Google+

oleh: kak fida ♥Bone Steak (Sup Tulang Merah)™

Bone_steak_002

Bone steak atau sup tulang merah,masakan yg fofuler di S'pure...enak di mkn bersama roti putih atau roti perancis dan jugak nasi. Resipi atas permintaan tatai... selamat mencube... :)


Created on : 14-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 1 kilo tulang *- cuci bersih
  • 3 helai daun pandan*
  • 1 btg serai*
  • 4 ulas bwg putih* -diketuk
  • 1 ibu jari halia* -diketuk
  • (Bahan2 * di atas disatukan di dlm periuk besar dan masukkan air secukupnya hingga tulang tenggelam dan rebus.
  • 2 sb ketumbar biji*
  • 1 sb jintan kasar*
  • 3/4 sb jintan halus*
  • 1/2 sb lada hitam/putih*
  • (4 bahan * di atas disangar dan dikisar halus )
  • 10-15 tangkai cili kering
  • 10 ulas bwg merah
  • 5 ulas bwh putih
  • 1 botol tomato sos
  • 2 sb kicap manis
  • kobis,carrot,kentang -dipotong ikut suka
  • 1-2 biji bwg besar - dibelah
  • cili hijau - dipotong
  • 2 biji telur - di kocok
  • Daun sop/daun bawang atau daun ketumbar
  • 1/2 cwn bawang goreng
  • 1/2 cwn kacang peas -utk tabur

Cara-cara

  1. Rempah yg disangar dan dikisar di masukkan ke dlm rebusan tulang dan rebus hingga daging pd tulang empuk.
  2. Cili kering,bwg merah,bwg putih dan sehiris halia dikisar dan ditumis hingga garing.
  3. Tuangkan(2) ke dlm rebusan tulang dan gaul rata.Masukkan kobis,cili hijau,carrot, kentang,bawang hiris,sos tomato,kicap,garam dan gula secukup rasa dan gaul rata dan masak hingga sayuran empuk.
  4. Tambahkan 1/2 bhgian daun sop,daun bwg(daun ketumbar) dan bwg goreng dan gaul rata lagi.
  5. Akhir sekali tuangkan telur keatas tulang dan tutup periuk dan masak hingga telur pekat.
  6. Ketika menghidang, tabur kcg peas dan lebihan daun2 dan bwg goreng.
  7. Rempah2 yang disangar juga boleh digantikan dgn rempah steak yg sedia ade dijual.









Laporan Masakan Bergambar (17)

Bone_steak_001
04-11-2008
sedap dimakan dgn roti prancis atau ape saje jenis roti...
Laporan oleh: kak fida

...atau roti roti yg sewaktu dgn nye... *-^

Bone_steak
21-01-2009
Kak Fida..dah siap gigi atas meh joint makan bone steak ni..sedap! rasa sedikit berempah..cicah ngan puri kentang (he..he..buat lagi atas permintaan Mr.Hby)
Laporan oleh: as75

isshh as...nnti lah..klau dh de gigi kene amik gmbr dulu...klau tk nnti sompek pulok...heheee....trima kasih as krane mencube...e'eh buat puri kntng lagik!!...

Bone
20-02-2009
walaaaa kak.fida! enak jugak yg ada rempah2 ni yer! kita makan cicah roti jerk! nasik tak mo layan dah! ehehehehe... mekacih yer kak! jeles sbb akak nyer ade tulang cruttt cruttt tuH! adeehhhh! heeeee....
Laporan oleh: hana6877

mkn ngan roti pon yaaaa..kenyang jughak....nape jeless pulak...lps mkn tulang bukan boleh buat piasan...heheee....tq ina krane mencube.... :D

Bone_steak
08-03-2009
1st time masa masak bone steak dan 1st time merasa keenakkannya.. lunch makan dgn nasi, dinner cicah roti bantal... sedap k.fida, thanks
Laporan oleh: nor_67

waaahh..nor..ni kire2 bone steak t'ganu nih...heheee... siap mkn utk lunch dn dinner...tq nor krane sudi mencube... :)

Bone_steak
11-04-2009
Akak..sedap la bone steak ni.Pestaim msk cenggini..walawei...best...TQ akak ku cayang..muah..
Laporan oleh: Lina_pg

haaa...lina..dh pndai msk,msti tk heran nk turun Beach Rd,S'pore..heheeee...tq lina krane mencube...muah3...mmm...bau bone steak ahh.. :o

Photo666
16-04-2009
Salam kak, ini dh 3rd time buat br nk htr report. 1st time buat mkn s'diri nk testing je mmg terbukti kelazatannye, then buat lg 2nd time ajak kwn2 lunch kt umah. Yg ni buat utk dinner td mkn ngan nasik putih je. X pyh msk sayur, dh bubuh sayur byk dlm tu smpi x nmpk tulang..he..he..
Laporan oleh: nora_kai

salam jugak buat nora...haiii...buat xperimen yer dgn tulang tuuu...heheee...tq nora krane rajin mencube.... :D

Image000
13-05-2009
Hubby kata power....
Laporan oleh: rehanasoleyman

tq rehanasoleyman krane mencube... :)...haaa...jage2..nnti en. hubby awak boleh jadik pOwer RangeR...heheheeee... :D

Bonessteak
18-05-2009
Lunch.. mkn ni dgn nasi, dinner plak mkn dgn roti.. sodappp.. kuah lebih lagi tu simpan plak dlm peti ais.. time malas nanti boleh panaskan makan ngan roti..
Laporan oleh: yani

tq yani sudi mencube...lebihan kuah,dipanaskan dn pecahkan telur lagik, pon sodappp gak...heee... :)

___015
09-08-2009
1st time buat...sedap jugak,boleh jd menu ulangan lps ni.
Laporan oleh: are3646

yaaa...ni die bone steak made in japan..heheee...tq are sudi mncube... :)

Bone_steak
13-10-2009
wah..k.fida mmg masyukk..suka2..mkn dgn nsi dinner mlm td, siang mkn dgn roti pulak..tq k.fida
Laporan oleh: sakura>emi

waaa..kompom kenyangggg sampai besok..hahahaaa....tq3 emi krane mncube.... :)

100e8995
21-12-2009
alahaiii.. dah 2 x buat.. baru kali ni dpt antar laporan.. kak fidaaaa... marbelesss wooo.. sodapp! maciiihhh.. :)
Laporan oleh: masz_73

haaa..ni kes mkn mesti tk toleh2 belakang.. :D (mmng lerr sbb dh pndng tulang yg kt depan...ekheheee... :D )...macehh mnyk2 jugak masz krane dh mncube.. :)

24102010857
24-10-2010
walllaaa kak...enak banget....tghari tadi mkn dgn nasi...hb kata, petang ni nak beli roti canai segera nak cicah dgn kuahnya. thanks kak atas resepinya.
Laporan oleh: baya74

enak ya bukkk...kompom lps mkn menyando...ekheheee....mekaseh baya krane mencube... :)

005
24-11-2010
Kak Fida...terima kasih atas resepi yang marbeles ni..sedap sangat !! memang best makan ngan roti :)
Laporan oleh: Mummy7857

trima kaseh Mummy krane dh mencube... :)

Dsc_0184
20-06-2011
lazat, menyelerakan, saya guna tulang rusuk sbb tak da gearbox...memang sedap
Laporan oleh: sixsixtwo

nyummm...tulng rusuk pon fav. akak tkyah rebus lame...heee..mekaseh sixsixtwo krane dh mncube.. :)

Image
23-12-2012
Saya guna daging kambing, sos tomato diganti dengan tomato sop...sedap! Terima kasih
Laporan oleh: omzahratain

alhamdulillah...mmm dapnye klau dpt cecah roti..nyumm2..heee...mekaseh omzahratain krane sudi mncube... :,)

Img_20130615_132731
15-06-2013
Trima Kaseh Kak Fida.....saya dah cuba...
Laporan oleh: yatisabar

alhamdulillah..mekaseh yatisabar krane sudi mncube... :)

2013-10-22_20
30-10-2013
salam k. fida. ni sup merah moon. special ni sbb tukang msk sndiri xpnh tgk/rasa sup ni. tp hubby yg kg nya kt singapore ckp two thumbs up!! heee. mmg sdap gile la. akan buat lg nnt. drp moon xpnh mkn sup tulang trus suka gile. dhla wangiii masa rbus tun xsbr2 nk mkn. tqvm k. fida. love u!!!
Laporan oleh: moonbug

salam moon...alhamdulillah..haaa tu lah sup merah homemade...ckp ngan en. hubby klau kt s'pore tu mamak made nk kena gi beach road...heeee...mekaseh moon krane sudi mncube...luv u toooo!!... :)


Komen (43)

03-11-2008, tatai komen :

tqvm for the resipi, tatai dah lama tak masuk MR kerana sibuk, baru hari ini teringatkan bone steak. insya Allah school holiday nanti bole cuba... once again thks for the resipi.


03-11-2008, kak fida komen :

salam tatai,mudh2an sihat hendaknye, sedang msk tengahari tadi kebetulan ayah akak sebut2 pulak nk suruh masak bone steak ni esok...insya'Allah klau jadi, akak uploadkan gmbrnye...bonesteak ala2 melayu....slmt mencube...tq...


05-11-2008, tatai komen :

wah... fida mengancam seh gambo nya. terliur pulak !!! Ni mesti nak cuba ni..


07-11-2008, kak fida komen :

cepat cube tatai...klau tk nnti trbyng2 dan trpndng2 kmbing berlari2...hihiii... :0


12-11-2008, masz_73 komen :

Salam k.fida, nk tanya rasa bone steak ni masam² manis ker? nk try ni.. :)


12-11-2008, kak fida komen :

salam masz_73,mmng rasenye msm2 manis sbb ade tomato sos...kadang2 akak masak suka bubuh tomato buah yg dihiris dn masukkan ketika menumis,jadi tomato yg 1 botol tk usah di habiskan,ikut rase lah ye...tq masz dzn slmt mencube... :D


23-12-2008, kak fida komen :

salam jann...utk memudahkan jann,haaa...ni lah die resipi Bone Steak....sop tulang merah yg jann katekan tuu.... :)


23-12-2008, kak fida komen :

jann,klau dh dapat resipi ni ,jgn tak cube yer...sbb sebelum ni pon jann dh perna bertanyekan tentang sop tulang merah ni dlm resipi akak Sup Tulang...cube jgn tk cube....slmt mencube.... tq...


26-12-2008, jann komen :

tq kak,mesti cuba.smlm cari tulang kat pasar mlm tak ada.pagi ni kena pegi pasar basah


31-12-2008, jann komen :

tq k fida,dah buat sop tulang merah.bila roti dah habis mkn pulak dgn spegethi n meat ball.tq v much


31-12-2008, kak fida komen :

tq jugak jann krane dh mencube...sedap jugak kuah tu mkn dgn spaghetti n meatball...mmm...mcm om putih jumpe mamak gitu...huhuuuu.... :D


07-01-2009, mamadania komen :

Salam kak fida, mmg sedap resipi bone steak nie. saye dah cube semalam. makan ngn nasik putih je..hubby puji sedap katenye.. leh buat lg ajak kwn2 dtg mkn plak.


08-01-2009, kak fida komen :

trima kasih skali lagi mamadania...klau msk bone steak dan mkn beramai2 mmng lagi menyelerakan....tq mamadiana krane dh mencube.... :)


21-02-2009, hana6877 komen :

kakfida... isi dalam tulang tuh kita nak! tapi tulang tuh nak sedekah kat anjen2 kat sini yg bersepah2 kat mana2! muahahahahaaa.. ppon tQ kakfida! sedapppp bone steakmuuuuu!! walaaaaa!!! :o


21-02-2009, kak fida komen :

oh dek ina ...betapa mulianya hati mu...huhuuuu..beruntunglah anjen2 kt jepon tu yer....klau som2 nye ajer yg ina nk...nnti akak pass kan straw senang nk sedut yer....akak pass straw yg gemok..straw bubble tea...hahaaa....bile sedut jgn tesedak sudah..nnti anjat baby...heeeee... :D


22-02-2009, akma_4th komen :

kak fida, bubble tea tu mcmana ek?


22-02-2009, kak fida komen :

salam akma...bubble tea tu minuman teh yg berperisa mcm2 dan mesti ade black pearl dlmnye atau sagu bijik hitam yg besar2 tu sbb tu strawnye berlubang besar klau tidak air tk lalu sbb tersumbat sagu bijik tu...klau pt mmbeli-belah atau tmpt yg sibuk dgn orng ramai,di kiosk2 msti ade jual..ini minuman anak2 sekarang...org tua pon..heee... :)


17-03-2009, nolyzulkeply komen :

kak fida..."sanggar" tu ape?


17-03-2009, kak fida komen :

salam nolyzulkeply...pembetulan.."sangar" bukan "sanggar"...maknenye digoreng tanpa minyak ...


17-04-2009, bibeymardiana komen :

kak fida, akak org spore heh? Coz bone steak ni famous kat spore kan? Dah penah mkn soup merah ni...perrrgh..memang best giler..nak cubalah masak n mkn puas2. kat kedai mamak 2 ketul gear box n roti rm8 tu..sorang jek mkn...anyway tq kak fida bg resepi ni...muah..muah...


17-04-2009, awekjetli komen :

Kak Fida nk tanya, apa gunanya telur tu ye? Klu x letak bleh x sbb saya allergic telur n ayam. Ke bleh ganti dgn benda lain?


17-04-2009, kak fida komen :

bibeymardiana..btol tu...mmng famous bonesteak kt s'pore...klau artis2 dtng s;pore,mkn bonesteak,ps tu masuk surtkabar...heheeee...tapi bonesteak gune tulang kaki kambing jer tk gune gearbox sbb tk der....slmt mencube bibeymardiana...tq... :)


17-04-2009, kak fida komen :

awekjetli...telur tu setakat nk memekatkan lagi kuah tu dan pasti sedap pd yg suka telur tapi klau tk bubuh pon tk ape tk pyh gantikan dgn ape2...pd yg suke mkn telur tapi tk nk gaulkan dlm kuah...boleh asingkan telur dan goreng mate lembu aje....slmt mencube awekjetli...tq...:)


17-04-2009, nora_kai komen :

Salam kak, sebenonye bone steak akk ni la satu2nye resipi yg m'gunakn jintn2 yg saye cnfident nk cube. Bkn ape saye slalu confius bab jintan ni.


17-04-2009, nora_kai komen :

Saye penah mkn kt Turkish Restaurnt kt sini ade la masakan diorg mcm ni gak tp yg akk nyer lg sedap la. he..he.. Tu yg bile mkn akk nyer ni hubby kate mcm kt Turkish Rest tu la. Tp diorg gune rusuk kmbing.


17-04-2009, kak fida komen :

salam jugak buat nora_kai...mmng rmph2 tu yg buat kuah jadi sedap dan beraroma....klau jintan halus=jintan putih dan jintan kasar=jintan manis...jadi jgn kompius yer...heee... :)...msk bonesteak sdp jugak klau gune isi daging aje atau rusuk aje....ppon trimakasih skali lagi nora krane dh mencube.... :)..psstt...nora..dh tk pyh gi rest....heeee... :)


06-08-2009, as75 komen :

ana_shoter ni rcp bone steak kak fida.. mmng sedap.. smoga kena ngan citarasa ya..


22-04-2010, meezaa komen :

salam kak fida. Thank 4 sharing recipe yg lazaaatttt ni. Hubby n anak2 sume suke. Jazakillah...


24-04-2010, kak fida komen :

w'salam meezaa..alhamdulillah..rcp ni memenuhi citarase meezaa dn keluarge...mekaseh krane dh mncube... :)


27-11-2010, aie khaie komen :

Salam kak fida..say org baru di myr ni.. Terliur tul tgk bone steak akak.. Sya nk try jg pasnila.. Emm nk tanya satu soalan kt akak boleh x masak dgn daging landak?


08-12-2010, zsrina komen :

Dah buat last week. Sedap...hubby n anak suka. Anak sy siap ratah camtu jek...


18-07-2011, sfah komen :

sos tomato letak 1botol ke..?


18-07-2011, tasriffyra komen :

Nielaa cepi yg dicari2 nie..tap kan kak,sangar tu ape yee...mcm penah dgr tap lufhee le plakkk....1 lg kak,kalo kite pki tulang biase jee agak2 edap x...alaa tulang yg sll wat sup tulang tu leee ngan dagingnye skali....sy xpenah mkn n xtau camne sbnrnye gupe sup tulang merah yg smangnye fofhular kt spore...sll dgr jeee....ajat diatie nk wat...nywy tq D cepi....ehh lupa...yg sos tomato tu btl besar/ kechik


19-07-2011, kak fida komen :

sfah...seperti yg tertulis dlm rcp 1 botol tomato sos...


19-07-2011, kak fida komen :

tasriffyra...alahai dh dkt 3 tawon cepi ni kt dapo akak...agak2 klau sfah tk komen tasriffyra tentu tk jumpe...heee....sangar tu digoreng tanpa minyak...mmng tu ler tulang yg dimaksudkn dlm rcp ni...tapi klau nk gune rusuk ok, bahagian isi je pon ok...utk tomato sos tu, terpulang nk gune botol kecik ok, botol beso pon ok...atau boleh kurangkn sos tu ikut rase...kan ker kite yg wat die...heheee.... :)


19-07-2011, tasriffyra komen :

Ihihhiih..tu la pasaiii kak...harus btime kasih kt sfahla..kalo xkerna dia,mmg sy xjumpe...yela sy g cari atas nama sup tulang merah,patutla xjumpe2...kihkihkhi....nywy tqute ye kak...harus diteraiii nantilaaa....


19-07-2011, tasriffyra komen :

Ihihhiih..tu la pasaiii kak...harus btime kasih kt sfahla..kalo xkerna dia,mmg sy xjumpe...yela sy g cari atas nama sup tulang merah,patutla xjumpe2...kihkihkhi....nywy tqute ye kak...harus diteraiii nantilaaa....


11-07-2013, black1205e komen :

wahduhhhh... boleh TER-nampak plak resipi ni! bestnyerr.. nak save page ni. cobaannnnnnnn!!! bila ade masa yg sesuai, nak tryy!


12-07-2013, kak fida komen :

black1205e...klau tknk guna tulang semate boleh cmpor dgn rusuk dan isi daging...try jgn tk try nanti dok terrrrliuuurrrr je...heheeee... :D...slmt berpose... :)


12-07-2013, black1205e komen :

bleh buat tuk dish raye nanti. Insyallah! kalau jadik, sy post okay! selamat berpose to u to u too kak fida! mwaksss! ♥


13-07-2013, kak fida komen :

boleh sgt2, lebih seronok klau dinikmati beramai2..semoga black diberi kesihtn sepnjng mnjalani ibadah pose yer...aminnn...muaaah3 jugaks! ♥.. :)


26-07-2013, kct komen :

kak fida terima kasih banyak2. Dah lama cari resepi ni tp tak jumpa2 lagi dengan selera kct. Alhamdulillah semoga kak fida dimurahkan rezeki dan dapat berkongsi resepi yg mabeless lagi dengan kami. terima kasih


28-07-2013, kak fida komen :

kct..sama2 kaseh..amiiin krane tlh mndo'akn...semuga rcp yg dicari dh jumpe ni tlh dicuba dn menepati citerasa...semuga kct juga dimurhkn rezeki dan siht sntiase dn dpt mncube rcp2 yg tlh sedia ada di Myrcp ni ye... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu