Google+

oleh: hanis Spaghetti mudah

Dsc04086

masa pergi rumah kawan dia hidangkan. simple je... sedap pulak tu


Created on : 20-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hanis




Bahan-bahan ( 1 orang )

  • spaghetti
  • 8 ekor kerang besar
  • garam
  • minyak
  • daun basil dan daun paseri

Cara-cara

  1. Dsc04082
    [lembutkan spaghetti]masukkan spaghetti dalam air panas dan masukkan sedikit garam dan minyak.
  2. Dsc04083
    gaulkan kerang dengan garam. masukkan kerang dalam kuali dan ditutup sehingga masak.
  3. Dsc04084
    masukkan spaghetti yang telah dilembutkan tadi.
  4. Dsc04085
    kalau tak cukup masin boleh tambah garam. tabur daun basil dan daun paseri.
  5. boleh juga masukkan seafood mix menggantikan kerang atau dimasukkan selepas kerang separuh masak.









Laporan Masakan Bergambar (2)

Pasta
06-12-2006
eheh.. best resipi simple gini time mkn sorang2
Laporan oleh: yani

hehehe...mesti kak yani buat masa sorg2 kat umah ye..

Img_0123
22-02-2011
resepi yg mudah dan sedap.. tq tuan empunya, minta izin masukkan lam blog yer...kena cuba lagi pas ni
Laporan oleh: umiaiman

Komen (17)

20-11-2006, maya_zakry komen :

i suke simple recipe camni.. ape kate u uploadkan gambar daun basil and daun pasry tu.. heheheh.. i tak sure lak.. kang terletak kangkung lak.. muahahhahahaa


21-11-2006, merpati66 komen :

kerang kat malaysia nie buruk rupanya.....tak lawa letak kat situ...leh tukar letak lain2 seafood tak?


21-11-2006, hanis komen :

biasalah orang bujang. masak yg simple2 je. hehehe. hmm...saya letak yg dalam botol. dah siap satu botol kat sini. dia dah potong2kan. cuma tabur aje. nanti cuba tanya kak yani...kot2 dia tau rupa sebenar. hehehe. nak letak mix seafood pun boleh jugak. tak kisah pun.


21-11-2006, yani komen :

hanis guna yg kering la tu.. kalo dah dlm botol. Hanis, rupa yg fresh macam dlm gambar kat atas tu.. kak yani tolong boh dlm resipi hanis.. gambar italian parsley takde.. takleh nak snap.. takde dlm stok..


21-11-2006, hanis komen :

terima kasih kak yani.... :D saya sendiri pun baru belajar. xberapa tau.


21-11-2006, akak noor komen :

akak ni bekerja.... bila tengok yang simple macam ni.... ni yg akak suka x yah nak pikir-pikir


21-11-2006, mutiarazura komen :

Ada sesiapa tahu kat mana nak dapatkan fresh basil di KL ni? I rasa takde unless upmarket store like Cold Storage kan? Tengok gambar tu macam English basil...susah nak dapat fresh...kalau pakai daun selasih/kemangi (Thai Basil) boleh tak?


13-12-2006, Lys komen :

eh.. simple nye.. Lys nie jenis xrajin sgt nak msk.. tapi bila nmpk resepi simple camini, rasa berkobar2 plak nak try.. heheheh...


18-12-2006, jasrina komen :

na dh try resepi ni. tp ubah sikit2. na tmbah seafood lebih sikit. pastu tambahkan tomyam paste... na cari basil & parsley. tp jumpa yg dried aje. nk beli asing2 mcm rugi sbb na bukan selalu masak. maklum le bujang. jd na beli mixed herbs jenama McCormick. benda tu mmg sesuai utk spaghetti & salad. sama aje rasa nye. dan hasil spaghetti na... mmg best! u'all try le!


19-01-2010, sedap makan komen :

senang je rupanye ek... ingatkan payah.. dah berbulan2 kat almari tu


21-04-2010, hamimah haron komen :

yeke ni... macam x caye je bahan bahannye.... tapi namapak menarik....


07-01-2011, maiseera komen :

wah.. simple nya... nak cuba la... sedap kah???


18-04-2011, sakinah 90 komen :

simplle gilerrr


20-06-2011, ALIDA_SYUHADA komen :

Sy x pernah msk.. Nie bru nk try.. Pernah cuba masak yg pkai tomato puree 2, t x jadi.. Tapi bila sy msak nie, menjadi pulak.. Mmg sedap dh mudah.. Terima kasih..


30-08-2011, Haja Azlan komen :

saya nak cube... mcm sedap jek.... mcm saya bekerja... sennag jek.. rebus2 campak jek..hehehhe anyway tq resepi yg mudah


04-09-2011, izee02 komen :

nampak sedap je tapi kat mana nak cari daun basil dan paseri tu hah?


04-10-2011, merie komen :

emm...nampak sedap n easy to cook...i nak try ler ari tu dah bli daun basil kat giant...hopefully menjadi.... tks 4 de recipe...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd