Google+

oleh: AlongRoz Kek Butter Kukus

112

Kek yg simple je. Rasa nya sedap.


Created on : 31-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi AlongRoz




Bahan-bahan ( Tin 8 inchi diameter )

  • 4 biji Telur
  • 125g Gula Kastor
  • 1/2 sb Ovalet
  • 190g Tepung Superfine
  • 220g Butter
  • 2 sb Susu Pekat
  • 1 st Esen Vanilla

Cara-cara

  1. Pukul telur, gula & ovalet sehingga kembang & pekat. Masukkan tepung yg di ayak sedikit2 sehingga sebati.
  2. Di bekas berasingan, pukul mentega & susu pekat sehingga kembang. Masukkan esen vanilla.
  3. Satukan kedua2 adunan sehingga sebati.
  4. Lapik kertas & minyakkan tin kek. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Api yg terlalu kuat akan menyebabkan permukaan kek merekah. Pastikan air betul2 menggelegak sebelum mengukus.

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (7)

Pa250004
05-11-2008
Yummy.. kek butter yg enak dan sedap.. Anak2, suami dan kwn2 suka bangat.. Tq for d recipe!!
Laporan oleh: sfaizah7

Cantik nya pinggan, bertambah sedap lah mkn dlm pinggan bunga2...hehe

Kek
03-01-2009
tadaaaa..nih baru buat tadi..mama n ayah suka sangat..sedap! thanks resepi nye...
Laporan oleh: lovefairy82

wah, dpt pujian dr mama n ayah tentu seronok kan.

Img_4229
23-01-2011
ni kali ke-3 buat..mmg mudah n sedap!
Laporan oleh: ashypink
Mentega3
25-01-2011
gebusss dan sedap kek resepi along nih..thanks yer.. ;)
Laporan oleh: HaSue
Dsc01313
10-05-2011
sdap sgt..bru wt td..tp sy pakai tepung naik sndiri (bluekey) dn guna 3bj telur jea..pn sdap n gebusss...tbaek
Laporan oleh: nazryta
Myresipi
18-02-2012
nyum nyum.. butter cake ni trsgtlah gebunya.. sedap.. time kaseh AlongRoz!!
Laporan oleh: yaniezara
2013-09-05_18
05-09-2013
mak request kek butter. try rcp ni. gebu, moist n sdp sgt. saje tmbh marble sikit. minum ptg dgn teh o, tinggal 3 slice je. tqvm rcp ni!
Laporan oleh: moonbug


Komen (31)

31-08-2008, shafea komen :

salam,, senang gak ye bhannya mudah je..,,kalau tpg superfine tu di gantikan tepung besebuk penaik ok tak


31-08-2008, tansumin komen :

salam...nk tanya aper tu ovalet??


31-08-2008, zila66 komen :

sedappnyee....pd smua kawan2 di MR sy ucapkn slmat hari merdeka dan selamat berpuasa semoga amalan kite diterima..amin..


31-08-2008, lubingme komen :

along, telur tu saiz bpe? kalu main agak2 je sukatan tu boleh ke ek? sy xde penimbang tara .. teringin nak wat..nampak gebu je..


31-08-2008, sofinar komen :

nampak menariknya


31-08-2008, nor_67 komen :

tansumin, klik kat glossary, kat situ dah ada yg post ovelette ni


31-08-2008, tulip77 komen :

alamak along...makin bertambah ler lelemak kat badan ni haa :) br jek dok godek kek ceklat along ari tu..hehehe..yg nih into my waiting list InsyaAllah nnt leh try :)


31-08-2008, hana6877 komen :

samo lah ngan den nih tulip... sokmo tergoda ngan resepi yg byk kandungan lelemak! hahaha...nk masuk dlm list gak! :D


31-08-2008, AlongRoz komen :

shafea, tepung superfine tu boleh ganti dgn tpg gandum tp nanti berat le kek tu. Resepi ni xpakai baking pode so tpg berserbuk penaik tak sesuai.


31-08-2008, AlongRoz komen :

tansumin, K.Nor dh tolong jwb. TQ Nor.


31-08-2008, AlongRoz komen :

lubingme, telur tu saiz apa pun bole asalkan jgn kecik sgt. Along giuna saiz B. Along klu buat kek mesti sukat betul2 sbb klu tak, mungkin hasil nya xsama.


31-08-2008, AlongRoz komen :

tulip77/hana6877, along tak diet pun ikut selera je le. Mkn mesti nak sodap...hehehe pas tu kita gi main keluaq peluh/lelemak tu...hehe


31-08-2008, zhiela_85 komen :

sedapnyer...nak cube buat.nanti anta laporan..tp sblm tu kene bli pngukusnye dulu..huhuhu...slamt mnyambut ramadhan...


02-09-2008, shnana komen :

sowi nk tny, tepung superfine tu mcmne ek...?


04-09-2008, AlongRoz komen :

zhiela_85, Selamat mnyambut Ramadahan. Cepat le beli pengukus, dah jadi nanti lapur kat sini k.


04-09-2008, AlongRoz komen :

shnana, tepung superfine tu tepung gandum halus - ia mjadikan kek ringan & lembut bbandng dgn tpg gandum biasa. Cari kat supermkt atau kat kedai kek.


03-12-2008, surowa_ronihetty komen :

nampak sedap first time nak buat tp xda penimbang kalo anggaran pakai cwn mcm ne? tolong la yea budak baru belajar


03-01-2009, lovefairy82 komen :

gebu sangat2 huhu sedap nyum!


21-02-2009, shikin_kay komen :

AlongRoz,kek ni bleh ke klu kt nak bakar?


07-03-2009, shizuka komen :

Along!!!!!!!!! Thank 4 resipi ni...sedap sangat2!!!


25-12-2009, jumariah komen :

sebenarnya tepung superfine ni bleh diganti dgn tepung gandum biasa cuma perlu diayak sebanyak 5 kali. jimat belanja


06-10-2010, giegee79 komen :

salam along nak ty .. penutup kukus tu nak balut dgn kain ke? atau biar je sbb permukaan atas tu mcm x cantik lah...tolong komen yee..thks for resepi sedap sgt hubby suka


01-12-2010, immara komen :

Tepung superfine tu ape?


21-01-2011, pearllaura56 komen :

sb tu apa? saya baru nak bermanja manja nak buat kek..


23-01-2011, ashypink komen :

biar saya tolong jawab sb = sudu besar st = sudu teh hehehe


02-04-2011, defalia komen :

klau guna cara bakar boleh ke,


10-05-2011, nazryta komen :

kek butter kukus nie mmg yg tbaek...sy da try wt..klu nk guna kn tepung naik sndiri (bluekey) pn bley dn kurang kn telur 3bj , dn sy guna gula halus jea..x guna gula kastor pon...yg laen2 still same... =))


10-05-2011, ruzainisubari komen :

hm....terliur betul ngan kek nie...nak try ah...


23-10-2011, rose04 komen :

i dah try buat malam tadi ...memang sedap... dan gebu ;)


28-02-2012, noor hafariza komen :

sy dh try kek ni...mmg simple sgt2 n anak2 pun suka...tq alongroz... :D


28-02-2012, noor hafariza komen :

sy dh try kek ni...mmg simple sgt2 n anak2 pun suka...tq alongroz... :D


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd