Google+

oleh: che'iza Mee Rebus Tulang

Mee_rebus3

Menambahkan lagi resepi mee rebus..... Mee rebus yg agak popular kat johor.....


Created on : 27-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi che'iza




Bahan-bahan ( 4-5 org )

  • 600 gm mee kuning
  • taugeh
  • 3-4 biji kentang (tgk saizlah eh) direbus
  • 3-4 biji telur direbus
  • 3-4 kpg tauhu di goreng
  • lada merah n bawang merah
  • caipo n limau kasturi
  • *UTK KUAH*
  • 5 sb lada boh
  • *3-4 biji bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *2-3 batang serai
  • *1 inci lengkuas
  • *2 sb udang kering
  • 2 sb campuran ketumbar jintan disangai
  • 400 gm tulang rusuk ( takde tulang daging pun boleh)
  • 1 1/2 cwn santan pekat
  • 2 sb taucho
  • 1 1/2 sb gula merah
  • garam n perasa jika suka

Cara-cara

  1. Rebus tulang hinnga empuk.... Bila tulang hampir empuk masukkan taucho dan biarkan mereneh.... Kemudian masukkan santan pekat...
  2. Sementara itu dikuali lain... tumis lada boh hingga garing.... Kisar bahan bertanda *... masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau dan terbit minyak....
  3. Kisar ketumbar jintan yg telah disangai td, masukkan kedlm bahan tumis... biar garing dan naik bau... masukkan bahan tumis kedlm kuah rebusan daging tadi.....
  4. Masukkan gula merah, garam n perasa jika suka..... Biar hingga kuah pekat... (boleh letak keledek, kentang atau tepung jagung utk memekatkan kuah)
  5. Rebus mee dan celur taugeh.. kemudian tapis.....
  6. Potong kentang, tauhu, telur, lada merah n bawang ikut suke nak potong camaner..
  7. letak mee, taugeh n bahan lain termasuk caipo dan limau kasturi... tuanglah kuah kat atasnyer..... siap....

Tag

mee








Laporan Masakan Bergambar (2)

Mee_rebus_tulang
28-08-2008
ermm..ermmm... yummyyy!!! sedap laa iza!! tp masa posing lupa nak letak tauhu goreng & ubi kentang.. tak per lah ya.. layannnnn.........
Laporan oleh: nor_67

tak perasan lak kak takde tahu n kentang..... Yang nampak semangkuk mee yg mengancam jer.....

Dsc_0000273
23-12-2011
Dh try resepi ni rs okey sedap...1st time buat nasib baik menjadi...tqvm ye tuan punya resepi
Laporan oleh: fara.dila77

Komen (28)

27-08-2008, che'iza komen :

Saya guna tulang gearbox... tulang tu lagi besar dari mangkuk.... so tak leh nak letak kat mee rebus..... eheheheh


27-08-2008, bee_rbs komen :

che'iza..geramnye tengok mee rebus che'iza ni..yum yum..


27-08-2008, che'iza komen :

bee_rbs...... Geram ehhhh... meh lah jemput makan....hehehe


27-08-2008, mrsdayat komen :

kalo xletak tauco tu..pelik x ek rase die


27-08-2008, che'iza komen :

takdelah pelik nani.... Sedap gak.... tapi taucho ni memberikan kelainan rasa kat kuah tu.... tp kalau tak suka... skip jer... ikutlah tekak kita.....


27-08-2008, nor_67 komen :

thanks iza, dah post resipi mee ni...


27-08-2008, yatiezaini komen :

iza.. ni kalah mee rebus haji wahid yg pemes kat jb .. iza tahu x camaner nak buat keropok yg dorang tabur kat atas mee rebus tuh .. sedap la ..krupkrap2x .. ye ke dorang pggl keropok ..kyati x pasti ler .. hehe


27-08-2008, che'iza komen :

Same2 kak nor....


27-08-2008, che'iza komen :

hehehhe... wat keropok eh..... kang saya siasat resepi dia eh kak yatie..... Tapi selalu depa beli jer kropok tu kak yatie....


27-08-2008, hana_hadriee komen :

tya sket buleh???hihihi...caipo tu apa yer?


27-08-2008, che'iza komen :

hana_ hadriee..... caipo tu lobak asin yg kecik2 tu....


27-08-2008, zhiela_85 komen :

wahhhh....terliur....pnah mkn mi rebus yg kt stulang...p dah resepi ni leh wat sendiri...


27-08-2008, yatiezaini komen :

huhuhu !!! iza, bkn keropok ikan la sayang .. mcmana nak cakap aaahh .. dia mcm adunan tepung yg digoreng kecik2 & garing / kalau kita goreng pisang kan ada serdak .. mcm serdak tuh lebih kurang "mcm" tu tp x serupa .. haha dema paham x nih .. konpius.


27-08-2008, che'iza komen :

Pahammmmm..... Kak yatie... yg tu eh..... ingat yg guna keropok kacang dal tu.... Okey..... kang tanya mak eh.... ngan marah yer..... Tak terpikir akak tanya yg tu sbb susah dah nak jumpa yg letak kepok cam tu.....


27-08-2008, che'iza komen :

Buat zhiela.... senang jer ni.....


27-08-2008, tulip77 komen :

alamak c'iza...ku sudah kehabisan stok taucu.. klu tak leh try nih....


27-08-2008, yatiezaini komen :

panjang nya pahammmmmm !!! iyo la .. yg tu .. he.he..he .. tqtqtqtqtq iza ;-)


31-08-2008, cute10 komen :

Salam che'iza,saya tak pernah lagi buat mee rebus nie tapi terliur plak tgk mee you nie,klu tak letak lengkuas,taucho & tauhu boleh tak coz kat cni susah nak dpt bhn-bhn tu.klu ada pun kena travel 3-4 jam perjlnan pergi saje. nak try teringin juga bila tgk masakan melayu kita nie..


31-08-2008, nananis komen :

apa beza mee rebus dengan mee jawa ye


31-08-2008, che'iza komen :

Hehe.... terliur eh... buat cute10, jgn tak buat...... Boleh cute10.... rasa dia akan lain sikitlah..... tapi still sedap..... Takpelah, kita buat ikut apa yg ada jer.... tak yah susah2 eh.......


31-08-2008, che'iza komen :

Nananis.... ermmmmm camaner erk... susah saya nak jwb soalan ni.... sbb cara masakan dan penyediaan setiap individu tu berbeza..... Apa yg saya tahu dgn mee jawa mungkin tak sama dgan org lain... tp kalau saya mee rebus ni biasanyer lebih mudah dan simple resepinyer(kuah dan bahan iringan) berbanding dgn mee jawa.... biasanyer mee rebus kuahnyer kosong.. bg sesetengah mee jawa ada bahan seperti ayam, daging, udang, fishball dsb.... Dan mee jawa seharusnyer dihidang dgn sambal...


13-09-2008, pinksakura komen :

caipo tuh ape... saya orang melaka...tak tahu caipo tuh ape


28-09-2008, aniemjane komen :

nak cuba lah macam sedap jerr


14-12-2008, farawahida komen :

mi rebus sedap katanya ada kat Hutan Bandar JB. keropok untuk mi rebus tu kalau tak silap campuran tepung beras, tepung gandum, udang kering yang dikisar garam dan ajinomoto. tapi sukatan tak tau. sapa yang dah try bg tau la ye..


06-03-2010, ida1011 komen :

akk caipo 2 ap?


18-10-2010, riichi196566 komen :

cik kak..resepi ni kan nak memekatkan pakai ubi kentang atau ubi keledek..lagi sedap..saya rasa resepi ni tk cukup syarat sebab ubi yg di rebus tu pakai untuk potong masa makan ker atau nak pakai dalam kuah. sekadar menegur.


18-10-2010, riichi196566 komen :

cik kak..resepi ni kan nak memekatkan pakai ubi kentang atau ubi keledek..lagi sedap..saya rasa resepi ni tk cukup syarat sebab ubi yg di rebus tu pakai untuk potong masa makan ker atau nak pakai dalam kuah. sekadar menegur.


23-12-2011, fara.dila77 komen :

Dh try resepi ni rs okey sedap...1st time buat nasib baik menjadi...tqvm ye tuan punya resepi


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu