Google+

oleh: kak fida ♥Chocolate Almond Crunchy mini cupcake cookies™

Choc_almond

Resipi yg tk mengguna banyak bahan dan tk menggunakan telur dlm adunan. Kalau membeli di luar harganya sangat mahal...ape kate cube resipi ini...berbaloi membuatnye...


Created on : 21-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( +-250-300 kpg cupcake kecil2 )

  • 200 g badam cincang - dipanggang
  • 150 g gula icing -diayak (1 1/3 cwn)
  • 300 g tepung gandum - diayak (2 3/4 cwn)
  • 250 g mentega/majerin - lembut (1 buku)
  • 50 g serbuk koko - diayak (1/3 cwn + 1 sb)
  • Secukup choc. cair - utk topping
  • aluminium cupcake yg kecil2 (seperti dlm gambar)

Cara-cara

  1. Campurkan kesemua 5 bahan pertama di atas didlm sebuah mangkuk dan uli menggunakan jari sampai sebati hingga menjadi doh.
  2. Ambil sedikit adunan dan bubuh ke dlm mangkuk alum.(1/4 paras aje,krane ia akan mengembang) dan bakar selama 10 min. pd suhu 150C.
  3. Keluarkan dari oven dan sejukkan. Pastikan biskut yg siap tidak penuh hingga ke permukaan mangkuk dan mempunyai sedikit ruang utk topping choc. Seandainye biskut penuh kerana mengembang,cepat2 tekan ke dlm sedikit ketika panas. Sejukkan.
  4. Tuang topping choc. ke atas biskut. Masukkan biskut yg bertopping ke dlm freezer sebentar setakat utk membekukan choc. cair tadi aje.
  5. Susun biskut di dlm bekas kedap udara dan jika ingin memakannya sejuk, simpan di dlm peti ais bahagian chiller.
  6. Alum
    ***Jika menggunakan aluminium cups,susun alum. cup berisi adunan di atas dulang pembakar dahulu dan bakar hingga masak.
  7. Papercups_n_alum
    ***Jika menggunakan paper cups pula,bubuh paper cups di dlm mangkuk alum. atau alum. tray dan bubuh pula adunan dan bakar,ini supaya apabila biskut mengembang paper cups tidak ikut mengembang kerana telah dialas dgn mangkuk alum/alum. tray.

Tag

cookies








Laporan Masakan Bergambar (3)

Picture1
03-09-2008
amacam .... cun x
Laporan oleh: nseriez

waaah...cun melecun lah...mcm seri agaknye ye...mcm esok nk raye lah... hehehe..tq krane mencube...

__r_____057_
05-07-2009
Kak fida,niena dh try wat ni..cntk x?hehe..kbtulan adk2 dr asrma blk,so dorg tlg wat..dlm mse 1 ari dh abs adk2 ngap..pe2 pn tq 4 da recipe..
Laporan oleh: niena_sofea

hi niena...trharu akak bile biskut yg ditanye2 dh mnjadik,cantik lh tu brkaler2 lagi...klau wat ramai2, cpt siap dn cpt lh abisnye...heheee...tq niena krane dh mencube yer... :)

Mus079
31-08-2010
Dah cuba minggu lepas. Inilah hasilnya. Yeah..
Laporan oleh: mus_lina

waahh..siap ade permate atasnye..mekaseh mus lina krane mncube... :)


Komen (55)

21-08-2008, angahku komen :

kak fida...doh biskut tu kena dibulatkan kah atau letak leper sama ngan acuan alum tu...cam na nak buat toppingnya...angah ni baru nak berjinak-jinak kat dapur..hehehe


21-08-2008, noraida komen :

hai lagi tunggu sholat buka computer,tau tau da keluar lagi resepi baru fast forward betul kakak ni.kak fida u guru masak ke aida kagum dengan kesungguhan kakak wass


21-08-2008, kak fida komen :

angah,ye...doh tu bulat2kan dulu seperti guli2 kecil,masukkan dlm cup dan tekan kasi leper paras 1/4 cup aje...nnti bile dah bakar biskut akan mengembang...(seperti dlm care2- 3). Utk topping..cairkan choc. kaedah double-boil,ambil peruik kecil berisi air dan masak kemudian tenggekkan mangkuk tahan panas atasnye,pastikan mangkuk lebih besar drpd periuk...bubuh choc. yg dipotong kecil dlm mangkuk dan choc. akan cair perlahan2 sambil dikacau rata, pastikan air tk menitis dlm choc...1 lagi care mudah..masukkan choc. dlm mangkuk dan panaskan di dlm micro. oven...gunakan suhu yg rendah aje jika tidak choc. mudah hangus....selamat mencube...


21-08-2008, kak fida komen :

hai nor, akak cari can aje bila nk edit resipi sementara anak akak belum balek sekolah..sempat buat sample cookies hari ini utk dikongsi bersame...klau anak akak dah ngadap com. pendek kate turn akak after midnight laa...skrang ni pon anak akak kluar kejap gi beli buku ...akak belek lah com. kejap...akak ni guru masak kat dapur je....noraida... hehehe...


21-08-2008, aliffariffazriff komen :

rajin nyer kak fida ni...kek lapis surabaya hari tu saya dh try...sodap...guna jem blueberry.tq kak fida.sesiapa ade resepi biskut capucino cheese,leh ler kongsi ngan saya yer.


21-08-2008, angahku komen :

tq kak fida....insyaAllah angah akan cuba...esok nak beli cup alum tu...mudahan menjadi!!!


21-08-2008, kak fida komen :

tq aliff...aliff pon rajin jugak mencube resipi drpd akak...akak ade jugak resipi capucino cookies tapi yg ade cheese tu akak kurang pastilah, nk kena bongkar dululah resipi2 yg ade....


21-08-2008, kak fida komen :

angah...klau nak buat,cube 1/2 adunan dulu...nnti jenuh nk menghabiskan 1 adunan tuu....pendek kate 1 hari awak dok kt dapur....selamat mencube....


22-08-2008, ikin scha komen :

cara nak buat nyer kak fida.. ..?


22-08-2008, ikin scha komen :

e'eh..ade upenye.td xkua plak.ngee..nak try


22-08-2008, kak fida komen :

angah...sorilah akak salah taiplah...gunekan periuk bukan peruik...hehe...nnti sampai bile2 pon tk akan jumpe...


23-08-2008, zaijulha komen :

nak try la resepi kak fida nie,mesti sedap..crunchy..dan bnyk coklat..


24-08-2008, kak fida komen :

try jgn tk try zaijulha...bagi peminat choc. klau mkn biskut ini mmng katenye sedap...


03-09-2008, nseriez komen :

akak seri dah cuba... akak seri tukar badam dengan kismis cincang... kalau seri kurangkan tepung ... lembut sikit tak... ala2 muffin...


03-09-2008, nseriez komen :

ala mcm mana nak upload gambar ne ....


03-09-2008, kak fida komen :

haa...seri, pandai pon upload gambar...seri,inti dlm doh tu boleh ditukar dgn ape saje ikut suka masing2 tapi klau nk kurangkan tpung dlm doh supaye jadi ala2 muffin tu akak tk jamin ye sbb muffin tu same jenis kek...tapi klau seri nk cube ape slhnye ye...tq...


05-09-2008, emas komen :

kak, saya orang baru nak jejak kat dapur. saya tak de oven, kalu pakai microvave tuk bakar leh ke??? teringin le nak wat biskut tuk raya??


05-09-2008, kak fida komen :

salam buat emas,klau nk bakar pakai microwave ni akak tk brape pastilah sebab microwave ni ade dua jenis kan,satu yg hanya utk memanaskan lauk aje dan yg lagi satu boleh membakar kek,klau emas mempunyai micro yg seperti no dua tu mungkin boleh lah...mintak ma'af emas, akak tk dapat kasi jawapan yg tepat ye...tq...


22-06-2009, niena_sofea komen :

kak fida,ni biskut ea?klau buat dlm papercup yg kcik2 bley x?mhal x aluminium cup 2?d'jual b'asingan ke ek?


22-06-2009, kak fida komen :

hai niena_sofea...ini mmng sejenis biskut,2 lapisan,bwh biskut atas pula choc....klau gune papercup yg kecil boleh jugak (seperti contoh dlm laporan bergambar oleh nseriez) tapi ketika mmbkr hendaklah dialas mangkuk aluminium....harga alum. cup tu akak tk ingatlah...tapi rase2nye hargenye lebih kurang dgn papercup cuma jumlahnye brkurangan..klau dikedai2 baking mesti ade jual...di dlm kotak :)


23-06-2009, niena_sofea komen :

time ksh kak fida..sy budak bru blajar..bru form 4..


23-06-2009, niena_sofea komen :

kak,alum.cup 2 bley gne bnyk kli kn?alum.cup 2 kne oles dgn majerin dlu x klau nk mskkn acuan?


24-06-2009, kak fida komen :

niena_sofea..alhamdulillah wlaupon masih form 4 tapi dh terbuka hati dan rajin mmsk dan mmbuat kuih-muih...tentang alum.cup tu cume boleh pakai skali jer seperti papercup jugak,jenis pakai buang...dan tk perlu dioles majerin,trus bubuh adunan kedalam alum. cup...klau gune papercup,bubuh papercup dlm mangkuk alum, baru dibubuh adunan dlm papercup yer...hrp niena dpt faham dn bolehlah mencube yer...tq... :)


25-06-2009, niena_sofea komen :

niena mmg nk cbe pn..sbb 10 july ni birthday guru kls..mmbe2 yg mntk niena wat somethings sbb niena sllu wat kek..kak,de ea cup besi untk cupcakes?klau de,mhal x?bley gne untk wat bskut ni x?sory la klau bnyk tnye..bdk bru blajar la kte kn..


25-06-2009, kak fida komen :

niena_sofea...biskut ni cume sesuai dibubuh dlm alum. atau papercups aje sbb bile dh siap biskut dibkr,choc akan disiram diatasnye...mmng sronok kwn2 dn guru niena klau dpt mkn biskut nih tapi rase2nye klau 1 adunan 1 kali hadap jer...mesti cpt abis,sbb biskut ni comey2....heheee...slmt mencube yer... :)...cup besi tu mangkuk2 aluminium ker??? klau yg itu utk alas papercups sebelum biskut dibkr... :)


26-06-2009, niena_sofea komen :

time ksh kak fida..nnt niena akn cube & insyaallah akn anta laporan..


26-06-2009, kak fida komen :

same2 kasih niena_sofia...slmt mencube... :)


28-06-2009, niena_sofea komen :

kak fida,klau mgkuk alum 2..de bnyk saiz ea?mhal x?die d'jual b'asingan atau 1 kotak ye?snang nnt pe2 klau nk wat cupcake..


29-06-2009, kak fida komen :

niena_sofea...akak dh ltk contoh gmbr alum.cups dlm step 6 dn paper cups bersama mangkuk alum. dan alum.tray dlm step 7...klau alum. cup khas utk biskut ini mmng ade 1 saiz aje...$5 = 100 kpg( 1 kotak )...klau di tempat lain akak tk tau hargenye brape...hrp niena dpt mencari dn dpt membuat cookies ini bile tibe masenye yer.. :)


30-06-2009, niena_sofea komen :

time ksh bnyk2 kak..nnt niena cri mgkuk alum 2..alum cup niena dh beli ari ahad ari 2..tggu mse nk wat je ni..hehe..kak,klau de rspi yg m'gnekn cwan..1 cawan b'smaan dgn bpe gram?


30-06-2009, kak fida komen :

sama2 kasih niena_sofea...slmt mencube...tntng resipi2 yg menggunekan cwn...utk bhn2 kering dan cecair wlaupon menggunekan cwn yg same klau ditukr menjadi grms,beratnye tk same...lagi pon tk tau 1 cwn utk ape yg niena maksudkan...dan klau resipi2 yg ade kt Myr nih pulak,klau lain org yg punye resipi,lain suktn cwn yg mereka gunekan...tapi klau akak mmng gune cwn metrik aje..... :)


07-07-2009, niena_sofea komen :

kak,mmbe de tmpah dgn niena bskut ni..klau de rspi bskut len yg b'asaskn cklat,hrap bley kongsi la ye..time ksh skli lg..


07-07-2009, kak fida komen :

niena...alhamdulillah dh dpt tmphn mudh2an akan brtmbh maju yer....klau resipi biskut yg akak sentiase ambil tmphn seperti choc chips dn almond london...mmng tk pernah miss buat utk raye...kedua2 resipi tu dh ade dlm dapur kak fida....klau niena berkenan boleh lah cube yer...klau tk abaikn aje...heheee... :)


13-07-2009, dahliadahlan komen :

..Amboiiii galaknya adik Neina_Sofea bertanya..selamat maju jaya dlm masakan..Akak nk tanya ngan Fidalah..doh tu pakai getel2..lepas tu tekan dlm acuan..sebagai dasarnyalah ye..Kalau inilah resepinya yg toppingnya penuh dgn coklat..emmmmmm alamatnya..cepatlah habis..Terima kasih Fida 4 the resepi..Ehek.


13-07-2009, kak fida komen :

salam dahliadahlan...adik Niena tu mmng brsungguh2 dn tlh menunjukkan hasilnye...alhamdulillah...dh dpt tmphn pon...heee...utk dahlia...mmng care2nye begitu,same...klau hari raye,biskut ni yg abis dulu...slmt mencube...tq... :)


09-09-2009, liza a nurses komen :

a'kum kak fida, cam nak try akak nya resepi ni..... cam best jek.... emmm


11-09-2009, kak fida komen :

w'slm liza a nurses...slmt mencube yer...berbaloi kalau dpt wat sendiri....tq... :)


11-09-2009, 101005 komen :

A'kum k.fida mcm sedap jer saya nak cuba resipi cup cake ni................tq :)


12-01-2010, syawatie komen :

nmpk mcm sedap je... tp baguslah kak fida bg tip kalau guna paper cups kena letak dlm mangkuk alum. Hari tu ada cuba buat cookies yg lain tp tak cantik sbb paper cups mengembang.


22-05-2011, abeza624 komen :

hu..hu...cantiiiiik nya....tengokje la...kat umah ..x de penimbang.....(isk....isk...nangistuuuu)


02-12-2011, Nesya komen :

kak fida,klu kacang tu digoreng aje boleh tak??


04-12-2011, kak fida komen :

w'slm 101005..mungkin dh lame mncube rcp ni...ma'af yer akak trlps pndng komen anda... :) >>syawatie..ape je jenis kek atau kukis yg menggunekn papercup mmng seeloknye dialas dgn mangkuk alum baru hasilnye cntik dn kemas... :)>>>abeza624..sukatn dlm cwn akak dh beri tapi utk badam cincng blom lagi sbb tkde stok pt umah ni...klau ade nnti,insyaAllah... :)


04-12-2011, kak fida komen :

Nesya..klau nk goreng boleh jer tapi goreng tanpa minyak/sangar.. :)


22-05-2012, abeza624 komen :

salam...k.fida...tq bagi sukatan tu....k.fida kalau cupcake ni x bubuh badam tu.....kalau kosong macam tu ok tak? just letak toping je....hehe...atau pun boleh ganti dgn ape ye isi kat dalam tu????yg simple@ je.......satu lagi k.fida macam mana nak susun cupcake ni supaya toping dia cantik je????


22-05-2012, abeza624 komen :

salam...k.fida...tq bagi sukatan tu....k.fida kalau cupcake ni x bubuh badam tu.....kalau kosong macam tu ok tak? just letak toping je....hehe...atau pun boleh ganti dgn ape ye isi kat dalam tu????yg simple@ je.......satu lagi k.fida macam mana nak susun cupcake ni supaya toping dia cantik je????


22-05-2012, abeza624 komen :

salam...k.fida...tq bagi sukatan tu....k.fida kalau cupcake ni x bubuh badam tu.....kalau kosong macam tu ok tak? just letak toping je....hehe...atau pun boleh ganti dgn ape ye isi kat dalam tu????yg simple@ je.......satu lagi k.fida macam mana nak susun cupcake ni supaya toping dia cantik je????


22-05-2012, abeza624 komen :

salam...k.fida...tq bagi sukatan tu.....yes dah boleh buat....k.fida kalau cupcake ni x bubuh badam tu.....kalau kosong macam tu ok tak? just letak toping je....hehe...atau pun boleh ganti dgn ape ye isi kat dalam tu????yg simple je.......satu lagi k.fida macam mana nak susun cupcake ni supaya toping dia cantik je????


22-05-2012, abeza624 komen :

salam...k.fida...tq bagi sukatan tu.....yes dah boleh buat....k.fida kalau cupcake ni x bubuh badam tu.....kalau kosong macam tu ok tak? just letak toping je....hehe...atau pun boleh ganti dgn ape ye isi kat dalam tu????yg simple je.......satu lagi k.fida macam mana nak susun cupcake ni supaya toping dia cantik je????


22-05-2012, abeza624 komen :

salam...k.fida...tq bagi sukatan tu.....yes dah boleh buat....k.fida kalau cupcake ni x bubuh badam tu.....kalau kosong macam tu ok tak? just letak toping je....hehe...atau pun boleh ganti dgn ape ye isi kat dalam tu????yg simple je.......satu lagi k.fida macam mana nak susun cupcake ni supaya toping dia cantik je????


22-05-2012, abeza624 komen :

salam...k.fida...tq bagi sukatan tu.....yes dah boleh buat....k.fida kalau cupcake ni x bubuh badam tu.....kalau kosong macam tu ok tak? just letak toping je....hehe...atau pun boleh ganti dgn ape ye isi kat dalam tu????yg simple je.......satu lagi k.fida macam mana nak susun cupcake ni supaya toping dia cantik je????


22-05-2012, izzann komen :

jika guna aluminium cups, cups tu tak kembang ke walaupun x simpan dlm mangkuk alum?


22-05-2012, abeza624 komen :

salam...k.fida...tq bagi sukatan tu.....yes dah boleh buat....k.fida kalau cupcake ni x bubuh badam tu.....kalau kosong macam tu ok tak? just letak toping je....hehe...atau pun boleh ganti dgn ape ye isi kat dalam tu????yg simple je.......satu lagi k.fida macam mana nak susun cupcake ni supaya toping dia cantik je????


22-05-2012, abeza624 komen :

salam...k.fida...tq bagi sukatan tu.....yes dah boleh buat....k.fida kalau cupcake ni x bubuh badam tu.....kalau kosong macam tu ok tak? just letak toping je....hehe...atau pun boleh ganti dgn ape ye isi kat dalam tu????yg simple je.......satu lagi k.fida macam mana nak susun cupcake ni supaya toping dia cantik je????


31-05-2012, kak fida komen :

w'salam abeza624...buat jgn tk buat..utk rcp ni gabungn badam dn choc yg membuat kukis ni sdp..terpulng klau abeza tknk ltk kcg tapi utk menggntikn isian lain akak tk pernh cube lagi...ikut selere lh yer..utk bubuh topping supaye rate pastikn kukis yg dh dibakar 3/4 penuh dlm papercup,tuang topping penuh sama paras dgn papercup ketika choc maseh cair baru dibekukn...tapi jgn setakat mkn topping aje..dh bukan Choc Almong Crunchy namenye... slmt mncube yer... :)


31-05-2012, kak fida komen :

izzann...kalau guna alum. cup seperti dlm contoh step 5 tu mmng tk akan mengembang walaupon tk dialaskn dgn mangkuk alum... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu