Google+

oleh: enas_eryna roti puri

P1010805

resepi ni bole terus digoreng tanpa diperap...nak simpan semalaman pun boleh..mudah dan ringkas...dimakan bersama kuah sadin atau pun kari ayam..


Created on : 14-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi enas_eryna




Bahan-bahan ( dapat ler dlm 20 biji )

  • 4 cawan tepung gandum
  • 5 s/b marjerin atau kalau suka bole campur dgn minyak sapi(3s/b marjerin +2s/b minyak sapi)
  • 1 s/b susu manis (tak letak pun ok)
  • 11/2 s/k baking powder
  • 1 s/k garam
  • Air secukupnya

Cara-cara

  1. Satukan tepung dgn baking powder dan garam
  2. Masukkan marjerin gaulkan sehingga sekata..
  3. Masukkan susu yg dicampur sedikit air..kemudian masukkan air sedikit demi sedikit..uli sehingga menjadi doh yg tak melekat di jari.
  4. bahagikan doh kecil-kecil sebesar 50 sen..akhir sekali canaikan doh..jgn terlalu tebal atau nipis...kemudian goreng..

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (12)

Roti_puri
14-08-2008
Ha....ini dia! Buat petang tadi utk minum petang. Cicah ngan sambal tumis ikan bilis. Senang nak buatnya.
Laporan oleh: rossitamz

wahhh...cantik tuuu....mmg senang nak buat..

Puri
16-08-2008
buat tuk makan pagi ni...first time buat n makan kueh ni...best bila tengok dia gelembong2...hehhe..tq
Laporan oleh: quinnie

thanks kerana mencuba..mmg seronok bile tgk roti gelembong2.

Rotipuri
16-10-2008
cikgu.. ok dah ke nih.. x pernah makan lagi sebelum ni..
Laporan oleh: yani

thanks yer sbb cuba...ok sgt ler tu yani.....senang jer kan..pas ni bole ler slalu buat..

Roti_puri
20-01-2009
Senang...Sedap... Lawankan dengan sambal tumis ikan bilis...TQ sebab sudi share resipi ini...
Laporan oleh: MamaInaz

mmg senang kan mamainaz...kalau tetamu dtg tu sempat ler lagi nak uli n goreng

05022009684
07-02-2009
salam . saya +kn butter dgn lemak sayuran. lembut & kembung2 belaka. suka sangat. tqvm
Laporan oleh: baya74

wah...sedapnya nampak

Dsc_0026
02-03-2009
menu smlm...x pandai nk agak sukatan air...jd keras skit...
Laporan oleh: are3646

nampak kembung dah tu..takper nanti bole cuba lagi..

Sam_0883
01-11-2010
gelembung bulat....senang nak buat, tq for the recipe
Laporan oleh: sixsixtwo
Roti_puri
20-12-2011
buat for dinner... sedap. Tak sangka dpt sambutan hangat drpd anak2.. senang sgt buatnye..tq 4 the resepi
Laporan oleh: fids
Roti_purie001
14-03-2012
trma ksh erna.. mcm2 kjadian ada yg tak kmbung. apa pun sdap ank2 ska.. tp apa beza roti puri n roti arab..?
Laporan oleh: Norriyah
20130303_104836
11-03-2013
Walaupun rupanya tak lawa, habis gak makan dengan sambal sardin.. sedap! Terima kasih ya enas_eryna.
Laporan oleh: LynnSham
Dsc05677
22-10-2013
try rspi enas pulak..buat minum ptg, anak2 asik mengulang je..dia org suke cicah ngn susu dn kicap sedap katanya...timekasih ya enas :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc06553
15-02-2014
wat minum ptg...mekasih :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (18)

14-08-2008, ummiHakim komen :

ha..ha..baru je umi nak up load resepi ni tup tup dah muncul. Roti ni mmg favorites sejak kecik, kami pggil roti kembung. memang sedap cicah ngan kari, makan gitu je pun sedap.


14-08-2008, ummiHakim komen :

nak kongsi tips skit.. nak kasi dia lagi kembung, masa goreng tu ketuk2 dgn hujung sudip. try le mmg senang. tq yg bg resepi!


14-08-2008, mimieda komen :

mmg sedap makan ngan sardin tp i kalo wat ni campur ngan tpg atar sket..


14-08-2008, enas_eryna komen :

ummi hakim..thanks kasi tips tu...roti ni mmg besh kan...mimieda..kekadan tu saya buat campur tepung superfine...hehehe..apapun jadi je.


15-08-2008, Itarossi komen :

laa.. ingatkan ramai yg tak tau roti ni..mak k ita selalu buat masa kecil2 dulu. Skrg buat utk anak2 lak. cicah ngan sambal sardin..perghh.!! 2 biji saiz roti canai tu blh habis. Campur ngan shortening sikit pun blh. Lg lembut.


15-08-2008, abby_3483 komen :

oh... teringat zaman kecik2 dulu.tlg mak jual kuih.goreng extra doh karipap.masa goreng tekan2 ngan sudip cam kate ummiHakim tuk kasi lebe kembung. pastu makan ngan sambal bilis (nasi lemak) xboh b.p pun kembang gak.mmg sedap kan,especially dr air tangan mak-mak kite.Fuhh...


16-08-2008, MamaInaz komen :

Tumpang tanya, nak kena goreng - minyak banyak atau sikit? TQ...


16-08-2008, enas_eryna komen :

mamaInaz...goreng guna minyak yg byk ye...


18-08-2008, MamaInaz komen :

TQ enas_eryna, nanti saya cuba dan report kat sini eh...


19-08-2008, miazahira komen :

kuih feveret ini mak saya panggil kuih bom sebab dia kembung dan gemuk macam bom kah kah kah


29-11-2008, onebonez komen :

saye separuhkan adunan ni..sebab x ramai org kat rumah...tp x menjadi..kenapa ek..dia x mau kembung...


29-11-2008, enas_eryna komen :

onebonez...agaknya adunan tebal sgt kot...tak per jgn putus asa cuba ler lagi...cuba goreng dgn api yg besar sikit..n masa canai kan tu jgn tebal sgt..


01-02-2009, jannahazwan komen :

apasal cek punya tak kembung...? pasai tak lenyek kot..? nak kena gelek dulu ka? wajib?


21-02-2010, k.zila66 komen :

mekasih buat enas...ptg smlm buat bestt sgt2...lenkali leh wat...


13-04-2010, anak_mak komen :

em . enas , mak bese bwat da roti nih . tp pgil jewel2 . hee . jawe tuh .


26-03-2011, ummi yasmin komen :

slm, nak tanya, roti puri tu, guna air campuran gula , minyak dan garam, tuan panas2 atau tunggu sejuk dulu, sbb saya tuang panas2, so , dia tk naik dan gelembung. tq


30-05-2011, sunah komen :

sme mcm roti arab je...cume tak ltak mauripan..mkin itu jga yg mybabkan ada yd tbabtut..tak naik..


14-03-2012, kayjalal komen :

sedap mkn panas2...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd