Google+

oleh: newbie123 Kuih Samprit

Dsc05180

Experiment kuih raya sudah bermula. Nak refresh balik skill membuat kuih raya :). Orang Kedah banyak yang panggil biskut ni kuih samprit.


Created on : 19-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi newbie123




Bahan-bahan ( 50 biji )

  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula dikisar halus
  • 1 kuning telur
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu makan tepung kastad
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • chocolate chips untuk hiasan

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 darjah.
  2. Di dalam satu mangkuk, pukul butter, gula hingga kembang. Masukkan kuning telur, vanila, dan kacau sebati.
  3. Masukkan tepung (gandum dan kastad) sedikit demi sedikit sehingga habis. Adunkan dengan tangan sehingga menjadi doh lembut.
  4. Tekan dengan acuan kuih samprit dan hiaskan dengan chocolate chips. Bakar selama lebih kurang 20 minit.
  5. NOTA: Biskut ini sederhana manis. Jika anda gemarkan lebih manis, sila lebihkan gula.

Laporan Masakan Bergambar (3)

Dsc05193
21-08-2008
Buat lagi semalam. Hari tu punya sudah abisssss....masalah la kuih samprit ni...makan tak leh berenti.
Laporan oleh: newbie123
Raya_2010_033
15-09-2010
Anak-anak saya suka! Ranggup
Laporan oleh: maladong
Dsc06367
25-03-2011
maaf la,setahu saya yg awak wt tu kuih dahlia..bukan kuih samperit.ni baru betul kuih samperit..anyway kuih dahlia awak tu nampak sedap..mesti sedap kn..t la bila2 saya cuba resepi kuih awak tu.
Laporan oleh: hadeehaw

Orang Kedah kuih ni pun panggil samprit jugak :)..yang dahlia tu pun samprit gak :)



Komen (23)

19-08-2008, zza komen :

waa terbayang sudah kueh muih raya..


19-08-2008, bakso_cedap komen :

sedapnya biskut samprit ni ... gebu tak?


19-08-2008, uminaj komen :

dah terliur lah...mmg favorite i cookies ni...


19-08-2008, cshilla komen :

biskut samprit ni feveret adik bongsu i...klu xder kuih nie time rayer mrajuk la dier...pepun rayer nie kena buat ut adik bujang tersayang....


19-08-2008, newbie123 komen :

Gebu dan enak sekali. Try la buat, kejap saja siap adunan ni pasal sikit jer. Kalu buat untuk raya, saya selalu buat 3-4 adunan.


19-08-2008, kak fida komen :

hai newbie,sana sini dah mule berbau kuih raye dah.....maklumlah ade yg mule promote kueh raye.... Hai bakso_cedap...biskut samprit ni..mesti lah garing dan rangup bukannye gebu...yg gebu biasenye utk kek dan Mat Gebu..heheheh....jgn marah ye mat...


20-08-2008, abby_3483 komen :

newbie..B nak tanya cikit.biasanya kalo sukat tepung ngn sudu mkn,tepung tu diratakan @ dibiar menggunung.B tgh ter..konpius sikit la :-(


20-08-2008, newbie123 komen :

abby, 2 sudu makan tu saya ambik sudu makan tu, cedok tepung dan masukkan jer. tak payah nak ratakan ke apa.


20-08-2008, Isya_Irfan komen :

1 1/2 cawan tepung tu, tepung apa? tepung gandum biasa atau tepung ros(untuk buat biskut).


21-08-2008, zhiela_85 komen :

newbie...raya x lm lg mjlang tiba...kt kedah panggil samprit kn p kt swk kta panggil semperet...febret ni...walaupun maseh jauh lagi hari nak ry,tp kapla ni dah pusin x tau nak buat kek n biskut mn nih....tulunnnn...


21-08-2008, zurin komen :

newbie, ni jenis cair dlm mulut ker?


22-08-2008, ERIN_POOH komen :

EEE......rase excited lak nak wat..kalo jadi leh wat jual nie...huhuhu...nampak cam sedap jer...laparnye..


03-09-2008, Bunga Cinta Lestari komen :

Eeemm...sebut kuih samprit ni tingat kat mak di kampung,dulu mak yg buatkan,skang dah berumatangga kena la wat seniri,mujur ada resepi dari newbie123,bole cuba.Harap2 menjadi,T.Q newbie123


05-09-2008, emas komen :

kalu tak letak esen vanila leh ke?? saya baru nak belajar bab bab nak wat nie. cari kat pasaraya besar tadi tapi tak jumpa le... macam mana rupenye??? terigin le nak wat biskut ni,kegemaran abah i. :(


12-09-2008, syaf04 komen :

mak syaf buat xgne chocolat chip taw..dye gne buah cery yg dipotong dadu kicil2


13-09-2008, mieda komen :

lama dah nk buat kuih ni...skrg dah dpt resepi leh le wat untuk raya.


05-11-2008, alyasuraya komen :

sorry nak tanya sudu makan dgn sudu teh ape bezanyer...


02-12-2008, gsa komen :

Nak tanya sat..kuih samprit nie gebu tak..jenih cair dalam mulut ker


04-05-2010, dara- komen :

terime kasih atas resepi newbie memang sedap tp saye ganti tpg kastad dgn corn stars apa same ye ?? saya tak tau yg mane satu tpng kastad tu soryy ye tp sedap cookies ni thnks skl lagi new bie... tak tau cara cam ne nak bubuh gamba tu? kl saye tau , bila2 saya bbuh gamba pasal dah tangkap gambar td selesai keluar dr oven .


06-12-2010, lovecooking komen :

best nyerw kalo bskut neh jd gbu n lmbt... bla msok dlm mlot,,fullamak... indahnya dunia,,kecur air liur....perghhh!! da la pmnat bskut smprit neh!!


02-08-2011, aboy kopih komen :

mcm mano nk buek biskut ni....agak poning kepalo x....haha....


06-09-2011, norazlinah65 komen :

dah cuba memang sedap tp bunga jd kembang...macam mane nak maintain bunga dahlia tu tetap elok...


28-01-2012, jeda1j komen :

tak ada tepung kastad ganti dgn corn starch, tak jadi kuih samprit jadi biskut. sapa2 blh tlg nak ganti tepung kastard dgn apa ? tgh frust nie...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd