Google+

oleh: hanis Black pepper steak

Dsc04079

simple dan senang.... sekali-sekala makan western pulak la... sedap makan dengan mashed potato sekali..


Created on : 17-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hanis




Bahan-bahan ( 1 orang )

  • 1 keping daging kambing
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • serbuk lada hitam
  • 3 s/b sos cili
  • 2 s/b sos tomato
  • sedikit kicap
  • 1 biji kentang sederhana besar
  • 1 s/k mentega/marjerin
  • 5 s/b susu segar

Cara-cara

  1. peram daging dengan bawang putih dan serbuk lada hitam. paling kurang 30 min.
  2. masukkan dlm kuali dan tutup. masak hingga daging lembut.
  3. Dsc04078
    ketepikan daging yang dah siap. lapkan kesan minyak dalam kuali.
  4. [untuk sos] masukkan sos cili, sos tomato, sedikit kicap dan serbuk lada hitam dalam kuali tadi. kacau sedikit dan tutup api. (kalau nak cair tambah air pun boleh)
  5. [untuk mashed potato] kentang yang dah direbus lembut, dilenyekkan. masak dalam periuk bersama mentega dan susu. (nak lembik lagi tambah susu pun takpe.)
  6. tuang sos atas daging dan letakkan mashed potato yang telah siap. sedap dimakan bersama dengan sayur rebus.








Laporan Masakan Bergambar (10)

Stik
30-11-2006
wallaaa... slurppp!!
Laporan oleh: yani

waahhh...dah berjaya buat. cantiknya..banyak sayur.

Dscf0004
06-12-2006
daging tu dah tinggal skit sbb dah mkn baru amik gambar.. itu jer yang tinggal
Laporan oleh: dyna

rasa dia camna? ok ke?

Img_0489
18-12-2006
best la hanis...simply western!
Laporan oleh: nure

cantiknya. simple je kan...

Cimg9115
06-03-2007
first time buat lamb chop utk hubby n dia puas hati cuma gravy(kuah utk mashed potato) kurang mengancam, ada saper2 leh bantu..
Laporan oleh: atika
Pic_0148
15-11-2007
suprise..yes..jdi steak.yummy2..selera hubby makan..tq
Laporan oleh: sakura>emi
Pa120003
22-02-2009
lame dah buat nie..baru upload..sedappp..huhuhu
Laporan oleh: syasyafina
Black_peper_beef_steak
02-03-2009
Alhamdulillah...sedap & semua suka... 10Q 4 da resipi!
Laporan oleh: as75
Blackpepper
14-01-2010
lunch for today..memang sedap..
Laporan oleh: Intan88
Img0054a
09-09-2010
sowi all x smpt nk bik gmbo hby i da mkn sepruh dh..hehe ne jer yg tgl..tp mmg beshhhhhhhh lar..thx hanis 4 da recipe..
Laporan oleh: amy_andriana
475258dwerwwwwwwwwww208
18-12-2011
Yummy.. Buat utk dinner for tonight. Dah selesai dah pun. Sedap sgt. Sume suke. Thanks for sharing.
Laporan oleh: Miss_ShaSha

Komen (42)

18-11-2006, pokjeng komen :

ngko makan pakai tangan kiri ke anis?


18-11-2006, pokjeng komen :

kalau makan dgn nasik agak2 nye sesuai tak


19-11-2006, zara_klate komen :

klau nak pakai daging lembu leh tak? agak2, bahgian mane yg sesuai eh?


20-11-2006, Aladin komen :

Setau saya kalau daging gambing dipanggil lamb chop, daging lembu yg dibuat steak..betul ke. Nak buat sos dia dalam resepi ni nampak senang sangat, campur cili sos, tomato sos dan serbuk lada hitam. Rasanya yg macam kita makan kat kedai ke? Kawan saya bagi tau utk buat black pepper sauce beli bahan serbuk yg tersedia jual dikedai (lebih kurang RM25/kg) dan bancuh dgn air je.


20-11-2006, hanis komen :

pokjeng - saje je letak garfu belah kiri. nampak cam formal sket. mkn still guna tgn kanan. sesuai kot mkn dgn nasi. cuba lah aladin - ye ke? tak tau pulak pasal panggilan tu. hehe. sos dia tak sama mcm kat kedai. ni main belasah rekaan sendiri. sos saya buat jadi pekat, mungkin x sesedap kat kedai. :p


05-12-2006, dyna komen :

masa masak daging tu letak minyak ker sbb tak de mention pun.. tetiba lap kesan minyak kat kuali.. datang dr mana minyak tu...


06-12-2006, Lys komen :

hanis.. utk mashed potato tue guna kentang ape ye? kentang biasa tue blh ke? lepas tu mmg kena lenyek ke? sbb Lys penah buat tapi Lys belender. sudahnye mcm xjadi jer...


10-12-2006, hanis komen :

@dina : bila masak daging tu, minyak dari daging tu akan keluar sendiri. so tak perlu letak minyak. kalau tak, nanti jadi berminyak sangat pula. @lys : saya guna kentang biasa je. xpernah la pulak guna blender. biasa lenyak-lenyekkan aje. pastu masak macam di atas tu.


25-01-2007, ADILLA komen :

anis, mashed potato tu sama mcm kentang putar kfc tu ke?susu tu guna susu apa.brapa sukatan mentega n susu.kalu sama cam kentang putar kfc tu saya nak try sbb anak saya suka sgt.


18-02-2007, inid komen :

td bru je buat stik resipi hanis..mmg ringkas dan senang..tp utk kentang putar 2 sya x msk, cuma kacau mcm 2 je...


22-02-2007, BeeComel komen :

Hanis.. tengkiukk for d resipi.. sedap banget. hehehe.. mlm tadi dinner black pepper steak.. n nachos utk appertizer.. tapi bee ngelat skett ..daging tuh bee beli yg dah merinate.. heheh..tapi sos guna resepi hanis nih.. nway mmg sedap sgt2 sos tuh.. tengkiuk


26-03-2007, marissa komen :

sos cili and tomato banyak kat pasaran..utk yg ni sos brand apa yg best nak taruk?


11-04-2007, has1970 komen :

kalu guna ayam boleh tak? budak-budak x suka sangat daging. sos ni memang sedap...sebab biasa buat cam ni le.


24-04-2007, sistapotz komen :

Black pepper steak ni pki kicap pe ek....ingt na try wat utk mother's day...kehkehkeh


24-04-2007, sistapotz komen :

Black pepper steak ni pki kicap pe ek....ingt na try wat utk mother's day...kehkehkeh


07-05-2007, sistapotz komen :

kicap pe hanis pakai niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.......


12-05-2007, didi komen :

Sedap bebenor ghope stik nih.. Lepas ni takyah le melilau cari stik kat kedai. Kicap tu yang yang masin ke manis??


12-05-2007, didi komen :

Sistapotz, hentam je le kicap apa-apa, jom!!? Depa tak jawab pun soalan sistapotz dekat nak sebulan dah...


11-08-2007, alif komen :

gne kicap dia la....name kicap LEA & PRENS......


11-08-2007, zamert7 komen :

kenapa warna dia kurang menarik? kurangkan lada hitam supaya lebih menarik. TQ


04-09-2007, rohamica komen :

Pokjeng: rasanya soalan tu kurang sesuai. kalau makan dgn garfu dan pisau, garfu kena la letak sebelah kiri. potong guna tangan kanan. bukannya bermaksud dia makan guna tangan kiri.


13-09-2007, umida komen :

sistapotz, i pernah buat steak ni...cuma tak antar laporan je....i guna kicap biasa je...(kicap cap kipas udang yg manis tuu)...hubby n anak2 semua kata sedap!! utk sos dia tu pulak...i suka buat makan bsama mashpotato....sedap sgt2...cuba la! ;-)


24-12-2007, sima komen :

rasa macam sadap hari ni baru hdk cubasebab daging korban banyak


29-03-2008, lisya85 komen :

nampak sedap.........nye tak sabat nak buat he.......


28-12-2008, poyo_poyo komen :

hmm.... esk nk try bwat la..... hmmm... steak ni x yah boh gram kewr???


04-08-2009, Coodeang komen :

Ada satu cara menghasilkan black paper sauce, brown sauce dan mushroom sauce serentak menggunakan mirepoix. Cuma perlu ubahsuai sedikit sahaja. Sesuai la kalau dalam umah tu berbagai selera dan banyak cekadak. http://masakanbarat.atspace.com/


06-01-2010, suhanamohamad komen :

best2..nak try wt la..


14-01-2010, Intan88 komen :

Cuba lah .. Harini intan masak untuk lunch husband ckp sedap.. Tp daging sedikit liat.. Mcmane nak lembutkn daging macam kat restoran Arab kat belakang Jln Ampang tu ye? Lembut Dan empuk.. Macamane ye? Ada tips tak?


19-01-2010, liyana_nahar komen :

kalau nak guna daging, kena rebus dulu ke dagingnya...


19-01-2010, liyana_nahar komen :

kalau nak guna daging, kena rebus dulu ke dagingnya...


18-11-2010, rohanish komen :

semua komen sedap...kena cuba gok hari ni...


18-11-2010, rohanish komen :

semua komen sedap...kena cuba gok hari ni...


28-11-2010, enniefizzie komen :

Cam menarik jer resepi nih...Kalu gini x yah bazirkan duit g mkn kat luar...mesti cuba....hubby i gerenti suka punyer....


30-12-2010, nezamastura komen :

i baru try hopefully esk ok..buat masa ni dok u best ni usha nak


25-02-2011, linslyspys komen :

Mcm nak kena try jer. Sumer komen sedap..


29-03-2011, fizah hamzah komen :

cam anew nk lembutkan daging lembu eah..


29-03-2011, ilani komen :

nyum nyum.. rasa mcm mengidam la lak.. dah la tgh pregnant ni...


29-05-2011, azwashah komen :

sdp sgtt ! bru buat . xsmpt nk ambil pic dh serbu . mengoda . simple and sedap ! thanks


05-12-2011, farhanhalil komen :

saluteeeee..simple dan best333333..tq for sharing


13-12-2011, flux komen :

tq for the recipe...=)


15-12-2011, popuri_gurlz88 komen :

Salam.. nk tanya, klu guna daging korban boleh ke? mcm mana nk bagi daging lembut? TQ


17-08-2012, mama zila komen :

nak try la. mcm best jer..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu