Google+

oleh: kak fida ♥Tart Keju Nenas / Tat Nenas™

Tart_keju_pineapple

seperti tart nenas biase cume menggunakan keju di dlm dohnye...atas permintaan Aemyusz...sahabat di MYR dan pada penggemar keju...


Created on : 31-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 80-100 kpg Ikut kecil atau besar acuan tart. )

  • Bahan2 doh tart:-
  • 450 g mentega - lembut
  • 3 biji kuning telur
  • 1 biji putih telur
  • 100 g gula halus (saya guna gula icing)
  • 100 g keju (KRAFT) - diparut dan dilecek
  • 1 kg tepung gandum - ayak
  • Bahan2 inti :-
  • 2 biji nenas - diparut
  • 450 g gula pasir
  • 1 biji pelaga,2 kuntum bunga cengkih - (jika suka)
  • 2 sb mentega/majerin

Cara-cara

  1. Sediakan inti dahulu,masak nenas bersama airnya sekali hingga kering sedikit dan masukkan gula,pelaga dan cengkih dan masak lagi sehingga pekat dan berkilat.Masukkan mentega/majerin dan kacau sebati. Matikan api dan sejukkan.
  2. Utk dohnya, mentega,gula,keju,kuning telur,putih telur dan 1 sk vanilla digaul hingga rata.
  3. Masukkan tepung sedikit2 dan uli dgn tangan hingga adunan menjadi doh yg boleh dikepal.
  4. Kemudian canai dan terap seperti tart biasa dan isi intinya. Hias tart ikut kreativiti masing2 dgn menggunakan lebihan doh yg ada.
  5. Bakar hingga masak pd suhu 160C selama 20 min. atau mengikut kepanasan oven masing2.

Tag

cookies








Laporan Masakan Bergambar (1)

Th_tartnenaskeju
03-08-2009
hehe.. jgn marah ya k.fida.. baru nak antar report.. ni pun yg nor buat utk raya last year gak.. ampun cikgu :)
Laporan oleh: nor_67

e'eh..masih dlm simpann..tk pe,1 tawon, 2 tawon, ttp cun kuih tat tu...tk brkulat...ekhehee...tq nor sudi mncube... :D


Komen (37)

31-08-2008, kak fida komen :

Aemyusz,kak fida harap tart keju ini sesuai dgn permintaan Aemyusz...jika tidak harap beri komen ye...tq...


31-08-2008, Natto 1 komen :

Salam ramadhan tak lama kak fida... rajin sungguh akak ya..best betul kalau Rajin kita ni mcm kak fida jugak.. ;-) ehehehe


31-08-2008, hana6877 komen :

kak fida mmg rajin! byk resepi dia..mmg solute la sama kak fida! tart nih peberet sepanjang zaman.nnti nk try...tQ k.fida!


31-08-2008, hana6877 komen :

lela ooo lela!! nih ker tart yg lela maksudkan arituh?! dah ada resepi nih bleh la buat yerk!


31-08-2008, hana6877 komen :

lupa nk cakap....slamat menyambut ramadhan almubarak yer kak fida!moga amalan kita d bulan pose nnti di terima olehNya...aminn...


31-08-2008, nor_67 komen :

keju apa tu k.fida guna, cheddar ke?


31-08-2008, kak fida komen :

salam jugak buat Natto 1,trime kasih lah...alhamdulillah...ketika masih sihat dan kuat niii mesti lah kena rajin...masih boleh lari 100 mtr tau...tapi 10 min baru sampai...hehe...slmt menjlnkan ibadah puase ye...tq...


31-08-2008, kak fida komen :

salam buat hana6877, trima kasih lah...setakat berkongsi ape yg ade...akak jugak ucapkan dan do'akan yg same utk hana dan semua rakan2,....amiiin...


31-08-2008, kak fida komen :

betul tu nor...keju cheddar...KRAFT tu, jenamanye...


31-08-2008, cute10 komen :

Salam K.fida,woow best nyer tart nenas nie,hee..hee saya nak cuba la,bhn-bhn dia pun senang nak dpt kat cni..thanks K.fida...Alternatif selain keju Kraft..keju apa lagi yea ...????


31-08-2008, tulip77 komen :

kuih tart,mmg peberet time raya nih... ok...into my list :)


31-08-2008, zhiela_85 komen :

salam kak fida,wahhh...dah kluar dah resepi tat nih...tp zhiela x suke mkn nanas,ade cr lain x yg leh taruk kat atas tuh k.fida?n also slamat mnyambut ramadhan yg bkl tiba...


31-08-2008, nananis komen :

letak jem strawberry boleh tak? kalau cheese tuh kraft jer ker? lain boleh tak? kalau slices cheese?


31-08-2008, kak fida komen :

Salam buat cute, slmt mencube ye...utk menggantikan keju kraft dgn yg lain,akak blum pernah cube sbb lain keju lain texturenye...klau kak fida free, nnti akak send resipi tart keju yg menggunekan cream cheese...insya'Allah...tq...


31-08-2008, kak fida komen :

tulip77,dh masuk list...resipi yg ke brape ye...hehehe...


31-08-2008, aa_iezah komen :

erm...sedapnyer tart keju ni k.fida, tgk pun dh teruja, iezah ni 'hantu' keju mesti kena cube ni bahan2 pn nmpk simple jer..


31-08-2008, kak fida komen :

salam jugak buat zhiela dan nananis, selain inti nenas dan jem...akak rase choc. cair jugak sesuai...ape pon ikut selera masing2 ye...sbb kak fida blum pernah cube...tntang menggunekan slices cheese,akak rase tk sesuai lah sbb cheese tu tk boleh dilecek halus...nnti cheese akan berketul2 dlm doh pulak...lain jenis cheese lain resipinye...


31-08-2008, kak fida komen :

aa_iezah,cube jgn tk cube,mmng mudh membuatnye, seperti tart nenas yg biase je...


01-09-2008, nor_67 komen :

k.fida, nor pun rasa nak wat gak tart nenas ni.. insyaallah.. dan nak ucap slmt berpuasa pd k.fida dan semua member myr, kalau ada salah silap harap maafkan ya...


01-09-2008, cute10 komen :

Timakasih kak fida...sudi send resepi tart cream cheese...utk saya...


01-09-2008, kak fida komen :

nor_67,akak jugak ucapkan slmt berpuasa pd nor dan semua adik2 akak diMYR ni dan mudah2an sihat ketika menjalankan ibadah puasa dan dapat buat kuih raye byk2 ye...:)...tq...


01-09-2008, kak fida komen :

kasih di trima cute10, saje je send resipi ni supaya cute dan yg lain2 dpt membezakan resipi tart yg menggunakan cheddar cheese dan cream cheese ye...


02-09-2008, memmetlenggeng komen :

semekom.. ok gak resepi nih, raya nih nak trylah.. tapikan, ada gak orang rekemen campurkan susu tepung nespray untuk doh tart tu.. rasanya kalau nak lagi murah, susu tepung la kott?


02-09-2008, kak fida komen :

wa'alaikumsalam memmet, klau dlm doh nk cmpur susu tpg boleh, ikut suka, bermakna bertmbh satu lagi bahan dlm resipi tu dan perbelanjaan pon akan bertambahlah ye...slmt mencube...tq...


03-08-2009, babykiko komen :

nak dekat puasa ni dah mula le kuar biskut rayanye. kak fida ada tak resipi biskut yang bentuk dia bulat tapi ada 3 color merah hijau kuning.kuihnye bila dah masak kena golekkan dalam gula halus saya tak tahu nama kuih tu.


04-08-2009, nor_67 komen :

babykiko, kalau tak silap tu biskut arabian night kan.. biskut suji pun ada gak org wat stail gitu


04-08-2009, kak fida komen :

babykiko,ade jugak org panggil tu biskut suji arab tapi kalau resipi akak suji pelangi...rase2nye kt Myr ni dh ade jugak resipi tu...tapi kalau nk carik bwh kategori cookies dh payah sikit sbb dh tk ade gambar lh....tapi akak dh dpt carikkan...BISKUT SUSU di sini http://www.myresipi.com./top/detail/431 dan CRYSTAL BALL di sini http://www.myresipi.com/detail/2918 ...babykiko jenguk2 lh dulu yer mungkin brkenan sementare akak nk kene bongkar resipi akak...heeee....insyaAllah klau ade kelapangan akak post resipinye...tq... :)


04-08-2009, babykiko komen :

tima kasih kak fida.selongkar resipi biskut yang lama2 tu keluarkan senang bila nak buat raya nanti.


04-08-2009, kak fida komen :

babykiko,same2 kasih...akak klau resipi2 yg favorite,yg tiap2 tahun buat dh tk pyh nk selongkar2...dh mmng taruk 1 corner...heheee...sng nk carik... :)


11-08-2010, mosti komen :

kenapa tak letak putih telur ye?Adakah putih telur itu melembikkan kuih?


12-08-2010, kak fida komen :

mosti..kan dh ade putih telur dlm adunan tuu... :)


22-08-2010, manjasayang komen :

salam kak fida manja nk tnya skg klu nk order kueh tart dgn kak fida boleh tk?


02-03-2011, As Salim komen :

kak fida, kalau saya lebihkan keju boleh tak?


02-03-2011, kak fida komen :

w'salam manjasayang..ma'af akak lmbt jwb komen tapi rase2nye dh ade rcp ni manja kene wat sndirik tkleh nk order2...heheee... :)


02-03-2011, kak fida komen :

As Salim...akak tk pasti sbb tk pernh cube lagi..bagi akak dlm rcp ni dh terase keju wlaupon hanye 100g aje... :)


30-04-2011, mekda komen :

kak....sy trsilap bli keju....sy trbli creamcheese....boleh pakai x????


30-04-2011, kak fida komen :

mekda...klau utk rcp ni ditukar kejunye akak tk pasti...tapi mekda boleh cube rcp tart yg mmng menggunekn cream cheese di sini... http://myresipi.com/top/detail/5401 ..slmt mncube yer... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu