Google+

oleh: Mummy7857 Tau Hu Far

M1_013

Saja nk share kat sini, sbb dh survey kat MYR ni, takde resepi Tau Hu Far lagi (kalau tak silap la..)


Created on : 25-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mummy7857




Bahan-bahan ( 10 orang kot.. )

  • 300 gm kacang soya -rendam semalaman
  • 12 gelas air (ini untuk kisar dengan kacang soya tadi untuk dapatkan 12 gelas air soya) * 1 gelas air soya bersamaan 200ml
  • 1 sudu (sudu kecil kentucky) Tau Fu far Curding (istilah lain kat kedai bakery ialah GDL iaitu Glukono Delta Lactone)* benda ni takleh letak banyak, nanti pahit
  • 2 sudu besar potato stratch (tp kalau takde tepung jagung pun boleh)
  • 1/2 gelas air suam

Cara-cara

  1. Gelas
    Kisar kacang soya bersama 250 ml air (12 gelas air ) Tapis 2 kali untuk dapat hasil yang halus dan licin
  2. Sukat perahan air kacang soya sehingga menjadi 12 gelas
  3. Air soya dijerang atas api sederhana hingga mendidih
  4. Sementara itu, larutkan 2 sudu besar potato stratch bersama 1 sudu kecil tau Hu Far Curding di dalam 1/2 gelas air suam
  5. Sediakan bekas kedap udara(tupperware)
  6. Tuang larutan potato stratch tadi ke dalam tupperware
  7. kemudian, ambil air kacang soya dan tuang secara meninggi (ala teh tarik). Tak perlu dikacau lagi
  8. Cepat2 tutup tupperware dan jangan buka. Biar hingga beku/sejuk
  9. Hidangkan bersama gula merah atau gula putih. SELAMAT MENCUBA








Laporan Masakan Bergambar (6)

Tau
27-08-2008
Semalam jalan2 kat bandar ipoh, terjumpa kedai bakery. So masuk dan tanyalah benda alah GDL tu. Sib baik ada. Hari ni terus lah ngan projek tauhufar ni. Sedap, mcm kat pasar malam tu. Halus jer. Thanks mummy.
Laporan oleh: MasDiana

Wah, kak Mas, sempat lagi buat tau fu far yer..boleh la makan masa check kerja sekolah anak2 murid tu..he,he,he..gurau jer..jangan marah

Dsc04203
27-08-2008
sukar utk kupercayai, berjaya gak mbuat taufufah home made, buat exactly ikut resepi mummy, tp 1/3 jer buat taufufah.. balen wat minum jer , mabeles .. next time wat nak ltk sikit gula dlmnya biar rasa manis2 skit hehe !!! niway tQ mummy 4 de recipe..;-)
Laporan oleh: yatiezaini

Tahniah yatiezaini..sukanya tgk orang lain dapat buat sendiri taufufah. Jimat sikit dan yang penting leh makan puas2.

Oktahu
09-09-2008
yattaaa!! alhamdullillah menjadi!! sedappp glosss!! ehehehe... gumbira yg teramat nih sbb menjadi! mmula mmg suspen! tp akhirnya berhasil juga...kita letak gula skit..mekacih yg tk terhingga wat mummy atas budi baik n resepi yg menjadi pujaan hatiku! kihkihkih....
Laporan oleh: hana6877

Amboi suka nyer dia !! :-)

Tau_hu_fa_mummy
27-01-2009
salam Mummy...kakak akak dr Melaka dtg,nk sngt belajr buat,mls nk bongkar resipi sendirik...gune aje resipi Mummy dan ketepikan perkare leceh...heheee....suke kakak akak bile dh paham....trima kasih Mummy.... :D
Laporan oleh: kak fida

Time kasih kembali kak fida sebab sudi mencuba :D

Tau_hu_fa
10-05-2009
akak buat lagik...bile brkumpul bramai2,buat ape pon sume abis,berbaloi...tq Mummy n epi mummy's day to Mummy... :D
Laporan oleh: kak fida

Rajinnyer akak...saya pun dh lama tak buat..teringin lah plak..hepi mother's day to akak jugak..

M1_013
25-04-2010
Yang ni versi pandan plak. Sama juga caranya, cuma tambahkan 2 helai daun pandan dan blender bersama kacang soya. Kemudian tambah beberapa titik pewarna hijau. Lebih sedap sbb ada bau daun pandan :)
Laporan oleh: Mummy7857

Komen (44)

25-08-2008, Mummy7857 komen :

Resepi ni dr adik ipar, dia pergi kelas kemas. Tapi jenuh beno nk mintak, banyak songeh plak mak mertua tu nk bagi. Last2, time mak mertua balik kg, dia mintak i gi umah dia kononnya nk suruh kemas umah la..time kemas tu lah jumpa resepi ni. Apa lagi. terus salin la...boleh la kita kongsi bersama.


25-08-2008, hana6877 komen :

wah mummy! mmg bijak! hihihi...klu mak mentua tau oooo menntuku curik resepi! abih la hang tk tau la den nk kato! kihkihkih....sory mummy gurau2! :D


25-08-2008, cream puff komen :

waaaa...sedap..sedap.. camna xmau bagi hancuq??


25-08-2008, bayu-tt komen :

mummy,250 gm tu kena 12 gelas air ke?jd 3000 gm air la..X fhm ni


25-08-2008, srt08 komen :

mummy, betulla ckp bayu, sy pun x leh nak fahm bab air tu, 250ml tu sket je kan ?


25-08-2008, yatiezaini komen :

rasanya 250gms x 12gls=3kg / 3liter air .. hehe belajar maths la pulak .. betul ke x ni mummy .. airnya 3kg=3L


25-08-2008, Mummy7857 komen :

Hana.kes sebat resepi tu hanya terbongkar di MYR ni jer..tp kalau mak mertua ku pandai main tenet ni..nahas den... Cream puff, kalau tak nk bagi hancur, guna senduk nipis(senduk besi) pas tu sendukkan dia selapis demi selapis, nanti dia jadi elok jer.. bayu tt, i dh edit..guna 12 cawan air untuk dapatkan 12 gelas air soya. Harap faham yer...


25-08-2008, Mummy7857 komen :

Yatiezaini, mummy idak ler mengira mcm tu..kira bantai jer..janji dapat 12 gelas air soya (jangan ler cair sangat) tapi kalau terlebih pun takpe..leh buat minum...


25-08-2008, Mummy7857 komen :

bayu tt,,sori..takde cawan..sume guna gelas..(gelas putih yang mcm orang kawin tu) nanti mummy uploadkan gambo gelas tu..


25-08-2008, angahku komen :

wahhh mummy....lame angah nak blajor cam ne nak wat tauhu far ni... sbb teringin nak makan....kat mane nak beli GDL tu ye? tq mummy..


25-08-2008, Mummy7857 komen :

angahku, GDL tu leh beli kat kedai bakery spt Yen Bakery atau Baguz. Harga nya cuma rm1.80 sebotol...banyak...rasanya bergelen2 la fau fu fah leh buat.he,he,he..tapi rasanya kat tesco, giant belom la jumpa lagi


25-08-2008, quinnie komen :

bagus la mummy hantar resepi ni..hehhehe..saya memang tengah bercita2 nak buat tau fu fa ni...ingat nak try separuh dulu sebab byk tu..pasal kat rumah ni tak ramai pun..hehhehe...


26-08-2008, kak fida komen :

salam buat Mummy, akak ade jugak belajar buat Tau Hu Far ni tapi dipanggil TAUHUWEY di sini, berperise pandan...tapi nk membuatnye leceh sikit lah Mummy...1 hari 1 mlm...tapi bila mkn serrraaap serrruuup...haaa...tk sampai 5 min.... tinggal nk cuci mangkuk je...hehehe...


26-08-2008, hana6877 komen :

mummy! klu xde apa nama bende alah tuh.. "Tau Fu far Curding (istilah lain kat kedai bakery ialah GDL iaitu Glukono Delta Lactone) "... xpe ker? ada mslh tak?? klu xde camne yerk? leh tuko len tk? sory mummy,byk songeh dak hana nih! :P


26-08-2008, Mummy7857 komen :

Kak Fida, Tau Hu Far ni kejap jer nk sediakan. lebih kurang 30 mnit jer. Mummy letak dalam flask jer, sbb suka makan panas2, dia beku lebih kurang 5-10 mnit jer. Resepi ni paling senang la nk buat. Tapi yang leceh masa nk perah kacang soya tu jer... Hana,,kalau takdo benda alah GDL tu, tak dapek la den nk nolong. Sbb benda tu la agen utama buat Tau Hu Far dan tauhu. Kat jepun mesti ada tu...idak pun bagi alamat, nanti mummy pos g jepun..


26-08-2008, hana6877 komen :

ok mummy! nnti den g check...klu tkdo tlg bg email mummy yerk! hehehe...mintk belas ikhsan nih....mmg teringin benoo nk mkn! :D


26-08-2008, kak fida komen :

ye lah Mummy...maksud kak fida tu..nk mengerjekan si kcg soya tu yg leceh...berbanding dgn mkn yg tk brape minit...wlau apepon Mummy...nk 1000 daye...btol tk...hehe...tmpt akak agen utame tu namenye GYPSUM POWDER, klau tk ade mmng tk jadi Tau Fu Fah tu...


26-08-2008, Itarossi komen :

mummy, cammane U tapis soya tu utk dapatkan airnya yg betul2 halus? guna kain muslin ke atau ada cara lain? Pernah buat tp tau fu fahnya x sehalus yg mcm org jual tu.


26-08-2008, Mummy7857 komen :

Itarossi, mummy guna penapis mcm kat kedai kopi tu (mummy panggil penapis stokin yg warna putih ). Tapis la dua kali, nanti hasilnya licin dan halus jer.. Kalau g kedai bakery, nama mungkin berlainan, mcm kata Kak Fida tu, ada nama Gypsum Powder, GDL...nk senang, tanya jer kat tokeh kedai tu ubat nk buat tau hu far. Senang citer. Mummy dulu pun tanya mcm tu. Sbb nyer dr nota resepi cikgu kemas tu tak tulis nama serbuk tu betul2, sekadar cakap TauHuFar Curding jer.. Ita, Quinnie, dll selamat mencuba yer....


26-08-2008, kak noor komen :

tkasih byk le mummy.lama dah cari baru dapat.hubby suka sangat. slalu pegi pasar malam cari benda ni. tak sabar nak buat. dan ianya baik utk kesihatan.tq


27-08-2008, dREAMiegurl komen :

kalo saye gune air soya yg jual kat kedai bleh tak mummy?


27-08-2008, Mummy7857 komen :

dreamiegurl, mummy tak pernah cuba lagi, tapi rasanya boleh kot, mungkin soya dalam kotak, sebab dia tu pekat sikit. Kalau yang orang jual pasar malam tu dh cair sikit..cubalah,nanti hantar report yer...


28-08-2008, hana6877 komen :

kak noorma, kita dh email...arap2 sampai la ke tuannyer...arigato!


28-08-2008, Mummy7857 komen :

Hana!! ni tgh packing GDL tu. Esok petang den pos yo (tunggu hubby balik sbb takde transpot)..sabo yer wahai adikku, dalam minggu depan boleh ler start projek. Insyaalah..


28-08-2008, hana6877 komen :

hah!! dh siap?! terima kasih la wahai kakakku yg baik ati! arap2 menjadi la projekku nnti! tq tq tq tq....caayang mummy! hihihi.........


31-08-2008, cute10 komen :

Salam mummy7857,saya dah dpt gypsum powder tu tapi nak wat dia,kwn kata kena letak dlm bekas kedap udara(cam bekas air batu tu)klu letak dlm tUPPerwARE tu tak payah tutup ngan kain ker..??? satu lagi klu tak de potato starch tu ..leh ganti ngan aper yek...!!!! thanks...hmmmlama teringin nak wat nie...kena wat sdiri dok jauh nie...mmmm


31-08-2008, cute10 komen :

Sorriie mummy tak perasan klu tak de potato tu leh ganti ngan tpg jagung....soriii....thanks...


31-08-2008, nananis komen :

nk try la


01-09-2008, Mummy7857 komen :

Salam cute10, sori lambat reply, mummy cuti ler...buat tauhufar ni takyah benda ais batu tu, tupperware pun dh boleh. Janji leh tutup. Lepas tuang air soya panas tu secara meninggi(ala2 teh tarik) cepat2 tutup tupperware tu. Kalau nampak mcm penutup tupperware tu nk terbuka(terangkat) letak jer pemberat spt lesung batu atas dia.. ni untuk elakkan angin keluar semasa proses membuat tu. YANG PENTING, KENA TUTUP. Selamat Mencube..


01-09-2008, seritasek komen :

mummy, kalau tak letak tepung ubi tu..mmg takle keras ke...


03-09-2008, alin29strider komen :

alah alin wat tak jadi lah...ada sapa leh tolong alin tak...air soya tuh alin dah buat sukatan yang betul 12 cwn air soya kan...cair sgt sgt tak jadik langsung..


03-09-2008, Mummy7857 komen :

Alin, kenapa yer? Yatizaini, leh tolong jawab?? mummy pun blur ni.... air soya tu masa panas2 menggelegak kena curah ala teh tarik ke dalam flask/bekas kedap udara. Pas tutup, jangan nk bukak2 sampai sejuk. Seritasik, mummy dh bertahun buat tauhufar ni, memang letak tepung ubi kentang/jagung. Dia takkan keras la....


09-09-2008, hana6877 komen :

sory la mummy...terover excited! ehehehe.. cam k.yatie ckp cam tk percaya jerk gtu! :D


14-09-2008, Ummi_Alya komen :

mummy...GDL tu mcm serbuk warna putih kan?? dulu hubby penah ajak try..tp tak jadi sgt...tak tau ape yg kurang n apa yg lebih...harap2 resepi mumy ni dpt membantu...tq


10-10-2008, abgfie komen :

salam GDL tu leh dpt kat ner ek?.... sbb i mmg penggemar tauhu far...


31-12-2008, mazleena komen :

Salam, Nak tanya kenapa saya buat jadi berair dahtu lembik, bila ceduk hancur.


31-12-2008, Mummy7857 komen :

salam Mazleena, >mungkin kurang GDl kot, ataupun tepung jagung...tp jangan terlebih GDL, nanti pahit.. >air mesti mendidih/menggelegak masa u nk curah ke dalam bekas kedap udara tu, kemudian cepat2 tutup dan biarkan sejuk,, kalo tak dia tak menjadi.... >abgfie, GDL tu leh dapat kat kedai menjual barang bakery spt Yen Bakery dan Baguz >selamat mencuba!


29-04-2009, husna84 komen :

dah buat tau fu fah nih. sedap, x sgka leh buat sendiri rupanya. rs mcm jual kat psl mlm tu. lg sedap bt sndiri kot. hehe... puas mkn klu buat sndri. tp lp nk snap gmbr sbb syok sgt dh jd. hehe.... nnti klu sy buat lg, sy amik gmbr. thanks Mummy utk resepi yg best nih. ( nk tny, mummy ada resepi buat tauhu sndri x?)


08-08-2010, norlianafitmi komen :

GDL 2 kankah saiko


12-08-2010, mulyati komen :

mummy, rendam kacang soya semalaman tu berapa jam..kalau x silap saya resepi yang saya tengok, rendam kacang soya tu x bole lebih 5 jam..nanti berair..saya belum wat lagi..sebab tu tanya.


09-02-2011, maizam82 komen :

salam...nak tanya kat mana boleh dpt kan GDL @ GLUKONO DELTA LACTONE tu?? saya berada di area kl....


28-06-2012, Afiqah Farhanah komen :

kat market ade jual ke GDL tuhh?


12-08-2012, Flo komen :

Salam Mummy, dah lama flo cari resepi Tau Fu Fa ni baru sekarang jumpa...nak try buat la lepas raya nanti nak gi try kengkawan kat sekolah...:)Thanks!


12-08-2012, Mummy7857 komen :

Sori...lambat update.... Mulyati- biasanya mummy rendam jer...tak ikut masa brapa jam...janji kacang tu kembang, kira ok laaa... selalunya mummy buat dari pukul 10 sampai la 8 pagi....ikut mood laaa....hehehe... Maizam, Afiqah - GDL hanya boleh didapati di kedai2 menjual barang2 kek (bakery). Kat supermarket/tesco/Giant takde yer adik2...... Flo- selamat mencuba.... mummy pun dah lama tak buat...malas nk blender kacang soya tu...hehehe....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu