Google+

oleh: kak fida ♥Laksa Nyonya™

Laksa

sesuai dimkn bila2 masa saja


Created on : 15-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 8-10 orang )

  • 15 tangkai cili kering
  • 20 ulas bawang kecil
  • 4 ulas bawang putih
  • 5 biji buah keras
  • 1/2 inc. kunyit hidup
  • 4 batang serai
  • 1/2 cwn udang kering
  • (bahan2 di atas dikisar halus)
  • 1/2 kilo udang hidup - dikupas kulitnya
  • 1.5ltr santan drpd 1 biji kelapa
  • garam secukup rasa
  • 6 helai daun kesom - dipetik2
  • secukup minyak utk menumis
  • 2 kilo mee laksa - dicelur
  • 250 g tauge - dibersihkan
  • 5 keping tahu pok - dipotong 2
  • 20 biji fish ball,fish cake -dihiris
  • 5 biji telur rebus - dibelah 2
  • 1 batang timun - dihiris seperti btng mancis
  • sambal tumis secukupnya

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg di kisar hingga garing. Masukkan udang hidup dan gaul rata.
  2. Masukkan santan,tahu pok, fish ball,1/2 daun kesum dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.
  3. Cara menyediakan laksa:- dlm sebuah mangkuk, bubuh mi laksa,tauge,timun dan tuangkan kuah laksa dgn rencah2nya dan hias atasnya dgn telur rebus,hirisan daun kesum dan sambal tumis.
  4. Enak di makan ketika masih panas.

Tag

laksa mee








Laporan Masakan Bergambar (5)

Laksa_nyonya
01-12-2008
salam k.fida. ni dia laksaku. 3rd time buat baru ingat nak amik gambar. yummy sekali. thank u k.fida.
Laporan oleh: Lynne

trima Lynne krane mencube...haaiii....laksa nyonya pon dh ikut Lynne merantau ye..hehe... :)

Qq_0270
17-01-2010
dah cuba buat dan inilah hasilnya...cubaan nih yang kedua tau...ok tak?
Laporan oleh: goldenmanja

klau kate tk ok nnti manja tknk mkn pulok...ekheheee....mekaseh goldenmanja krane sudi mncube... :)

Iphone_018
20-03-2012
salam kakfida...slalu msk laksa lemak guna isi ikan , kerisik..kali ni try laksa nyonya..ringan ckit keje..hehe..family pun suka..hb kata ok..len kali masak nak ikut respi ni jer la..hehe..TQ kakfida.. :)
Laporan oleh: kh267tm

w'salam kaklong...sekali2 nk tuko2 selere boleh ler cube lagi yer...mekaseh krane mncube yer...salam rindu.. :D

P1000137
02-12-2012
yeah!! ni la dia....
Laporan oleh: fubai

alhamdulillah...hrp2 laksa ni menepati citerase fubai n famili yer...mekaseh krane sudi mncube...nyummm2..akak pon dh lame tk wat laksa nyonya, asyik2 laksa melayu jek..heee.. :)

Laksa
25-05-2014
sedap sgt cuma terlebih cili kering. Lainkali pasti buat lgi. :)
Laporan oleh: hatikuhatimu

hatikuhatimu..mmm...nmpk selera skali..mekaseh krane sudi mncube..slmt mncube lagi yer... :)


Komen (27)

16-08-2008, zana08 komen :

Sedap laksa ni.. pernah mkn kat Old town.. cuti2 ni nak try buat lak..


17-08-2008, zhiela_85 komen :

kak fiza,tahu pok tu ape ek...tauhu ke?hehhehe...x tau la tahu pok tu...sowi...nak buat weekend dpan sbb hubby cuti...


17-08-2008, kak fida komen :

zhiela,tahu pok tu..seperti tahu putih biase..tapi..ianya yg kering...sentiasa ade dijual di pasar2 dan pasaraye. Biasenye tahu pok ini org yg berniaga buat tahu bakar.....selamat mencube.....


17-08-2008, zhiela_85 komen :

oooo....tau2...mekaseh...sedap tu...


25-08-2008, noraida komen :

halo


25-08-2008, noraida komen :

kak fida ada org pakai ciliboh mentah buat sambalnya.kalau pakai sambal nasi lemak ok tak


25-08-2008, kak fida komen :

aida,klau bubuh smbl nasi lemak ok jugak...klau cili boh tu kena lah masak betul2 supaya rasenye sedap sebab cili boh ni masam rasenye ...


25-08-2008, cahayer komen :

baru tau cili boh kene masak lame2... tu sbb org heran kenapa org jual nasi lemak sambalnya guna cili boh tapi tak masam.. saya masak.. hampeh rase.. baik mesin sendiri lade... nak cepat kata kan....


25-08-2008, kak fida komen :

cahayer,klau nk cpt mmng mudah gune cili boh aje tapi.. mestilah sempurnakan masaknye...kena tumis kasi gariiing, klau tk...jawabnye duduk kt bilik kecil lame lah...akhirnye...hehe


13-11-2008, Lynne komen :

lynne dah cuba dah resipi ni. Memang sedap..tapi maaflah k.fida..lynne lupa nak amik gambar. Excited sgt tengok laksa nyonya menjadik..makan tak ingat org kiri kanan lagi.. Thanks for the resipi kak fida.


13-11-2008, kak fida komen :

salam lynne,trima kasih krane mncube laksa nyonya ni...sronok dgr org dh cube dan menjadik...tk de gmbr pon tk ape,akak jer lah gmbrkan mcm mane lynne mkn smpai tk ingat org kiri knn...hehehe... :)


11-12-2008, ila6729 komen :

salam..sedap laksa nih..1st time mkn kt Laksa shack..perhh...kena try nie..


11-12-2008, kak fida komen :

salam ila6729,pd yg minat mkn laksa,mmng sedap laksa nyonya ni...ila cubelah...nnti tk pyh pegi shack3 kt Laksa shack lagi...hehee.... :)


18-07-2009, NurAlin komen :

Salam, kak fida....lama dah lin tak jenguk2 kat MyR ni...open ni sbb teringat laksa kat King n I ...cari2 resepi laksa nyonya..haa tu dia..nak kena try ni, tak payah la cari kat King n I lagi..thanks kak fida.


19-07-2009, kak fida komen :

w'salam NurAlin...cube lin jgn tk cube....tq.. :)


22-06-2011, masnita irma komen :

tumpang tanya kak fida, laksa nyonya ni guna bihun kan klau tk silap?... atau blh guna laksa biasa?...


22-06-2011, kak fida komen :

masnita irma...klau tmpt akak laksa nyonya mmng gune mee laksa...tapi klau nk gune mee lain bleh ikut selere masing2 lh yer... :)


21-07-2011, tatai komen :

laksa nyonya ada yg letak kerang kan. kak fida pernah try tak, apa rasa nye, kerang tu kena yg mentah eh ?


21-07-2011, kak fida komen :

tatai...mmng ade yg ltk kerang...itu cume bhn tmbhn seperti fish cake,fish ball dll ikut selere,kebnykkn gerai2 yg jual laksa nyonya mmng bubuh kerng mnth atas laksa baru disiram kuah atasnye tapi akak tk suke bubuh mentah2, tk lalu mkn rasenye tapi klau nk ltk ats permintaan famili,isi kerang tu akak celur dulu dan masukkan sekali dlm kuah yg dimasak... :)


11-10-2011, masni_asrof komen :

dah lama saya nak belajar buat laksa nyoya baru ni saya dapat resepi dia maklumlah saya ni pengemar laksa


01-12-2011, izda komen :

aslmkum, laksanyonya ni memang sedap,akak lebih suka makan dgn sambal cili tp cili nya di masak dulu dgn garam @sadikit gula


01-12-2011, kak fida komen :

masni_asrof...klau penggemar laksa,mungkin tlh pon mncube rcp ni yer...mekaseh... :)


01-12-2011, kak fida komen :

w'salam izda...mmng sdp laksa nyonya ni lebih2 lagi klau bnyk isiannye..utk smbl mmng boleh gune berbagai smbl ikut selere...klau setakat dgn smbl belacan pon sdp jugak... :)


21-12-2011, rashidahkamdan komen :

salam kak fida betul ker lau nak wat laksa nyonya nie de gune daun selasih..?? daun kesom tak gune... saye tgk kawan saye pnye resepi betul ker...???


22-12-2011, kak fida komen :

w'salam rasidahkamdan..mmng ade rcp laksa nyonya yg gune daun selasih...daun selasih atau daun kesom hanye penyedap rase dlm kuah laksa,boleh pilih ikut suke atau selere..tapi klau tmpt akak mane2 gerai yg mnjual laksa nyonya mmng slalu gune daun kesom drp daun selasih... :)


28-11-2012, fubai komen :

laksa nyonya ni x payah bubuh isi ikan yer? kalo camtu ari2 bleh buat ni... hehehe... bleh buat la weekend ni...


28-11-2012, kak fida komen :

fubai..mmng laksa nyonya tk mengguna isi ikan..dah cukup sdp dgn bahan2 yang ade tu...slmt mencube dan slmt mnjamu selere ujong minngu ni yer... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu