Google+

oleh: AlongRoz Homemade Sos Cili

82

Pokok cili berbuah byk sesangat so buat sos cili sendiri - lebih sihat takde pengawet. Rasa nya lebih sedap dari yg beli (sendiri perasan...)


Created on : 12-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi AlongRoz




Bahan-bahan ( ikut suka )

  • 1 mangkuk besar Cili Merah + Cili Padi (kalau suka)
  • 3-6 ulas Bwg Putih
  • 1/2 cwn Cuka (brand Heinz)
  • 1/2 cup Sugar
  • 1 sudu Garam
  • 1 sudu Tpg Jagung - bancuh dgn air

Cara-cara

  1. 82
    Ini dia cili yg Along gunakan.
  2. Blender kesemua bhn kecuali tpg jagung, dgn sedikit air. Kacau atas api sehingga pekat.
  3. Akhir sekali, masukkan paste tepung jagung utk memekatkan sos. Jika perlu boleh tambah lagi.
  4. Sejukkan & masukkan ke dlm botol kaca yg di siram dgn air panas.

Tag

sos









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (19)

13-08-2008, Achik78 komen :

wah...kreatif ler...


13-08-2008, bee_rbs komen :

menarik ni!!.berapa lama boleh than ye along?


13-08-2008, emas komen :

cili merah yg biasa bole ke


13-08-2008, nollyarwen komen :

gemok nye cili2 tuh!


13-08-2008, deng komen :

cm best jer...


13-08-2008, KAK UMI komen :

Umi tgk gombo cili along best nyer.. segar2. Beli kat mane ? Kak Umi ni hantu cili api. balik ni umi cuba resepi sos cili along ni. thanks along.


13-08-2008, quinnie komen :

best nye dapat buat cili sos sendiri...mudah je bahan2 dia...


13-08-2008, AlongRoz komen :

bee_rbs, ada cuka boleh thn lama. Simpan dlm peti sejuk lagi lama tahan. Lagi satu botol mesti basmi kuman dulu dgn air panas. Brape lama tu tatau le, sbb kat umah along ni paling lama pun 2-3 minggu leh, habis dah.


13-08-2008, AlongRoz komen :

emas, cili merah biasa lagi sedap. Cili along tu tatau apa nama, sebenar nya along tanam sebagai pokok perhiasan kat garden. Pedas nya lebih kurang mcm cili merah juga.


13-08-2008, AlongRoz komen :

KAK UMI, along tanam sendiri tak beli. Cili tu bukan cili api tau. Along cadangkan guna cili merah + cili padi (utk yg suka pedas).


13-08-2008, noraida komen :

pakai cuka brand nyonya boleh tak/ KAT SINGAPORE TAK DE BRAND HEIZ


13-08-2008, nor_67 komen :

along, rasanya org panggil cili tu cili jepun.. dan rasa dia tak pedas mana kan..


13-08-2008, AlongRoz komen :

noraida, brand apa pun boleh. Along rekemen brand Heinz sbb acidity cuma 5%, so perut tak sakit - org gastik pun boleh mkn. Klu takde Heinz, boleh ganti dgn wheat vinegar atau fruit vinegar. Cuka buatan tu along tak mkn sbb buat dari bhn kimia.


13-08-2008, AlongRoz komen :

nor_67, oh pedas nya boleh tahan juga tapi kurang sikit dari cili padi. Kalau guna cili merah biasa along cdgkan + cili padi tapi cili ni tak payah - just nice.


04-11-2008, cahayer komen :

sos ni agak2 ade rase cam sos cili ayamas tak... ?


25-04-2009, tahrunnisah komen :

dah buat tadi...(gambar tak sempat nak tangkap)kat bumi arab ni seme sos tomato...sos cili takdak...tapi sos ni memang sedap...cubalah buat saya gerenti sedap...ni nak buat banyak2 nak jual ngan budak2 msia yang keje kat sini..he..he..


25-04-2009, tahrunnisah komen :

sorry..pembetulan..sos cili ada tapi memang tak rase macam sos cili kat malaysia..rasanye masam takde ump kata orang...


15-09-2011, rohanamat2010@gmail.com komen :

salam.boleh tak kalau kita ganti cuka brand Heinz dengan cuka epal or cuka tamar


16-08-2013, ky'sissh komen :

kalau xde cuka, ganti dengan air limau boleh?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu