Google+

oleh: budak_baru_belajar Kek batik simple

Kekbatik

kek yg mudah & sedap sgt....


Created on : 18-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi budak_baru_belajar




Bahan-bahan ( 1 loyang )

  • 1 packet milo (packet yg plg kecil)
  • 1 tin susu cair (biase guna susu carnation evaporated)
  • 1 buku buttercup
  • 1 cawan gula halus
  • 1 biji telur ayam
  • serbuk koko (dlm 1 sudu besar)
  • 1 1/2 packet biskut marie (lbh sedap kalau gne biskut marie biase bkn yg perisa koko)

Cara-cara

  1. masukkan semua bahan-bahan tadi ke dalam periuk (kecuali biskut marie)
  2. cairkan semua bahan-bahan tu dengan api yg kecil
  3. kacau bahan-bahan tu smpi pekat (dlm 15 min)
  4. bila da pekat, tutup api dan masukkan biskut marie dan kacau sehingga sebati
  5. then, masukkan ke dalam loyang dan mampatkan
  6. pastu, masukkan dlm peti sejuk untuk keraskan. kalau dah keras bru sedap dimakan...selamat mencuba

Laporan Masakan Bergambar (30)

Picture_001
18-12-2006
aku cuba resipi ni...ini hasil nya...
Laporan oleh: gohmimie
Dsc00254
25-02-2007
gambar sebelum potong. x sempat amik gambo dh habis.
Laporan oleh: IMAH1001
Kekbatik
12-03-2007
Tadaaa!! Perfect! Guna 1 cwn koko + 1/2 cawan milo. Tq for the idea.
Laporan oleh: sitiazma
Dsc01045
21-05-2007
memang sedap sangat. senang nak buat.Anak2 suka...
Laporan oleh: nieta399
Mieda2007
07-07-2007
With myniece ")
Laporan oleh: miedaloves03
P1010305
10-03-2008
Ready untuk dibawa ke opis...nyum..nyum...memang sedap!
Laporan oleh: MamaInaz
220420081051
24-04-2008
sedap sampai kawan ofis pun mintak resipi.mudah sangat
Laporan oleh: ieyta_iph
Photo-0027
26-05-2008
inilah hasilnya..but i tuko biskut merie ngan biskut tawar yg kecik2 coz nak abiskan stok..lg satu sbb puas carik biskut merie tk jumpa..apapun tq kongsi resepi!
Laporan oleh: hana6877
Dsc03167
04-08-2008
ini la hasilnyerrr... hehehe... mmg sedap... tp coklat cair la... x taw nape... bleh komen sket x? first time buat... :)
Laporan oleh: fazlianie
Abcd0007
27-10-2008
ni lah hasilnye...saya gunakan tuperware..mmg senang nk keluarkan kek 2..mmg sedap n cantik..
Laporan oleh: karimah
Dsc00713
31-12-2008
ni hasilnya.. tp manis la.. lain kali nak kurangkan gula..
Laporan oleh: azilairam
Imej013
01-01-2009
Buat malam tadi ngan KakNa.X guna susu pekat tapi guna susu tepung,sedap gak namun agak lembik wlaupun simpan dalam peti ais, lastly taruk kat tempat beku baru keras sikit.Papun TQ 4 d rcp.
Laporan oleh: maksu om
Dsc00336
25-03-2009
Alhamdulillah... dah lama nak cuba wat kek fav ni...saya ikut sukatan Azieah (ada dibhgn komen dibawah), yg letak nestum tu n guna susu pekat......cuma ubah skit 3/4 cwn koko n 1/4 cwn milo...caranya saya ikut cara yg budak baru belajar bagi.... husband kata sedap....mmg sedap n simple...tq kepada budak baru belajar and Azieah...:)
Laporan oleh: suzzlyn
08082009303
08-08-2009
tadaa! Ne hasilnya..tnkz 4 d rcipe
Laporan oleh: ellmo_87s
Kek_batik
18-09-2009
sedap sangat... lemak2! tenkiu tenkiu
Laporan oleh: 14sept
Batik
11-11-2009
mekasih!sy cuma kurangkan susu cair&gula je..sedap!Thx again!
Laporan oleh: farihafaizal
Dsc06897
20-11-2009
senang dibuat, rasa pun sedap..mmg best! tq 4 the recipe :)
Laporan oleh: hairan189
_1060121
11-01-2010
ni la hasilnya ,cantik ...tapi manis sangatler...next time nak try guna 1/2 cup gula pulak..
Laporan oleh: cikgurasidah
Img0023a
11-08-2010
amy mmg antu kek batik..dlu fida yg sll wat kek nih tp bile terpsah kempunan nk mkn..sib bek jmpe recipe nih n skg amy pn da ley wat sndri dh..thx 4 da recipe..
Laporan oleh: amy_andriana
Dscn2133
17-01-2011
tQ tuk resepi muDah nie.....sy tmh ckit topping tue...xsempat nak snap..semua dah ngap!!hehe (✿◠‿◠)
Laporan oleh: Sue Abdul Wahab
Sdc10708
20-01-2011
ni yg aein wt msa majlis tunang akak..tp aein tambah serbuk badam skit..rasa nye lg sedap dr biase..=)
Laporan oleh: chiq aein
Dsc00683
05-02-2011
buat jap td...tp coklat dia cm lembik sket la...biskut kne byk kut...huhu tp okla...tq2
Laporan oleh: thumbelina
Sam_0152
10-04-2011
salam..nila hasilnya..hehehehe..thanx yer tuan empunya resepi..
Laporan oleh: teknikal
28042011052
02-05-2011
tq tuk resepi mmg best smp hubby srh wat lg he...
Laporan oleh: ummi_hamimi
Sam_0152
02-05-2011
sedap kek nie..dh lama buat dah..br bk antor laporan..hehehe..ciap bg sedara mara ag..thanx yer budak baru blaja..;p
Laporan oleh: Isteri bekerja
Img0140a
13-05-2011
Tq.. utk budak baru belajar... kek tu memang senang dibuat dan sedap....time kasih byk2
Laporan oleh: fazalina78
Pic
02-06-2011
Sedap dan menepati citarasa.. terima kasih BBB!
Laporan oleh: LynnSham
Dscn0678
27-11-2011
Kite ada juga resepi ni tapi lain sikit apa2 sedap juga..Thanks.
Laporan oleh: Resepi2011
Dsc04712
10-05-2013
mmg sedap..peberet anak2...kali ni ,try rspi ni..nilah hasilnya...timekacihh :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc_2357
11-05-2013
sy baru je lps buat n mkn mlm ni,,seddaapp! :) cuma sy campurkan susu cair+pekat, n kurangkan gula jadi half cup :)
Laporan oleh: wanareeves


Komen (114)

18-12-2006, admin komen :

pls tukar gambar ni bila dah ada gambar sendiri nanti. Untuk sementara, gambar resipi ni diambil dr laporan masakan


08-01-2007, copacabana komen :

Salam, Saya dah cuba kek ni tapi tak letak telur n gula. mmg simple habis, jadikk... semua suke. Nak kata sedap sgt tu tidak le ..tapi sedapla jugak!! Saya tambah raisins... sedap rasenye


22-02-2007, marlin komen :

Saya pun dah cuba resipi ni, tak sangka resipi simple tapi hasil mmg sedap!!!!


22-02-2007, ikin scha komen :

letak nestum leh gak kan..sedap tau


25-02-2007, ujang komen :

den dan cubo dah!! bravo!!!! macam tak sangka lak buleh buat!! sonang bonar lak ai!


06-03-2007, ikin scha komen :

ikin dah buat tp bila kua dari freezer nak kuarkan dari loyang camne..dari dlu klu buat ceklat batik ni..makan trus kat loyang mcm aiskrim..kekeee..tolong lee..nak kuarkan mcm lembik/lembut jeee


12-03-2007, sitiazma komen :

ikin-saya lapik tupperware dgn aluminium foil. Then baru masukkan. Lepas tu bungkus dgn aluminium foil, boleh tekan-tekan kasi cantik bentuk dan padat sikit. Letak dlm fridge dulu.


04-04-2007, syahmiee komen :

nak cubala mcm senang....tp xde buttercup...ganti minyak masak boleh tak?


04-04-2007, princessharyati komen :

uhuuu syahmie,.. guna butter or majerin.. lagi elok jadinya.. ;-)


07-06-2007, coveredgirl komen :

Nak tanya satu buku mentega tu berapa berat atau berapa cawan?


07-07-2007, miedaloves03 komen :

Mmg besh kek ni simple n easy ") semua suka.. tq sm to budak baru belajar.. Arigato Gozaimase ")


08-07-2007, lisanishanth komen :

dalam step 1 cakap masuk semua ingredients tu dalam periuk (kecuali biskut) so, telur tu masuk juga? tak perlu pukul dulu ke telur tu? kalau cairkan bahan tu dalam api kecil, (step 2) telur tu tak masak macam kite rebus telur ke?


08-07-2007, Jasmy komen :

Telur tu tak akan masak macam telur rebus sebab api kecil.


10-07-2007, lisanishanth komen :

i ada masalah besar la,.. hari ni i shopping beli semua ingredients tu,.. semua dah dpt,.. kecuali susu sejat je tak de! sini tak de jual la,.. tak macam kat msia! boleh tak digantikan dengan susu segar? takut tak jadi pulak,.. i rancang nak buat esok hari.. any idea anyone?


10-07-2007, Lilydvalley komen :

lisa, u kat mana ni, tak de susu sejat? i think, blh ganti ngan susu segar, but may be akan kurang lemak la...


10-07-2007, lisanishanth komen :

i ni kat india,.. hari ni dah 5 kedai i cari susu sejat! semalam 3 kedai! susu pekat tu ada,.. tapi susu cair tu tak de,.. nanti i cuba campur susu segar dengan fresh cream untuk ganti lemak yg kurang pada fresh cream tu,.. i buat experiment ni nanti,.. kalau berjaya,.. kita letak gambar!


10-07-2007, Lilydvalley komen :

wokey lisa... improvise guna apa yg ada kat sana...jgn pening2 kepala ya...


13-07-2007, shazdliena komen :

huhuh... baru wat tadi!!! besh gler laaaaaaaaaaaa


07-08-2007, purplelazzz komen :

i like kek batik!nnt nk try r,huhu..1 uitm nk try..haha..


07-08-2007, 1111111 komen :

bukan nak memandai tapi kan kalau dah susah nak cari susu sejat, tukar je la gune susu pekat manis biasa tu...gune half tin...slalu aku wat tak gune susu sejat pn...tak payah gune telor pun tak per..ingredients lain samer jer...confirm jadikk..don't worry....pastu kalau nak sedap lagi campur kacang yang dah goreng n buang kulitnyer...selamat mencuber...


07-08-2007, 1111111 komen :

ops luper...kalau pakai susu pekat tak payah lletak gule..


13-08-2007, mummy nini komen :

Eemm.. kalo nak lagi sedap campur dengan kacang yg di tumbuk kasar .. cuba la.. memang sedapppp..


29-09-2007, salwa850710 komen :

kalu x guna telur blh x? kalu guna susu pekat xyah letak gula kan?


28-10-2007, raiyana komen :

wow.. sedapnye kek batik ni! senang nak buat pulak tu. saya pasti mencubenye di rumah!


07-11-2007, sofinar komen :

Terima kasih bebanyak i try baru semalam. hari ni bawa p sekolah ramai yang kata sedap, ada yang minta resepi tq....... ... anak pun suka


16-11-2007, suehyna komen :

tq, eryne... i dah try... rasa sedap.. tp rupa dia x brapa jadi... mungkin terlebih roti kot... coz i beli roti yg di timbang... bukan roti dlm paket


23-11-2007, alu komen :

akak dah buat.memang sedap.tapi boleh tak buttercup tu di kurangkan separuh


28-11-2007, wan_illiyana komen :

yana wat xpakai telur tp sedap gak r...pnh skali yana wat letak coklat masak kat atas,sedap sgt....


28-11-2007, creative_Q komen :

da try...tapi muak la mkn...xleh mkn bnyk2...susu pekat leh guna x??


10-01-2008, hanizul komen :

Nak tanya...biskut tu nak kena pecah2kan ker? atau just letak aje sekeping2 mcm tu...


10-01-2008, liana_pg komen :

hehe saje je nk tlg jawab soalan creative...i slalu buat kek batik ni pkai susu pekat ..pastu x yah letak gula..bhan yg lain tu sama jer..i pon nk cuba lah resepi ni sebab x penah wat pkai susu cair lg...


10-01-2008, liana_pg komen :

hee hanizul biskut tu patah2 dua jer,,


17-02-2008, nazihah nazir komen :

sedap2..dh try..tp time 2 wt x ckp biskut..n jd lembik skit..tp sedap


18-03-2008, haz_amon komen :

emmm...sedap nampaknyer.....


08-05-2008, cik eta komen :

sya dah buat resipi ni..sya guna biskut meri yg warna coklat n putih nampak colourful la :) n sya guna susu pekat manis tu jer...ank2 buah suke sgt bila buat kek ni..laku habis!


26-05-2008, hana6877 komen :

nk tnya la..camne yek nak wat coklat tuh tak melekit or cair lepas kuarkan dari peti ais? coz sy wat masa sejuk ok..but bila dh letak atas pinggan coklat tuh cair. sy penah mkn sblm nih,tk penah nyer cair n melekit2 kat tgn...sape tau?? tlg..tlg...


29-05-2008, mama2244 komen :

tq sesgt...kek batik ni i dah lama mengidam nak buat. tak sempat nk tempek gambar coz telah selamat di korbankan oleh anak-anak. Lain kali buat i akan snap gambarnya cepat2.


29-06-2008, jasrina komen :

sama mcm hana.. coklat tu cair selepas kuar dr peti ais. mcm mana ek nk buat.. tlg le..


15-07-2008, whitejasmine komen :

Saya pernah buat kek ni 18 thn lepas utk kelas English Step-by-step procedure speech. Oleh kerana saya duduk di asrama, saya membuat kek ini tanpa menggunakan api dan peti sejuk. Hasilnya sungguh sedap. Kepada pelajar2 diasrama, anda boleh membuat kek ni dgn menggunakan bahan yang lebih mudah.


24-07-2008, fazlianie komen :

x sabar nk cube... dah lame carik resipi nih.... tq


22-08-2008, ctmalek komen :

semalam try buat, terus jd,. hari ni bawak ofis, member semua mintak resepi,.seronok sgt,....siap ade yg nak tempah,.heheheh


12-09-2008, zuraediq komen :

kalo dpt buat resepini kompom nak jual hahah


20-09-2008, onixgoblin14 komen :

lin dah cube buat resipi ni mlm tadi tapi kenape lembik jugak ye? padahal 1 mlm letak dlm fridge. mcm mana nk kasi keras lagi? biskut marie tu sgt helpful. :)


13-10-2008, mamaRisya komen :

dh try resipi ni 3 kali.. tp yg kali ke3, biskut lemau laa plak.. huhu!


17-10-2008, Azieah komen :

kek ni kalau dicampurkan dengan 1 cawan nestum,lagi sedap.Bila dah tutup api,terus masukkan nestum,gaul kasi rata,masukkan biskut....


17-10-2008, Azieah komen :

i selalu buat macam ni,3/4 butter,1 tin kecil susu pekat(3/4 tin kalau guna tin besar),1 cawan koko(kalau nak 1/2 milo,1/2 koko pun bolih),1 biji telur,biskut marrie 1 pkt,nestum 1 cawan...memang x penah ada masaalah


11-11-2008, anndell komen :

Mcm mana I punya kek bole jadi keras sgt2? Lebih letak milo ke?


23-11-2008, pea komen :

hmm anndell... kurg butter kot. tlebih milo xper cz sedap cuma manis je ar...


06-02-2009, princezombie komen :

err... dah try wat kek nie.. tp x jdk la... sedih nyer.. rase dah ad.. tp xde bentuk lngsng.. hahaa... nak kuarkn dr bekas pun ssh.. dah try wat 2 bekas.. 1 lapik aluminium foil, 1 lg x.. due2 ssh nak kuarkn... mkn gune sudu je sbb xleh nak potong... hee..


29-03-2009, adek_adah92 komen :

ha..rsipi ni mudah sket nak paham... da try byk kali tp tak penah jadik...cair jek tak pekat lgsg...tension tol bla wat byk kli tp tak pnh jadik.


31-03-2009, ayang77 komen :

selama saya wt kek batik nie..x pernah plak x menjadi....biasa resepi yg saya selalu buat....1 buku butter, 3/4 cwn susu pekat, 1 peket kecil milo + 2 sudu koko ( x letak koko pun x per..cuma x gelap la), 1 biji telor, 1/2 cwn air ,1 peket biskut marie....caranya...cairkn butter, masukkn susu pekat..kacau..masukkn milo+koko...masukkn air....masukkn telor..kacau sebati...masukkn biskut..tutup api..gaul rata..then masukkn dlm bekas n sejukkan.


04-05-2009, hmaria78 komen :

1st time buat terus jadik.. Tak sempat nak tunggu keras pun.. anak2 dah minta nak makan. Memang sedap dan best sesangat. Suami pun suka. Trima kasih pada empunya resepi.


11-06-2009, ellmo_87s komen :

agak2 bila dah masak 2 pekat cm ner yeh?


12-07-2009, zharfania komen :

nak tanya la, apa yang menjadikan kek tu cair yek?i mean tak keras mcm kek batik yang biasa tengok..telebih butter ker? or evaporated milk? and mcmane nak buat supaya biskut marie tu tak masuk angin yek? any tips.. tak crispy tak sedap lae..


08-08-2009, ellmo_87s komen :

dah cube..sdap btul! Hingga menjilat loyang huhuhu~ ;p tnkz 4 d rcipe


08-08-2009, ellmo_87s komen :

dah cube..sdap btul! Hingga menjilat loyang huhuhu~ ;p tnkz 4 d rcipe


10-08-2009, mama aleeya82 komen :

dah try...emmm..sodapnyer...tapi saya x letakakn telur pun..menjadi jg..baru2 ni, buat untk besday aleeya.. bagi kat jiran2...mereka kata sedap..jiran siap mintak resepi lg...tq..budak_baru_belajar..


29-08-2009, ainzrac_hme@yahoo.com komen :

salam,, nak tanye leh? kan lps tutup api kan,, masukkan biskut marie n kacau hingga sebati kan.... kirenye nanti biskut tu akan hancur la ek? maksudnye nak letak dlm loyang tu nanti xyahla susun2 biskut tuh,, just campurkan sume2 tu ek? tolong la ye.. saye 1st time nak buat ni.. takut silap :( karang xjadi plak,, Really need help now! :) mekasih...


26-09-2009, tina sweety komen :

sedap rasanye..i dah cube buat kek ni,,tapi biskut tu nak potong kecil2 ke ? atau belah dua je? lepastu,,,lepas simpan dalam peti sejuk pun lembihla...i ikut cara yang akak tunjuk kat atas tu,,tapi kenape lembih coklat tu? any idea...tq


30-10-2009, kek batik komen :

nAK TNYE TELUR MEMANG DIPERLUKAN...sbb ari2 letak telur pas2 trus jadi mcm sup telur...pas2 sy buang r...sbb geli tengok mcm sup telur..n cbe bayangkan telur 2 dimasak dgn milo...geliiii.............


15-12-2009, baizura84 komen :

boleh tak kalau nak buat kek lapis tanpa telur? ade sape2 yg bole beri cdangan..


20-02-2010, zarith87 komen :

sy sedih sgt ari tu nak wat kek ni utk besday mak sy tp x jd... nape kek tu x tenggelam mase sy curah kek... nape kek tu x keras da lam ltak dlm freezer pon x gune...2 hari sy ltak dlm freezer pon x gune kek tu still lembik..x jd kek..bile baru kuar dr freezer jd mcm ais krim bile da lama skit jd cair... ape silap sy..sy sedih..nape susah sgt nk wat yg simple utk mak sy...isk isk isk isk


20-02-2010, zarith87 komen :

sori silap taip...biskut x tenggelam mase sy curah coklat


11-08-2010, amy_andriana komen :

dulu sll suh kwn yg buat sbb suke sgt mkn tp skg da pndi wat sndri dh.... thx 4 the recipe...


19-11-2010, chockiss_92@yahoo.com komen :

kek btik sy xjd. sy terhncurkn bskut tu. hurmm


19-11-2010, chockiss_92@yahoo.com komen :

klau kte buat bulat2 ikot resipi ni bleh x ek? sy nk buat lg skli.


03-12-2010, mahadimarinitina komen :

nak buat kne potong2 ek biskt marie tu..?


05-12-2010, siti khairiah jalaludin komen :

sy nak cubalah resepi ni. baca komen2 tu mcm bagus je.


15-12-2010, yana88 komen :

slalunye yg cair tu mybe xcukup likat kot...


20-12-2010, intan 28 komen :

saya dah cuba.. tapi keknya selalu melekat bila potong -potong walau pun dah berjam-jam letak dlm peti ais. Tak cantik cam dlm gambo. lepas tu cepat cair & melekit bila letak dlm pinggan di suhu bilik.. ada petua yg bagus tak?


02-01-2011, loveamanina komen :

buttercup banyak ke guna...tak faham satu buku tu cammane....


13-01-2011, killa^^ komen :

alhamdulillah~ kek batik sy mnjadi,walaupun baru pertama kali buat. tengs kpd semua^^


03-02-2011, bakawalis08@yahoo.com komen :

nk wat la...senang bangat seh!!! hehehe


05-02-2011, timemma komen :

1 packet biskut marie tu brapa gm ek??..sbb ada banyak brand d m'sia dan banyak packet berlainan gm.


05-02-2011, syimma komen :

~ salam .. sy nk tolong jwp komen loveamanina ... satu buku buttercup sama ngn satu ketul butter ( 250gm) yg d jual d pasaraya ... dan 1 peket biskut marie biase kite gne yg 300gm atau 350 gm ...


09-02-2011, Sabrinah Binti Micheal komen :

saya suka buat kek batik tapi saya lupa udah cara2nya


12-03-2011, hamajamlan komen :

klu nak sedap tambahkan nestum...


16-03-2011, likecooks komen :

np kek batik sy xkras....coklat die cair meleleh jea...xjd nak mkn da smpai tong sampah..msuk ni da dua kali sy wat..teringin nyer nak makan kek batik.....knpa yea??? tlong la siapa yg boleh jwbkan kekeliruan sy ni???


18-03-2011, erah72 komen :

sya dh cba jgak td bt kek ni..dk ikut btul2 cranya...tp yg cokelat tu lembik...apa silapnya yer...apa2 pn mmg sdap la...cma manis ajer skit...hehehe...


06-04-2011, ummi_Alia komen :

trmh ksh yer...kongsi resipi kek batik ni...skurang2nya,ia membantu sy mengingati bhn2 ini....dl2 ms sekolah rajin wat kek batik..blaja dr kakak ipar sy...lpas abis sekolah pl,merantau jauh dr kg halaman...bz memanjang kje...shggkan yg saya teror bab masak n kek kueh mueh dah dilupakan....tau2 aje la klau dh kje;lg2 dok single bab mkn p je rstoran ape ssh2 ka.......thanks ya....tggu la turn sy pl yg akan bkongsi resipi...sy fikir2 dl ye...slmt mnggu...


08-04-2011, red n cherry komen :

hai sume..kek ni,memang senang je nk wat.nk sedap g buh nestum and cokelat masakan.sya selalu jgk wat kek ni...


10-04-2011, armish komen :

kek batik mmg sdp..dulu ibu kpd kwn sekolej yg ajar wat...mmg 1 family suke.. awal2 kawin..first time masuk dapur wat kek nie..mmg disukai oleh hubby n family in law..sbb diorg 1st time dgr name kek batik nie.mmg selalu wat..sepupu2 hubby pn suke..minta resepi lg..respi kwn saye tu letak serbuk koko, milo, nestum,telur,butter/marjerin, susu pekat manis f&n, air(blh + susu kotak @susu cair)depends on ur taste. klu suke creamy2..coklat byk2..kurangkn biskut tu,klu suke mkn mcm biskut2 keras..letak biskut lebih.tp jgn lembik sgt..biskut marie tu patah2 kn due je.jgn hancurkn.


10-04-2011, armish komen :

klu pndai wat sndiri lg bgs..x yah beli kt luar..mahal jgk. teringat dulu mase 1st time wat..dlm sehari hbs 1 loyang tu.. buat sendiri puas hati..thnx kpd kwn saya.. n thnx kpd penulis respi kek batik simple yg sudi share ngan sume..


10-04-2011, mazidah ida komen :

ari 2 saya ada wat kek batik tp xjadi.sedeh btul


11-04-2011, cokElart sahrah komen :

daa lame pnantian nk buat kek batik marie ni ... fes try tyme kawan bawak g skool , then umah untie tyme raya .. rase sgt hati nk blaja ,, tp kwn n untie cm kedekut je recipi ,, try tny untie stu lg ,, die bg cincau je rcipi katenye die daa lupe lme tak buad ! so try buad y die bg ,, jd ! tp majerin lbeyh ... pastu daa lupe daa nk wat mcmne balik ,, so,skrang sy jumpe recipi ni ,, mrata2 sy cr lg2 kt web chef wan .. hoho


11-04-2011, cokElart sahrah komen :

y sy buad tu lembik gak ,, mkn mase nk bg keras ,, dua ari dlm peti ,, sy amik blik , sy panas kn balik dlm kuali ,, n susun biskut marie byk2,,, br laa jd ..


12-04-2011, iziana77 komen :

kalau guna biskut lain boleh tak? biskut jacob ke..


13-04-2011, mat rahmat komen :

sy nk tanya...milo packet paling kecil tu...bpa gram ea?...yg rm1.90 ke or rm4 lebih...?


13-04-2011, mat rahmat komen :

sy bt jd keras la plak...jd crunchy...tp sedap jgk...sy guna susu pekat 3/4 tin & tambahkan nestum 1 cawan...may be biskut terlebih kot...tu yg jd crunchy...anyway thanks coz share recipe ni...


15-04-2011, nowriz_mars komen :

tQ3x.. dah try semalam.. kek batik terjun sy menjadi la... walaupun.. tak de milo pakai ovaltine je.. kalau bakar sekejap lg sedap tau.. pastu baru msk dlm peti ais.. :D


20-05-2011, Hanakimura komen :

Kek Batik sedang di sejukkan, cuma saya tambah 2 bijik telur ayam,majerin, dan susu pekat ganti gula plus peket milo rasanya mantap!! thanks share resepi =D


21-05-2011, ruzidalila komen :

memang sedappp. 2 hari sekali buat pun takpe. tak jemu.. boleh tambah kacang tanah tabur atas @ gaul pun sodappp. cb try. thank for the recipe at least improve my and plus my baking.


21-05-2011, mamatop komen :

nak tanye, biskut nk kene pecah2 kan tak?


21-05-2011, mamatop komen :

nak tanye, biskut nk kene pecah2 kan tak?


09-06-2011, anan komen :

saya akan mencubanya ....tunggu hasilnya.........0k


01-07-2011, dollys_bell komen :

sy dh try buat tp xjd la.,,huhu coklat dia mcm melekit sgt2.,,knp yea?sbb sy buat main campak2 aje.,sy ltk buter 1 cwn..milo 3 cwn..susu kotak 1 cwn n susu pekat 1/2 cwn.,,sy pakai bskut kering sbb bskt mery xade.,,sy buat ape yg ade kat umah je.,,tlg bgtahu sbb sy main cmpk2 ke x jd?plzz:(


14-07-2011, famsammoy komen :

biasanya saya tak guna gula, tapi guna susu pekat manis.. rasanya lebih baik guna susu pekat manis kan?


14-07-2011, famsammoy komen :

kalau mak saya buat, dia tabur tepung gandum sikit untuk mempercepatkan bahan2 tu jadi pekat, dan coklat akan jadi tebal, tak nipis sangat. sebelum tu patah-patahkan dulu biskut Marrie tu supaya senang nak sebatikan, kalau tak pun ramas-ramas je. (kalau saya, saya akan tuang biskut tu dalam bekas atau loyang, lepas tu saya tekan-tekan sampai patah2, kadang2 saya tumbuk2 macam lepas geram.) senang nak gaul.


14-07-2011, famsammoy komen :

lagi sedap kalau guna biskut Marrie yang dalam tin besar tu. beli di kedai pemborong. kalau yang guna pek2 tu cepat lembik, tapi tak apa lah.


14-07-2011, famsammoy komen :

kalau keras sangat maksudnya terlebih biskut, kalau cair sangat maksudnya terkurang biskut, senang jer.. kalau nampak mcm kurang lekit tu maksudnya cair lah, kalau melampau lekit sampai susah nak leperkan dalam loyang, memang comfirm lah keras.


14-07-2011, famsammoy komen :

kalau saya buat, saya tak letak telur, emmm... saya tak pernah letak telur pun...


10-08-2011, princess flower komen :

tak pernh uat kek nie lg...nie rasa bersemangat nk cube..minta resepi nie ye wahai cik 'budak baru belajar'...harap2 menjdi..thanks untuk resepi....


18-08-2011, ctzaie komen :

terima kasik kt budak bru blajar, sya peminat kek batik & pelbgai resepi kek batik sya wat xjadi..akhirnye bile cube resepi ini yg paling sgt menjadi. sampi kwn mak sya minta resepi..hehe


01-10-2011, aspire4741g komen :

bru wat td...x tau la jd atau x...tp nmpak mcm ok...1st trial jd cair sgt...tp tme tu ikut resepi kwn...da x cairkn butter dlu...suma bahan msukkn skli dlm bekas then kcau...bru msk dlm kuali...tp cair dn brminyak jadinya....x lalu nk makan.....


26-11-2011, Resepi2011 komen :

Nampak cam sedap je. Kite ada juga resepi kek batik...Nak cubalah mesti lebih sedap...


17-12-2011, toblerone komen :

ehemmm .. memang sedapppp .. 1 hari jerk dah habis .. masa tu cousin kat jb baru kawen balik kelantan nak kenalkan kat wife dia .. terpandang pada respi ni memikirkan sumer bahan dah ada lagipun simple .. so, hasilnya memuaskan sangat². tq yach. sebelum ni i buat kek batik guna 6 sudu milo, 3 sudu koko, 2½ sudu nescafee dan 6 bijik telur, 1 cawan air, 1 buku butter, 1 peket biskut merrie .. agak mahal & banyak bahannya. 250 gm = 1 cawan .. so agak² jerk la milo tu sebab tengok kat kb mall peket kecik 200gm .. huhuhu


17-12-2011, toblerone komen :

pic memang ada snap tapi malas la plak nak connect ngan pc .. nanti free i masukkan ya.


29-12-2011, nur afieyka komen :

tumpang tanya , koko tu boleh tak digantikan dengan coklet ?? and lagi satu susu cair tu boleh guna brand ape2 jew kan ??


17-07-2012, chyiekat0on komen :

kek batik sy x jd ! knpa sa wat telalu lembik .. need comment .. sya bru bljar buat ...


15-08-2012, sha_netty komen :

sha mmg rajin buat cake ni...sha pakai susu pekat...tp balancekan kemanisannye ngn gula...n letak serbuk koko setengah tin van hauten yg tinggi tu...n sha pakai 3 biji telur...nak best lagi skit sesudu esen vanila...mmg ummmphh... for those yg kate cake tu lembik...u all kene kacau atas api yg kecil tu pai berkilat...klu kurang kacau mmg lembik...then...biskut merry tu patah dua je k...takut hancur...selamat mencuba...


15-08-2012, sha_netty komen :

sory ye budak baru blajar...i komen resepi u...just nak memantap kan saje...peace


02-10-2012, veefizzin komen :

bru je siap buat...ni tgh sejukkan lam fridge..berapa lama ya?


03-04-2013, wife faridz komen :

hi, sy nak tanye, sy buat kek batik ni biskut tu tak lemau la, pastu adunan coklat tu melekit mcm chewing gum..tak best..


11-05-2013, wanareeves komen :

sy baru lps buat n makan, hmm sedap:) tp sy campur susu cair+pekat, n kurangkan gula jd half cup :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd