di M'sia dikenali juga dgn tepung rose...tpg gandum sama dgn tepung serba guna sesuai utk semua jenis masakan dan mudah ddapati di mana2 kedai, perlu di ayak 2,3 kali utk mndptkn hasil tpg yg ringan seblom digunakan...ma'af yer AMir MUs akak lmbt bls komen... :)


02-08-2013, kak fida komen :

salam roxane...dlm doh mengndungi cream cheese, mungkin blom cukup masa membkrnye itu sbb kueh tart tak garing dn terase mnth, lagipon kue tart ni jenis yg kecil2 pasti akan garing setelah cukop masa dibkr, lebih2 lagi yg bentuk gulung mmng garing sgt2...selain tpg gndum boleh guna tepung Top, tepung yg mmng khas buat kukis mudah dibeli di kedai mnjual bhn baking ...tepung gandum dan tepung serba guna adalah jenis tepung yang sama, mudah didpti, sesuai utk semua jenis mskn, perlu diayak 2,3 kali utk mndptkn hasil tpg yg ringan utk membuat kek atau kukis...ppon mekaseh yer roxane krane sudi mncube, harap tk serik utk mncube lagi... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd