Google+

oleh: kak fida ♥Choc. Brownies Kukus™

Brownies_kukus

Brownies yang mudah dan cepat penyediaannya... :)


Created on : 11-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 10x10x1 inc. )

  • 200 g mentega/majerin (3/4 cwn + 1 sb penuh)
  • 200g dark choc.(3/4 cwn choc yg disagat atau dihiris halus)
  • 170 g tepung gandum (1 1/2 cwn rata)
  • 30 g serbuk koko (1/4 cwn rata)
  • 4 biji telur
  • 170 g gula halus (1/2 cwn rata + 3 sb rata)

Cara-cara

  1. Cairkan mentega dan choc. secara double boil, kacau rata dan biarkan suam. Ketepikan.
  2. Tepung dan koko diayak bersama.
  3. Di dlm mixer, pukul telur dan gula hingga kembang.
  4. Brownies_kukus_+_tpg_koko
    Masukkan campuran tepung dan gaul rata dgn spatula.
  5. Brownies_kukus_+_chocbutter
    Masukkan pula campuran choc. dan gaul lagi hingga rata.
  6. Tuang adunan ke dlm loyang bergris dan kukus hingga masak selama 15 min.
  7. Brownies_kukus_ptg_with_cutter
    Sejukkan brownies dan potong 2 inc. persegi.Lebih mudah lagi jika menggunakan cutter(seperti dlm gmbr) utk mendapatkan potongan size bownies yg sama.
  8. Hias brownies ikut selera. Di sini saya bubuh topping dgn choc. cair(200g) dan juga badam hiris yg dipanggang.








Laporan Masakan Bergambar (23)

Choc
11-10-2008
buah tngn utk sis-in-law, buat hari raye open house esok...
Laporan oleh: kak fida
Img_0597
13-10-2008
buat untuk bekal anak ke mjlis raya kat sekolah.
Laporan oleh: bayu-tt

slmt hari raye bayu-tt,tntu anak bayu hepi n bangga dpt bawa kuih ke skolh buatan ibu sndiri,tu..atas brownies yg berwarna-warni, M&M agaknye ye....trima kasih bayu krane mncube... :)

Brownis_kukus
20-12-2008
Salam kak fida..dah dkt2 krismas ni cam pokok krismas lak susunan brownies 3 segi ni ye.hehee...ni versi memandai2 la potong 3 segi ni.kite hias ngan almond nib je kat ats choc mskn tu kak fida..sbg buah tgn gak.1st time wat brownies sendiri..kukus lak tuh..sedap sehingga mjilat loyang.tq kak fida..hehe :D
Laporan oleh: HaSue

waaah gagah nye HaSue smpai mnjilat loyang...hihiii...cantik potongan brownies tuuu...mmng mcm pokok krismas...hias dgn choc. dan almond nib....tapi lagi 1 hiasan HaSue lupe...mane lampu lap-lip nye?....heee... :D

Img_3165
26-12-2008
nih dia hasil dari kita... layerd ngan cheese ilham dr resepi mrsdayat.. buat utk kwn hb.. thnx kakfida! amik la sepotong tuH! hihihi....
Laporan oleh: hana6877

dh ade cheese pas tu ade stwberry...e'eh...sepotong jer...mane lah cuukuup....huhuuu....kate org s'pore..buat taik gigi jer...hihiii..:o tq hana krane mencube.... :)

Dsc04790_resize
27-12-2008
salam. hai k.fida sedp terasa coklat nya.. cuma lapisan bwh tekeras sikit buat.. yg penting boleh mkn...nextime leh try lagi..:-b
Laporan oleh: shafea

salam shafea...step 3 dan 4 gaul secara kaup-balik perlahn2,mungkin tk akan keras....tk ape,jgn putus ase..len kali try lagi yer....tq shafea krane rajin mencube.... :)

Brownies
27-01-2009
malas nak kuarkan pengukus dari dalam gobok... ehehe....so saya bakar jer... brownies ni rase die penuh ngan cokolatnye...saya tambah lagik ngan coklat emalco, so makinlaaaa pekat rase coklat...ehehehe....sedappp...tq kak fida...
Laporan oleh: nOOrsha

cantik jugak ghupenye brownies ni kene bakar yer...heheee...dh bnyk choc., tmbh choc. emulco lagiiikkk....ishh.....sume nye boleh jadik choc. lps mkn niii....hihiiii....trima kasih nOOrsha krane mencube.... :D

Brownieskf
13-02-2009
sedap brownies ni...saya letak walnut kat dalam dia....tq kak fida
Laporan oleh: quinnie

mmng sah bnyk walnut..heee..:)..trima kasih quinnie krane mencube.... :)

Dsc01071
14-02-2009
kak fida, dah try byk kali...kdg2 da kwn order...thanks for the recipe.. :-)
Laporan oleh: juriatyz

tq juriatyz dan alhamdulillah...dh boleh mengambil tmphan...bnyk resipi2 akak yg boleh dijadikan mata pencarian (promote lah pulok..hihii)...juriatyz bolehlah cube yer.... :D

Dscn4452
20-02-2009
erm...ni la brownies yg dh sy buat...xde topping pn,cm kuih pulak...
Laporan oleh: asmah_rusman

salam asmah...haaa..dh jadik la tuuu,cntik pon...texture mmng pdt tapi lembut...tq asmah krane dh mencube...:)

Brownies
24-07-2009
buat dlm bekas kecik2. Sedap & mmg terasa tul coklatnyer. Topping pastu tabur coklat rice & coklat chip.
Laporan oleh: dapurnanie

molek nmpk brownies tu,bubuh dlm bks kecik2 mudh nk bagi2....heee...brchoc2 topping,puas sape2 yg mmknnye...tq nanie krane mncube... :)

Kerja_003
10-10-2009
sedapnyer brownies ni kak Fida...thanks you so much!!
Laporan oleh: Mummy7857

tq Mummy krane dh mncube...semoga Mummy sntiase sihat hndknye...amiiinnn.... :)

Brownies_kk_fida
18-11-2009
juga buat utk jamuan perkahwinan sepupu inda...rcp akak best sgt2...jadi favorite tetamu,cpt habis...tq kk fida... :)
Laporan oleh: inda77

tq inda krane rajin mncube... :)

Brownieskukus
06-03-2010
kali ni buat ats prmintaan adik, tk bubuh topping sbb nk mkn dgn eskrim...sedappp... thanks akak.... :)
Laporan oleh: inda77

mmm sdp mkn ngan aiskrim...tq inda... :)

Brownies_2010
15-03-2010
wat lg. mmg penuh rs coklat..tq kak fida.
Laporan oleh: dapurnanie

tq skali lagi nanie...hrp tk jemu mmbuatnye... :)

28032010407
29-03-2010
sedapnyer kak fida.. baru kuar pengukus dah kena serang ngan anak2.. hehehe..
Laporan oleh: farrah_diba79

nmpk molek jer brownies dlm bks kcil2,mudh anak2 nk mkn yer...tq farrah krane mncube... :)

01042010428
02-04-2010
Salam kak.. kali nie saya wat utk letak dlm goodie bag bday anak saya.. tanpa topping pun nyum.. nyum.. tq kak.
Laporan oleh: farrah_diba79

w'salam farrah...mudh dn sng nk bbagi..tq farrah n epi belated b'day utk ank farrah... :)

Choc_brownies
08-08-2010
dah 2x buat..anak2 suker sgt. Saya guna gula perang dan tambah soda bikarbonat sikiiit je..tq kak fida sbb share resepi best ni!
Laporan oleh: kakyush

mekaseh kakyush krane rajin mencube..mmng sronok klau anak2 suke yer.. :)

76036_1652203755589_1551890071_1579046_3065235_n
22-11-2010
resepi brownis kukus k.fida, tp saye layer ngan cheese...cdap...
Laporan oleh: yana@jasmine

nmpk cantek brownies yg dihias tuu...mmng tmbh sdp dgn lapisn cheese....mekaseh yana krane mencube.. :)

150324_1716580794271_1230751620_31897061_6476768_n
23-11-2010
i like it kak fida.ur resipi was soo great.tq. =) this is my 1st time baked a brownies n my fmly do love it soo much! *i make a little bit dif here which i put some choc fillings*
Laporan oleh: saynie

thanks saynie for trying out this simple rcp... :)

Brownies_coklat_kukus_18-12-10
27-12-2010
Kak Fida, sedap sesangat..try buat 1/2 adunan je sbb anak2 nak kek coklat tp malas nak keluarkan oven dr kotak..jumpa resepi ni dan bahan semua dah ada..so jadi lah macam ni sebab pengukus kecik..tak muat loyang segiempat..ltk je dlm loyang bulat dan main potong2 je. Topping guna resepi Fendi serbuk koko, susu pekat dan minyak..TQ bebanyak.
Laporan oleh: yanidungun

nmpk cun sgt2 brownies tu,ade topping brtmbhlh sdpp...mekaseh yanidungun krane mncube.. :)

P1210267
21-01-2011
salam kak, ni la hasilnye.kelakar rasanya wat kek ni.agknye lebih masa kot mesin,jd masak lbh dr 1jam.mula2 ikut la 15min tu, pastu try pakai lidi,bwh die lembik lg.tmbh lg 15min,tgk lembik gak.so, buat andaian mmg cmni kot sbb panas lg.siap dh msk peti ais,tgk2 mmg lembik.sah la blm masak.saya kukus balik, mau naik lg..mkn pns2 mmg sdp.tp rupa xbpe cntk la..cmne nak buat cklt siram atas die tu?saya buat cklt+butter+susu+tpg jagung pun xnak pekat.cmne ye?
Laporan oleh: solahadi

w'salam solahadi..cmne leh kukus smpai 1 jm lebey?ape2 jenis brownies lps dibakar atau kukus akan lembab dlmnye tapi bile dsimpn dlm esbok dgn sendiri brownies akan beku/mengeras...utk topping akak cme bubuh choc mskn yg dicairkan (step 8)juga akan beku setelah disimpan dlm esbok...ppon mekaseh bnyk2 krane tlh mncube,hrp2 tk serik utk mencube lagi... :)

Brownies_coklat_kukus_30-12-10
15-06-2011
Kak fida, ni buat kali kedua..dah lama buat ni..on 30/12 tapi..br sempat hantar laporan. Ni..tabur badam cincang kat atas..
Laporan oleh: yanidungun

alahai yani...cam nk wat hantrn pulak...mekaseh yer krane rajen mncube... :)

111219_brownies_kukus
28-08-2012
slm k fida. ni birthday brownies utk en hb. so x potong kecik2. mula2 kukus, mcm lembik sgt xleh potong. sbb dh panik, trus bakar dlm oven. hehe. rasa mmg sedap elok tp kurang sikit moist. pastu topping nya fail. pndai2 cairkan choc hersheys (konon nak guna fancy choc sbb nk special). skali dia jd mengeras n lgsg x smooth. nsb baik rasa sedap wpn rupa x seindah kabar (malu) heee. kena try lg next time. thx kak :)
Laporan oleh: moonbug

Komen (77)

11-08-2008, penkarat komen :

slm kak fida... dark choc tu camne ekk? cap apa?


11-08-2008, kak fida komen :

salam jugak buat penkarat, dark choc. ialah cooking choc. atau choc. masakan yg pahit, warnanye choc. gelap, klau digantikan dgn milk choc. atau lain jenis choc. pon boleh jugak ikut selera tapi mestilah choc. yg boleh dimasak...biase choc. cap Tulip,Van Houtan, Colatta....


11-08-2008, leha_adam komen :

kak.tak siap lagike cara2nye..dh xsaba nak buat nih..


11-08-2008, leha_adam komen :

alamak dh kuar la...sedap nih..kena buat nih..kalo xde mixer leh buat kan???kacau2 je?


11-08-2008, kak fida komen :

leha_adam, klau nk kacau2 aje...boleh...tapi mesti kasi kembang jugak, nnti brownies tk lembut sebab dlm adunan brownies ni tk ade bahan penaik..ok...tq...


11-08-2008, azwalissa komen :

kak, nak tanya.. dark chocolate tu bahan dalam adunan atau bahan utk topping? tQ..


11-08-2008, zana08 komen :

kak fida, nak tanya semasa mengukus kita perlu melapiskan cover pengukus dengan kain ke or boleh tak cover loyang dengan almunium foil je.. or kita kukus je mcm masak kuih talam..


11-08-2008, kak fida komen :

azwalissa, dark choc. tu bahan dlm adunan...utk topping tk termasuk dlm adunan yg ade....itu akak tambah sendiri..ikut selera..


11-08-2008, kak fida komen :

zana08, bagi akak ...ape jenis kuih yg kite kukus lebih baik kite balut penutup kukusan dgn kain utk mengelakkan air menitis atas kuih...klau tutup loyang dgn alum. foil pon boleh...tapi setakat kukus kuih tk sampai 1/2 jam...rase akak guna kain ajelah....tk membazir ....selamat mencube...tq...


11-08-2008, hana6877 komen :

penah wat sblm nih lebih kurang resepi k.yani..tp bakar..klu kukus nih mesti lagi moist kan.. er kak fida?


11-08-2008, kak fida komen :

betol tu hana, mmng moist...anak akak kate lebih sedap drpd yg ade jual kat cafe2.Akak klau kek2 choc. cume suke buat tapi tk brape suke mkn...


11-08-2008, zana08 komen :

Smlm pun dah cuba resepi yani..mkn masa panas2 dgn anak2..tak smpt nak sejukkan.. tak brapa moist..tak tau klau kukus.. hrp lebih moist.. hana boleh beri add ke blog u.. sy out dulu...


11-08-2008, hana6877 komen :

zana.....nih umh buruk hana http://hanamemories.blogspot.com >>kak fida, jemput la singgah juga...


11-08-2008, kak fida komen :

hana, terima kasihlah kerna pelawa akak...tumpang seronoklah tengok hana dan famili kat Jepun tu...mudah2an sentiasa selamat hana dan famili di mane saje berada...akak do'akan ye...tk...


11-10-2008, tomyam komen :

salam kak fida..nk tnya..brownis ni lbh kurang cam kek cok jgk ke?ade beza x kalau gne butter dgn marjerin?sb biasenyer if gne butter rase lemak cikt..btul ke?


11-10-2008, kak fida komen :

salam jugak buat tomyam,mmng betul tu,brownies lbh kurng mcm kek choc. jugak...cume brownies ni kbnyykan texturenye padat,ade yg lembut ddlm tapi garing di luar atau permukaannye...butter dan majerin mmng ade beza tapi pd akak klau dlm adunan yg bnyk menggunekan koko dan choc. perbezaan rase pd butter dan mentega tk timbul...itu pendpt akak lah...tq..tomyam krane bertanye....


11-11-2008, shaz73 komen :

sedapnya. k.fida potong brownies selepas coklat cair yang dituang tu keras ke? bila fikir balik rasanya leceh nak potong brownies lepas tu baru curah coklat cair. banyak kerja tu. resipi ni boleh tak guna loyang cutter - tak melekat ke?


11-11-2008, shaz73 komen :

Kak fida guna apa untuk mengukur brownies untuk saiz yang sama besar?


11-11-2008, kak fida komen :

shazz73,sebenarnye akak potong brownies dulu baru tuang topping...akak tk gune pengukur pon,akak main agak2 jer...klau gune loyang cutter mesti nk alas dasarnye kemas2 dgn alum. foil...akak gune loyang roll,lebih mudah lagi rasenye...


28-11-2008, shaz73 komen :

kak fida macamana cara kak tuang coklat atas brownies tu? guna apa ye sebab coklat tu cepat keras. badam tu kena goreng tanpa minyak dulu ke?


28-11-2008, kak fida komen :

salam shaz73,akak gune sudu jer,cedok choc tu dan tuang atas brownies kemudian ratakan dgn belakang sudu....rase akak klau choc. tu suam2 tk cpt keras...jgn msk choc. utk topping awal2 dan dibiarkan...tentu lah choc. akan keras...badam pula akak panggang dlm oven dlm 10 min...slmt mencube...tq...


20-12-2008, HaSue komen :

ehe kak fida..x sempat psg lampu lip lap dah blackout..habis kena telan.hehee..len kali nak wat lg sbb aritu yg byknya bwk gi umah family angkat.ntah diorg tau ke x yg tu brownies..dah ckp kat adk angkat,'ni bkn kek,bkn biskut..tp BROWNIES'.dier sengih n angguk je..ntah phm ke idak.hehee..pe pon tq kak fida ye. :)


20-12-2008, HaSue komen :

hana..aritu ms kita belek2 resepi kak fida ni kite tsrempak alamat umah hana.kite tjenguk2 la kejap..santek umah hana,rajin tanam bunga dpn laman yer..kalo ade selipar jepun kaler biru yg sebelah je tu dpn pintu umah hana kite punye la tuu..tertinggal aritu ms bgegas nak balik,takut hb hana sergah.dtg umah x minta izin tuannya katekann..hikhik


20-12-2008, hana6877 komen :

HaSue, umah hana tuh ade bunga er? bunga apa erk? setahu hana, cume hamparkan tikar mengkuang jerk... hihihi jap jap kita cari selipar sebelah kaler biru... heeee....


20-12-2008, hana6877 komen :

HaSue....tk jumpa pong! kat mana erk? ke salah umah? hihihi..... *adoii kakfida, sori ye sis, dok bebel ngan HaSue plak kat sini... heeeeee.....


20-12-2008, HaSue komen :

hikhik hana..ader,tgk bunga 2 kuntum tuu..(kalo x silap la)hehe..selipar takde dah?hoh, org jepung dah amik balik kot.hahaa..dah,pg wat brownies kukus nih..sedap woo.hehe


20-12-2008, kak fida komen :

salam HaSue...akak ckp pasal lmpu lap lip,lupe nk ucap trima kasih pulak...trima kasih HaSue krane mencube yer...>> hana...akak tk kisah ler...nk bebel ke nk bborak smpai besok pon tk per..akak tk maraah,sronok...mmm...tapi klau nk minum,kene buat air sendiri2 lah yer...heheee..... :D


26-12-2008, hana6877 komen :

salam kakfida, nak tanya la, brownies nih mmg padat er kak? tapi sedap la kak.. rich btol ngan coklatnyer tuh.. mekacih ye.. nk jumpa santa claus nih, nk mintak adiah! hihihihi.........


26-12-2008, HaSue komen :

hana,1st time wat brownies ke?same laa kite..hehe.imagine memula tuh lbh krg kek ceklat,tp rupanya tak..ada bc komen sape ntah kat resepi tu ckp tekstur brownies ni mmg padat,x mcm kek.jakun sungguh diriku ini..saspen tul ms tmbh tepung tu adunan cam mengecut.hehee..rupanya jadik jugak.org yg kita bg tu rasanya lg la tak tau..lantak ler,janji mmg best.ptg karang nak wat lg...wat kali ke-3.yg lapis2 tu nmpk sdp ye hana,tp M ni nampak mnyerlah la pulak arini..ehhee..err,kak fidaaa..lemonade satu!kihkih..sabo jela ye kak fida..hee :D


26-12-2008, kak fida komen :

salam jugak buat hana...mmng brownies ni jenis yg padat....rich dgn choc...ade choc. cooking,koko...pas tu toppingnye choc. jugak...macih jugak hana krane dh mencube pas tu brownies di kasi make-up lagik...x'mas lah katekaaan....klau gi jumpe santa clause....mintakkan akak adiah jugak lah....nk jugak!nk jugak!....huhuhu.... :o


26-12-2008, kak fida komen :

sabo...sabo...akak nga urut dada nih..hihiii...haaa...HaSue klau buat brownies lagik boleh lah cube cara hana pulak... tp klau si M tu dh tk terserlah lah...heheee....lemonade lom wat lagik...gi mintk fresh orange ngan sunkist yer...arini die tk keje...huhuuu...ckp jer nk brape bijik nnti sunkist press kan...hahaha.... :O


15-02-2009, asmah_rusman komen :

salam...k.fida, sy berminat nk wat brownies ni tp xde penimbang...klu gne yg manual je cm sudu & cawan bole ke??cmne agk2nye sukatan die??


15-02-2009, kak fida komen :

salam asmah_rusman..akak dh edit sukatan menggunekan cawan dan sudu...asmah bolehlah cube yer....utk topping, asmah boleh tmbah choc. ikut bnyk mane yg asmah suke yer....slmt mencube... :)


20-02-2009, asmah_rusman komen :

salam...trimas ye k.fida..tp xtau la jd ke x brownies tu.pepun tetap habis dimakan b'same kwn2...len kali leh cb lg.


20-02-2009, kak fida komen :

salam asmah_rusman...trima kasih jugak krane dh mencube...dgn lihat care asmah potong brownies tu..haa..mmng dh menjadi lah brownies tuu...klau dibubuh topping choc...makin sssronok lah kwn2 asmah yg memakannye...heheee....tq skali lagi asmah...len kali cube lagi yer... :D


22-06-2009, niena_sofea komen :

kak fida,klau brownies ni wat dlm papercup..jd x die?


22-06-2009, kak fida komen :

niena_sofea...akak tk pernah cube kukus dlm papercup jadi tk brani nk kate jadi ke tidak..ma'aflah yer... :)


23-06-2009, niena_sofea komen :

kak,klau nk kkus kn,kne bngkus dgn kain atau alum.foil ea?


23-06-2009, niena_sofea komen :

kak,klau wat brownies ni..pas2 x abis..nk d'smpan dlm pti sjuk atau dlm bkas kdap udara?


24-06-2009, kak fida komen :

niena_sofea...klau kukus ape jer jenis kuih atau kek,sebaik2nye tudung pengukus dibalut dgn kain agar air wap tk menitik ke atas permukaan kuih/kek...klau brownies tk abis bubuh dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais yer...slmt mencube...tq.. :)


04-07-2009, niena_sofea komen :

kak fida,knp beorniwsnye lmbek ek?kne kkus bpe lme?mcm mne nk wat ek?sy t'lpe nk gris kn dlu loyangnye..kcwe ckt la..


05-07-2009, kak fida komen :

niena_sofea...brownies ini tk akan lembik setelah dikukus klau sukatan dan care2nye btol...kan ker care2 nk membuatnye dh ade step by step...brownies ni texturenye mampat tapi lembut dn hanye perlu dikukus selama 15 min jer dlm loyang 10x10inc....loyang mesti digris dn klau bimbang brownies melekat boleh jugak dialas dasarnye dgn alum. foil dn gris...hrp niena jgn kecewa yer...pastikan mule2 adunan disukat dgn btol yer,sbb bhn2 pon tk bnyk...tq... :)


27-07-2009, Nonie168 komen :

Nak tanya, apa loyang bergris?


30-12-2009, nadia's komen :

akak kalu ganti mentega dngn minyak masak boleh tak?


27-02-2010, morerecipe komen :

kak, nak tanya kenapa brownies i buat terlalu lembut? leak fridgpun lembut sangat... tak macam kek.


06-03-2010, rbecca cookies komen :

wah..sedapnya..mcm nak cuba je..


18-03-2010, kak fida komen :

Nonie168...loyang bergris ialah loyang yg telah di sapu mentega/majerin/minyak... :)>>>utk nadia's...kalau nk ganti minyak pon boleh....>>>morerecipe...brownies ini mmng lembut tapi tk lembek...kenelh ikut sukatan dn care2 yg betol,insya'Allh mnjadi...hrp tk putus ase dn cube lagi... :) >>> rbecca cookies,slmt mencube ye...mudh je tu... :)...trima kasih semua yg beri komen dn ma'af krane akak lmbt jwb komen... :)


12-04-2010, wan nor komen :

askm..wan baru buat.moist....terima kasih for the recepi.


12-04-2010, wan nor komen :

askm..wan baru buat.moist....terima kasih for the recepi.


12-04-2010, kak fida komen :

w'slm wan nor...mekaseh krane dh mncube... :)


10-05-2010, rina733822 komen :

Salam dan slamat pagi kak fida. Bilakah boleh saya buat brownies ini untuk dimakan pada hari minggu (jemputan) dan brapa lamakah ia boleh bertahan. Kak fida gunakan


10-05-2010, kak fida komen :

w'salm dn slmt pagi rina733822..brownies yg dh siap sepenuhnye boleh tahan lame hingga 1 bulan klau disimpan rapi dlm peti ais...jadi bila2 masa jer rina boleh siapkn utk jemputn hujung minggu...slmt mncube yer...tq... :)


23-05-2010, kak fida komen :

w'salam rina733822..klau rina buat rcp brownies kukus ni,lebih mudh klau guna kotak pizza yg dialas alum. foil sbb kotak pizza keras dn boleh ditindih2kn klau rina buat bnyk dn sng disusun dlm peti ais...utk choc. cair,msk cara double-boil dan biarkan suam dan siram atas brownies....klau ikut cara kak fida(klau akak buat bnyk lh),seperti dlm step (7)brownies yg dh sejok,dikeluarkan,dipotong,utk lebih mudah brownies yg dh di potong disusun dulu dlm kotak,siram choc perlahan2 dan rata dan taburkan kekacang...apabila choc dh benar2 sejok, tutop kotak dn boleh disimpan dlm peti ais. supaya choc. mmbeku...tapi klau tk nk buboh choc ikut suka rina,boleh tabur kcg pd adunan brownies sebelom dikukus...ikut selera...slmt mncube... :)


26-05-2010, amydaa komen :

salam kak fida, soooo... tempting...ni mesti sedap. i must try! nanti saya hantar my 1st laporan in this few days.


26-05-2010, kak fida komen :

w'salam amydaa..slmt mencube..mekaseh... :)


09-08-2010, fzzh komen :

Salam kak fida, saya dah cuba resepi ni. Mudah & sedap. Nak tanya akak beli kat mana cutter tu & mahal tak?


09-08-2010, kak fida komen :

w'salam fzzh..mekasih krane dh mncube yer...cutter tu akak beli mase balek Pontian..kebetuln ternmpk,jadi akak beli...dh lame dh..harge dlm RM40+... :)


15-08-2010, ayuharlina komen :

first time buat masa family kumpul utk berbuka puasa... suspen juga ..tapi ramai yang puji sedap... ari nie buat lagi sbab anak cakap tak dapat rasa semalam... tank fida memang sedap gila....


15-08-2010, kak fida komen :

ayuharlina..mekasih krane dh mncube...klau sdp mmng boleh wat slalu..heee... :)


19-08-2010, shanim2010 komen :

Salam k.fida.. camner yang dimaksudkan dengan 1/2 cawan rata, 1/4 cawan rata..... harap dapat penjelasan dari k.fida...nk try wat raya ni...tqvm k.fida


19-08-2010, kak fida komen :

w'salam shanim2010...contoh=klau 1/2 cawan gula..gula hendaklah disukat sama paras=rata dgn mulut cawan, jgn terlebih,membumbung,klau trlebih, sukatan dlm gram akan berubah dan adunan akan menjadi manis...hrp dpt membntu dn slmt mncube...tq.. :)


22-11-2010, shaz73 komen :

k.fida, kalu brownies dh potong & susun dlm kotak bru curah toping coklat cair, bila coklat tu keras brownies tu x bercantum ke? Jimat masa guna cara ni kalu wat byk. Tq kak


27-12-2010, kak fida komen :

shaz73..utk mengelakkan brownies bercntum semula,potong brownies dn bubuh terus dlm papercup satu-persatu,tuang topping choc dn hias...jadi brownies tak akan bercantum setelah dibekukn dn mudh utk disajikan...contoh brownies yg dipotong gune cutter dlm step 7 dh tk pakai agak2 lagi jadi brownies sama bsr perseginye.... :)...ma'af yer sbb akak lmbt jwb komen... :)


14-04-2011, yasmien komen :

mcmaner nak uat mcm gambar HANA6877 brownie dgn cheese ditengah2???saya teringin nak makan mcm tu...


14-04-2011, kak fida komen :

yasmien...boleh cube rcpnye di sini http://www.myresipi.com/top/detail/2159 ..:)


22-04-2011, izzann komen :

klu guna choc biasa tu boleh ke? n cmna cara nak buat topping tu..@ just buat double boling tnpa ada bhn lain..tlg jelaskan.tq


22-04-2011, kak fida komen :

izzann...klau choc biase akak tk pasti...tapi akak slalu gune choc. masakan atau choc chip...cairkan cara double-boiling dn tk perlu campur ape2...slmt mncube..tq... :)


03-07-2011, hayati81 komen :

tadi baru try rcp ni tp x brape jadik...x lembap mungkin sebab lpas masak trus masuk lam peti ais..kek jadi keras,tp rasa ok...nanti kena try lg.


03-07-2011, kak fida komen :

hayati81..kek brownies kukus ni mmng texturenye padat tapi lembut...tapi ape jer jenis kek yg ade isian atau cmpurn choc. masakn akan keras jika disimpan dlm peti sejuk tapi boleh lembutkn semula dgn memaskn dlm micro. oven sebentar...mekaseh yer hayati krane dh mncube dn slmt mencube lagi... :)


16-12-2011, honeyiera komen :

kak, camne nak wat topping yang melting tu?


18-07-2012, Natasyaimran komen :

salam k.fida, boleh saya tau telur saiz apa ek? betul ka kalo guna telur yg besar bancuhan kek akan cair dan kek mgkn tak menjadi jika guna telur kecik lak kek tak gebu? confius saya nak cari saiz telur yang betul hehehe


19-07-2012, kak fida komen :

honeyiera...topping tu akak gune choc masakan tiada campuran bhn lain..cairkan choc cara double boil atau masukkan dlm micro oven aje dan siram atas brownies...ma'af yer akak lmbt bls komen.. :)


19-07-2012, kak fida komen :

salam Natasyaimran...klau membuat kek seeloknye guna telur yg besar size A sbb akan menghasilkn kek yg gebu,kek tetap menjadi walaupon menggune telur kecil hanye size kek kurang gebu/tinggi berbanding klau kite gune telur besar,bancuhan kek tak akan cair klau kite ikut care2 membancuh dgn betul...slmt mncube yer... :)


29-08-2012, Natasyaimran komen :

Salam k.fida..saya dah byk kali, tak sempat masukkan komen hehe..mmg menjadi dan sungguh sedap, sentiasa mendapat pujian...tak rugi mencuba..thanks kak utk resepi ni


24-11-2012, chupacups komen :

salam semua, kalau brownies ni dibakar, agak2 berapa suhu dan berapa masa yg diperlukan? terima kasih sudi menjawab.. :)


28-11-2012, kak fida komen :

Salam Natasyaimran...alhamdulillah..mekaseh yer krane dah sering mncube...lenkali cube lagi dan sempat2kanlah antr komen dan gmbr yer...heee... :)


28-11-2012, kak fida komen :

salam chupacups..akak tk pernah cube bkr brownies ni...tapi klau agak2 nk cube boleh, seperti biase brownies dibakar mcm kek jugak gune suhu 160C - 170C selama 20 min atau lebihkn masenye jika mengguna loyang kecil sbb brownies akan mnjadi tebal... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu