Google+

oleh: minami133 Udang goreng kunyit

Dsc_0008

masa penyediaan 15 minit. amat sesuai bg mereka yang busy...


Created on : 17-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi minami133




Bahan-bahan ( 4-5 org )

  • 300gm udang kecil
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 biji cili hijau
  • 3 sudu besar minyak masak

Cara-cara

  1. Bersihkan udang. Gaul udang bersama-sama serbuk kunyit dan garam.
  2. Masukkan minyak masak ke dalam kuali. Bila minyak dah panas, masukkan ke semua udang yg digaul tadi ke dalam kuali.
  3. Goreng sehingga garing
  4. Setelah garing, masukkan bawang besar dan cili hijau yang dihiris slice.
  5. Apabila bawang sudah layu, bolehlah tutup api dan dihidang. Rasanya sungguh rangup!

Laporan Masakan Bergambar (6)

Img_3035
20-08-2008
mmg senang! kejap jek dh siap! tmbh vege...mmm...nyum nyum! tQ minami!
Laporan oleh: hana6877

resepi yg paling senang tp enak dimakan.. tul tak..

Udang1
13-12-2008
tak tahu nk msk apa actually for lunch.. tgk bahan2 resepi ni ada kt dlm peti so masak je la.. mmg simple!
Laporan oleh: sunkist

simple tp sedap.. bole lah...

001
15-01-2009
Kali pertama buat, guna cili hijau. Kali ke dua buat guna cili kering. Memang sedap.
Laporan oleh: fieza_fwwt

sedap diratah begitu saja...nyum2

Udang_goreng_kunyit
20-08-2009
mmng mudah,simple dan sedappp...tq minami... :)
Laporan oleh: kak fida

buat lauk tambahan...

Udangkunyit
06-01-2011
simple tak semestinya tak sedapkan..
Laporan oleh: yani

yer betui...

Udang_simple
30-10-2011
resipi ni mmg best, sedap makan ngan nasi panas & sup sayur ",) tqvm
Laporan oleh: nehran

yup! selalu mkn sambal udang, tp sekali-sekala dpt yg goreng mmg sedap!



Komen (2)

17-08-2008, hana6877 komen :

suka...sukaa....udang nih mmg rangup!


26-08-2008, Ejan komen :

esh..tibe tibe plak terasa nak makan udang goreng kunyit macam ni..:)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd